Ο σκύλος μου κάνει εμετό και ανησυχώ πολύ: Πιθανές αιτίες και λόγοι, Θεραπεία και επίσκεψη στον κτηνίατρο

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Πάντα είναι καλό να παρατηρούμε τα ζωάκια μας για τυχόν αλλαγές στην διάθεσή τους ή την συμπεριφορά τους. Είναι δύσκολο μερικές φορές να βλέπουμε τον σκύλο μας αδύναμο ή να κάνει εμετό και να δείχνει άρρωστος. Το πιο σωστό είναι να παρατηρήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει, να κρατήσουμε σημειώσεις για το πότε κάνει εμετό και να σκεφτούμε αν αλλάξαμε κάτι στην διατροφή του. Έχοντας όλες αυτές τις σημειώσεις θα βοηθήσουμε τον κτηνίατρο να μας δώσει άμεση την λύση και τη πρόταση θεραπείας.

Τι σημαίνει όταν λέμε πως ο σκύλος κάνει εμετό;

Η ενέργεια αυτή αναλύεται έως την έντονη σύσπαση και εκτόξευση του περιεχομένου από το στομάχι ή το άνω έντερο.Η διαδικασία αυτή συνήθως έπεται της ναυτίας και του κοιλιακού άλγους.

Ο εμετός μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι το σκυλάκι σας έφαγε πολύ γρήγορα ή περισσότερο από όσο έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε πως του δίνετε την σωστή ποσότητα σε φαγητό πάντα ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του. Φροντίστε να λαμβάνει σωστά γεύματα. Ρυθμίστε την σίτιση του έτσι ώστε να μην τρώει βιαστικά και λαίμαργα.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται γενικά την σίτιση με ωμά τρόφιμα που μπορεί να έχουν μικρόβια και να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου σας. Μερικές φορές η αιτία που προκαλεί τον εμετό μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Μια μεμονωμένη περίπτωση δεν είναι ένδειξη ότι χρήζει άμεσης εξέτασης. Ο χρόνιος και επαναλαμβανόμενος εμετός απαιτεί επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, ο εμετός μπορεί να προκλήθηκε από την κατάποση κάποιου τοξικού υγρού ή να είναι σημάδι αρρώστιας. Άλλη μια ένδειξη πως πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο είναι η αφαγία που συνοδεύεται από εμετό.

Τελικά, είναι παλινδρόμηση ή εμετός; Ποιες είναι οι διαφορές και πως θα καταλάβω τι είναι

Η παλινδρόμηση αφορά την ανατροπή του άπεπτου φαγητού χωρίς συσπάσεις και χολή. Είναι μια διαδικασία που κάνουν τα σκυλάκια μετά την σίτισή τους χαμηλώνοντας το κεφάλι.

Ο εμετός από την άλλη εκκρίνεται με έντονες συσπάσεις και είναι ένα μείγμα μερικώς χωνεμένου φαγητού και χολής.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας κάνουν να ανησυχείτε για την υγεία του είναι:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Φανερή αδυναμία και κόπωση
 • Αφυδάτωση εξαιτίας των συχνών εμετών
 • Κατάθλιψη
 • Απώλεια βάρους.

Μερικές πιθανές αιτίες ξαφνικού και μεμονωμένου επεισοδίου ή οξέος πολλαπλού εμετού:

 • Αλλαγή διατροφής
 • Θερμοπληξία
 • Παγκρεατίτιδα
 • Βακτηριακές λοιμώξεις
 • Εντερικά παράσιτα ή εντερική φλεγμονή
 • Καρκίνος
 • Κατάποση αντικειμένων
 • Εμετός έως αντίδραση από φάρμακα
 • Λοίμωξη μήτρας

Πότε θα πρέπει να πάω στον κτηνίατρο

Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός που θα κρίνει ανάλογα με την περίπτωση ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το κατοικίδιό σας. Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την σοβαρότητα και την αιτία της πάθησης.

Η άμεση ανίχνευση της αιτίας είναι πολύ σημαντική για την γρήγορη δράση και θεραπεία. Ο κτηνίατρος θα κάνει μια σειρά από εξετάσεις όπου θα τον οδηγήσουν στην σωστή διάγνωση. Είναι εξίσου σημαντικό να μπορείτε να περιγράψετε και να εξηγήσετε στον κτηνίατρο τα πάντα σχετικά με την κατάσταση.

Ποιες εξετάσεις είναι πιθανό να γίνουν:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Βιοψία
 • Ακτινογραφίες
 • Υπέρηχος

Ανάλογα με την κατάσταση αλλά και τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί να γίνει διερευνητική χειρουργική επέμβαση ώστε να είναι βέβαιος για την καταλληλόλητα της θεραπείας.

Η θεραπεία εξαρτάται και από την γενική υγεία του σκύλου. Διαφορετική θεραπεία θα δοθεί σε έναν σκύλο με πολλά προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, και διαφορετική θεραπεία θα δοθεί σε έναν υγιή σκύλο.

Εάν έχετε σκύλο σε νεαρή ηλικία ή αρκετά μεγάλο ενημερώστε τον κτηνίατρο. Το πεπτικό σύστημα των κουταβιών αλλά και των ηλικιωμένων σκύλων είναι πιο ευαίσθητο.

Πότε να επισκεφτώ τον κτηνίατρο;

Παρατηρήστε προσεκτικά πως δρα ο σκύλος. Εάν κάνει εμετό περισσότερο από μια φορά την ημέρα ή συνεχόμενα για πάνω από ένα μια μέρα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Τι θεραπεία θα χρειαστεί ο σκύλος μου;

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβίωση εάν ο εμετός προκλήθηκε από λοίμωξη. Επίσης μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιεμετικά για την αποφυγή αφυδάτωσης ή θεραπεία με υγρά. Μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστεί κάποια χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την αιτία του εμετού μπορεί να σας ζητηθεί απλά να αλλάξετε τροφή ή να ενισχύσετε την διατροφή του με σπιτικά φαγητά όπως βραστές πατάτες ή κοτόπουλο χωρίς δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση μην δράσετε μόνος σας με την πιθανότητα να γίνει η κατάσταση του κατοικίδιου σας χειρότερη. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου και εφαρμόσετε με ακρίβεια την θεραπεία του.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top