Τα σκυλιά μπορούν να έχουν αιμορροΐδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι μια επώδυνη και ανησυχητική κατάσταση υγείας για τους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα θηλαστικά πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτές. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο τα περισσότερα θηλαστικά δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ευτυχώς, οι σκύλοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την εμφάνιση αιμορροΐδων.

Αλλά γιατί δεν μπορούν να πάθουν αιμορροΐδες και τι σημαίνει αν έχουν προβλήματα υγείας γύρω από τον πρωκτό τους; Απαντήσαμε σε αυτές τις ερωτήσεις και σε περισσότερες για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν το κουτάβι σας έχει προβλήματα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Γιατί οι σκύλοι δεν παθαίνουν αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στον πρωκτό και το κάτω μέρος του ορθού, που συνήθως προκαλούνται από αυξημένη πίεση στα αγγεία. Ενώ οι αιμορροΐδες είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας για τους ανθρώπους, δεν ισχύει το ίδιο και για τους σκύλους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν κάθετο πεπτικό σύστημα, ενώ οι σκύλοι έχουν οριζόντιο πεπτικό σύστημα.

Αν και αυτό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, ένας σκύλος που στέκεται στα τέσσερα πόδια ασκεί λιγότερη πίεση στον πρωκτό του και στο υπόλοιπο πεπτικό του σύστημα. Εξαιτίας αυτού, δεν θα αναπτύξουν αιμορροΐδες. Αλλά επειδή δεν μπορούν να εμφανίσουν αιμορροΐδες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμφανίσουν προβλήματα υγείας “εκεί κάτω”.

Γιατί οι σκύλοι σέρνονται;

Αν ο σκύλος σας κάνει σέρνεται με τα οπίσθια στο πάτωμα του σαλονιού σας, δεν είναι επειδή πάσχει από αιμορροΐδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια περιστασιακή “φυσιολογική” φαγούρα, αλλά μπορεί να πρόκειται για υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες, ειδικά αν γίνεται συχνό φαινόμενο ή συνοδεύεται από άλλα σημάδια.

Άλλα πρωκτικά προβλήματα που πρέπει να γνωρίζετε

Αν και ο σκύλος σας δεν θα έχει αιμορροΐδες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε το νου σας για άλλα προβλήματα. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα γύρω από τον πρωκτό του, πρέπει να τον πάτε αμέσως σε κτηνίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Προβλήματα πρωκτικού σάκου

Οι σκύλοι έχουν δύο αρωματικούς αδένες, έναν σε κάθε πλευρά του πρωκτού, οι οποίοι παράγουν ένα έντονα μυρωδάτο υγρό που απελευθερώνεται κανονικά όταν ο σκύλος κάνει τα κόπρανά του. Μερικές φορές αυτοί μπορεί να μπλοκαριστούν ή να προσκρούσουν, προκαλώντας ερεθισμό και μερικές φορές πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό. Εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να μολυνθούν και να σχηματίσουν επώδυνα αποστήματα.
Πρόπτωση του ορθού

Μια πολύ λιγότερο συχνή πάθηση που μπορεί να συγχέεται με τις αιμορροΐδες στους σκύλους είναι η πρόπτωση του ορθού. Αυτό συμβαίνει όταν ένα τμήμα του ορθού προεξέχει από τον πρωκτό, είναι πιο συχνό σε κουτάβια που έχουν σοβαρή διάρροια και τεντώνονται για να αφοδεύσουν. Αυτό χρήζει άμεσης κτηνιατρικής φροντίδας.
Πολύποδες

Ενώ αυτό είναι τεχνικά ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για τους σκύλους, συμβαίνει κατά καιρούς, ειδικά σε μεγαλύτερα σκυλιά. Οι πολύποδες είναι αναπτύξεις επιπλέον ιστού, συνήθως σε ένα στέλεχος. Συνήθως είναι καλοήθεις, αλλά αν παρουσιάζουν προβλήματα για το κατοικίδιό σας, ο κτηνίατρος θα πρέπει να τους αφαιρέσει.

Όγκος

Οποιοδήποτε είδος όγκου στο σκύλο σας είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Οι μάζες μπορεί να είναι είτε καρκινικές είτε καλοήθεις, αλλά όπως και να έχει, θέλετε να είστε ασφαλείς και να τις αξιολογήσει και να τις αφαιρέσει ένας κτηνίατρος το συντομότερο δυνατό, ώστε να ανακουφιστεί ο σκύλος σας και να σταματήσει την εξάπλωσή τους, αν είναι καρκινικές.

Περιακρορριζικά συρίγγια

Αυτό μπορεί να γίνει ένα σοβαρό και πολύ επώδυνο πρόβλημα. Εμπλέκεται η γενετική και η πλειονότητα των σκύλων που πάσχουν από αυτή την πάθηση είναι γερμανικοί ποιμενικοί.
Περινεϊκή κήλη

Οι περινεϊκές κήλες μπορούν να παρατηρηθούν συνηθέστερα ως οίδημα σε μία ή και στις δύο πλευρές του πρωκτού. Οι σκύλοι συνήθως έχουν δυσκολία να περάσουν τα κόπρανα και δυσκοιλιότητα και συχνά τεντώνονται. Είναι σημαντικό να τις αξιολογήσει ο κτηνίατρός σας το συντομότερο δυνατό.

Συμπέρασμα

Ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν ο σκύλος σας θα πάθει αιμορροΐδες, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να έχετε το νου σας. Αν υποψιάζεστε οποιοδήποτε πρόβλημα με την πρωκτική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, μην το ρισκάρετε και πηγαίνετε το αμέσως στον κτηνίατρο.

Μπορεί να είστε σε θέση να προλάβετε ένα πρόβλημα όσο είναι μικρό, αλλά αν το αγνοήσετε για πολύ καιρό, μπορεί να μετατραπεί σε μια ακριβή, επώδυνη ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή του κατάσταση.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr