Σκύλος και δυσκοιλιότητα: Πέντε τρόποι για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας-Τι να κάνετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Όσοι από εμάς έχουμε κατοικίδια, ξέρουμε πως δεν είναι μόνο για χάδια και αγκαλιές. Τα σκυλάκια μας όπως και εμείς, κάνουν εμβόλια, περνούν αρρώστιες, είναι κακοδιάθετα ή ευδιάθετα και έχουν τις δικές τους ανάγκες.

Για τον σκύλο και τη δυσκοιλιότητα

Δεδομένου ότι είστε εσείς αυτός που μαζεύει μετά το σκυλί σας, είστε στην καλύτερη θέση να αναγνωρίσετε αν πάσχει από δυσκοιλιότητα. Γνωρίζεται όμως πως να το χειριστείτε σε μια τέτοια περίπτωση;Εάν ο σκύλος σας ταλαιπωρείται αρκετά, κάνει εμετό, δεν τρώει, έχει να ανακουφιστεί πάνω από τρεις ημέρες, φαίνεται αδύναμος, έχει πρησμένη κοιλιά ή αίμα στα κακά του τότε η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιον κτηνίατρο.Από την άλλη πλευρά, αν η κατάσταση της δυσκοιλιότητας είναι πιο ήπια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι.

1. Ελέγξτε την πίσω πλευρά.

Μερικές φορές το πρόβλημα είναι προφανές. Αν ο σκύλος σας έχει μεγάλο τρίχωμα υπάρχει περίπτωση να έχει καλυφθεί ο πρωκτός με χνούδια και να καταστούν την αφόδευση αδύνατη. Το ξέρουμε πως ακούγεται πολύ προφανές και νιώθετε ότι ίσως δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, αλλά ακόμη κι έτσι να είναι μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο και να σας πει τι συμβαίνει.

2. Αυξήστε το νερό.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στα σκυλιά. Όταν ο σκύλος δεν καταναλώνει αρκετό νερό, το σώμα του αρχίζει και απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερο νερό γίνεται από τα κόπρανα. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας έχει συνέχεια πρόσβαση σε άφθονο και καθαρό νερό και αν νομίζετε πως αμελεί το να πιει νερό τότε μπορείτε να του το θυμίσετε. Καμιά φορά οι σκύλοι μας όπως και εμείς υιοθετούν τη δική τους συμπεριφορά αλλά οφείλουμε να τους δείξουμε τον σωστό τρόπο. Αν το σκυλάκι σας ξεχνάει να πιει νερό ή δεν έχει την ίδια όρεξη όταν μεγαλώσει όπως είχε όταν ήταν κουτάβι, τότε θυμίστε του και φροντίστε να τρώει καλά και να πίνει καθαρό και άφθονο νεράκι. Φροντίστε να υπάρχει πάντα γεμάτο το μπολάκι του!

3. Η άσκηση βοηθάει.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει την κίνηση μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αν το σκυλί σας είναι λίγο ¨μπλοκαρισμένο», σκεφτείτε να πάτε για μια πρωινή ή απογευματινή βόλτα και ίσως καταφέρει μετά από αυτό να χαλαρώσει και να ενεργηθεί πιο εύκολα και αβίαστα.

4.Αυξήστε την κατανάλωση ινών.

Η προσθήκη ινών στη διατροφή του σκύλου σας είναι λίγο δύσκολη. Αν και μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα, μπορούν παράλληλα να επιδεινώσουν και άλλα προβλήματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε με ένα μικρό ποσοστό και να παρακολουθείτε πως ανταποκρίνεται ο σκύλος σας. Φροντίστε να ρωτήσετε τον γιατρό του προτού πάρετε μια τέτοια πρωτοβουλία γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς σε τι ποσότητα μπορεί να καταναλώσει τις ίνες και αν είναι αυτό καλό για τον οργανισμό του!

5.Φάρμακα.

Μη δώσετε τίποτα στο σκύλο σας χωρίς να έχετε μιλήσει πρώτα με τον κτηνίατρο. Πολλά φάρμακα δεν είναι ασφαλή για τα σκυλιά, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται κάτω από λανθασμένες συνθήκες. Αν ο σκύλος σας πάσχει από ήπια δυσκοιλιότητα, ο κτηνίατρος είναι αυτός που μπορεί να σας συστήσει ένα καθαρτικό για να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top