Έρευνα υποδεικνύει τον σωστό τρόπο να υπολογίζουμε την ηλικία του σκύλου μας

Η άποψη ότι κάθε ένας “σκυλίσιος” χρόνος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και ο κόσμος κάποιες φορές υπολογίζει την ηλικία του κατοικίδιου του κατά αυτόν τον τρόπο. Μία έρευνα φέρνει στο φως ότι η αρίθμηση αυτή δεν ισχύει και ότι υπάρχει άλλος ενδεδειγμένος τρόπος για να υπολογίζουμε την ηλικία του σκύλου μας αν θέλουμε.

Η λάθος πεποίθηση

Η πεποίθηση αυτή για την αντιστοιχία ενός έτους σε επτά ανθρώπινα αποδεικνύεται λάθος ακόμη κι αν αναπαράγεται συχνά και από ειδικούς και κτηνιάτρους. Πολλές φορές οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για διευκόλυνση και για να μπορούν να έχουν ένα κοινό σύστημα με τον κόσμο για τον υπολογισμό της ηλικίας των ασθενών-σκύλων τους, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να υπολογίζουμε σωστά. Η καινοτομία και έρευνα έρχεται από την Αμερική. Οι Αμερικανοί μελέτησαν το γενετικό υλικό των σκύλων και ισχυρίζονται πως κάθε έτος τους δεν ισοδυναμεί με επτά δικά μας. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια γερνάνε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κι άλλους παράγοντες για να υπολογίσουμε την ηλικία του σκύλου μας , όπως την τωρινή του ηλικία για παράδειγμα.

Τα ευρήματα των Αμερικανών

Όπως υποστηρίζει η έρευνα: Με βάση τα ευρήματά , ένας σκύλος ενός έτους έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 30 ετών (και όχι επτά ετών με βάση την παραδοσιακή μέθοδο), ένας τετράχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών (και όχι 28 ετών), ενώ ένας γέρικος σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου.  Θέλετε να ακούσετε μία μαθηματική εξίσωση που θα σας “κάψει”; Η σχέση ηλικίας του ανθρώπου και του σκύλου δεν είναι ο πολλαπλασιασμός με το επτά , αλλά περιγράφεται από τη φόρμουλα: ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31. Σας το είπα ότι θα σας…κάψει. Όπως φαίνεται πρέπει να μάθεις λογαρίθμους αν θέλεις να υπολογίσεις με ακρίβεια την ηλικία του σκύλου σου. Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τα πλήθη, στην επόμενη…σκυλο-συνάντηση με την παρέα σου δείξε τους να υπολογίζουν την ηλικία του αγαπημένου τους πλάσματος επί γης και θα σε ευγνωμονούν.

Πώς έγινε η μελέτη

Τα σκυλιά που μελετήθηκαν και συμμετείχαν στο πείραμα με τις μετρήσεις ανήκαν στην οικογένεια των Λαμπραντόρ και μελετήθηκαν σκυλιά μικρά, έφηβα αλλα και γηραιότερα. Ναι, τα σκυλιά περνούν από εφηβική ηλικία, ακόμη κι ας μην το ήξερες. Σύμφωνα με τη μελέτη, αναλύθηκε το DNA των σκύλων και οι αλλαγές και μεταβολές σε αυτό κατά το πέρασμα των χρόνων. Οι αλλαγές στο DNA, μπορούν να αλλοιώσουν ή να αλλάξουν ελαφρώς κάποια γονίδια και αυτό σημαίνει πως η μελέτη δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Η κυτταρική βιολογία και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εργάστηκαν σκληρά και επιμελώς για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα και η έρευνα απέδειξε πως τόσο καιρό υπολογίζαμε λαθεμένα. Έτσι, ένα σκύλος ενός έτους, που υποτίθεται ότι είναι 30 χρονών δεν έχει τη συμπεριφορά ενός “παιδιού” αλλά ενός “έφηβου”. Μετά το πρώτο έτος, τα σκυλάκια μας παύουν να είναι”μωρά” και μπαίνουν με επιτυχία στην εφηβεία, είναι άλλωστε και το διάστημα το οποίο συνήθως έχουν πάρει τη βασική τους εκπαίδευση και έχουν κόψει τις σκανταλιές… ή και όχι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr