Γιατί τρέχουν τα σάλια των σκύλων; Αυτοί είναι οι 10 συνηθισμένοι λόγοι

by Μ. Καραμάνδου

Σε ορισμένες ράτσες σκύλων τρέχουν τα σάλια περισσότερο από άλλες και σε κάποια στιγμή της ζωής τους, σχεδόν όλα τα σκυλιά θα τρέχουν τα σάλια τους. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο τις ώρες των γευμάτων, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από ασθένεια ή ναυτία, οδοντικά προβλήματα ή αν ένας σκύλος έχει καταπιεί τοξίνες ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Ενώ κάποια σάλια μπορεί να είναι φυσιολογικά, επειδή μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό, η υπερβολική ή ξαφνική σάλιο μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο.

Παρακάτω, εξετάζουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του σάλιο, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε αν ο σκύλος σας αρχίσει να τρέχει ανεξέλεγκτα σάλια.

Οι 10 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά τρέχουν σάλια

1. Τάση φυλής

Ορισμένες φυλές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην υπερβολική έκκριση σάλιου. Αυτό τείνει να συμβαίνει σε σκύλους που έχουν μακριά μάγουλα καθώς και σε εκείνους με πεπλατυσμένη μουσούδα ή βραχυκέφαλα χαρακτηριστικά προσώπου.

Ο Αγιος Βερνάρδος είναι πιθανώς ο πιο γνωστός, χάρη στην απεικόνισή του σε ταινίες όπως ο Μπετόβεν, αλλά άλλες φυλές με έντονη παραγωγή σάλιου περιλαμβάνουν τα μπουλντόγκ, τα Bernese Mountain Dogs και τα Bloodhounds. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει με ασφάλεια για να μειωθεί το σάλιο σε αυτές τις φυλές, οπότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

Το στέγνωμα του στόματος μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πρέπει ποτέ να περιορίσετε την πρόσβαση σε τροφή ή νερό για να προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε το σάλιο.
2. Ενθουσιασμός

Τα σκυλιά τρέχουν σάλια όταν ενθουσιάζονται και ειδικά όταν ενθουσιάζονται με την προοπτική τροφής ή λιχουδιάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν ο σκύλος βλέπει ή προσδοκά τροφή, ο σιελογόνος αδένας αρχίζει να παράγει περισσότερο σάλιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ευκολότερη κατάποση και πέψη της τροφής. Όσο πιο πολύ ενθουσιάζεται ο σκύλος σας και όσο περισσότερο πρέπει να περιμένει το φαγητό που περιμένει, τόσο χειρότερα θα τρέχουν τα σάλια.

Παρόλο που το φαγητό είναι μια κοινή αιτία αυτής της διεγερτικής σάλπιγγας, μερικά σκυλιά θα σαλιαρίσουν όταν ερεθίζονται από οτιδήποτε.

3. Φόβος ή νευρικότητα

Μια άλλη συχνή αιτία υπερβολικού είναι το άγχος που προκαλείται από φόβο ή νευρικότητα. Αυτό παρατηρείται συνήθως όταν πηγαίνετε τον σκύλο στον κτηνίατρο ή εν αναμονή του να μπείτε στο αυτοκίνητο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα που δεν αρέσει στον σκύλο σας.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τα νεύρα του σκύλου σας, να απομακρύνετε την πηγή του άγχους ή να τον συνηθίσετε σταδιακά σε ό,τι προκαλεί την αρνητική αντίδραση. Για παράδειγμα, το να συνηθίσετε το κουτάβι σας να μπαίνει στο αυτοκίνητο μπορεί να αποτρέψει τα σάλια που βγάζει όταν βλέπει την πόρτα του αυτοκινήτου ανοιχτή.
4. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξήρανση του στόματος, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί τους σιελογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σάλιο. Άλλα μπορεί να προκαλέσουν στους σιελογόνους αδένες να παράγουν υπερβολικά επίπεδα σιελογόνου υγρού, τα οποία θα εκδηλωθούν ως σάλια.

Εάν έχετε αρχίσει πρόσφατα να δίνετε στο σκύλο σας ένα νέο φάρμακο, είτε συνταγογραφούμενο είτε μη συνταγογραφούμενο, αυτό μπορεί να είναι η αιτία τυχόν ξαφνικών αλλαγών στα επίπεδα σάλιου.


5. Ναυτία

Όταν το σώμα νομίζει ότι μπορεί να κάνετε εμετό, παράγει σάλιο για να βοηθήσει στην προστασία του στόματος και του λαιμού από την όξινη ουσία. Στην περίπτωση των σκύλων, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο σάλιο, οπότε η ναυτία είναι μια κοινή αιτία.

Εξετάστε αν κάποια πιθανή αιτία ναυτίας μπορεί να επηρεάζει το σκύλο σας με αυτόν τον τρόπο και αναζητήστε άλλα σημάδια. Εάν ο σκύλος σας πίνει υπερβολικά ή τρώει λιγότερο, αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ενδείξεις ναυτίας.

6. Ναυτία λόγω κίνησης

Μια πιθανή αιτία ναυτίας που συχνά οδηγεί σε σάλια είναι η ναυτία της κίνησης. Οι σκύλοι δεν είναι φυσικοί επιβάτες του αυτοκινήτου. Ενώ ορισμένα σκυλιά δέχονται τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και φαινομενικά απολαμβάνουν τα συναισθήματα, άλλα σκυλιά παλεύουν με αυτό.

Εάν ο σκύλος σας έχει υπερβολικά πολλά σάλια και σάλια όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο και το αυτοκίνητο κινείται, η ναυτία της κίνησης είναι η πιο πιθανή αιτία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ή να μην οδηγήσει σε εμετό και άλλα συμπτώματα.
7. Οδοντικά προβλήματα

Εάν ο σκύλος σας έχει απόστημα ή ακόμη και πονόδοντο, το σάλιο είναι μια φυσική αντίδραση. Η φθορά των δοντιών είναι συχνή στα σκυλιά και αποτελεί πιθανή αιτία για το σάλιο. Άλλα σημάδια τερηδόνας περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στο στόμα που εμποδίζει το σκύλο σας να μασάει, οπότε μπορεί να τρώει λιγότερο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη, άσχημη μυρωδιά από το στόμα.

Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει οδοντικά προβλήματα, θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο για στοματική εξέταση. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας, συνήθως τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και ενδεχομένως ακόμη και καθημερινά.
8. Κάτι έχει κολλήσει στο στόμα ή στο λαιμό

Αν ο σκύλος σας έχει κολλήσει κάτι στο λαιμό του, ανάμεσα στα δόντια του ή αλλού στο στόμα του, η έκκριση σάλιου είναι μια φυσική άμυνα με την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να λιπάνει το ξένο αντικείμενο για να το απομακρύνει από το στόμα.

Τα σημάδια αυτού είναι παρόμοια με εκείνα της τερηδόνας και περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης. Ο κατά τα άλλα παιχνιδιάρης σκύλος σας μπορεί επίσης να έχει λιγότερη διάθεση να μασάει παιχνίδια και μπορεί να παρατηρήσετε ότι προσπαθεί να ξύσει το στόμα του ή κοντά στο στόμα του πιο συχνά από το συνηθισμένο.

9. Τοξίνες και ερεθιστικές ουσίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές στομαχικές διαταραχές και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σάλια. Μια πιθανή αιτία είναι η κατάποση τοξινών ή άλλων ερεθιστικών ουσιών. Αυτά προκαλούν στον οργανισμό την παραγωγή σάλιου και μπορεί να οδηγήσουν σε εμετό, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει την τοξίνη από το σώμα και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη. Αναζητήστε πιθανές τοξίνες.

Εναλλακτικά, ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από φούσκωμα, το οποίο σημαίνει ότι το στομάχι έχει γεμίσει με αέρια και έχει συστραφεί και παραμορφωθεί. Το φούσκωμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και απαιτεί επείγουσα θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.
10. Θερμοπληξία

Τα σκυλιά έχουν από τη φύση τους υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από τους ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι ορισμένα σκυλιά μπορούν πραγματικά να υποφέρουν σε ζεστές συνθήκες και κλίματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σκυλιά τρέχουν τα σάλια τους για να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να δροσιστούν.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει άφθονο νερό να πιει και ότι έχει ένα δροσερό μέρος για να αποσυρθεί σε ιδιαίτερα ζεστές συνθήκες. Μην αφήνετε τον σκύλο σας κλεισμένο σε ένα δωμάτιο και σίγουρα όχι κλεισμένο σε ένα αυτοκίνητο τις ζεστές ημέρες και αν ο σκύλος σας δεν ανταποκρίνεται λόγω υπερθέρμανσης, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο.

Συμπερασματικά

Οτιδήποτε, από τη ναυτία μέχρι την προσμονή για το επικείμενο φαγητό, μπορεί να προκαλέσει σάλια στους σκύλους και ορισμένες φυλές, όπως οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου, είναι πιο επιρρεπείς στο σάλιο από άλλες.

Αν και πρέπει να μάθετε να ζείτε με κάποιο βαθμό σάλιο ως ιδιοκτήτης σκύλου, αν το κουτάβι σας αρχίσει να τρέχει σάλια ανεξέλεγκτα ή απροσδόκητα, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό και θα πρέπει να αναζητήσετε άλλα σημάδια πιθανής ασθένειας ή δυσφορίας. Μπορεί να είναι εντελώς αθώο, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης όπως το φούσκωμα που απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr