Τρέμουλο γάτας: Γιατί συμβαίνει, Τι να κάνω – Χρήσιμος οδηγός και θεραπεία

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Οι χνουδωτοί μας σύντροφοι δυστυχώς δεν μένουν απρόσβλητοι από ασθένειες. Έτσι, ο ιδιοκτήτης είναι καλό να παρακολουθεί συνεχώς μικρές αλλαγές που συμβαίνουν στον αγαπημένο του τετράποδο φίλο. Το τρέμουλο μπορεί να είναι φυσιολογικό στις γάτες όταν κοιμούνται και βλέπουν όνειρα. Όμως οι ακούσιες ανεξέλεγκτες κινήσεις μπορεί να τρομάξουν τόσο εσάς όσο και την γάτα σας. Θα καταλάβετε ότι οι κινήσεις είναι ανώμαλες όταν τινάζει το κεφάλι ,τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα χωρίς να το ελέγχει. Οι μυϊκές αυτές σπασμωδικές κινήσεις εναλλάσσονται και μπορεί να υπάρχει περίοδος χαλάρωσης και συστολής.

Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην γάτα σας κινήσεις που μοιάζουν με σπασμούς:
•Υπογλυκαιμία
•Νεφρική νόσος ή νεφρική ανεπάρκεια
•Υποθερμία / υπερθερμία
•Ψυχολογικά θέματα
•Πόνος
•Αποπληξία
•Τοξικότητα

Γιατί τρέμουν οι γάτες;

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε σε πρώτη φάση μήπως η γάτα σας έχει δηλητηριαστεί. Εάν η γάτα έχει εκτεθεί σε δηλητήριο είναι πιθανό να τρέμει. Επισκεφτείτε πρώτα έναν κτηνίατρο.

Άλλες πιθανές αιτίες για το τρέμουλο της γάτας είναι:

Υπογλυκαιμία

Εάν η γάτα σας δεν έχει φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα το σάκχαρο στο αίμα της θα πέσει, με αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία.
Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν η γάτα σας σιτίζεται κανονικά και τρώει τακτικά. Εάν λοιπόν η σίτισή της είναι φυσιολογική τότε μπορεί να πάσχει από διαβήτη γάτας. Εάν συνεχίζει να τρέμει τότε επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Χρόνια νεφρική νόσος

Η δυσλειτουργική νεφρική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πρωτεϊνών και αποβλήτων στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια όρεξης, γενική αδιαθεσία και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα νεφρική ανεπάρκεια.
Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις στην γάτα σας.

Υποθερμία

Η υποθερμία μπορεί να προκληθεί από ορισμένες πολύ σοβαρές αιτίες:
• Ανεξέλεγκτο πυρετό
• Δηλητηρίαση
• Επιληψία

Για να θεωρήσουμε ότι η γάτα έχει πυρετό η θερμοκρασία της πρέπει να ξεπερνά τους 39,1 βαθμούς Κελσίου (102,5 Φαρενάιτ).
Συχνά μια υποκείμενη λοίμωξη ή ένας ιός μπορεί να είναι η αιτία του υψηλού πυρετού. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ενημερώστε και επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Υπερθερμία

Η υπερθερμία μπορεί να προκληθεί όταν η γάτα νιώθει τρομερό άγχος ,φοβία ή κοινωνικό πρόβλημα με κάποιο άλλο κατοικίδιο. Όλα αυτά μπορεί να κάνουν την γάτα σας να τρέμει.

Πόνος και Τοξικότητα

Το τρέμουλο μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, ασθένειες και όγκους. Ο κτηνίατρος μπορεί να καθορίσει τι κάνει την γάτα σας να τρέμει.

Αποπληξία

Το άγχος, οι φοβίες και η προβληματική κατάσταση με ένα άλλο κατοικίδιο μπορεί να ωθήσουν την γάτα σας να τρέμει.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας τρέμει

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει υπογλυκαιμία, δηλαδή χαμηλό σάκχαρο και ότι δεν μπορεί να φάει, χορηγήστε της με ένα σταγονόμετρο λίγο μέλι ή ζάχαρη σφενδάμου. Αυτά θα βοηθήσουν την γάτα σας και θα επαναφέρουν την γλυκόζη στο αίμα της.
Εάν όμως η υπογλυκαιμία κι το τρέμουλο εμφανίζονται σε τακτική βάση πρέπει να κάνετε στην γάτα σας ορισμένες εξετάσεις αίματος.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα και την διάγνωση του κτηνιάτρου ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την διατροφή της γάτας ή να την ταΐζετε πιο συχνά.
Η υποθερμία έχει αποδειχθεί θανατηφόρα σε γατάκια αλλά και σε ενήλικες γάτες. Ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της υποθερμία. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα μαξιλάρι θέρμανσης, μια θερμαινόμενη κουβέρτα ή μια λάμπα θερμότητας για να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία του σώματος μέχρι να μπορέσετε να την πάρετε σε κτηνίατρο.
Η υπερθερμία είναι συχνό αποτέλεσμα μεγάλου πυρετού που προκαλείται από λοίμωξη ή ιό. Σοκ, θέματα τοξικότητας, και ο πόνος είναι συχνά δευτερογενείς ασθένειες που προκαλούν τρέμουλο και δεν απαιτούν την γρήγορη και άμεση επίσκεψη σε κτηνίατρο.
Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι κάπως διαφορετικά και θα πρέπει να παρατηρήσετε τι προκαλεί άγχος στη γάτα σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις μειώστε την υπερβολική άσκηση και την έντονη δραστηριότητα.
Οι εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο να διαπιστώσει εάν υπάρχει νεφρική νόσος ώστε να σας δώσει την κατάλληλη μορφή θεραπείας.

Τρέμουλο γάτας: Πρόληψη του τρέμουλου

Για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας διασφαλίστε ότι η γάτα σας τρώει σωστά και τακτικά. Απομακρύνετε δηλητηριώδη φυτά και χημικές ουσίες από τις περιοχές που έχει πρόσβαση η γατούλα σας. Παρακολουθήστε την συμπεριφορά της ώστε να προσδιορίσετε τι της προκαλεί άγχος. Για παράδειγμα εάν οι θόρυβοι την τρομάζουν δοκιμάστε μια χαλαρή μουσική που θα την καταπραΰνει.
Μια ασθένεια οργάνων όπως στα νεφρά δεν είναι πάντα εύκολο να προληφθεί. Έχετε πάντα εύκαιρο καθαρό νερό και φρέσκο φαγητό. Μην ξεχνάτε να πηγαίνετε την γάτα σας για τον ετήσιο έλεγχος και για εξετάσεις αίματος.

Τρέμουλο γάτας: Κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας για το τρέμουλο της γάτας μπορεί να διαφέρει ανάλογα την περίπτωση. Για μία υπογλυκαιμική ή διαβητική γάτα η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται περίπου στα 2000 ευρώ. Η ινσουλίνη και άλλα φάρμακα μπορεί να κοστίσουν κατά μέσο όρο 40 έως 150 ευρώ. Η θεραπεία για μια νεφρική νόσο είναι αρκετά δαπανηρή. Η πρώτη ενέργεια είναι η αλλαγή της τροφής αλλά σε δεύτερη φάση πολλές γάτες μπορεί να χρειαστούν αιμοκάθαρση και συνεχή θεραπεία.

Το τρέμουλο της γάτας δεν είναι μια συνηθισμένη αντίδραση της γάτας και έτσι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν το παρατηρήσετε. Εάν το τρέμουλο είναι συχνό επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top