Πότε να αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου σας; – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να προσαρμόζουμε τη διατροφή των σκύλων μας σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, ώστε να εξασφαλίζουμε πάντα την κατάλληλη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η αρχική διατροφή των κουταβιών πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις διατροφικές ανάγκες της ανάπτυξής τους. Με την πάροδο του χρόνου, και καθώς μεγαλώνουν, απαιτείται ομαλή μετάβαση σε τροφή κατάλληλη για ενήλικες σκύλους, που θα καλύπτει τις νέες τους διατροφικές ανάγκες. Όταν ο σκύλος μας γίνεται ηλικιωμένος, η διατροφή του πρέπει να προσαρμοστεί ξανά, για να υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία του καθώς γερνάει.

Η διατροφή του σκύλου σας πρέπει να προσαρμόζεται στα διάφορα στάδια της ζωής του για να διασφαλίσετε τη σωστή του θρέψη. Ακολουθεί ένας οδηγός για την αλλαγή της διατροφής σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες του:

  • Κουτάβια και νεαροί σκύλοι: Στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους. Από τις 3 έως τις 5 εβδομάδες, εισάγετε στερεά τροφή για κουτάβια. Η μετάβαση σε τροφή για ενήλικες γίνεται σταδιακά και μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους.

Μετά τη γέννηση, για τις πρώτες 4-5 εβδομάδες της ζωής του, ένα κουτάβι συνήθως τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του. Αυτό το γάλα περιλαμβάνει όχι μόνο θρεπτικά συστατικά αλλά και ανοσολογική προστασία που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του. Αυτές οι πρώτες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για τη μελλοντική υγεία του σκύλου μας, γι’ αυτό πάντα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την εξέλιξη του θηλασμού. Θετικά παραδείγματα είναι η φυσική γέννα του κουταβιού, η απουσία αντιβίωσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού από τη μητέρα και ιδιαίτερα ο φυσικός θηλασμός. Αντίθετα, ο τοκετός με καισαρική τομή, ο απογαλακτισμός νωρίς και η τροφή με φόρμουλα είναι περιστατικά που μπορεί να είναι απαραίτητα για την ευημερία της μητέρας και του κουταβιού, αλλά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική τους υγεία.

  • Ενήλικοι σκύλοι: Αφού ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, συνήθως γύρω στο 12-15 μήνες ανάλογα με το μέγεθος της φυλής, μεταβείτε σε τροφή για ενήλικες. Αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και ομέγα-3 λιπαρά οξέα για τη συντήρηση της γενικής υγείας.

Πότε μπορούμε να θεωρήσουμε τον σκύλο μας ενήλικα; Αυτό είναι ένα θέμα που συχνά προκαλεί μεγάλες παρεξηγήσεις, τόσο ανάμεσα στους πελάτες μου όσο και σε διάφορα διαδικτυακά άρθρα. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική ωριμότητα και η εφηβεία σηματοδοτούν την ολοκλήρωση ενός μεγάλου μέρους της ανάπτυξης του οστικού ιστού, αλλά η πλειοψηφία της μυϊκής και νευρικής ανάπτυξης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επομένως, δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε τη σημασία της σωστής διατροφής για το κουτάβι μας.

Επειδή η διατροφή των κουταβιών είναι πλουσιότερη σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, είναι σημαντικό να μην μεταβούμε σε τροφή για ενήλικους σκύλους πριν το κουτάβι μας ολοκληρώσει πραγματικά την ανάπτυξή του. Ο παρακάτω πίνακας αποτελεί μια σύντομη περίληψη των διαφόρων πιθανοτήτων, αλλά πάντα συνιστώ τη συζήτηση με τον κτηνίατρό σας για την αξιολόγηση της εκάστοτε περίπτωσης.

  • Ηλικιωμένοι σκύλοι: Καθώς οι σκύλοι γερνούν, η διατροφή τους μπορεί να αλλάξει ξανά. Μειώστε τις θερμίδες αν είναι απαραίτητο και προσθέστε συμπληρώματα για την υποστήριξη της κοινής υγείας και της καρδιακής λειτουργίας.

Γενικά, η αλλαγή της διατροφής πρέπει να γίνεται σταδιακά για να μην επηρεαστεί η πέψη του σκύλου. Πάντα συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε την καλύτερη διατροφή για τον τετράποδο φίλο σας.

Η τροφή για ηλικιωμένους σκύλους πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ας αγνοήσουμε τους μύθους σχετικά με την ανάγκη για χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης και ας επικεντρωθούμε στις πιο πρόσφατες ιατρικές γνώσεις.

Μια τροφή για ηλικιωμένους σκύλους πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

– Πλούσια σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης: Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ένας ηλικιωμένος σκύλος επωφελείται από μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του ανοσοποιητικού και μυϊκού συστήματός του.

– Μειωμένη πρόσληψη θερμίδων: Όχι πάντα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ένας ηλικιωμένος σκύλος τείνει να παίρνει βάρος. Εάν αυτό συμβαίνει στον δικό μας σκύλο, πρέπει να επιλέξουμε τροφή με μειωμένο ενεργειακό περιεχόμενο.

– Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Σημαντικά για την υγεία του ηλικιωμένου σκύλου, καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης.

Άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την αυξημένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή αρθρίτιδας, ορισμένες τροφές εμπλουτισμένες με αντιφλεγμονώδη  όπως το Boswellia ή ο Κουρκουμάς μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top