Καρύδα: Είναι μια καλή λιχουδιά για τις γάτες; Οι κτηνίατροι απαντούν, Διατροφικές αξίες, Κίνδυνοι και πρόληψη , Όλα τα χρήσιμα

γάτα και καρύδα

Οι καρύδες είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό τροπικό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σε πολλές διαφορετικές μορφές, από smoothies μέχρι σνακ. Οι καρύδες είναι ένας συνδυασμός φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, και όταν συλλέγονται από το δέντρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων, όπως γάλα και λάδι, καθώς και να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα.
Τα γατάκια μπορεί να ενθουσιαστούν και να προσελκυστούν από την έντονη, φρέσκια μυρωδιά του. Είναι όμως ασφαλές να ταΐζετε τα γατάκια καρύδες;

γάτα και καρύδια

Είναι η καρύδα ασφαλής για τις γάτες;

Πρώτα απ’ όλα, το να ταΐζετε τα γατάκια κέικ γεμισμένο με καρύδα δεν είναι το ίδιο με το να ταΐζετε τα γατάκια τεμαχισμένα κομμάτια καρύδας. Αν δίνετε στο γατάκι σας καρύδα, επιλέξτε μια πιο φυσική, μη επεξεργασμένη καρύδα. Οι επεξεργασμένες καρύδες περιέχουν ζάχαρη και άλλα συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για το κατοικίδιό σας.
Οι καρύδες δεν είναι τοξικές για τις γάτες. Οι ειδικοί λένε ότι αν στη γάτα σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να της δίνετε κομμάτια καρύδας από καιρό σε καιρό.
Είναι ασφαλές να δίνετε μια μικρή ποσότητα καρύδας από καιρό σε καιρό, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος διάρροιας.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χορήγηση καρύδας

Όπως πάντα, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.
Πρώτον, όπως και με κάθε ανθρώπινη τροφή, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Κάθε γάτα έχει διαφορετικές ανάγκες και ο κτηνίατρός σας είναι αυτός που μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι είναι καλύτερο για τον τετράποδο φίλο σας.
Η καρύδα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, τα οποία δεν είναι ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μεγάλες ποσότητες καρύδας μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε λιπίδωση του ήπατος. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν συσσωρεύονται υπερβολικές ποσότητες λίπους στο συκώτι. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος στις καρύδες περιλαμβάνουν την υπερλιπιδαιμία και την παγκρεατίτιδα. Επειδή οι καρύδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το λίπος στις γάτες. Αυτό ισχύει για όλες τις τροφές που καταναλώνονται συχνά ή τακτικά.

Τι γίνεται με το γάλα καρύδας, το νερό και το λάδι;

γάτα και καρύδα

Τι γίνεται με το γάλα καρύδας;

Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από τεμαχισμένα κομμάτια καρύδας που έχουν μουλιάσει σε νερό και έχουν στραγγιστεί. Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος.
Αποτελεί παρανόηση ότι οι γάτες μπορούν να πίνουν γάλα και μπορεί σε πολλά γατάκια να αρέσει η γεύση του γάλακτος, αλλά ο οργανισμός τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να χωνέψει καλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τους λείπουν τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διάσπαση της λακτόζης. Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άλλους κοιλιακούς πόνους.
Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι το γάλα καρύδας είναι απίθανο να προκαλέσει διάρροια στα γατάκια, αλλά τα λιπαρά και οι θερμίδες στο γάλα καρύδας μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα με τη σίτιση με κομμάτια καρύδας.

Τα γατάκια με ευαίσθητο στομάχι και οι γάτες με παθήσεις όπως διαβήτη, νεφρική ή ηπατική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη σίτιση με γάλα καρύδας σε οποιαδήποτε μορφή. Αυτός ο κανόνας ισχύει τόσο για το γάλα όσο και για το νερό καρύδας.

Νερό καρύδας

Το νερό στις πράσινες άγουρες καρύδες δεν περιέχει λιπαρά και είναι πλούσιο σε κάλιο. Το νερό καρύδας έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές ποτό μεταξύ των ανθρώπων λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Ωστόσο, στις γάτες, το κάλιο μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία και η μεγάλη ποσότητα καλίου μπορεί να κάνει το αίμα της γάτας όξινο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην προσφέρετε νερό καρύδας στις γάτες.
Ένας τρόπος για να προσφέρετε στο γατάκι σας τη γεύση της καρύδας είναι να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας, το οποίο μπορεί να δοκιμάσει σε μικρές ποσότητες. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες λαδιού στην τροφή του γατιού.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η καρύδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των γατών.

γάτα και καρύδα

Λάδι καρύδας

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας επειδή έχει πολλά καλλυντικά οφέλη. Ως εκ τούτου, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το τρίχωμα της γάτας για να το μαλακώσει και να το κάνει υγιές και λαμπερό.

Όπως και το ανθρώπινο δέρμα, το λάδι καρύδας είναι επίσης καλό για το γυμνό και ερεθισμένο δέρμα της γάτας. Εκτός από λίπος, η καρύδα περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία καταπραΰνει και ενυδατώνει τις πληγές του δέρματος τόσο στις γάτες όσο και στους ανθρώπους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr