Κατοικίδια και κίνδυνοι: Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώει η γάτα σου

by Έφη Αθανασίου

Όσο και να αγαπάμε τα ζώα και να τα θεωρούμε μέλος της οικογένειας μας, μην ξεχνάς ότι δεν έχουν το ίδιο στομάχι με εμάς! Υπάρχουν τροφές που επιτρέπονται και τροφές που απαγορεύονται να καταναλώσουν. Κανένας από εμάς δεν θέλει να βάλει το ζωάκι του σε κίνδυνο αλλά καμιά φορά είτε από αμέλεια είτε από υπερβολική αγάπη που τους έχουμε και δεν θέλουμε να τους χαλάμε τα χατίρια, μπορεί να τους δώσουμε μια τροφή που να μην είναι καλή για την υγεία τους. Συνέχισε να διαβάζεις και θα εκπλαγείς.

Γαλακτοκομικά 

Όπως ξέρουμε, οι γάτες έχουν μια αδυναμία στο γάλα, όταν ενηλικιωθούν όμως αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να μην ξαναδώσεις οτιδήποτε τυροκομικό ή γαλακτοκομικό στη γατούλα σου. Μπορείς να δοκιμάσεις να της βάλεις ελάχιστο γιαούρτι για να δεις πως θα αντιδράσει. Συνήθως το γιαούρτι δεν ενοχλεί το πεπτικό τους σύστημα, αλλά σίγουρα το γάλα δεν είναι μία καλή ιδέα.

Ωμά τρόφιμα

Απαγορεύεται αυστηρά να δώσεις ωμή τροφή στην γάτα σου, αυτός είναι κανόνας και δεν σηκώνει εξαιρέσεις. Για λόγους υγιεινής κυρίως, που θα καταλήξουν σε εμετό και διάρροια ή σαλμονέλα. Να αποφεύγεις τα λίπη από το μαγειρεμένο κρέας, γιατί μπορεί να της προκαλέσει παγκρεατίτιδα. Προσοχή, το ότι είναι ζώο δεν σημαίνει ότι μπορεί να φάει οτιδήποτε.

Ξηροί καρποί και σταφύλια

Όσες γάτες έχουν δοκιμάσει αυτές τις τροφές, αρρώστησαν. Τα σταφύλια για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες. Κι όσο για τους ξηρούς καρπούς, είναι αποδεδειγμένο πως καμία γάτα δεν έμεινε υγιής μετά από αυτή τη δοκιμή.

Σοκολάτα

Όπως και στους σκύλους έτσι και στις γάτες, απαγορεύεται αυστηρά, η σοκολάτα. Είναι βλαβερή ουσία για την γάτα σου. Μπορεί να της προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και μυϊκούς σπασμούς. Προτού πας να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, θυμήσου πως δεν είναι αστείο και είναι βλαβερό και επικίνδυνο για την υγεία του κατοικίδιου σου.

Λαχανικά

Τα λαχανικά και συγκεκριμένα τα κρεμμύδια, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα στα ζώα. Αν υπάρχει για παράδειγμα μαγειρεμένο κρεμμύδι που έγλειψε, δεν θα πάθει κάτι. Καλό είναι όμως να τα αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση.

Τόνος

Ο τόνος σε κονσέρβα, δεν είναι για τις γάτες, είναι αποκλειστικά για ανθρώπους. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη όπως και στεατίτιδα, μια φλεγμονή του σωματικού λίπους.

Καφείνη

Όλα τα ροφήματα με καφεΐνη, προκαλούν στην γάτα σου ταραχή, αρρυθμίες και μυϊκούς σπασμούς. Φρόντισε να μην δώσεις ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε για πλάκα στο ζωάκι σου. Μεγάλη προσοχή, όταν η γάτα σου είναι ακόμα μικρή και τρέχει, παίζει και κάνει σκανταλιές, μπορεί από μόνη της να βρεθεί κοντά στην κούπα με τον καφέ σου. Να είσαι προσεκτικός και να θυμάσαι ότι δεν είναι απλώς κάτι που αποφεύγουμε, αλλά κάτι που απαγορεύεται για τους μικρούς μας φίλους. Να είσαι συνεπής και υπεύθυνος απέναντι σε εκείνη και στην φροντίδα της.

Αλκοόλ

Προκαλεί σοβαρή ζημιά στο συκώτι και τον εγκέφαλο. Ακόμα και μια κουταλιά της σούπας αλκοόλ είναι πιθανό να ρίξει μια γάτα σε κώμα. Ας μην ξεχνάμε, ότι η γάτα σου μπορεί να μεθύσει κιόλας κι ότι δεν έχει το ανθρώπινο στομάχι ενός ενήλικα που με μια μικρή ποσότητα αλκοόλ ή καφέ δεν θα πάθει και κάποια ζημιά.

Όποιος λοιπόν είναι τόσο τυχερός να τον ύιοθετήσει’ μια γάτα γνωρίζει τι είναι καλό να αποφεύγει, τι πρέπει να προσέχει και όλα τα σχετικά για να προσφέρει στη γάτα του το τέλειο περιβάλλον να μεγαώσει.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr