Πόσο μπορεί να μείνει μια γάτα χωρίς φαγητό και νερό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι γάτες είναι ανθεκτικά ζώα τα οποία μπορούν να ζήσουν έξω μόνα τους χωρίς να έχουν τροφή και νερό για αρκετές μέρες. Επιπλέον, πολλές φορές οι γάτες αποφασίζουν να μην ακολουθήσουν την συνηθισμένη τροφή που τους δίνει ο ιδιοκτήτης τους, αρνούμενες να φάνε πια. Παρακάτω, αναλύεται το χρονικό περιθώριο που μια γάτα μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή και νερό, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην τρώει.

Ginger tabby cat Phoenix outside her home. Phoenix was rehomed by Liz Burns.

Πόσο μπορεί να επιζήσει μια γάτα χωρίς νερό και πρωτεϊνη;

Είναι γεγονός ότι η μέση γάτα μπορεί να επιβιώσει για μία έως δύο εβδομάδες χωρίς φαγητό εάν βέβαια έχει νερό. Ωστόσο, χωρίς πρωτεΐνη, μπορεί να επιζήσει περισσότερο από τρεις έως τέσσερις ημέρες, ακόμη και αν έχουν αρκετό νερό. Χωρίς νερό ή φαγητό, είναι απίθανο μια γάτα να επιβιώσει για περισσότερο από τρεις ημέρες. Είναι σημαντικό  μάλιστα να τονίσουμε ότι όταν πρόκειται για την υγεία της γάτας, μια γάτα που δεν είχε τροφή για μόλις δύο ημέρες μπορεί να υποσιτιστεί. Έτσι θα είναι αδιάθετη και μπορεί ακόμη και να χρειαστεί επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα. Όλες οι γάτες χρειάζονται τακτική τροφή και παροχή γλυκού νερού για να είναι ευτυχισμένες και υγιείς.

Δεν πρέπει να υποθέσετε ότι, εάν είναι απαραίτητο, η γάτα σας από μόνη της θα είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό της και να πιάσει τη δική της τροφή. Αν και πολλές γάτες μπορούν να κυνηγήσουν και να πιάσουν με επιτυχία ποντίκια, πουλιά, σκίουρους και άλλα μικρά ζώα, δεν έχουν όλες οι γάτες τις δεξιότητες να βρουν τη δική τους τροφή. Οι οικόσιτες γάτες συνηθίζουν να τρέφονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Αν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να μην επιδιώκουν να βρουν μια εναλλακτική πηγή τροφής.

Γιατί δεν τρώει η γάτα μου;

Η συμπεριφορά της γάτας δεν είναι πάντα κατανοητή. Ωστόσο, εάν η γάτα σας σταμάτησε πρόσφατα να τρώει το φαγητό της, μπορεί να υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι, όπως:

Είναι άρρωστη

Οι γάτες σταματούν συχνά να τρώνε εάν είναι αδιάθετες. Εάν η γάτα σας φαίνεται άχρωμη και κάνει εμετό, λήθαργο ή πυρετό, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια.

Πρόβλημα στα δόντια της

Όταν έχει πονόδοντο ή φλεγμονή των ούλων, το φαγητό μπορεί να είναι οδυνηρό. Εάν η γάτα σας φαίνεται απρόθυμη να φάει, μασάει μόνο στη μία πλευρά του στόματός της ή δε θα σας αφήσει να αγγίξετε το κεφάλι ή το στόμα τους, μπορεί να χρειαστούν οδοντικό έλεγχο.

Προβλήματα στο στομάχι της

Εάν η γάτα σας έχει φάει κάτι που δεν το έχει χωνέψει σωστά, μπορεί να μην θέλει να φάει για λίγο έως ότου αναρρώσει. Εάν η γάτα σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι έχει καταπιεί κάτι που δεν έπρεπε. Εάν ο εμετός επιμένει και η όρεξή της δεν έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά από μερικές ημέρες, κλείστε ραντεβού με κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πιο σοβαρό πρόβλημα.

Παίρνει φάρμακα

Μερικές φορές οι εμβολιασμοί φαρμάκων μπορούν να κάνουν τις γάτες να χάσουν την όρεξή τους. Εάν η γάτα σας έχει λάβει φάρμακα, ελέγξτε τυχόν παρενέργειες με τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε.

Άγχος

Τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής μπορεί να προκαλέσουν τις γάτες να σταματήσουν να τρώνε. Αυτά περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπως μετακόμιση, νέες προσθήκες στο νοικοκυριό ή αλλαγές στη ρουτίνα.

Βαριέται/ Είναι σχολαστική

Οι γάτες μπορεί να είναι άστατες με το φαγητό τους και μερικές φορές η γάτα σας μπορεί να αποφασίσει ότι δεν της αρέσει πλέον μια συγκεκριμένη μάρκα ή κάποιο είδος φαγητού. Είναι επίσης φυσιολογικό να αρνείται μια γάτα ένα ή δύο γεύματα κάθε τόσο μόνο επειδή δεν τους αρέσει. To πόσο μπορεί να ζήσει μία γάτα χωρίς φαγητό εάν αρνείται να φάει δεν θα πρέπει να σας απασχολεί. Το σημαντικό είναι να βρείτε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν επιθυμεί να φάει.

Τι γίνεται όταν μια γάτα δεν τρώει;

Οι γάτες χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να ζήσουν, τα οποία προέρχονται από την τροφή και το νερό. Εάν οι γάτες σταματήσουν να τρώνε ή εάν δεν μπορούν να βρουν τροφή με αρκετή πρωτεΐνη, αυτό μπορεί να προκαλέσει ηπατική λιπιδίωση. Πρόκειται για μια ηπατική κατάσταση που μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Το ήπαρ της γάτας δεν μπορεί να στηρίξει το σώμα της με τον ίδιο τρόπο που τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν. Επομένως αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα. Με συνεχή πείνα, τα όργανα της γάτας θα αρχίσουν επίσης να κλείνουν.

Ποιος είναι ο τρόπος να κάνω τη γάτα μου να φάει;

Εάν η γάτα σας έχει χάσει την όρεξή της ως αποτέλεσμα παρενέργειας του φαρμάκου, ίσως χρειαστεί να είστε υπομονετικοί. Αφήστε τη να πάρει το χρόνο της με το φαγητό της και να την ανταμείψετε για το φαγητό. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει άγχος, δοκιμάστε να κάνετε το περιβάλλον διατροφής της όσο το δυνατόν πιο ήσυχο. Χρησιμοποιήστε γνωστά μπολ και φαγητό για να την ενθαρρύνετε.

Εάν έχετε αποκλείσει τις υποκείμενες συνθήκες υγείας ή το άγχος, η γάτα σας μπορεί απλά να χρειαστεί μια αλλαγή στη διατροφή για να αρχίσει να τρώει ξανά. Εάν η γάτα σας εξακολουθεί να αρνείται να φάει, έχετε παρατηρήσει ότι χάνει βάρος ή ότι ανησυχείτε για αυτές με οποιονδήποτε τρόπο, πάντοτε να σας καθοδηγεί ο κτηνίατρός σας. Μερικά πράγματα ακόμα που μπορεί να κάνετε είναι να εισαγάγετε σταδιακά μικρές μερίδες του νέου φαγητού στο παλιό τους φαγητό κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας έως ότου τρώνε πλήρεις μερίδες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στη γάτα σας μικρές μερίδες κοτόπουλου ή τόνου για να τις ενθαρρύνετε. Αλλά βεβαιωθείτε πάντα ότι αυτό παρασκευάζεται σωστά και δεν περιέχει μικρά οστά, λάδια, πρόσθετα ή αρωματικές ύλες που θα μπορούσαν να κάνουν τη γάτα σας άρρωστη.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top