Κατάθλιψη σκύλου: Έχει και αυτός συναισθήματα, Σημάδια και αλλαγή συμπεριφοράς, Τι να κάνετε – Χρήσιμες πληροφορίες

σκύλος με κατάθλιψη

Τα σκυλάκια έχουν και αυτά συναισθήματα και τα εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους ακόμα και εάν δεν μπορούν να στο επικοινωνήσουν με την ομιλία. Αντιδρούν και εκφράζονται με πράξεις. Ο καλός ιδιοκτήτης ξέρει πότε κάτι δεν πάει καλά με τον σκύλο του – ακόμα και όταν είναι λυπημένος.

σκύλος κατάθλιψη

Ο σκύλος μου δεν έχει διάθεση

Σημάδια κατάθλιψης

Πολλοί θα αναρωτιέστε «ο σκύλος μου είναι λυπημένος, υπάρχει πιθανότητα να έχει κατάθλιψη; Φυσικά και υπάρχει πιθανότητα.
Τα σκυλάκια, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, βιώνει καθημερινά διάφορες καταστάσεις που συνοδεύονται από μια «έκρηξη συναισθημάτων». Ο σκύλος μάλιστα μοιάζει πολύ στον άνθρωπο τόσο στον τρόπο που αντιδρά όσο και στο πόσο επηρεάζεται από τις συνθήκες που βιώνει. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό σε μια δύσκολη φάση της ζωής του να μην έχει όρεξη, να είναι λυπημένος και να πάσχει από κατάθλιψη.
Ενώ δεν γίνονται πολλές έρευνες για την σκυλίσια κατάθλιψη υπάρχουν πολλές χαρακτηριστικές ιστορίες που δηλώνουν πως είναι ένα καταθλιπτικό σκυλάκι και πως αντιδρά.

σκύλος κατάθλιψη
Μια χαρακτηριστική και συγκινητική παρατήρηση κατάθλιψης του σκύλου είναι όταν μετά τον θάνατο του καλύτερού του φίλου, είτε αυτός είναι άνθρωπος ή άλλο σκυλάκι, κρύβεται και κοιμάται όλη μέρα πίσω από μια ντουλάπα ή χωμένος μέσα στο κλουβί του.
H σκυλίσια κατάθλιψη δεν διαφέρει σε τίποτα από την ανθρώπινη. Τόσο τα σκυλιά όσο και οι άνθρωποι βιώνουν την κατάθλιψη με παρόμοιους τρόπους. Ο σκυλάκος μας έχει πολλούς τρόπους να μας πει πως κάτι δεν πάει καλά στην ψυχολογία του και εμείς οφείλουμε να τον καταλάβουμε για να τον βοηθήσουμε.
Ακόμα και εάν δεν μπορούν να μας πουν ότι δεν αισθάνονται καλά έχουν μερικούς τρόπους να μας το δείχνουν.

Όπως:
•Σταματάνε να σιτίζονται
•Απότομες αλλαγές στην διάθεση
•Τρώνε υπερβολικά πολύ για να αντισταθμίσουν τον πόνο
•Αποσύρονται και αποφεύγουν τις επαφές
•Κλαίνε περισσότερο και σε απροσδόκητες στιγμές

σκύλος κατάθλιψη

«Ο σκύλος μου είναι λυπημένος» – αναλυτικά τα σημάδια που δείχνουν ότι έχει κατάθλιψη

Αλλαγές στην όρεξη

Ένας λυπημένος σκύλος συχνά είναι και ανόρεκτος. Όταν ο σκύλος χάνει το ενδιαφέρον του για το φαγητό χάνει και πού βάρος και αυτό δημιουργεί σωματικά και λειτουργικά προβλήματα.
Μια μερίδα σκύλων, επιλέγουν την υπερφαγία έως παρηγοριά. Η ανεξέλεγκτη σίτιση οδηγεί στην παχυσαρκία.

Πολύωρος ύπνος

Τα σκυλιά κοιμούνται αρκετή ώρα, αυτό είναι γνωστό. Επιλέγουν όμως να ξεκουραστούν όταν ο ιδιοκτήτης τους λείπει ή κοιμάται και ο ίδιος. Εάν το άλλοτε ζωντανό και ενεργό σκυλάκι δεν αντιδρά στην παρουσία σας και επιλέγει τον ύπνο αντί για χάδια και αγκαλιές τότε κάτι συμβαίνει.
Πρώτα πρέπει να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε πως δεν έχει σωματικά προβλήματα, εάν δεν βρείτε τίποτα αλλά ο ύπνος και η αδιαφορία συνεχίζονται τότε μπορεί να έχει κατάθλιψη.
Στην αντίθετη περίπτωση, η υπερδιέγερση, η ανησυχία και η αυπνία μπορεί να είναι επίσης ενδείξεις κακής ψυχολογικής κατάστασης.

σκύλος κατάθλιψη

Απώλεια ενδιαφέροντος

Η έλλειψη ενδιαφέροντος σημειώνεται σε όλα τα επίπεδα. Δεν τον ενθουσιάζει τίποτα, δεν θέλει να παίξει δεν θέλει να περπατήσει. Τα σκυλιά που πάσχουν από κατάθλιψη είναι λιγότερο ενεργά και φαίνεται πως επιβραδύνουν κάθε κίνηση τους επειδή ίσως τους φαίνεται ανώφελο να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν.

Γλείψιμο ή μάσημα

Το υπερβολικό γλείψιμο ή το μάσημα μπορεί να οφείλεται τόσο σε φυσιολογικά όσο και σε ψυχολογικά ζητήματα. Όμως τα περισσότερα καταθλιπτικά σκυλιά γλείφουν ή μασούν ακατάπαυστα τα πόδια τους για να ηρεμήσουν.

σκύλος κατάθλιψη

Αποφυγή και κρύψιμο

Η φυγή του σκύλου και το κρύψιμο είναι συμπεριφορές που δηλώνουν συνήθως την ύπαρξη μιας ασθένειας – ψυχικής ή σωματικής – ή τραυματισμό.
Όταν τα σκυλάκια επιλέγουν να απομονωθούν δηλώνουν πως κάτι τα ενοχλεί. Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα ενοχλεί κάτι στον χώρο πιθανότατα να υπάρχει κάτι συναισθηματικό.
Τα συναισθήματα και η ενόχληση μπορεί να προέρχονται από κάποια ιατρική αιτία. Ελέγξτε τον σκύλο σας και ενημερώστε τον κτηνίατρο πριν υποθέσετε πως το σκυλάκι πάσχει από κατάθλιψη.

σκύλος κατάθλιψη

Ναι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο μικρός τετράποδος φίλος σου να πάσχει από κατάθλιψη. Τα συναισθήματα είναι αληθινά και κοινά ανάμεσα τον σκύλο και στον άνθρωπο. Οι γούνινοι φίλοι μας αντιδρούν όπως και εμείς σε καταστάσεις άγχους, απογοήτευσης και λύπης. Εμείς, οφείλουμε όμως πρώτα να ελέγξουμε και σωματικές ασθένειες και τραύματα πριν υποθέσουμε πως το σκυλάκι μας πάσχει από κατάθλιψη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr