Σκουλήκια στον σκύλο: Πως να τον προστατέψω, Τι να προσέχω, Κίνδυνοι , Πρόληψη και θεραπεία – Χρήσιμος αναλυτικός οδηγός

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Το σκυλάκι σας μπορεί να πάσχει και να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Μια τέτοια, συχνή και σοβαρή είναι τα σκουλήκια που κάνουν την εμφάνισή τους στα κόπρανα του σκύλου σας. Η σοβαρότητα αυτής της προσβολής είναι μεγάλη. Δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες των σκουληκιών, πως θα το αντιμετωπίσετε και πόσο σοβαρό είναι .

Οδηγός για το πως αντιμετωπίζω τα σκουλήκια στα κόπρανα του σκύλου

Σκουλήκια και Σκύλος

Οι περισσότεροι σκυλογονείς γνωρίζουν ότι, οι μικροί μας φίλοι λόγω του εξωτερικού τρόπου ζωής τους και της κοινωνικής φύσης τους, τα σκυλιά ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν από σκουλήκια κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Συχνοί τρόποι μετάδοσης και μόλυνσης από σκουλήκια

•Πίνοντας μολυσμένο γάλα από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Γλείψιμο μολυσμένου εδάφους
•Η κατανάλωση μολυσμένων θηραμάτων όπως τρωκτικά, πουλιά και ερπετά
Δαγκώματα κουνουπιών, ψύλλων και κροτώνων και κατάποση αυτών των παρασίτων
Επαφή με μολυσμένο σκύλο ή άλλο μολυσμένο ζώο
Κατανάλωση ή επαφή με περιττώματα ή εμετό ενός μολυσμένου ζώου

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πάντα όταν ένα σκυλάκι μολυνθεί από σκουλήκι είναι να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία.

Τα Συμπτώματα που δείχνουν την ύπαρξη σκουληκιών

Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να ελέγχει συχνά και να παρατηρεί τα πιο αξιοσημείωτα συμπτώματα που δείχνουν την ύπαρξη σκουληκιών. Ας αναφερθεί ότι, δεν υπάρχει πρώιμο στάδιο, και η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι όταν το σκυλάκι έχει μολυνθεί από τα σκουλήκια..

Τα πιο κοινά συμπτώματα:

 Ορατή παρουσία σκουληκιών σε σκύλους σε μολυσμένα κόπρανα, τα σκουλήκια μοιάζουν σαν μικροσκοπικοί κόκκοι ρυζιού
Έμετος
 Η απώλεια βάρους συνοδεύεται από σημαντική αύξηση ή μείωση της όρεξης
 Διευρυμένη κοιλιά
 Τρίψιμο ή σύρσιμο των οπίσθιων τετάρτων στο έδαφος
Λήθαργος
 Διάρροια / χρόνια μαλακά κόπρανα
Εξάλειψη του τριχώματος ή / και απώλεια μαλλιών συνοδευόμενη από ερεθισμό/φλεγμονή του δέρματος
 Χρόνιος βήχας
 Ορατή παρουσία κεστοειδής σκώληκα ( μια σειρά που αποτελείται από σκουλήκια) σε σκύλους που συνδέονται με το δέρμα και τη γούνα γύρω από τον πρωκτό
Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις που προσβάλλουν τον σκύλο. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε και να ενημερώστε τον κτηνίατρο με την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων – εμετός και διάρροια- και σε πρώτο στάδιο να συλλέξετε ένα δείγμα από τα κόπρανά του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα σκουλήκια γεννούν αυγά και δεν είναι ορατή η ύπαρξη τους στα κόπρανα του σκύλου. Ο κτηνίατρος θα αποφασίσει εάν θα δοθεί κάποια αγωγή ή εάν θα προτείνει την επανάληψη δείγματος σε μερικές μέρες.

Συχνοί τύποι σκουληκιών που προσβάλλουν του σκύλους

Τα ακόλουθα εντερικά παράσιτα είναι μερικά από τα πιο κοινά είδη σκουληκιών σκύλου:

Roundworms: είναι τα πιο συνηθισμένα σκουλήκια σκύλου. Αυτά τα σκουλήκια μεγαλώνουν αρκετά και φτάνουν τα 7- 12 εκατοστά όταν είναι ενήλικα και μοιάζουν με μακαρόνι. Αυτά τα σκουλήκια μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σίτισης μολυσμένου ζώου, την επαφή με μολυσμένα κόπρανα ή την νοσηλεία.

Hookworms: Είναι μια από τις μικρότερες ποικιλίες σκουληκιού και κατοικεί στο λεπτό έντερο. Αναπτύσσονται σε μέγεθος και φτάνουν περίπου τα 2 εκατοστά σε μήκος. Τρέφονται με το αίμα του σκύλου και μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, που είναι απειλητική για την ζωή του σκύλου, κυρίως για τα κουτάβια. Τα σκουλήκι αυτά μπορεί να μολύνουν και τους ανθρώπους και άλλα ζώα.

Heartworms: Τα σκουλήκια αυτά ζουν στην καρδιά και τις πνευμονικές αρτηρίες του σκύλου. Μεταδίδονται από μολυσμένα κουνούπια και μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα σε χρονική διάρκεια 6 μηνών. Τα καρδιακά σκουλήκια μεταδίδονται μόνο από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού και όχι εντός ή μεταξύ ειδών. Είναι θεραπεύσιμα αλλά και θανατηφόρα εάν δεν ξεκινήσει γρήγορα η θεραπεία.

Ταινιοσκώληκες: Οι ταινιοσκώληκες έχουν μακρά και επίπεδα σώματα και μπορούν να αυξηθούν ώς και 20 εκατοστά σε μήκος. Ένας σκύλος μπορεί να μολυνθεί όταν έρθει σε επαφή ή καταπιεί τον ξενιστή που μεταφέρει τα αυγά των σκουληκιών, όπως ένα πουλί ή ψάρι.

Whipworms: βρίσκονται στο παχύ έντερο και έχουν μήκος περίπου ¼. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα όργανα και θεωρούνται αρκετά επιβλαβή σκουλήκια.

Ringworm: Η δερμαφύτωση, είναι μια δερματική πάθηση που προκαλείται από έναν μύκητα. Ο μύκητας αυτός δημιουργεί πληγές και βλάβες στο επιδερμικό στρώμα. Το Ringworm είναι ιάσιμο, αλλά η θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο και η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

Που και πως ανιχνεύονται τα σκουλήκια στον σκύλο;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, τα σκουλήκια φωλιάζουν στον εντερικό σωλήνα και γενούν τα αυγά τους στα κόπρανα του σκύλου. Για το λόγο αυτό, ο βασικός τρόπος που μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε είναι μέσω μικροσκοπικής απεικόνισης. Τα ενήλικα σκουλήκια συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι λόγω του μεγέθους τους στα κόπρανα έναντι των αυγών, τα οποία απαιτούν μικροσκόπιο.
Από τα μολυσμένα με αυγά κόπρανα του σκύλου μπορεί να μολυνθούν και άλλα σκυλιά, για αυτό ας προσέχουμε.
Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά άλλα είδη ζώων μπορούν να «φιλοξενήσουν» τα αυγά και όταν καταναλωθούν από σκύλους μεταφέρονται στον οργανισμό τους.

Κάποια από τα ζώα που μεταφέρουν παρασιτικά αυγά είναι:

  • Κοτόπουλα
  • Κατσαρίδες
  • Σκουλήκια
  • Τρωκτικά

Ο κτηνίατρος είναι ο αρμόδιος και αυτός που θα διαγνώσει την ύπαρξη σκουληκιών μετά από έλεγχο των κοπράνων. Θα σας προτείνει μερικές ενδεικτικές θεραπείες όπως φάρμακα που αναισθητοποιούν προσωρινά τα σκουλήκια και αποβάλλονται μέσα από τις κινήσεις του εντέρου.
Σε αντίθεση με τα σκουλήκια των ενηλίκων, τα αυγά ή οι προνύμφες, είναι απίστευτα ανθεκτικά. Είναι ακόμη γνωστό ότι επιβιώνουν απολυμαντικά και ακραίες, σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να σας προτείνει την αφαίρεση των κοπράνων.

Ταινιοσκώληκες στον σκύλο

Η μόλυνση από ταινιοσκώληκα προέρχεται κυρίως όταν το ζώο καταναλώσει ένα ζώο ξενιστή που έχει ταινιοσκώληκες.
Ο ταινιοσκώληκας προσκολλάται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου με μια αιχμηρή στοματική κοιλότητα τύπου γάντζου. Τα σκυλιά που παίρνουν αρκετές ώρες έξω έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από ταινιοσκώληκα.

Διαδικασίας προσβολής:

•Τα αυγά της ταινίας προσκολλώνται στις προνύμφες των ψύλλων μέσω της επαφής της περιοχής
•Ένας σκύλος έρχεται σε επαφή με τις προνύμφες των ψύλλων του ξενιστή μέσω του δέρματος ή της στοματικής επαφής
•Εάν ο ψύλλος έρθει σε επαφή με το δέρμα του σκύλου και εκείνος δαγκώνει ή γλείψει τον ψύλλο προσπαθώντας να τον διώξει θα μεταφέρει τα αυγά στον οργανισμό τους.
•Εάν κατά την στοματική επαφή καταπιεί τον ψύλλο, με την διαδικασία της πέψης θα τον οδηγήσει στο έντερο του.
Τα σκουλήκι αυτά τρέφονται με τα χωνεμένα τρόφιμα στο έντερο του σκύλους , απορροφώντας και τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αμέσως τις ταινίες σκουληκιών και να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.

Εντοπισμός και Αναγνώριση:

Τα αποξηραμένα τμήματα της ταινίας σε σκύλους, περίπου ⅛ – 1/16 “θα πρέπει να είναι ορατά γύρω από τον πρωκτό, ή να κολλήσουν στη γούνα του οπίσθιου τετάρτου του σκύλου. Πρέπει να είναι σκληρά στην αφή και χρυσά χρώματα.
Πως θα αντιμετωπίσετε τα σκουλήκια
Η γρήγορη διάγνωση θα βοηθήσει στην πλήρη και σωστή θεραπεία του σκύλου από τα σκουλήκια.

Φάρμακο αποξήρανσης πως δρα ανάλογα με το είδος του σκουληκιού:

Για τις ταινίες σε σκύλους , το φάρμακο διαλύει τις ταινίες μέσα στην εντερική οδό. Συνιστάται θεραπεία ψύλλων και προληπτικά.
Για τα σκουλήκια roundworms, το φάρμακο αποσπά τα σκουλήκια από την εντερική οδό και τα εκκρίνει μέσα και με τα κόπρανα. Τουλάχιστον, απαιτείται δεύτερη θεραπεία 3-4 εβδομάδες αργότερα.

Για hookworms, το φάρμακο σκοτώνει μόνο τους αγκυλόστολους.
Για δακτύλιο (ringworm), μπορεί να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος αντιμυκητιασικά φάρμακα, σαμπουάν, πολυθειούχο ασβέστιο.

Για σκουλήκια whipworms , μπορούν να συνταγογραφηθούν φάρμακα για διαστήματα 3-4 εβδομάδων και στη συνέχεια κάθε 3-4 μήνες για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση τους

Για καρδιακά σκουλήκια (heartworms) σε σκύλους και ανάλογα με τη σοβαρότητα της προσβολής, μπορούν να συνταγογραφηθούν από του στόματος και ενέσιμα φάρμακα, αντιβιοτικά, ειδικές δίαιτες, διουρητικά για τη μείωση της συσσώρευσης υγρών, ακόμη και παρατεταμένη συνταγή καρδιακών φαρμάκων σε ακραίες περιπτώσεις.
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, μην χορηγήσετε φάρμακα χωρίς εντολή κτηνίατρου.

Τα σκουλήκια που έχουν προσβάλει τον σκύλο αποτελούν κίνδυνο για την οικογένειά μου;

Μερικά σκουλήκια μπορεί να είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο. Μπορεί να μολύνουν και τα παιδιά που συχνάζουν και παίζουν σε περιοχές που υπήρχαν ζώα ξενιστές.
Το έδαφος είναι μια πηγή που μπορεί να βρίσκεται το σκουλήκι hookworm, το οποίο προκαλεί στο άνθρωπο την ασθένεια που ονομάζεται δερματική προνύμφη. Τα μολυσμένα κόπρανα του σκύλου μπορεί να έχουν μολύνει το έδαφος που πατάτε χωρίς παπούτσια ή την άμμο στην παραλία. Έτσι οι μολυσματικές προνύμφες μπορεί να διεισδύσουν και να μολύνουν το δέρμα σας. Προκαλεί έντονη φαγούρα και είναι θεραπεύσιμη.

Το Giardia είναι ένα άλλο εντερικό παράσιτο που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο. Το παράσιτο αυτό έχει διάφορες υποκατηγορίες και κάθε υποκατηγορίας μπορεί να μολύνει στοχευμένα όντα. Για παράδειγμα το συγκρότημα Α μολύνει ανθρώπους, γάτες, σκύλους, τρωκτικά, βοοειδή και άγρια θηλαστικά ενώ το F μολύνει μόνο γάτες.
Είναι σημαντικό να φοράτε γάντια για να απορρίψετε τα κόπρανα των ζώων και πλύνετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν φάτε.

Βήματα προστασίας

• Το μολυσμένο κατοικίδιο πρέπει να το επιβλέπει ο κτηνίατρος. Έτσι θα προστατεύσετε τα υπόλοιπα ζώα της οικογένειας αλλά και εσάς.
Απορρίψτε σωστά τα κόπρανα του σκύλου. Μαζεύτε τα κόπρανα με σακούλα και γάντια και πλύντε τα χέρια σας μετά.
Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά την επαφή με ζώα και αποφύγετε την επαφή με περιττώματα ζώων.
Ακολουθήστε τις κατάλληλες διαδικασίες χειρισμού τροφίμων για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης από μολυσμένα τρόφιμα.
• Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προσέξτε ιδιαίτερα την επαφή με ζώα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν αυτές τις λοιμώξεις.


Βήματα πρόληψης από τα σκουλήκια

Υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και μόλυνσης.
Κάποια προληπτικά μέτρα είναι:
Θεραπείες σε σκυλίτσες που θηλάζουν αλλά και στα κουταβάκια
Θεραπείες σε κουτάβια από την ηλικία των 3 εβδομάδων
Εφαρμογή κανόνων υγιεινής στο σπίτι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αποφεύγουν τις τοποθεσίες και τα μολυσμένα ζώα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
• Οι εξετάσεις κοπράνων πραγματοποιούνται μεταξύ 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κυνήγι και τη γεωγραφική τοποθεσία
Καθαρίζετε τις ακαθαρσίες από την αυλή τακτικά, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα
• Σε δημόσια πάρκα, παιδικές χαρές και σκύλους, απορρίψτε αμέσως τα κόπρανα με γάντια υγιεινής και σφραγισμένες σακούλες
Μηνιαίο προληπτικό φάρμακο για σκουλήκια σκύλων, που χορηγείται όλο το χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου

Κουτάβια και νέοι σκύλοι

Με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια σας πρέπει να γίνονται μερικές προληπτικές εξετάσεις. Τα νέα σκυλιά πρέπει να έχουν την απαραίτητη αντιπαρασιτική προστασία.

Κουτάβια: Μετά από συνεννόηση με τον κτηνίατρο μπορεί να δοθεί θεραπεία σε ένα κουτάβι μετά τις πρώτες τρείς εβδομάδες. Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών θεραπειών, προτείνουμε ένα μηνιαίο προληπτικό έλεγχο για καρδιακό σκουλήκι που βοηθά επίσης στην πρόληψη των εντερικών παρασίτων.

Ενήλικοι σκύλοι: Τα ενήλικα σκυλιά θα πρέπει να λαμβάνουν μηνιαίας προληπτικές εξετάσεις όλο τον χρόνο. Ανάλογα με τον τρόπο ζωής και δράσης του σκύλου καλό θα ήταν να γίνονται και εξετάσεις κοπράνων 2 – 4 φορές τον χρόνο.

Πρόσφατα Αποκτηθέντα Σκυλιά: Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το ιστορικό των σκύλων, είναι απαραίτητη αποπαρασίτωση, μετά την συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top