Οι γάτες τρώνε λιγότερο το καλοκαίρι; Εγκεκριμένος από κτηνίατρο οδηγός εποχιακής διατροφής

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν έρχεται ο χειμώνας, αρχίζετε να τρώτε περισσότερο και να επιθυμείτε πιο χορταστικές τροφές, ενώ όταν έρχεται το καλοκαίρι, κινείστε περισσότερο και τρώτε λιγότερο; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι γάτες μπορεί επίσης να τρώνε λιγότερη τροφή το καλοκαίρι.

Παρόλο που το να τρώνε λιγότερο είναι πιο εμφανές στις γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους, η μείωση της πρόσληψης τροφής συμβαίνει και στις γάτες εσωτερικού χώρου, με μια μελέτη να δείχνει ότι οι περισσότερες γάτες τρώνε περίπου 15% λιγότερη τροφή κατά τους θερμότερους μήνες. Υπάρχουν μερικοί λόγοι που οι γάτες τρώνε λιγότερο το καλοκαίρι, γι’ αυτό δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί οι γάτες τρώνε λιγότερο το καλοκαίρι;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να τρώει λιγότερο το καλοκαίρι. Οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί να έχουν αντίστροφη επίδραση στα επίπεδα πείνας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γάτες δεν χρειάζονται επίσης φυσιολογικά τόσες θερμίδες όσες μπορεί να χρειάζονται το χειμώνα.

Οι γάτες έχουν υψηλότερη βασική θερμοκρασία σώματος από τους ανθρώπους, οπότε χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουν μια ασφαλή θερμοκρασία σώματος. Τους ψυχρότερους μήνες, οι γάτες χρειάζονται ενέργεια για να παράγουν σωματική θερμότητα και να παραμένουν ζεστές. Ωστόσο, κατά τους θερμότερους μήνες, δεν χρειάζονται πλέον επιπλέον ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας του σώματος, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες τις βοηθούν να διατηρήσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία.

Οδηγός διατροφής το καλοκαίρι

Σε γενικές γραμμές, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στο πρόγραμμα σίτισης της γάτας σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός αν τρώει αισθητά λιγότερη τροφή. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την τροφή της γάτας σας φρέσκια, οπότε αν η γάτα σας δεν τελειώνει αυτό που της δίνετε μέχρι το τέλος κάθε ημέρας, ίσως χρειαστεί να κάνετε περικοπές. Μην μειώνετε την ημερήσια πρόσληψη της γάτας σας κατά περισσότερο από 10-15% την ημέρα χωρίς την καθοδήγηση του κτηνιάτρου.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ενθαρρύνετε τις γάτες να τρώνε αρκετά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους. Εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αντί να βασίζεστε στον πιο ζεστό καιρό για να βοηθήσετε. Εάν η γάτα σας έχει υγιές βάρος, τότε είναι σημαντικό να τη διατηρήσετε να τρώει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι 4 συμβουλές για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να τρώει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να τρώει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

1. Κρατήστε την τροφή φρέσκια
Αν η γάτα σας τρώει κροκέτες, θα πρέπει να της δίνετε φρέσκια κροκέτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Διατηρείτε την τροφή τους αποθηκευμένη σε αεροστεγές δοχείο για να αποφύγετε να μπαγιατέψει. Αν η γάτα σας τρώει υγρή τροφή, τότε είναι σημαντικό να μην την αφήνετε έξω για περισσότερο από μερικές ώρες. Οι υγρές τροφές αναπτύσσουν βακτήρια πολύ πιο γρήγορα από τις ξηρές τροφές σε θερμοκρασία δωματίου. Αν σας έχει περισσέψει υγρή τροφή, αποθηκεύστε την στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 2-5 ημέρες, ανάλογα με τη φρεσκάδα της τροφής.

2. Κρατήστε την τροφή μακριά από τον ήλιο
Εάν η τροφή της γάτας σας βρίσκεται σε άμεσο ηλιακό φως, μπορεί να έχει λιγότερη διάθεση να φάει. Το ζεστό σημείο μπορεί να προκαλέσει τη φυσική επιθυμία της γάτας σας να τρώει λιγότερο σε ζεστό καιρό. Το να κρατάτε την τροφή τους σε ένα σκιερό σημείο που βρίσκεται μακριά από αεραγωγούς δροσερού αέρα είναι πιθανό να κρατήσει τη γάτα σας άνετη και να την ενθαρρύνει να φάει.

3. Προσφέρετε τροφή σε θερμοκρασία δωματίου
Αν και συχνά βγάζουμε την υγρή τροφή κατευθείαν από το ψυγείο και την προσφέρουμε στις γάτες μας, πολλές γάτες προτιμούν τροφή σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό μπορεί να απαιτεί να ανοίγετε μια νέα κονσέρβα τροφής κάθε φορά που τις ταΐζετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε την τροφή έξω για μία ή δύο ώρες για να φάει η γάτα σας πριν την πάρετε.

Η γατοτροφή μπορεί να μαγειρευτεί στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε δοχείο ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων. Είναι εύκολο να τη ζεστάνετε υπερβολικά, γι’ αυτό ελέγχετε πάντα την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία της τροφής πριν τη δώσετε στη γάτα σας.

4. Διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία
Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό ή πολύ δροσερό, η γάτα σας μπορεί να έχει λιγότερη διάθεση να φάει. Μια κρύα γάτα μπορεί να προτιμά να βρει ένα ζεστό σημείο για να αγκαλιαστεί, ενώ μια ζεστή γάτα μπορεί απλώς να θέλει να τρώει λιγότερο. Διατηρώντας μια άνετη εσωτερική θερμοκρασία χωρίς μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας, θα υποστηρίξετε την όρεξη της γάτας σας.

Συμπερασματικά

Οι γάτες συχνά τρώνε εκ φύσεως λιγότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στην ποσότητα της τροφής που τους προσφέρετε κατά τους θερμότερους μήνες. Εάν η τροφή μένει στο μπολ, τότε ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα που ταΐζετε τη γάτα σας. Για τις γάτες που δεν χρειάζεται να χάσουν βάρος, ίσως χρειαστεί να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε την όρεξή τους και να τις ενθαρρύνετε να τρώνε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top