Γρίπη σκύλου: Τι είναι η Μόρβα; Ερμηνεία, αιτίες και θεραπεία, Τι να κάνετε- Όλα τα χρήσιμα

γρίπη

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας μυρίζει, φτερνίζεται ή εμφανίζει πιο σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να ανησυχείτε για πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε έναν οδηγό για όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το κρυολόγημα και τη γρίπη των σκύλων, ώστε να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει με το κατοικίδιό σας.
Τα κρούσματα της γρίπης των σκύλων εμφανίζονται όταν τα πρώτα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν από τα δέντρα και ο καιρός γίνεται πιο κρύος και υγρός. Για τους ανθρώπους, η κοινή γρίπη είναι φυσιολογική, αλλά τι γίνεται με τους τετράποδους φίλους μας;

σκύλος

Οι σκύλοι κολλάνε γρίπη;

Όχι, οι σκύλοι δεν κρυολογούν με τον ίδιο τρόπο που κρυολογούν οι άνθρωποι. Δεν αρρωσταίνουν από τους ιούς που μολύνουν τους ανθρώπους και δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα. Ωστόσο, όταν μολυνθούν, οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση.
Η γρίπη των σκύλων διαφέρει από αυτό στο ότι είναι μια ασθένεια που προσβάλλει μόνο τους σκύλους.

Μπορούν οι σκύλοι να κολλήσουν τη γρίπη από τον άνθρωπο;

Μπορεί να ανησυχείτε ότι ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να μεταδώσουν τη γρίπη στο σύντροφό σας, αλλά αυτό είναι απίθανο. Οι σκύλοι δεν κολλάνε τον ιό της γρίπης που κολλάνε οι άνθρωποι.

γρίπη σκύλου

Μπορούν οι σκύλοι να κολλήσουν τη γρίπη;

Οι σκύλοι δεν κολλάνε τον κοινό ανθρώπινο ιό, αλλά μπορούν να κολλήσουν κρυολόγημα. Τα συμπτώματα είναι σχετικά παρόμοια με εκείνα της ανθρώπινης γρίπης, αλλά τα αίτια είναι διαφορετικά. Οι σκύλοι μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, βήχα, λήθαργο, απώλεια όρεξης και πυρετό.
Η γρίπη των σκύλων είναι μοναδική στο είδος και μπορεί να μεταδοθεί από σκύλο σε σκύλο με την επαφή με μολυσμένο σκύλο. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι δεν νοσούν από τη γρίπη των σκύλων, αλλά αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένο σκύλο μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο δικό τους σκύλο. Ο ιός της γρίπης των σκύλων μπορεί να ζήσει για λίγα μόνο λεπτά στο ανθρώπινο δέρμα, όπως στα χέρια σας, αλλά μπορεί να ζήσει έως και μία ημέρα στα ρούχα σας.
Εάν βρίσκεστε κοντά σε έναν άρρωστο σκύλο, πλύνετε καλά τα ρούχα και τα χέρια σας (την περιοχή επαφής) πριν πλησιάσετε το δικό σας σκύλο.

Άλλες ασθένειες σκύλου

Ακριβώς όπως στους ανθρώπους, υπάρχει μια ποικιλία καταστάσεων που μπορεί να μοιάζουν με κρυολογήματα σκύλου και γρίπη, μερικές από τις πιο συχνές είναι οι εξής:

Βήχας του ρείθρου

Μια αναπνευστική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από ξηρό βήχα. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας πάσχει από γρίπη ρείθρου επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο.

Αλλεργίες σκύλου

Ο τετράποδος φίλος σας είναι πιθανό να πάσχει από εποχική, περιβαλλοντική αλλεργία. Οι αλλεργίες εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα όπως όταν οι άνθρωποι πάσχουν από υψηλό πυρετό.

γρίπη

Νόσος του Καρέ – Μόρβα

Ο σκύλος πρέπει να εμβολιάζετε σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού όταν είναι κουτάβι. Η Μόρβα μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή του, και αυτός είναι ενας σημαντικός λόγος για να προβείτε στον εμβολιασμό του σκύλου σας.

Αναπνευστικές δυσκολίες

Μερικές ράτσες σκύλων είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αναπνευστικές δυσκολίες, ιδίως οι βραχυκέφαλες φυλές όπως τα Pugs, French Bulldogs και τα Shih Tzus.

Αντιμετώπιση κρυολογήματος και γρίπης του σκύλου

Συνήθως ο σκύλος που κρυολογεί δεν χρειάζεται θεραπεία καθώς η κατάστασή τους βελτιώνετε από μόνη της. Εάν ο σκύλος σας έχει ήπια συμπτώματα ασθένειας, τρώει και πίνει κανονικά, εξακολουθεί να φέρεται με τον ίδιο τρόπο και έχει τα ίδια επίπεδα ενέργειας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες μέρες ή και εβδομάδα.
Εάν έχει κάτι περισσότερο από ένα ήπιο κρυολόγημα, μένει μακριά από το φαγητό του, δεν πίνει νερό, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και νιώθει άβολα ή δυσφορία, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας
Εάν ο κτηνίατρος υποψιάζεται ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, θα σας ρωτήσει να περιγράψετε τα συμπτώματα της γρίπης και θα κάνει διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος.
Η συνιστάμενη θεραπεία εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διάγνωσης του κτηνιάτρου σας. Συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υγρά και κατασταλτικά βήχα. Ποτέ μην δώσετε θεραπεία στον σκύλο σας χωρίς την συμβουλή του κτηνιάτρου και μην χορηγήσετε φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

γρίπη σκύλου

Πρόληψη γρίπης και κρυολογήματος σκύλου

Τώρα που γνωρίζετε την απάντηση στο ερώτημα αν ο σκύλος σας θα αρρωστήσει, ίσως αναρωτιέστε πώς να το προλάβετε.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσει σοβαρά ο σκύλος σας.

Εμβολιασμοί και αναμνηστικά εμβόλια

Δυστυχώς οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να προστατεύσουν το σκύλο σας από όλες τις ασθένειες, αλλά ένα βασικό πρόγραμμα εμβολιασμών περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές και επικίνδυνες. Οι πιο σημαντικοί και κρίσιμοι εμβολιασμοί είναι οι πιο σημαντικοί και κρίσιμοι. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο βήχας του κυνοκομείου, έχουν αντίστοιχα εμβόλια που είναι πολύ σημαντικά. Ο εμβολιασμός των κουταβιών μπορεί επίσης να προστατεύσει από τον παρβοϊό, τη νόσο, τη λεπτοσπείρωση και τη λοιμώδη ηπατίτιδα των σκύλων.

Τακτική καθαριότητα των αντικειμένων του

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση της γρίπης, είναι να πλένετε τακτικά τα μπολ με το φαγητό και το νερό του, αλλά και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εάν μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα πολλά σκυλάκια. Επίσης βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το νερό του τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ο ύπνος είναι το «κλειδί»

Κατά μέσο όρο, τα σκυλιά θα κοιμούνται μεταξύ 12-14 ωρών την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά ώστε να θωρακιστεί ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Τροφή καλής ποιότητας

Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα της συνολικής υγείας του σκύλου σας. Η διατροφή του σκύλου σας με ποιοτική τροφή με τα σωστά θρεπτικά συστατικά θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και θα βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης.

γρίπη

Προσέξτε τις πιθανές πηγές μόλυνσης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας είναι να έχετε το νου σας για κρούσματα μολυσματικών ασθενειών και επαφές με άλλους σκύλους.

Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους απαραίτητους εμβολιασμούς, τα μέρη που πρέπει να αποφεύγετε και πότε ο σκύλος σας πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr