Είναι τοξικές! Τροφές που απαγορεύεται να φάει ο σκύλος – Τι προκαλούν, γιατί και τι να κάνετε, Χρήσιμος οδηγός

Τα σκυλιά λατρεύουν να τρώνε τις ανθρώπινες λιχουδιές. Πολλές ανθρώπινες τροφές είναι ανθυγιεινές, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι πρέπει να τρώει ο σκύλος σας.

Οι 9 τροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

1. Οτιδήποτε περιέχει το γλυκαντικό ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα είδος τεχνητού γλυκαντικού που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο σε πολλές τροφές χωρίς ζάχαρη, συνήθως σε γλυκά αλλά και στο φυστικοβούτυρο. Η ξυλιτόλη προκαλεί απελευθέρωση ινσουλίνης και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλική βλάβη στο σκύλο σας.

τοξικές τροφές

2. Σοκολάτα, καφές και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι η σοκολάτα είναι απαγορευμένη για τους σκύλους. Αξίζει να ελέγξετε ξανά ότι η σοκολάτα, ο καφές και η καφεΐνη περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται μεθυλοξανθίνη, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του σκύλου σας.
Τα κατοικίδια που προσλαμβάνουν μεθυλοξανθίνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, δύσπνοια, αυξημένη δίψα και ούρηση, υπερκινητικότητα, ανώμαλους καρδιακούς παλμούς, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πιο επικίνδυνη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή σοκολάτα έχει χαμηλότερα επίπεδα μεθυλοξανθίνης, ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερα επίπεδα.

σοκολάτα και σκύλος

3. Κρεμμύδια, σκόρδο και σχοινόπρασο.

Αυτές οι τροφές, σε σκόνη, ωμή ή μαγειρεμένη μορφή, μπορούν να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα και να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γάτες είναι γενικά πιο ευάλωτες, αλλά και οι σκύλοι μπορεί να κινδυνεύουν εάν καταναλώνουν αυτές τις τροφές σε μεγάλες ποσότητες.

4. Ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, αυγά και οστά

Το ωμό κρέας και τα ωμά αυγά περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Έγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμά αυγά περιέχουν επίσης το ένζυμο αβιδίνη, το οποίο μειώνει την απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνη Β) και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα.
Τα ωμά αυγά είναι επίσης πολύ επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα, όπως τα μικρά σκυλιά, καθώς μπορεί να πνιγούν, να συνθλίψουν μέρη και να τρυπήσουν ή να διαπεράσουν το πεπτικό σύστημα του ζώου.

τοξικές τροφές

5. Σταφύλια και σουλτανίνα

Τα σταφύλια και οι σουλτανίνες δεν πρέπει να τρώγονται από τους σκύλους. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η τοξική ουσία στα σταφύλια και τις σουλτανίνες που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ταΐζετε σταφύλια και σουλτανίνες σε σκύλους.

6. Αλάτι και άλλα αλμυρά σνακ

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή έχουν παρασκευαστεί με αλάτι, όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα, μπορεί να προκαλέσουν δίψα, αυξημένη ούρηση και δηλητηρίαση από ιόντα νατρίου. Μερικά σημάδια από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι εμετός, διάρροια, κατάθλιψη, τρέμουλο, υψηλή θερμοκρασία σώματος, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατος.

7. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα πεκάν και τα καρύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και παγκρεατίτιδα στα κουτάβια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ξηροί καρποί macadamia είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επειδή προκαλούν αδυναμία, κατάθλιψη, εμετό, υψηλή θερμοκρασία σώματος και τρόμο.

8. Αλκοόλ

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνεται αλκοόλ από τους σκύλους σε καμία περίπτωση. Το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και τον εγκέφαλο του σκύλου όπως και στον άνθρωπο. Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αποβούν αρκετά μοιραίες για τους σκύλους.

9. Ναρκωτικά και φάρμακα

Τα πρακτικά ναρκωτικά δεν είναι τροφή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα υγιή κατοικίδια ζώα. Είναι σημαντικό να τα φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, ακόμη και κάτω από κλειδαριά. Τα κοινά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη αν καταποθούν από σκύλους.

τοξικές τροφές

Πρόκειται για προϊόντα που δεν πρέπει να τρώνε οι σκύλοι. Εάν ο σκύλος σας τα καταπιεί λόγω απροσεξίας, αμέλειας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για οδηγίες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr