Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσα χρόνια ζεί ένας σκύλος-Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής

by Έφη Αθανασίου

Οι σκύλοι είναι μοναδικά και αξιαγάπητα ζώα τα οποία δικαίως έχουν κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μόνο μειονέκτημα που συναντάμε σε αυτά τα τετράποδα είναι το προσδόκιμο ζωής του, το οποίο διαφέρει από ράτσα σε ράτσα και από μέγεθος σε μέγεθος. Όμως, ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής των σκυλιών και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους όταν αγγίξουν την τρίτη ηλικία;

Αναρωτιέστε αν τα σκυλιά μπορεί να ζήσουν μέχρι τα 20 χρόνια; Η απάντηση είναι ναι. Είναι όμως αρκετά σπάνιο η διάρκεια ζωής του σκύλου να φτάσει μέχρι τα 20 χρόνια.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ο σκύλος γερνάει

Όταν ένας σκύλος περνάει στην τρίτη ηλικία, πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη. Φαίνεται να περνά πολύ γρήγορα ο καιρός από το κουτάβι σας που παίζει και τρέχει, στο κουρασμένο σκύλο που «έχει συνταξιοδοτηθεί».

Το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι η αλλαγή στα επίπεδα ενέργειας και στη δραστηριοποίηση του σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά τείνουν να χαλαρώνουν και να επιβραδύνουν τις κινήσεις τους καθώς μεγαλώνουν.

Μερικά σημάδια ότι ο σκύλος γερνάει είναι ο πόνος, η δυσκαμψία των αρθρώσεων αλλά και η κούραση, καθώς  τα σκυλάκια επιλέγουν πλέον να κινηθούν με τον δικό τους αργό ρυθμό.

Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορεί να αρχίσουν να χάνουν την όραση και την ακοή τους καθώς γερνούν. Μπορεί να παρατηρήσετε συννεφιασμένα μάτια, το σκυλί σας να χτυπάει αντικείμενα, ή ίσως ότι ο σκύλος σας δεν ανταποκρίνεται πάντα αμέσως όταν καλείτε το όνομά του.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ακράτεια ή αυξημένη ούρηση – σημάδια που δείχνουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Δείτε την γλώσσα σώματος του σκύλου σας που φανερώνει τον ερχομό του γήρατος.

 • Λαχάνιασμα
 • Αδυναμία
 • Πεσμένα αυτιά
 • Έλλειψη ή αδυναμία εστίασης
 • Τρέμουλο
 • Άλλα σημάδια του γήρατος:
 • Απώλεια ακοής και όρασης
 • Αλλαγή συμπεριφοράς
 • Επιβράδυνση
 • Έλλειψη ενέργεια και απροθυμία για άσκηση
 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
 • Γκρίζο ρύγχος (μουσούδα)
 • Πιο συχνή ούρηση

Μερικές ιστορίες των γηραιοτέρων σκύλων

Υπάρχουν περίπου 12 εντυπωσιακές ιστορίες για σκυλιά που έζησαν τουλάχιστον 20 έτη ή και παραπάνω, μερικές εκ των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω.

Τα σκυλιά δεν ζουν 20 ή και περισσότερα χρόνια. Υπάρχουν όμως μερικά παραδείγματα σκύλων που κατάφεραν να ζήσουν αρκετά χρόνια κοντά στην οικογένειά τους.

Ο μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλος που έζησε ποτέ (έχει επαληθευτεί επίσημα η ηλικία του) ήταν ένας Αυστραλός σκύλος βοοειδών που ονομάζεται Bluey. Γεννημένος το 1910, αυτός ο αξιοθαύμαστος σκύλος έζησε μέχρι την εκπληκτική ηλικία των 29 ετών και 5 μηνών – πολύ περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής της φυλής ή οποιασδήποτε άλλης φυλής σκύλου.

Στη δεύτερη θέση ανέρχεται το Beagle που ονομαζόταν Butch, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έζησε 28 χρόνια, από το 1975 έως το 2003.

Πολλοί ιδιοκτήτες  ισχυρίζονται πως είχαν τον γηραιότερο σκύλο. Για παράδειγμα, το 1984, ένα Λαμπραντόρ / Αυστραλιανό Cattle Dog Cross αναφέρθηκε ότι πέθανε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας σε ηλικία 32 ετών.

Επιπροσθέτως, όταν ένα Λαμπραντόρ με την ονομασία Μπέλλα πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008 ο ιδιοκτήτης της ισχυρίστηκε ότι ήταν 29 ετών. Οι ισχυρισμοί αυτοί βέβαια δεν επιβεβαιωθήκαν ούτε τεκμηριωθήκαν ποτέ.

Παράγοντες που επηρεάζουν την μακροζωία ενός σκύλου:

Ανάλογα το μέγεθος

Σύμφωνα με έρευνες, κατά μέσο όρο, τα μικρότερα σκυλιά ζουν περισσότερο από τις μεγάλες φυλές. Για παράδειγμα ένα Τζακ Ράσελ μπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια, ενώ ένα μεγάλος Δανός περίπου 8 με 10 χρόνια. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα ημίαιμα σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας από τα καθαρόαιμα.

DNA

Σημαντικός παράγοντας είναι τα γονίδια που κληρονομεί ο σκύλος διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών αλλά και στο πόσο γρήγορα θα γεράσουν.

Ισορροπημένη διατροφή

Εξίσου σημαντική είναι και μια διατροφή καλής ποιότητας που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατική στο κατοικίδιο είναι πολύ σημαντική. Επίσης, η τακτική άσκηση είναι εξίσου σημαντική για την γενική ευεξία και υγεία του ζώου.

Όλα αυτά μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο σκύλος θα παραμείνει στα σωστά όρια του βάρους του καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής του, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας.

Τι φροντίδα προσφέρετε

Είναι σημαντικό να παρέχεται η σωστή φροντίδα. Η στείρωση, ο εμβολιασμός, η ενημέρωση και η προφύλαξη από τα παράσιτα θα βελτιώσουν την ζωή του και το προσδόκιμο της.

Το πόσα χρόνια θα ζήσει ένας σκύλος αλλάζει εντελώς με το αν ένας σκύλος έχει  καλαζάρ ή νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, το πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά με ζάχαρο εξαρτάται από την φροντίδα που του παρέχετε. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά απαιτείται χορήγηση ινσουλίνης και ίσως ο κτηνίατρος συστήσει την αντικατάσταση της τροφής με κάποια κλινική δίαιτα.

Πως φροντίζω έναν ηλικιωμένο σκύλο

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά μπορεί να μην έχουν τόση ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν μια γεμάτη και υπέροχη ζωή. Ο ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν τον γούνινο, ηλικιωμένο τετράποδο φίλο τους, ώστε να παραμένει χαρούμενος και άνετος.

Πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής και την ρουτίνα σας ώστε να ταιριάζει με τις αυξημένες ανάγκες του κατοικίδιου σας. Για παράδειγμα, οι βόλτες πολλών χιλιομέτρων πρέπει να αντικατασταθούν με μικρότερες πιο χαλαρές βόλτες.

Είναι λογικό, αντί για αθλήματα και παιχνίδια με ρίψη ή ανάκτηση μπάλας ο σκύλος μπορεί να προτιμάει να παίζει πιο χαλαρά, εξαιτίας της αδυναμίας στη κίνηση του.

Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο κτηνίατρος  για την σωστή φροντίδα του ηλικιωμένου φίλου σας. Μιλήστε πρώτα για την σωστή διατροφή και παρακολουθήστε τον για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα.

Καταληκτικά, μην τον αναγκάζετε να ασκηθεί ή να κάνει κάτι πέρα από τις δυνατότητές του. Μην απογοητευτείτε εάν είναι λίγο πιο αργός. Μην τον απομονώνεται και συνεχίστε να τον αντιμετωπίζετε ως μέλος της οικογένειάς σας. Το πιο σημαντικό, μην ξεχάσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο που έχετε μαζί!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr