Ποια είναι η κατάλληλη τροφή για τον σκύλο μου; Όλα τα μυστικά για να επιλέξετε την πιο σωστή – Τα λάθη

by Έφη Αθανασίου
τροφη για σκύλους

Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα στο να έχεις έναν σκύλο στο σπίτι είναι το να επιλέξεις τη σωστότερο τροφή για εκείνον που θα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής.

Τα παρακάτω βήματα λοιπόν θα σας βοηθήσουν τα ξεδιαλύνετε λιγάκι το τοπίο.

Βήμα 1ο : Μην κάνεις το «λάθος» να ρωτήσεις τους φίλους σου τί δίνουν στο δικό τους σκύλο και να πάρεις ακριβώς το ίδιο.

Είναι προφανές ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, ένας τελείως διαφορετικός οργανισμός από έναν άλλο. Ακόμη και κουταβάκια της ίδιας ακριβώς γέννας αναπτύσσουν διαφορετικά πεπτικά συστήματα αλλά και διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις. Εννοείται ότι ο φίλος έχει πάντα καλή πρόθεση να βοηθήσει και ίσως να υποδείξει κάποια συγκεκριμένη τροφή για να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση της αναζήτησης, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν βοηθά τις περισσότερες τροφές. Περιστατικά που ενδεχομένως να έχεις ακούσει ή ακόμη και να έχεις βιώσει αναφέρουν,για παράδειγμα, τρομερές γαστρεντερικές διαταραχές με μία τροφή που φαίνεται να μην επηρεάζει καθόλου κάποιον άλλο σκύλο.

Κάθε σκύλος έχει μοναδικό τρόπο πέψης και συγκεκριμένη χλωρίδα στο έντερο του που του επιτρέπει ή να του απαγορεύει συγκεριμένες τροφές.

τροφές για σκύλους

Βήμα 2ο : Μη χάνεσαι στην «ανελέητη» αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Γνωρίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε όλοι για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε είναι η κλασική αναζήτηση στη Google. Έτσι με μαθηματική ακρίβεια το ένα άρθρο διατροφής θα σε «πετάει» στο άλλο και το ένα link στο άλλο. Αποτέλεσμα: μεγάλο μπέρδεμα, απογοήτευση σε έναν βαθμό, πολλές και συγκεχυμένες πληροφορίες που μπορεί να ξέρεις να τις διαχειριστείς αν είσαι διατροφολόγος κατοικιδίων – αν όχι τότε ξεκινά ένα σύντομο μαρτύριο το οποίο μπορεί να έχει

Τρία επιμέρους αποτελέσματα:

  • Να μπερδευτείς τόσο που να επιλέξεις τροφή στην τύχη.
  • Να επιλέξεις την καλύτερη τροφή που κυκλοφορεί η οποία όμως δεν ταιριάζει καθόλου στο σκύλο σου.
  • Να ξοδεύεις μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου σου χωρίς αποτέλεσμα –γεγονός που σε στρεσάρει.

Βήμα 3ο Ξεκίνα από τα βασικά!

Όταν επιλέγεις τροφή για το σκύλο σου υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που πρέπει να συναντώνται.

1) Ψάξε τροφή με βάση την ηλικία του σκύλου σου. Υπάρχουν εξειδικευμένες τροφές για νεογνά (συνήθως υποκατάστατο γάλακτος ή σε μορφή μους) για κουταβάκια (puppy-τόσο κονσέρβα όσο και ξηρά τροφή), για ενήλικα (adult – ανάλογα με τη φυλή αναφερόμαστε σε ενήλικο σκύλο από 9-14 μηνών και άνω) για υπερήλικα (senior-αναλόγως με τη φυλή και πάλι από 7-9 ετών και άνω).

Κάθε μία κατηγορία έχει δημιουργηθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά της κάθε ηλικίας. Για παράδειγμα αν δώσεις puppy τροφή συστηματικά στον ενήλικο σκύλο σου τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι να του προσθέσεις επιβλαβές βάρος.

2) Ψάξε τροφή με βάση τη φυλή του. Ακόμη και αν ο σκύλος σου είναι ημίαιμος ο κτηνίατρος μπορεί να σε κατατοπίσει αν πρόκειται για μίνι, μικρή, μεσαία, μεγαλόσωμη ή γιγαντόσωμη φυλή. Αυτό σε βοηθά να επιλέξεις σωστά την κροκέτα της τροφής. Μία μίνι φυλή θα χρειαστεί πολύ μικρές, εύκολα διαχειρίσιμες κροκέτες, ενώ μία γιγαντόσωμη θα χρειαστεί κροκέτα, μεγάλη τόσο όσο, να ακούς το σκύλο σου να τη μασάει και όχι να την καταπίνει. Αυτό είναι πολύ βασικό προκειμένου να προστατέψουμε το σκύλο μας. Για παράδειγμα εάν μία μεγαλόσωμη φυλή κληθεί να φάει κροκέτα μικρότερη από ότι πρέπει ,τότε απλά θα τη φάει με βουλιμία και ένταση, χωρίς να μασά καθόλου, προξενώντας στον οργανισμό του γαστρεντερικές διαταραχές όπως αέρια ή και διάρροϊκα φαινόμενα.

3) Επιπλέον, έχει πολύ μεγάλη σημασία το αν ο σκύλος σου είναι στειρωμένος ή όχι. Οι τροφές συντήρησης (για μη στειρωμένα) διαφέρουν από αυτές που είναι για στειρωμένα. Για παράδειγμα στο στειρωμένο σκύλο προτιμούμε χαμηλότερα λιπαρά ή/και χαμηλότερο μαγνήσιο.

Βήμα 4ο Ανακάλυψε τις αλλεργίες του.

Οι ιδιοκτήτες σκύλου που είχαν τρομερή τύχη, είναι όσοι είχαν την ευτυχία να ανακαλύψουν την αλλεργία/δυσανεξία του σκύλου τους – αν υπάρχει – σε μικρή ηλικία (εως 7 μηνών). Όσο μεγαλώνει ο σκύλος σου τόσο πιο δύσκολο είναι να ξέρεις αν πρόκειται πραγματικά για διατροφική αλλεργία ή κάτι άλλο.

Τί να αναζητήσεις λοιπόν στη συμπεριφορά του προκειμένου να είσαι βέβαιος:

Α) έντονος κνησμός στο σώμα αλλά ιδίως στην περιοχή των αυτιών

Β) επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και φλεγμονές των αυτιών

Γ) χρόνια διάρροια ή πάρα πολύ αραιά κόπρανα με βλέννη

Δ) μεγάλος όγκος αερίων και μάλιστα εξαιρετικά δύσοσμων

Ε) έντονο γλείψιμο στις πατούσες και στα πόδια

Ζ) θαμπό τρίχωμα με έντονη ξηροδερμία ακόμη και όταν χρησιμοποιείς ειδικό σαμπουάν

Η) χαμηλή ενέργεια και νωθρότητα

Θ) εξαιρετικά άσχημη ανάσα και δόντια σε κακή κατάσταση ήδη από μικρή ηλικία

Προσοχή! Οι διατροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε ηλικία τριών ετών ταΐζοντας ακριβώς την ίδια τροφή καθώς το φαινόμενο δρα συσσωρευτικά.

Βήμα 5ο: Μην επιλέγεις τροφή με βάσει την τιμή.

Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές – οικονομικά – αλλά ουσιαστικά στο σκύλο μας ισχύει ότι και σε μας: είναι ό,τι τρώει. Αν λοιπόν επιλέξεις κάτι με αμφίβολη σύσταση μόνο και μόνο επειδή είναι εξαιρετικά «συμφέρον» και «οικονομικό» το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το πληρώσεις ακριβότερα στην πορεία με απανωτά ραντεβού στον κτηνίατρο ή ακόμη και με εντατικές κοστοβόρες θεραπείες.

Και αντιστρόφως, μην επιλέγεις μία τροφή για καλή και κατάλληλη μόνο και μόνο επειδή έχει απλησίαστη τιμή. Μπορεί να πληρώνεις μόνο την μπράντα και όχι την καλή της σύσταση.

Η καλύτερη στρατηγική βρίσκεται σε μία κίνηση :Διάβασέ το πίσω μέρος της συσκευασίας!

Πιο αναλυτικά, ανάλωσε μόνο 5 λεπτά από το χρόνο σου για να διαβάσεις το κομμάτι που τιτλογραφείται ως «Σύσταση»/ «Συστατικά»/ «Σύνθεση»/ «Ingredients». Εκεί καλό θα είναι να:

1) βεβαιωθείς ότι τα 2-3 πρώτα συστατικά είναι ζωικής και όχι φυτικής προέλευσης και μάλιστα ονοματισμένα (π.χ. γεύμα κοτόπουλου αντί για γεύμα κρέατος). Τα συστατικά που βρίσκονται στις πρώτες πέντε θέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του όγκου μιας τροφής.Ο σκύλος μας είναι σαρκοφάγο και η ξηρά τροφή που είναι πιο κοντινή στη φυσική του διατροφή είναι αυτή με το περισσότερο κρέας.

2) αποφύγεις τροφές που περιέχουν υποπροϊόντα καθώς ουσιαστικά είναι συστατικά β’ διαλογής τα οποία συχνά μπορεί να είναι φορείς εξαιρετικά ανθεκτικών παθογόνων , ειδικά σε ζώα που δεν προέρχονται από βιολογικές εκτροφές.

3) αποφύγεις τροφές που περιέχουν συστατικά ,που στην πλειονότητά τους είναι μεταλλαγμένα λόγω εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης, όπως π.χ. το καλαμπόκι.

4) αποφύγεις γενικά τις τροφές που περιέχουν μεγάλο όγκο σιτηρών και εστίασε σε συνθέσεις που περιέχουν υδατάνθρακες υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

5) βεβαιωθείς ότι η τροφή δεν περιέχει έξτρα ζάχαρη η οποία μπορεί να μπαίνει σαν βελτιωτικό γεύσης αλλά είναι καταστροφική για την υγεία του σκύλου μας, ειδικά η επεξεργασμένη μορφή της.

6) βεβαιωθείς ότι η τροφή συντηρείται με φυτικά συστατικά όπως βιταμίνη  Ε ή και εκχύλισμα δεντρολίβανου για παράδειγμα.

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και κάνε τη ζωή με το κατοικίδιό σου ακόμη πιο εύκολη και απλή!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr