Τα “πατουσάκια” της γάτας: Η ερμηνεία, η απάντηση και η σημασία του φαινομένου

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Όσοι έχουν μεγαλώσει μαζί με μια γάτα, γνωρίζουν πως είναι από τα πιο όμορφα κατοικίδια και πιο παιχνιδιάρικα, αυτό έχει να κάνει με την συμπεριφορά τους, που μερικές φορές είναι λίγο παράξενη για εμάς και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε πλήρως. Όταν μία γάτα μας κάνει “πατουσάκια” δεν ξέρουμε ακριβώς ούτε τι είναι αυτό ούτε πως να το εξηγήσουμε, το σίγουρο είναι πως είναι μία γλώσσα και ένδειξη αγάπης και ασφάλειας και πως η γάτα μας μας λατρεύει ακόμη κι αν δεν είναι το πιο εκδηλωτικό ζωάκι όπως είναι ο σκύλος.

Η συμπεριφορά της γάτας και πως εξηγείται

Το «ζύμωμα» που κάνουν για παράδειγμα, είναι κάτι το περίεργο, αντίστοιχα και το «κουτούλημα» σε διάφορα σημεία στο σπίτι ή ακόμα και στα πόδια μας. Τι πιο όμορφο μετά από μια δύσκολη μέρα από το να γυρίσεις στο σπίτι και η γάτα σου να
“κουτουλάει” πάνω σου με το κεφαλάκι της και να τρίβεται στα πόδια σου;

Η Mikel Delgado, ιδρυτής της Feline Minds, μιας υπηρεσίας γατίσιας συμπεριφοράς στο Σακραμέντο, είχε αναφέρει μερικά από τα χαρακτηριστικά προέρχονται από την άγρια ​​προέλευση των γατών. Κι όμως, υπάρχουν ειδικοί που ασχολούνται με αυτό το θέμα και η συμπεριφορά των κατοικίδιων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τους ειδικούς που εξετάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου ή της γάτας μας και προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί συμπεριφέρονται έτσι σε κάθε περίσταση.

«Οι γάτες είναι κυνηγοί, είναι φυσικά δραστήριες την αυγή και το σούρουπο, βρίσκονται στη μέση της τροφικής αλυσίδας – κυνηγούν και κυνηγιώνται – με κάποιες φυσικές συμπεριφορές, όπως το ξύσιμο, οι οποίες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να μην τις κάνουν», λέει ο ειδικός. Είναι αλήθεια πως οι γάτες ως κατοικίδια πολλές φορές έχουν μία συμπεριφορά που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φήμη για τις γάτες ο,τι πρέπει να παραμένουν αδέσποτα, δεν ισχύει. Αρχικά, οι αντιδράσεις τους, είναι σαν τον άνθρωπο, ειδικά όταν χτυπάνε το κεφάλι τους  πιθανότατα εναποθέτουν εκκρίσεις για να σημαδέψουν τους κοινωνικούς τους εταίρους, λέει η Kristyn Vitale, επίκουρη καθηγήτρια υγείας και συμπεριφοράς ζώων στο Unity College.

Το «ζύμωμα»  που κάνουν τα γατάκια στις μητέρες τους όταν θηλάζουν για να τονώσουν την παραγωγή γάλακτος. Οι ενήλικες γάτες μπορεί να «ζυμώσουν» τους ανθρώπους όταν αισθάνονται χαλαροί ή προσπαθούν να ηρεμήσουν. Η επαφή με τις γάτες, είναι θεραπευτική ειδικά για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Προσφέρουν θαλπωρή και μας ζεσταίνουν την καρδιά, φυσικά και οι ίδιες νιώθουν την ίδια ανάγκη με εμάς για αυτόν τον λόγο πολλές φορές τρίβονται πάνω μας. κάνουν πατουσάκια, βγάζουν τον ήχο του γουργουρητού και μας δείχνουν ότι νιώθουν ασφάλεια μαζί μας.

*Συμβουλή: Κόψτε τους τα νύχια για να μην ταλαιπωρείστε

Έτσι θα γλιτώσετε τους τραυματισμούς ακόμη κι αν η γάτα σας αποφασίσει να σας “ζυμώσει” στα καλά καθούμενα και δεν θα χρειαστεί να την απωθήσετε ή να τη σταματήσετε από την αγαπημένη της αυτή ασχολία.«Είναι σαν να πιπιλάς τον αντίχειρα όταν είσαι νήπιο», λέει η Monique Udell, διευθύντρια του εργαστηρίου αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ζώου του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που μελετά τη συμπεριφορά της γάτας ως κατοικίδιο και όχι μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top