Είναι πιο ευεργετικό από όσο φαντάζεσαι: Μπορεί ο σκύλος μου να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι μαζί μου;

by Δήμητρα Τουρλίδα

Η σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και στενές που μπορούν να σχηματιστούν. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θεωρούν τον τετράποδο φίλο τους μέλος της οικογένειας και θέλουν να του παρέχουν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και άνεση. Μια από τις συνηθισμένες συζητήσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες είναι αν ο σκύλος τους πρέπει να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με αυτούς.

Παρά τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν, η πραγματικότητα είναι ότι η κοινή ύπνος με τον σκύλο μπορεί να είναι πολύ πιο ευεργετικός από όσο φαντάζεστε. Από την αύξηση της αίσθησης της ασφάλειας και της ψυχολογικής ευεξίας μέχρι την ενίσχυση της αίσθησης της συνδεσιμότητας, ο κοινός ύπνος μπορεί να ενισχύσει την σχέση και την ευτυχία τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον σκύλο.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υγεία και την ψυχολογική ευημερία του ανθρώπου. Πολυετείς έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα, ιδίως οι σκύλοι, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν στρεσογόνα γεγονότα της ζωής τους (π.χ. πένθος, διαζύγιο), να μειώσουν το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη και να αυξήσουν την αυτονομία, την ικανότητα και την αυτοεκτίμηση.

Η επιστημονική εξήγηση από έναν ψυχολόγο

Η αναγνώριση ότι τα σκυλιά μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική ευεξία στον άνθρωπο έχει οδηγήσει σε ευρεία χρήση τους ως θεραπευτικούς παράγοντες. Στη δεκαετία του 1960, ο Boris Levinson, ένας Αμερικανός ψυχολόγος, σημείωσε ότι οι ασθενείς που είχαν αναπτύξει μια σχέση με το σκύλο του, ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να ανταποκριθούν θετικά στη θεραπεία με την παρουσία του.

Ο Levinson διατύπωσε την άποψη ότι ο σκύλος λειτουργεί ως «κοινωνικός καταλύτης», δημιουργώντας ένα ασφαλές κανάλι για τη συζήτηση υποσυνείδητων φόβων και ανησυχιών (Levinson, 1962, 1969, 1972).

Οι θεωρίες του Levinson έχουν υποστηριχθεί από έναν πλούτο μετέπειτα μελετών που εξετάζουν το ρόλο των κατοικίδιων σκύλων ως θεραπευτικών παραγόντων στα νοσοκομεία, γηροκομεία και σε άλλου τύπου ιδρύματα.

Εν τέλει, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα από αυτή την επισκόπηση δείχνουν ότι τα σκυλιά ως ζώα συντροφιάς μπορεί να συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην ευημερία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Τα οφέλη του να κοιμάσαι μαζί τον σκύλο σου

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη όταν αφήνεις τον τετράποδο σκύλο σου να κοιμάται μαζί σου.

Έτσι λοιπόν, κοιμηθείτε άφοβα. Είναι μια κατάσταση που ευχαριστεί τόσο εσένα όσο και τον σκύλο σου και έχουμε αποδείξεις!

Έχεις την άνεσή σου

Είτε σε ζεσταίνουν τους κρύους μήνες του χειμώνα είτε δεν πιάνουν πολύ χώρο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παρήγορο από ένα σκυλί στο κρεβάτι σου!

Καταπολεμούν την αϋπνία

Η παρουσία τους προάγει την ηρεμία, την ανακούφιση από το στρες και την αίσθηση ασφάλειας. Έτσι, απομακρύνουν όλα αυτά που σε κρατάνε ξύπνιο τη νύχτα.

Το να χουζουρεύεις μαζί του είναι το καλύτερο

Το να περνάς ώρες με τον σκύλο σου στο κρεβάτι μπορεί πραγματικά να σε ανακουφίσει από το άγχος. Η θετική τους όψη και αύρα φαίνεται να είναι μεταδοτική και ο χαρακτήρας τους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

Καταπολεμούν την κατάθλιψη

Ένα πράγμα το οποίο προσφέρουν τα σκυλιά χωρίς αμφιβολία είναι η αγάπη άνευ όρων. Μπορείς να τη δεχτείς οποιαδήποτε στιγμή και ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο, η αγάπη που σου δίνει ο σκύλος σου μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα.

Νιώθεις ασφαλής

Γνωρίζοντας πως υπάρχει μια άλλη παρουσία στο χώρο είναι παρηγορητικό. Δεν νιώθεις μοναξιά ενώ ξέρεις πως ο σκύλος σου με την καταπληκτική ακοή του θα γαβγίσει σε οποιονδήποτε ξένο. Καμιά φορά μπορεί να το παρακάνει, αλλά τον αγαπάμε και γι’ αυτό!

Κάνει καλό και στο σκύλο σου

Το σκυλί σου σε αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, έτσι αν του επιτρέψεις να περάσει λίγες ώρες μαζί σου στο κρεβάτι θα του φτιάξεις τη μέρα. Θα αντιληφθεί την αγάπη που του έχεις και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr