Κόπρανα γάτας:Τι αποκαλύπτουν για την υγεία της και πιθανοί κίνδυνοι- Ενδεικτικό διάγραμμα και πληροφορίες

Ιστορίες Ζώων Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την συμπεριφορά και την υγεία της γάτας σας, καθώς μερικές φορές, δεν γίνεται πλήρως εμφανές το αν έχουν κάποια ασθένεια. Ένα αρκετά βοηθητικό διάγραμμα είναι αυτό των περιττωμάτων της γάτας, μιας και από τα περιττώματα της μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η υγεία της διατρέχει κίνδυνο.

Με απλά λόγια, μια υγιής γάτα πρέπει να έχει υγιή κόπρανα. Ενώ υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα από δυσκοιλιότητα έως διάρροια, είναι ένας απλός κανόνας ότι τα φυσιολογικά κόπρανα  είναι ένα καλό σημάδι ότι η γάτα σας ευημερεί.

Όταν επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας , είναι πιθανό να σας ζητηθεί να περιγράψετε τα κόπρανα της γάτας σας, στο πλαίσιο της γενικής συλλογής πληροφοριών σχετικά με την υγεία της γάτας σας και, ειδικότερα, πληροφοριών σχετικά με το γαστρεντερικό σύστημα.

Διάγραμμα κοπράνων γάτας

Το παρακάτω διάγραμμα κοπράνων γάτας είναι ένας απλός, σαφής τρόπος να σας δώσει πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσετε την εμφάνιση των κοπράνων της γάτας σας.

Η εικόνα στην αριστερή στήλη είναι το σημείο εκκίνησης: επιλέξτε όποια μοιάζει περισσότερο με τα κόπρανα της γάτας σας. Η δεύτερη στήλη είναι μια γραπτή περιγραφή της εμφάνισης των κοπράνων και η τρίτη στήλη είναι μια εξήγηση του πιο πιθανού λόγου για την εμφάνιση αυτή. Τέλος, η τέταρτη στήλη σας δίνει συμβουλές για το τι ενέργειες πρέπει να κάνετε ως συνέπεια της συγκεκριμένης εμφάνισης κοπράνων.

Αναλυτική παρουσίαση των δεικτών υγείας των κοπράνων της γάτας με βάση το χρώμα και τη σύσταση τους

Ίσως είναι δύσκολο να παρατηρήσετε τις κινήσεις του εντέρου της γάτας σας εάν πρόκειται για κατοικίδιο εξωτερικού χώρου, αλλά εάν χρησιμοποιεί κουτί απορριμμάτων, θα πρέπει να επωφεληθείτε από την καθημερινή διαδικασία καθαρισμού των περιττωμάτων της για να τις παρατηρήσετε λεπτομερώς.

Τα κανονικά κόπρανα της γάτας θα πρέπει να έχουν καφέ ή σκούρο καφέ χρώμα, με αρκετά σταθερή σύσταση. Η ιδέα είναι ότι πρέπει να είναι σχηματισμένα, αλλά όχι πολύ σκληρά.

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη βλέννας ή αίματος. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί “βαθμολόγηση κοπράνων” με βάση την όψη των κοπράνων μιας γάτας, αλλά ίσως δεν χρειάζεται να μπει κανείς σε έναν τόσο λεπτομερή, τυπικό τρόπο διεξαγωγής μιας εξέτασης.

Οι διαταραχές που πρέπει να σημειώνονται περιλαμβάνουν:

  • Εξωγενής ύλη, όπως τριχόμπαλες. Μαλακά κόπρανα (σχηματισμένα, αλλά πολτώδη) μπορεί να προκληθούν απλώς από μια ξαφνική αλλαγή της διατροφής (π.χ. από Purina σε διαφορετική μάρκα). Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν ήπιες ή πρώιμες περιπτώσεις ασθενειών που αναφέρονται παρακάτω και μπορούν να προκαλέσουν πιο σημαντική διάρροια.
  • Τα χαλαρά κόπρανα (διάρροια) μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως εντερικός ερεθισμός (π.χ. από εντερικά παράσιτα όπως η ταινία), βακτηριακές λοιμώξεις, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), τροφική αλλεργία και τροφική δυσανεξία. Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους τη διάρροια, καθώς και μια σειρά από άλλα σημάδια ασθένειας.

Γενικά, υπάρχουν δύο επιμέρους τύποι διάρροιας της γάτας

Αρχικά, η διάρροια του λεπτού εντέρου τείνει να είναι μεγαλύτερες ποσότητες χαλαρών κοπράνων, που αποβάλλονται λιγότερο συχνά. Εάν υπάρχει αίμα, μπορεί να είναι πιο σκούρο, που μερικές φορές περιγράφεται ως “πίσσα” (επειδή έχει χωνευτεί καθώς περνάει από τον πεπτικό σωλήνα).

Δεύτερον, η διάρροια του παχέος εντέρου (π.χ. που σχετίζεται με κολίτιδα) τείνει να είναι μικρότερες ποσότητες χαλαρών κοπράνων, που αποβάλλονται συχνότερα, συχνά με μια αίσθηση βιασύνης. Μπορεί να παρατηρηθούν ίνες βλέννας και φρέσκο αίμα.

Τα σκληρά κόπρανα είναι το αντίθετο της διάρροιας, και αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια σειρά από άλλα πιθανά προβλήματα, Θα πρέπει επίσης να προσέξετε τη διαδικασία της αφόδευσης: αν η γάτα σας σφίγγεται όταν αφοδεύει (ο λεγόμενος “τεινεσμός κοπράνων”), αυτό μπορεί να υποδηλώνει δυσκοιλιότητα (π.χ. μεγακόλον ή κάποιου είδους απόφραξη) ή εναλλακτικά, αυτό μπορεί να προκαλείται από ερεθισμό του κάτω μέρους του εντέρου.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας περιποιείται υπερβολικά την ίδια στιγμή που αποβάλλει περιττώματα: αυτό μπορεί να υποδηλώνει δυσφορία ή κοιλιακό πόνο.

Συχνές ερωτήσεις:

Πώς μοιάζουν τα κανονικά κακά της γάτας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα περιττώματα μιας υγιούς γάτας πρέπει να έχουν καφέ ή βαθύ καφέ χρώμα (όχι κίτρινο, όχι χλωμό, όχι μαύρο) και να είναι καλά σχηματισμένα, σαν ωμό λουκάνικο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αίμα και δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίνες βλέννας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν τα περιττώματα της γάτας μου είναι υγιή;

Θα πρέπει να παρακολουθείτε καθημερινά τα περιττώματα της γάτας σας στο κουτί της άμμου, ώστε να είστε εξοικειωμένοι με τη φυσιολογική όψη και τη σύσταση των περιττωμάτων της γάτας σας. Η απάντηση στο ερώτημα “τι συμβαίνει με τα περιττώματα της γάτας μου” είναι ένας χρήσιμος δείκτης της συνολικής υγείας της γάτας σας.

Πόσα πρέπει να κάνει η γάτα σε μια μέρα;

Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες σχετικά με τη συχνότητα και την ποσότητα των περιττωμάτων της γάτας, αλλά οι περισσότερες γάτες με καλή γενική υγεία κάνουν κόπρανα μία ή δύο φορές την ημέρα, με μήκος από τέσσερις έως έξι ίντσες (10 -15 cm) σε κάθε περίπτωση.

Γιατί τα κακά της γάτας μου μοιάζουν με ζελέ και έχουν αίμα;

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το πεπτικό σύστημα της γάτας σας έχει φλεγμονή για κάποιο λόγο: η ζελατινώδης εμφάνιση σημαίνει ότι το τοίχωμα του εντέρου παράγει υπερβολική βλέννα, ενώ το αίμα υποδηλώνει ότι το αίμα στάζει από το τοίχωμα του εντέρου. Και τα δύο αυτά είναι γεγονότα που συμβαίνουν μετά από φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου. Μια γάτα με αυτού του είδους τα κακά πρέπει να οδηγηθεί στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Γιατί τα κακά της γάτας μου έχουν βλέννα;

Εάν υπάρχει άφθονη βλέννα στα κακά της γάτας σας, αυτό δείχνει ότι το τοίχωμα του εντέρου έχει φλεγμονή, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή βλέννας. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, και πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο της περιοχής σας για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.

Γιατί τα κακά της γάτας μου είναι κίτρινα;

Αυτό είναι ένα μη φυσιολογικό εύρημα και μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, όπως κοκκιδίωση ή βακτηριακή λοίμωξη ή ανισορροπία. Θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο της περιοχής σας για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top