Πόσα χρόνια ζουν οι Γάτες;-Αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων Χρήσιμα

Ένα ερώτημα που βασανίζει συχνά όσους έχουν γάτα στο σπίτι είναι το πόσα χρόνια ζουν και τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, ώστε να ζήσει περισσότερο και πιο υγιής. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που βοηθούν την μακροζωία μιας γάτας και αυτό θα συζητηθεί στο παρακάτω άρθρο

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας;

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως όταν μιλάμε για το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας, πρέπει να λάβουμε υπόψη διαφόρους παράγοντες, όπως, το περιβάλλον , η κατάσταση της υγείας της, το επίπεδο διαβίωσης και η στείρωση. Η στείρωση, μάλιστα, αποτελεί βασικό παράγοντα για την μακροζωία μιας γάτας, διότι μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ασθενειών που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα μιας ηλικιωμένης γάτας. Αυτός είναι ο πολύ απλός λόγος που οι γάτες που ζούν σε σπίτι συνήθως ζούν περισσότερο από τις  αδέσποτες γάτες.

Στο χώρο του ίντερνετ υπάρχει μεγάλη παραπλάνηση των αναγνωστών σχετικά με το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας, καθώς υπάρχουν ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι με την εξέλιξη της ιατρικής και της διαιτολογίας μια γάτα μπορεί να ζήσει μια 20ετία.

Αναφορικά με έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα δέκα αξιόπιστων ιστοσελίδων, τα νούμερα ήταν αρκετά αντιφατικά μεταξύ τους, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος μιας κατοικίδιας γάτας είναι τα 15 χρόνια.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η ράτσα της γάτας είναι ένας εξίσου βασικός παράγοντας, όταν μιλάμε για το προσδόκιμο ζωής. Αυτό που είναι βέβαιο τόσο για τους σκύλους, όσο και για τις γάτες, είναι ότι οι μη καθαρόαιμες ράτσες τείνουν να ζουν περισσότερο από τις καθαρόαιμες, διότι είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες.

Όταν πρόκειται να απαντήσουμε στο ερώτημα «Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;», ουσιαστικά εξάγουμε έναν μέσο όρο των γατών και όχι ακριβές νούμερο. Κατά μέσο όρο, λοιπόν, οι θηλυκές γάτες ζουν ένα με δύο χρόνια περισσότερο από τις αρσενικές. Ομοίως, οι κατοικίδιες γάτες ζουν περισσότερο από αυτές που ζουν εκτός σπιτιού. Τέλος, οι αδέσποτες και μη εξημερωμένες γάτες έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις υπόλοιπες γατούλες.

Η μακροβιότερη γάτα που καταγράφηκε ποτέ στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ήταν από το Ώστιν του Τέξας και έζησε 38 χρόνια και τρεις μέρες, γεγονός που πρόκειται πραγματικά για ένα σπάνιο φαινόμενο!

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο χρόνος ζωής των γατών έχει μειωθεί αρκετά και η ηλικία των πιο ηλικιωμένων γατών του κόσμου κυμαίνεται από τα 23-36 χρόνια. Τη τελευταία δεκαετία ο μέσος όρος ζωής της πιο ηλικιωμένης γάτας είναι τα 29 έτη.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής μιας οικόσιτης γάτας;

Είναι σαφές ότι, οι γάτες που ζουν μέσα σε μια οικογένεια είναι στειρωμένες, εμβολιασμένες, έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις του κτηνίατρου και δεν αντιμετωπίζουν τα άγχη και τους κινδύνους του δρόμου. Συγχρόνως, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν τους λείπει τίποτα.

Αυτομάτως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να ζήσουν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο από αυτές που μένουν έξω.

Ginger tabby cat Phoenix outside her home. Phoenix was rehomed by Liz Burns.

Είναι γεγονός πως οι κατοικίδιες γάτες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ωστόσο, δεν είναι υπεράνω κινδύνων. Οι εν λόγω γάτες έχουν ανάγκη τη προσοχή του αφεντικού τους, περισσότερους περισπασμούς μέσα στη μέρα και συχνή γυμναστική, για να αποφύγουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο μέσος όρος ζωής τους υπολογίζεται στα 16 χρόνια.

Όπως και σε πολλά πράγματα στη ζωή σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα για αυτό το λόγο αυτό το άρθρο ας λειτουργήσει ως μία επισήμανση για το πόσο σημαντικό είναι η γάτα μας να ζεί μία καλή ζωή γεμάτη αγάπη και φροντίδα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top