Η επιστήμη απαντά: Είναι τοξική η ντομάτα; – Πότε και πως μπορεί να φάει ο σκύλος μου, Πιθανά προβλήματα, Συμβουλές και χρήσιμος οδηγός

σκύλος και ντομάτα

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα αν οι σκύλοι μπορούν να φάνε ντομάτες είναι ναι. Οι σκύλοι μπορούν να φάνε ντομάτες, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές εξαιρέσεις και μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ταΐσετε ντομάτες σε σκύλους.
Οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια της στρυχνίνης και περιέχουν οσεΐνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

σκύλος και ντομάτα

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε ντομάτες;

Η δηλητηρίαση λόγω υπερβολικής δόσης ντομάτας σε σκύλους είναι σπάνια. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και είναι πιο επικίνδυνη, ειδικά αν τα σκυλιά έχουν πρόσβαση σε λαχανόκηπους με άγουρες ντομάτες.
Γενικά, οι ώριμες ντομάτες χωρίς φύλλα ή κοτσάνια είναι ασφαλείς για τους σκύλους. Ωστόσο, πριν ταΐσετε σκύλους με ανθρώπινη τροφή, θα πρέπει να ενημερώσετε και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση ντομάτας από σκύλους

Πότε μπορούν να καταναλωθούν οι ντομάτες από τους σκύλους;

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά και καλό να τρώνε οι σκύλοι. Το πιο σημαντικό είναι να τις ταΐζετε στη σωστή ποσότητα και με τον σωστό τρόπο.
Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την πέψη.
Οι ντομάτες περιέχουν επίσης
Λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να προστατεύσει τα οστά.
– Β-καροτένιο, το οποίο βελτιώνει τη μνήμη
Βιταμίνη Α, η οποία βοηθά την όρασή σας
Βιταμίνη C, η οποία είναι καλή για το δέρμα σας.
Περιέχουν επίσης φολικό οξύ και κάλιο, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της υγείας των μυών.

σκύλος και ντομάτα

Πότε οι ντομάτες δεν πρέπει να τρώγονται από τους σκύλους;

Τα πράσινα μέρη, τα κοτσάνια και οι άγουρες ντομάτες περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται σολανίνη, η οποία είναι τοξική.
Σε μικρές ποσότητες, η ουσία αυτή δεν είναι συνήθως επιβλαβής για τους σκύλους. Αλλά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Εάν έχετε ένα κρεβάτι με ντομάτες, μπορεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τα σκυλιά πρέπει να κρατούνται μακριά από κήπους και άγουρες ντομάτες.

Το πιο συνηθισμένο σημάδι δηλητηρίασης είναι η γαστρεντερική διαταραχή, αλλά οι σκύλοι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εμετό, διάρροια, υπνηλία, σύγχυση και μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Προϊόντα που παρασκευάζονται από ή περιέχουν ντομάτες, όπως σάλτσες, σούπες και χυμοί, μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινά για τους σκύλους. Αυτές οι τροφές περιέχουν ζάχαρη, αλάτι, τεχνητές γεύσεις και άλλα επιβλαβή συστατικά. Είναι καλύτερο να μην ταΐζετε τέτοιες τροφές σε σκύλους.
Μπορείτε να παρασκευάσετε τα δικά σας προϊόντα ντομάτας. Τότε θα ξέρετε τι περιέχουν και τι μπορεί να είναι επιβλαβές για το σκύλο σας.

Ορισμένοι σκύλοι πάσχουν από παθήσεις όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από την κατανάλωση ντομάτας. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας προτού ταΐσετε το σκύλο σας με ό,τι τρώνε οι άνθρωποι.

σκύλος και ντομάτα

Αλλεργία στην ντομάτα

Όπως και με κάθε άλλη τροφή, ο σκύλος σας μπορεί να είναι αλλεργικός στις ντομάτες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία.Σταματήστε να ταΐζετε ντομάτες και ενημερώστε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα αλλεργίας, όπως βήχα, φτέρνισμα, ξύσιμο, πρήξιμο ή αναπνευστικές δυσκολίες.

Πώς να ταΐσετε τον σκύλο σας με ντομάτες

Αν ο κτηνίατρός σας σας πει να ταΐσετε τον σκύλο σας με ντομάτες, διαλέξτε ώριμες, κόκκινες ντομάτες χωρίς κοτσάνια ή φύλλα. Προσφέρετε φρέσκες ντομάτες χωρίς αλάτι ή άλλα πρόσθετα, καθώς το αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για τους σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι οι ντομάτες δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Επιλέξτε και ταΐστε τους σκύλους ντομάτες από τον κήπο σας ή φρέσκες ντομάτες από αξιόπιστους παραγωγούς.

σκύλος και ντομάτα

Όπως κάθε άλλο τρόφιμο που καταναλώνει ο άνθρωπος έτσι και η ντομάτα αποτελεί μια λιχουδιά που δεν πρέπει να δίνεται συχνά, αλόγιστα και χωρίς παρακολούθηση. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει αλλεργία ή με την υπερβολική κατανάλωση να δηλητηριαστεί. Έτσι σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr