Κακοσμία στόματος του σκύλου: Δεν φταίει πάντα η διατροφή! Αιτίες και ασθένειες, Ερμηνεία και πρόληψη

κακοσμία στόματος σκύλου

Η μυρωδιά του στόματος του σκύλου και της αναπνοής του είναι χαρακτηριστική και δεν ξεχνιέται εύκολα.  Είναι πιθανό ο σκύλος σας  να χαίρεται να σας δίνει φιλιά αλλά η κακή στοματική του υγιεινή να σας αποτρέπει ακόμα και να βρίσκεστε κοντά του. Φυσικά, ο ίδιο ο σκύλος δεν το καταλαβαίνει και για να είμαστε και σωστοί, δεν φταίει.

κακοσμία στόματος

Η κακή αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη για την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας.

Έχουν βρει όλες τις πιθανές αιτίες αλλά και πως θα αντιμετωπίσετε την δυσοσμία και σας τα παρουσιάζουμε αναλυτικά!

Γιατί μυρίζει το στόμα του σκύλου μου; Αιτίες κακής αναπνοής

Συνήθως μια κακή αναπνοή δεν είναι απλά μια κακή αναπνοή αλλά ένδειξη κάποιας πάθησης.

1.Στοματική Υγιεινή και Περιοδοντική Νόσος

Οι πιο συχνές αιτίες κακής αναπνοής είναι η κακή στοματική υγιεινή και η περιοδοντίτιδα. Όπως και στους ανθρώπους, η συσσώρευση πλάκας και πέτρας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει παιχνίδια για μάσημα ή λιχουδιές ή εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά, μπορεί να συσσωρευτεί πλάκα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος. Με την πάροδο του χρόνου, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Η υπερβολική συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων και να επιτρέψει στα βακτήρια να κάνουν τη δουλειά τους, προκαλώντας φλεγμονή, μόλυνση, απώλεια δοντιών, πύον, τερηδόνα και καταστροφή ιστών.

2.Οι δυσάρεστες διατροφικές συνήθειες

Οι κακές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν τη σίτιση με υπολείμματα ή σκουπίδια. Η κακή αναπνοή είναι τότε το αποτέλεσμα του υποσιτισμού. Τα σκυλιά φαίνεται επίσης να απολαμβάνουν να μαζεύουν απορρίμματα, ειδικά τα κακά της γάτας. Εάν έχετε επίσης γάτες στο σπίτι σας, τα σκυλιά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε. Η καπροφαγία μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος και ναυτία στους σκύλους – και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει σύγχυση στους ιδιοκτήτες.

3. Ασθένεια: Διαβήτης

Εάν η κακή αναπνοή του σκύλου σας έχει γλυκιά ή φρουτώδη μυρωδιά , πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό. Η γλυκιά, φρουτώδης αναπνοή είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη , μια σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση. Αναζητήστε και άλλα συμπτώματα πως η συχνή ούρηση.

σκύλος δόντια

4.Ασθένεια:Νεφρική Νόσος

Πολύ πιθανό η κακή αναπνοή του σκύλου να μυρίζει ούρα και όχι γιατί ήπιε ούρα. Η μυρωδιά των ούρων στην αναπνοή του σκύλου σας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι νεφρικής νόσου και απαιτεί επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Η νεφρική νόσος είναι σοβαρή και μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου ιατρικού προβλήματος.

5.Ασθένεια: Ηπατική νόσος

Η δυσάρεστη αναπνοή που συνοδεύεται από εμετό, απώλεια όρεξης και κίτρινη απόχρωση στα ούλα μπορεί να σημαίνει ηπατική νόσος. Όπως η νεφρική νόσος , τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής κατάστασης και είναι ζωτικής σημασίας να εισάγετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο.

Πως θα αντιμετωπίσω την κακοσμία του στόματος του σκύλου

Η εύρεση της αιτίας της κακοσμίας σας είναι σημαντική, αλλά η αντιμετώπισή της είναι εξίσου σημαντική. Η θεραπεία και η αντιμετώπιση εξαρτώνται από την αιτία.
Εάν η πλάκα, η πέτρα και η περιοδοντική νόσος είναι η αιτία της κακής αναπνοής του σκύλου σας, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για έναν οδοντικό καθαρισμό. Ο κτηνίατρος μπορεί να πάρει αίμα από τον σκύλο για να δει εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία ή επειδή ο σκύλος μπορεί να χρειαστεί να αναισθητοποιηθεί πριν τον καθαρισμό. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξαγάγετε κατεστραμμένα ή χαλαρά δόντια.

Τα σκουπίδια και τα πτώματα απαιτούν επίβλεψη και τακτικό καθαρισμό. Καλό είναι να καθαρίζετε συχνά το κουτί της γάτας και να μαζεύετε τα περιττώματα του σκύλου.

Ο διαβήτης, η νεφρική και ηπατική νόσος είναι όλες οι καταστάσεις που απαιτούν θεραπεία από κτηνίατρο. Μόλις επιλυθεί το υποκείμενο ζήτημα, η κακή αναπνοή του σκύλου σας θα αποτελεί παρελθόν.

κακοσμία σκύλου

Πρόληψη για την κακή αναπνοή του στόματος

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε την κακή αναπνοή είναι η σωστή πρόληψη με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. Το βούρτσισμα των δοντιών σας μειώνει την πλάκα, όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι. Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνηθίσουν το βούρτσισμα και την υπομονή.
Παρέχοντας στον σκύλο σας πολλά παιχνίδια για να μασήσει, μπορείτε να αποτρέψετε την κακοσμία με άλλο τρόπο. Το μάσημα αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας και ανακουφίζει από την πλήξη, διατηρώντας τον σκύλο σας υγιή και χαρούμενο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό παιχνίδι για μάσημα για το μέγεθος και την ηλικία του σκύλου σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε περιοδοντική νόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δόντια τους είναι κοντά το ένα στο άλλο και ως εκ τούτου είναι πιο επιρρεπή στη συσσώρευση πλάκας. Φροντίστε να παρέχετε στα μικρά σκυλιά τα σωστά παιχνίδια και βούρτσισμα από μικρή ηλικία.

Η σίτιση πρέπει να είναι ποιοτική και ισορροπημένη. Χρειάζεται να επισκέπτεστε και τον κτηνίατρο για τακτικούς ελέγχους για να αποφευχθούν ασθένειες όπως ο διαβήτης. Επίσης ο έλεγχος και η διατήρηση της υγείας βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της κακοσμίας κα των αιτιών της.

σκύλος
Υπάρχουν πολλά προϊόντα για διατήρηση της καλής στοματική υγιεινής εκτός από οδοντόκρεμες. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας και ενημερωθείτε για αυτά που θα σας προτείνει.
Όπως με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε προμηθευτείτε από νωρίς οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για να περιποιείστε το στόμα του σκύλου σας στο σπίτι.
Αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αποτρέψετε την από του στόματος φθορά.

Κορυφαία προϊόντα για καλή στοματική υγιεινή

1. Οδοντόκρεμα

Επιλέξτε μια καλή οδοντόκρεμα με ή χωρίς άρωμα, κατάλληλη για τους σκύλους. Οι οδοντόκρεμες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να έχουν αντιμικροβιακή προστασία και να προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών. Μπορούν να βοηθήσουν και να αποτρέψουν φλεγμονές, ουλίτιδα ή τον σχηματισμό πλάκας.

2. Οδοντόβουρτσα

Μπορείτε να βρείτε κανονικές οδοντόβουρτσες με ή χωρίς λαβή. Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην τραυματίζουν τα ούρα του σκύλου αλλά να τα καθαρίζουν τέλεια.

3. Λιχουδιές για οδοντικό καθαρισμό / οδοντικά σνακ

Μπορείτε να δίνετε ένα σνακ οδοντικού καθαρισμού στον σκύλο σας και να τον αφήσετε να παίξει και να το μασήσει ανενόχλητος.

4. Παιχνίδια μασήματος και παιχνίδι οδοντόβουρτσα

Τα παιχνίδια είναι ιδανικά για να τα χρησιμοποιεί ο σκύλος όλη την ημέρα. Του προσφέρουν χαρά και εκτόνωση αλλά καθαρίζουν τα δόντια του.

Έχοντας διαβάσει όλες τις πληροφορίες και τις πιθανές αιτίες καταλαβαίνουμε πως ο σκύλος μας πραγματικά δεν φταίει, εμείς πρέπει να του δώσουμε την φροντίδα μας και την απαραίτητη προσοχή γιατί η κακοσμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ασθένειας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr