Πώς να ηρεμήσετε ένα σκύλο ή μια γάτα – Σημάδια, συμπτώματα & ανακούφιση από το στρες

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Γνωρίζουμε ότι το να περνάμε χρόνο με τα κατοικίδια βοηθά στη μείωση του στρες στους ανθρώπους, αλλά πώς μπορούμε να αποφορτίσουμε τα κατοικίδιά μας;

Τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για τη μείωση του στρες στους ανθρώπους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι φρόντιζαν σκύλους για μόλις τρεις μήνες, παρουσίασαν σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης και της αντιδραστικότητας στο στρες. Μια άλλη μελέτη – που διεξήχθη σε διάστημα 20 ετών – διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν γάτα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Αυτά είναι μερικά πολύ δραματικά αποτελέσματα! Είναι φυσικό να ανταποδίδουμε στα κατοικίδιά μας.

Σημάδια άγχους στα κατοικίδια ζώα

Η γλώσσα του σώματος του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να πει πολλά για το πόσο χαλαρός ή στρεσαρισμένος αισθάνεται ο σκύλος ή η γάτα σας. “Είμαστε από τη φύση μας συντονισμένοι στο στρες των άλλων ανθρώπων”, λέει ο Δρ Μπέκερ. “Ξέρουμε πώς μοιάζει ένας χαρούμενος σκύλος, αλλά πώς μοιάζει ένα στρεσαρισμένο κατοικίδιο; Το στρες αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη μάχης ή φυγής, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες μεταβολικές καταστάσεις”.

Τα σημάδια στρες των σκύλων περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικό χασμουρητό
 • Υπερβολικό γλείψιμο των χειλιών
 • Κούνημα στεγνού σώματος όταν δεν είναι βρεγμένο
 • Τρέμουλο
 • Αποφυγή ή κρύψιμο
 • Σκλήρυνση των ματιών

Τα σημάδια άγχους της γάτας περιλαμβάνουν:

 • Πτώση της ενέργειας ή του επιπέδου δραστηριότητας
 • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
 • Αλλαγή της όρεξης
 • Απόσυρση
 • Επιθετικότητα
 • Ακατάλληλη αποβολή ή ψεκασμός
 • Τρέμουλο
 • Υπερβολική περιποίηση που οδηγεί σε απώλεια γούνας και υπερβολικό νιαούρισμα

Ευτυχώς, κάποιο από το στρες που βιώνει ο σκύλος ή η γάτα σας είναι απολύτως φυσικό – όπως όταν παίζουν – αφού μπορεί να κρατήσει το κατοικίδιό σας απασχολημένο και διεγερμένο, επιτρέποντάς του να νιώσει νέες αισθήσεις και να μάθει νέα πράγματα. Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για να εξαλείψετε τυχόν ιατρικά προβλήματα.

Ανακούφιση από το άγχος των σκύλων και της γάτας

Μεγάλο μέρος του άγχους που βιώνουν τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μειωθεί ή να αποφευχθεί με λίγη φροντίδα. Ο Δρ Μπέκερ σημειώνει: “Το κλειδί είναι να μειώσετε τα ερεθίσματα που προκαλούν άγχος”. Αν έχετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, για παράδειγμα, “μην βγάλετε το μεταφορέα το προηγούμενο βράδυ”. Δώστε στο κατοικίδιό σας μερικές ημέρες για να προετοιμαστεί. Αν είναι νευρικό μόνο του ή ταξιδεύει, παίξτε χαλαρωτική μουσική ή τραβήξτε τα ρολά. Όσο λιγότερα ερεθίσματα δέχονται τα κατοικίδια ζώα από τον έξω κόσμο, τόσο λιγότερο άγχος θα έχουν για γεγονότα που δεν ελέγχονται από αυτά.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές αιτίες χρόνιου άγχους, καθώς και ορισμένοι τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους του κατοικίδιου ζώου σας.

Αλλαγές στο σπίτι

Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους και οι συνεχείς αλλαγές στο σπίτι μπορεί να κάνουν το κατοικίδιό σας να αισθάνεται ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου. Αν μετακομίζετε, κάνετε επισκευές ή ανακατασκευές, προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα τακτοποιημένα και σταθερά. Αν έχετε γάτα, βεβαιωθείτε ότι έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο φαγητό, το νερό και την τουαλέτα, καθώς οι γάτες θέλουν να έχουν πάντα εύκολες οδούς διαφυγής.

Αλλαγές στον κοινωνικό κύκλο

Υιοθετήσατε ένα νέο κατοικίδιο ή προστέθηκε στο νοικοκυριό σας ένα νέο μωρό, ένας επισκέπτης ή ένα σημαντικό άλλο πρόσωπο; Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, ή ακόμη και ένα παιδί που φεύγει για το κολέγιο, μπορεί επίσης να στρεσάρει το κατοικίδιό σας. Μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας περισσότερο παιχνίδι και άσκηση στην ημέρα του κατοικίδιου ζώου σας. Όταν συστήνετε κατοικίδια ή/και ανθρώπους, συναντηθείτε σε ουδέτερο έδαφος, όπου κανείς δεν αισθάνεται εδαφική κυριαρχία. Με τους ανθρώπους (διάβαζε: μεταφορείς αλληλογραφίας), δώστε τους μια λιχουδιά για να ταΐσουν το κατοικίδιό σας. Με τα άλλα ζώα, ο χρόνος και η υπομονή είναι το κλειδί.

Εποχιακές αλλαγές και αλλαγές στην θερμοκρασία

Παρόλο που το κατοικίδιό σας ζει μέσα στο σπίτι, εξακολουθεί να είναι πολύ καλά συντονισμένο με τις καιρικές συνθήκες. Οι αλλαγές στις εποχές – και οι διαφορές θερμοκρασίας – μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα γενικά επίπεδα στρες του κατοικίδιου ζώου σας. Αν έχετε γάτα και ζείτε σε βόρειο κλίμα, για παράδειγμα, αυξήστε τη συχνότητα του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεδομένου ότι τα πουλιά έχουν μεταναστεύσει νότια, υπάρχουν λιγότερα πράγματα για τη γάτα σας να παρακολουθεί έξω από το παράθυρο! Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει κουβέρτες για να χουχουλιάζει για ζεστασιά. Τις ζεστές ημέρες, βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονο φρέσκο νερό και δροσερές κρυψώνες όπου μπορεί να χαλαρώσει.

Βαρεμάρα και υπερδιέγερση

Η ενέργεια ποικίλλει μεταξύ των φυλών, λέει ο Dr. Becker. “Τα κυνηγόσκυλα, τα λαμπραντόρ, τα γκόλντεν ριτρίβερ, τα τζακ ράσελ τεριέ, τα μπορντερ κόλι και άλλες δραστήριες φυλές έχουν ασύλληπτη ενέργεια“. Και συνεχίζει: “Οι λύκοι περνούν το 80% του χρόνου τους ξύπνιοι, κινούμενοι. Με τις γάτες, δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση άσκησης”, αλλά η παροχή διεξόδων για παιχνίδι στο σπίτι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας. Τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους, συνιστά τη διανομή τροφής που “αναδημιουργεί το κυνήγι” και τις ταΐστρες παζλ που απασχολούν το “σώμα και το μυαλό” του κατοικίδιου ζώου σας.

Η πλήξη μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα και για τις γάτες, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την υπερδιέγερση. Επειδή οι γάτες έχουν τόσο ευαίσθητη ακοή και δέρμα, ο υπερβολικός θόρυβος και το άγγιγμα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο στρες. Αν υπάρχουν σημάδια δυσφορίας, αφήστε το άγγιγμα να σταματήσει. Επικοινωνήστε με τυχόν παιδιά ή άλλους ανθρώπους στο σπίτι σας, ώστε να το έχουν κι αυτοί κατά νου. Προσπαθήστε να κρατάτε την τηλεόραση και τη μουσική σε ένταση που να είναι άνετη για τη γάτα σας.

Ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα

Όλοι αγαπούν ένα καινούργιο κουτάβι ή γατάκι, αλλά – όπως και οι άνθρωποι – οι ανάγκες ενός κατοικίδιου ζώου αλλάζουν με την ηλικία. Μπορεί να είναι λιγότερο δραστήρια και να προτιμούν μια χαλαρή βόλτα από ένα τρελό παιχνίδι διελκυστίνδας, οπότε προσαρμοστείτε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ηλικιωμένων ζώων συντροφιάς όσο καλύτερα μπορείτε. Συνεχίστε την κτηνιατρική τους περίθαλψη και εξασφαλίστε ότι ο παλιός σας φίλος θα παραμείνει ένα υγιές και ευτυχισμένο μέλος της οικογένειάς σας.

Όταν αναζητάτε τρόπους για να αποφορτίσετε το κατοικίδιό σας, προσπαθήστε πάντα να βλέπετε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία. Με λίγη δουλειά από την πλευρά σας, το κατοικίδιό σας είναι σίγουρο ότι θα σας ανταμείψει με μια χαρούμενη, κουνιστή ουρά ή ένα ικανοποιημένο γουργουρητό!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top