Έρευνες αποκαλύπτουν: Οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα με το κατοικίδιο τους στο κρεβάτι-Τα οφέλη και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας τη νύχτα; Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων μοιράζονται το κρεβάτι ή το υπνοδωμάτιό τους με το κατοικίδιό τους. Πιθανότατα σας έχει πει τουλάχιστον ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος ότι ο σκύλος σας πρέπει να κοιμάται στο πάτωμα, στο σπιτάκι του ή στο δικό του κρεβάτι. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κοιμάστε μαζί με το σκύλο σας και δεν χρειάζεται να ντρέπεστε καθόλου, ειδικά αν είστε γυναίκα!

Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες;

Η έρευνα διεξήχθη από το Canisius College, στο Buffalo των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από γυναίκες, το 55% μοιράζονταν το κρεβάτι τους με τουλάχιστον έναν σκύλο, το 31% με μια γάτα, ενώ το 57% με το σύντροφό τους.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες ο ύπνος με κάποιον άνθρωπο στο πλευρό σας έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου που κάνετε. Μάλιστα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις επιπτώσεις που έχουν τα κατοικίδια ζώα στον ύπνο μας. Αυτό αποφάσισαν να εξετάσουν ερευνητές του Canisius College, παραμένει, ωστόσο, άγνωστο το γιατί αποφάσισαν να μελετήσουν μόνο τον ύπνο των γυναικών.

Αποτελέσματα

Οι σκύλοι που κοιμούνται στο κρεβάτι μαζί με την ιδιοκτήτριά τους, διαταράσσουν λιγότερο τον ύπνο της, ενώ ταυτόχρονα η παρουσία τους τις κάνει να αισθάνονται πιο άνετα και περισσότερο ασφαλείς σε σχέση με την παρουσία κάποιου συντρόφου. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που έχουν σκύλους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίτερα από τις γυναίκες που έχουν γάτες στο σπίτι.


Όσον αφορά τις γάτες που κοιμούνται στο κρεβάτι με τις γυναίκες της έρευνας, ο ύπνος τους αποδείχτηκε ότι διαταρασσόταν σε ίδιο βαθμό με τον ύπνο με τους συντρόφους τους. Ταυτόχρονα, ένοιωθαν λιγότερο άνετα και ασφαλείς σε σχέση με τους σκύλους.
Τα παραπάνω αποτελέσματα συμφωνούν με τη μελέτη που διεξήγαγε η Mayo Clinic το 2015, όπου αξιολογούσε τον ύπνο ανθρώπων και σκύλων που βρίσκονταν στην ίδια κρεβατοκάμαρα. Σκοπός της έρευνας ήταν αν είχε θετική επίδραση στον ύπνο. Πράγματι, είχε διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι με ένα μόνο σκύλο στην κρεβατοκάμαρά τους είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, αλλά εξαρτώταν και από τη θέση του σκύλου.

Τελικά τι είναι πιο σωστό;

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι άκρως αποκαλυπτικά, αλλά είναι νωρίς για να πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Είναι δυνατόν η ύπαρξη του σκύλου στο σπίτι να συνδέεται με την αυστηρή ρουτίνα, η οποία βοηθά τις γυναίκες να τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Επίσης, ίσως οι μεγάλες εξουθενωτικές βόλτες με τα σκυλιά τους να τις κουράζουν και για αυτό να κοιμούνται καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί αν όντως η παρουσία ενός κατοικίδιου επηρεάζει θετικά την ποιότητα του ύπνου. Και μη ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι συμβαίνει, καθώς δεν είστε μόνοι. Άλλωστε, το 42% των ιδιοκτητών σκύλων στις ΗΠΑ κοιμούνται μαζί με τον σκύλο τους, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Οπότε γιατί να μην το κάνετε και εσείς;

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top