Κρυολόγημα σκύλου: Μπορεί να κολλήσεις γρίπη τον σκύλο σου; Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία και πότε να ανησυχείς

κρυολόγημα σκύλου

Το απλό κρυολόγημα είναι πολύ συνηθισμένο στους ανθρώπους, τι γίνεται όμως με τα σκυλιά; NAI, δεν είναι απίθανο τα σκυλιά να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα γρίπης ή λοίμωξη που να τους προκαλεί φτέρνισμα και ρουθούνισμα όπως συμβαίνει και σε εμάς. Ωστόσο, τέτοια συμπτώματα στους σκύλους θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας.

Όμως, για να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει…

κρυολόγημα σκύλου

Τι είναι το κρυολόγημα;

Όταν αναφερόμαστε στους ανθρώπους για κρυολόγημα, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα ιών. Οι ιοί αυτοί ομαδοποιούνται έως κρυολόγημα καθώς προκαλούν και παρόμοια συμπτώματα:
Φτέρνισμα
•Πονόλαιμο
•Γενική αδιαθεσία
•Καταρροή στην μύτη και στα μάτια

Οι πιο συνηθισμένες ιοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ρινοιός, αλλά και ο ιός της γρίπης, τους κορονοιού, ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και άλλοι παραγριπικοί ιοί.
Οι αιτίες κρυολογήματος είναι παρόμοιες και στους σκύλους αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένος ιός που προκαλεί το κρυολόγημα. Αντ ‘αυτού, αρκετοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρύου σε σκύλους. Μερικά συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

κρυολόγημα σκύλου

Ποια είναι τα συμπτώματα κρυολογήματος στα σκυλιά;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που αναγνωρίζετε σε εσάς.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

Φτέρνισμα
• Βήχας
• Υγρά μάτια
• Καταρροή μύτης

Αυτά θα μπορούσαν να είναι τα συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή να είναι ενδείξεις για πιο σοβαρές καταστάσεις, για παράδειγμα βήχας ρείθρου, ιός γρίπης (γρίπης σκύλου), βρογχίτιδας, νόσος του Καρέ.
Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα μαζί με αλλαγές στην όρεξη, πυρετό, διάρροια ή οτιδήποτε δεν θεωρείται φυσιολογικό για ένα υγιή σκύλο, ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο. Εάν ο σκύλος σας πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια θα χρειαστεί κτηνιατρική θεραπεία.

κρυολόγημα σκύλου

Κρυολόγημα ή βήχας

Ο βήχας των κυνοτροφείων (kennel cough) ή λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που προσβάλει τους σκύλους. Η νόσος αυτή ονομάστηκε έτσι από τον πιο συνηθισμένο τρόπο μετάδοσης – τα ρείθρα, δηλαδή τα κυνοτροφεία.
Στα μέρη που εκτρέφονται τα σκυλιά ,συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός σκύλων και είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.
Ο βήχας αυτός είναι θεραπεύσιμος και τα περισσότερα σκυλιά αναρρώνουν με επιτυχία. Στα κουτάβια όμως που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα και συνέπειες.
Το πιο κοινό και αναγνωρίσιμο σύμπτωμα είναι ο ξηρός βήχας που μπορεί να παρομοιαστεί και με τον ήχο χήνας.

Άλλα συμπτώματα είναι:

•Χαμηλός πυρετός
•Λήθαργος
•Ρινική καταρροή/ συνάχι σκύλου
•Φτέρνισμα
•Απώλεια όρεξης

Επειδή τα συμπτώματα είναι κοινά με το απλό κρυολόγημα του σκύλου συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

κρυολόγημα σκύλου

Υπάρχουν αλλες αιτίες εμφάνισης συμπτωμάτων κρυολογήματος;

Οι ιοί δεν είναι οι μόνοι υπαίτιοι για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του βήχα, της ρινικής καταρροής, του φτερνίσματος και των υγρών ματιών.
Ο βήχας μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα βακτηριακής, παρασιτικής λοίμωξης όπως καρδιακών σκουληκιών και της ασκαρίδας (παράσιτο). Οι μυκητιασικές λοιμώξεις και οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη στον πνευμονικό ιστό και πιθανώς στην πνευμονία.

Πως αντιμετωπίζεται το κρυολόγημα σκύλων;

Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος ή την υποψία κρυολογήματος, το πρώτο και βασικό που θα πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώστε τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα εξετάσει την κατάσταση, ένα απλό κρυολόγημα δεν είναι ανησυχητικό όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις μια άλλης σοβαρής πάθησης.
Ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση του σκύλου σας για να ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονές του και μπορεί να προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς διαγνωστικών εξετάσεων για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πιο σοβαρή κατάσταση. Οι ακτινογραφίες, οι εξετάσεις αίματος και η ανάλυση κοπράνων θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο να κάνει μια σωστή διάγνωση για να σας προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Ένα ήπιο κρυολόγημα θα υποχωρήσει μόνο, ενώ μια λοίμωξη θα χρειαστεί μια θεραπεία που περιλαμβάνει τόσο φάρμακα ( αντιβιοτικά, κατασταλτικά για τον βήχα) όσο και ξεκούραση.

κρυολόγημα σκύλου

Μπορεί ο άνθρωπος να «κολλήσει» τον σκύλο του γρίπη;

Οι πιθανότητες να μεταφέρετε τον ιό του κρυολογήματος στον σκύλο σας είναι χαμηλές. Οι ιοί που ευδοκιμούν στον οργανισμό του ανθρώπου και του προκαλούν κρυολόγημα σπάνια μεταπηδούν στον σκύλο.
Ομοίως ούτε ο σκύλος σας είναι πιθανό να σας «κολλήσει». Όμως εάν έχετε άλλα σκυλιά στο σπίτι ή την γειτονία και έρχονται σε στενή επαφή με το άρρωστο ζωάκι διατρέχουν τον κίνδυνο της μετάδοσης των ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Καλύτερα να κρατήσετε το κρυωμένο σκυλάκι σας μέσα μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.

κρυολόγημα σκύλου

Μπορείτε να αποτρέψετε το σκυλί σας να κρυώσει;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα όπως υπάρχει στον άνθρωπο.
Υπάρχουν όμως εμβόλια για τα συμπτώματα που αφορούν άλλες ασθένειες. Τα εμβόλια του βήχα kennel ή της γρίπης των σκύλων θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να μην προσβληθεί από αυτές τις ασθένειες. Συζητήστε με τον σκύλο σας όλες τις πιθανότητες αλλά και τα εμβόλια που εκείνος προτείνει.

Το κοινό κρυολόγημα δεν είναι σπάνιο ακόμα και στους σκύλους. Είναι καλό να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να ενημερώσετε τον κτηνιάτρό σας καθώς ο απλός βήχας μπορεί να είναι αποτέλεσμα γρίπης ή κάποιας άλλης σοβαρής ασθένειας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr