Γλαύκωμα γάτας: Είναι κληρονομικό; – Τι είναι, αιτίες και θεραπεία, Ένας πλήρης οδηγός

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρωτογενές και δευτερογενές γλαύκωμα που εμφανίζεται ορισμένες φορές στις γάτες.

Το γλαύκωμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα οφθαλμικών διαταραχών που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση ή IOP. Είναι μια προοδευτική κατάσταση, που σημαίνει ότι χειροτερεύει συνήθως με την πάροδο του χρόνου.

Το μάτι περιέχει ένα υγρό που ονομάζεται υδατοειδές υγρό. Αυτό το υγρό παράγεται σε ένα μέρος του ματιού που ονομάζεται ακτινωτό σώμα και αποστραγγίζεται μέσω μιας δομής που ονομάζεται ιριδοκορνική γωνία. Εάν το υδατοειδές υγρό δεν μπορεί να στραγγίσει σωστά, το υγρό υποχωρεί και αυξάνεται η πίεση στο μάτι. Η συνεχής αύξηση του IOP μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στο μάτι.

Συμπτώματα ότι οι γάτα έχει γλαύκωμα

 • Πόνος στα μάτια
 • Συννεφιά του κερατοειδούς
 • Υδατώδης εκφόρτιση των ματιών
 • Στραβισμός
 • Διασταλμένη κόρη
 • Πρησμένο / μεγεθυμένο μάτι
 • Πρήξιμο στα μάτια ή το πρόσωπο
 • Αλλαγές συμπεριφοράς (λόγω απώλειας όρασης. Μπορεί να είναι λεπτή στην αρχή)
 • Λήθαργος και / ή απώλεια όρεξης λόγω πόνου
 • Αδεξιότητα (λόγω απώλειας όρασης)
 • Τύφλωση

Γιατί έχουν γλαύκωμα οι γάτες

Το γλαύκωμα κατηγοριοποιείται είτε ως πρωτογενές είτε δευτερογενές. Το δευτερογενές γλαύκωμα είναι η πιο κοινή μορφή γλαυκώματος που παρατηρείται στις γάτες. Το πρωτογενές γλαύκωμα είναι σπάνιο στις γάτες.

Τι είναι το πρωτογενές γλαύκωμα

Το πρωτογενές γλαύκωμα είναι μια κληρονομική κατάσταση. Αν και σπάνια, οι γάτες μπορεί να γεννηθούν με ανατομική ανωμαλία που επηρεάζει την αποστράγγιση του υδατικού χιούμορ σε ένα ή και στα δύο μάτια. Οι γάτες της Βιρμανίας και οι Σιάμ φαίνεται να έχουν γενετική προδιάθεση για την ασθένεια.

Δευτερογενές γλαύκωμα και αίτια εμφάνισης του

Το δευτερογενές γλαύκωμα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άλλης πάθησης και συνήθως εμφανίζεται μόνο σε ένα μάτι. Κοινές αιτίες για δευτερογενές γλαύκωμα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή στο μάτι)
 • Τραύμα στα μάτια
 • Αιμορραγία στο μάτι
 • Προηγμένος καταρράκτης
 • Όγκος ή παρόμοιος ή ανάπτυξη μέσα στο μάτι

Πώς γίνεται η διάγνωση γλαυκώματος στις γάτες

Είναι σημαντικό να φέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο εάν παρατηρήσετε ανωμαλίες στα μάτια ή άλλα σημάδια ασθένειας. Προβλήματα με τα μάτια μπορεί γρήγορα να επιδεινωθούν, οπότε δεν πρέπει να περιμένετε να δείτε εάν η γάτα σας βελτιώνεται. Οι διαταραχές των ματιών μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, επομένως απαιτούνται συγκεκριμένες οφθαλμικές εξετάσεις για τη διάγνωση του γλαυκώματος στις γάτες.

Ο κτηνίατρός σας θα ξεκινήσει συζητώντας το ιστορικό της γάτας σας και πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση. Κατά την εξέταση των ματιών, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν ειδικό φακό για να εξετάσει τις δομές του ματιού για ενδείξεις γλαυκώματος. Εάν υπάρχει υποψία γλαυκώματος, ο κτηνίατρός σας θα θέλει να ελέγξει το IOP. Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται τονομετρία. Ένα τονόμετρο μοιάζει συχνά με ένα στυλό. Τοποθετείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του ματιού και μετρά την πίεση μέσα στο μάτι. Εάν το IOP αυξάνεται σταθερά και υπάρχουν άλλα σημάδια γλαυκώματος, τότε ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα διαγνώσει το γλαύκωμα στη γάτα σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κτηνιατρικό οφθαλμίατρο για να συμβουλευτείτε. Αυτοί οι ειδικοί στα μάτια διαθέτουν προηγμένη γνώση και εξειδικευμένο εξοπλισμό που τους επιτρέπει να διαγνώσουν γρήγορα το γλαύκωμα της γάτας σας και να προτείνουν τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Αντιμετώπιση γλαυκώματος

Δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η οφθαλμική βλάβη που προκαλείται από το γλαύκωμα, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της όρασης και την πρόληψη υπερβολικού πόνου.

Η αρχική θεραπεία για το γλαύκωμα περιλαμβάνει γενικά τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και της φλεγμονής. Φάρμακα όπως το dorzolamide και το timolol λειτουργούν για τη μείωση της πίεσης στο μάτι. Τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της φλεγμονής. Το γλαύκωμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί, οπότε περιμένετε να βλέπετε τον κτηνίατρό σας για επισκέψεις παρακολούθησης περιοδικά. Ο κτηνίατρός σας θα παρακολουθεί τις αλλαγές των ματιών και θα προσαρμόζει τα φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες.

Μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρού γλαυκώματος και εκείνων που δεν ανταποκρίνονται καλά στην ιατρική περίθαλψη. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για τη διόρθωση της αποστράγγισης του υδατοειδούς υγρού.

Σε περιπτώσεις τύφλωσης ή σοβαρής νόσου, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει πλήρη αφαίρεση του ματιού.

Πρόληψη γλαυκώματος στις γάτες

Δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να αποφευχθεί η εμφάνιση γλαυκώματος στις γάτες. Δεδομένου ότι το πρωτογενές γλαύκωμα είναι κληρονομικό, είναι σημαντικό να μην αναπαράγετε γάτες με πρωτογενές γλαύκωμα. Το δευτερογενές γλαύκωμα μπορεί να προληφθεί εάν ανιχνευθεί μια κατάσταση των ματιών πριν προκαλέσει γλαύκωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προγραμματισμένες κτηνιατρικές εξετάσεις (κάθε χρόνο ή περισσότερα) είναι τόσο σημαντικές. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει τις οφθαλμικές αλλαγές πριν ξεκινήσει το γλαύκωμα ή στα πρώτα στάδια του.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top