Σιελόρροια: Ένας σαλιάρης σκύλος – Τι συμβαίνει, γιατί και πως θα το αντιμετωπίσω

σιελόρροια

Η έκκριση σιέλου είναι πολύ σημαντική και βοηθάει το σκύλο σας στην τροφή και στην πέψη και σε κάποιες φυλές είναι φυσιολογική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες φυλές όπως τα Μαστίφ του Αγίου Βερνάρδου, ο σκύλος της Nέας Γης και τα Μπλαντχαουντ είναι φυσιολογικό λόγω του σχήματος των χειλιών τους, να έχουνε μεγαλύτερη έκκριση σιέλου. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό αυτών των φυλών, με τα περίεργα ή πιο χαλαρά μουσούδια, να εκκρίνουν πολύ σάλιο το οποίο φαίνεται να τρέχει από το στόμα τους.

σιελόρροια
Ποτέ όμως πρέπει να ανησυχείτε το υπερβολικό σάλιο μπορεί να είναι και ένδειξη ασθένειας;

Ορισμένες αιτίες για την υπερέκκριση σάλιου μπορεί να είναι:

1.Η στοματική νόσος και η φθορά των δοντιών

Εάν διακρίνετε μεγάλη έκκριση σάλιου ελέγξτε το στόμα και τα δόντια του σκύλου σας.

Πως θα εξετάσετε το στόμα του σκύλου σας;

Σηκώστε προσεκτικά τα χείλη του σκύλου σας προς το αυτί του και ελέγξτε το χρώμα των δοντιών και των ούλων.
Ενημερώστε τον κτηνίατρο σας εάν τα ούλα του είναι κόκκινα ή αιμορραγούν. Πολύ πιθανό είναι να υπάρχει ουλίτιδα, όγκος ή κάποιο έλκος στο στόμα του. Το συχνό και καθημερινό βούρτσισμα αλλά και ο επαγγελματικός καθαρισμός θα βοηθήσουν το ζώο σας να επανέλθει.

σάλια σκύλος
2.Θερμοπληξία

Η υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει το σκύλο σας στο να υπερθερμανθεί. Ο οργανισμός του σκύλου σας γινα να μπορέσει να αντισταθμίσει την υπερβολική ζέστη που νιώθει θα προβεί στη μεγαλύτερη έκκριση σιέλου. Μικρόσωμα σκυλάκια με μικρές μύτες και έντονο φουντωτό τρίχωμα, όπως τα Μπουλντόγκ ή τα Μποξερ είναι πιο πιθανό να πάθουν θερμοπληξία .

Τι μπορείτε να κάνετε:
•Αποφύγετε την άσκηση και τον περίπατό στις πολύ ζεστές μέρες
•Φροντίστε να υπάρχει πάντα πρόσβαση σε νερό,είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε έξω
•Να μην παραμένουν πολλές ώρες στον ήλιο ή κλεισμένα σε αυτοκίνητα

3.Ασθένειες που έχουν προσβάλει ζωτικά όργανα

Πιο συγκεκριμένα, ασθένειες των νεφρών ή του ύπατος μπορούν να προκαλέσουν την υπερέκκριση σιέλου. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον κτηνίατρο σας όποιος σας προτείνει εξετάσεις για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

4. Πιθανές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να είναι λοίμωξη του λαιμού ή και της μύτης . Αυτή η πάθηση αφορά κυρίως τα σκυλάκια που ζουν σε σπίτια με άλλα κατοικίδια ζώα ή σε καταφύγια. Σε κάθε τέτοια περίπτωση κρατήστε το ζωάκι σας σε εσωτερικό χώρο, απομακρύνετε το από τα άλλα ζώα και πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν χαϊδεύετε κάποιο από τα ζωάκια σας. Πάντα με τους σωστούς κανόνες υγιεινής θα αποφύγετε την μετάδοση κάποιας ασθένειας στα άλλα σας κατοικίδια.

σάλια σκύλου
5.Άλλες πιθανές ασθένειες π-ου οδηγούν σε σιελόρροια

Μερικές καταστάσεις, όπως το άγχος, οι στομαχόπονοι αλλά και η κατάποση ή η επαφή με δηλητηριώδη φυτά κι ζώα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη έκκριση σιέλου.
Προσέξτε, όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους προσέξτε πώς κινείται και τι τρώει. Μην αφήνετε το σκυλάκι σας να καταπίνει αντικείμενα όπως μπάλες tennis που θα του προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι κι άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και πόνο.
Μην ξεχνάτε να εκπαιδεύστε το σκυλάκι σας ώστε να αποφεύγει να τρώει φυτά ή άλλα ζώα όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό χώρο πού μπορεί να είναι δηλητηριώδεις όπως αράχνες ή βατραχάκια.
Το άγχος είναι μεγάλος παράγοντας. Άλλωστε όπως άλλωστε και στον άνθρωπο έχει αντίκτυπο και στη σωματική λειτουργία του ζώου. Μπορεί να διακρίνεται σάλια να τρέχουν κάθε φορά που το σκυλάκι σας δείχνει και αισθάνεται νευρικό ή αδιάθετο.

σιελόρροια
Αυτές ήταν μερικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έκκριση σιέλου σε σκυλάκια που δεν θεωρείται φυσιολογικό.  Εάν ανησυχείτε και βλέπετε ότι η σιελόρροια είναι υπερβολική είναι μεγάλη ανάγκη να μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr