Τριχόπτωση στις γάτες: Ποιές είναι οι Αιτίες, τα συμπτώματα και η θεραπεία-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Τριχόπτωση στις γάτες: Υπάρχει θεραπεία;

Οι περισσότερες γάτες αποβάλλουν συνεχώς κάποιο τρίχωμα και ξαναβγάζουν περισσότερο. Αυτή η τριχόπτωση οδηγεί σε όλη τη γούνα στα έπιπλα και τα ρούχα σας, αλλά είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν υπερβολική τριχόπτωση και να αναπτύξουν φαλακρά σημεία ή περιοχές με λεπτό τρίχωμα. Αυτή η μη φυσιολογική τριχόπτωση (που ονομάζεται επίσης αλωπεκία) μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, ψύλλους, ακάρεα, δακτυλίτιδα, πόνο και άγχος.

Γνωρίζουμε ότι οι γάτες μας αγαπούν να περιποιούνται τον εαυτό τους- είναι μέρος της φυσιολογικής τους συμπεριφοράς και του τρόπου με τον οποίο διατηρούν το δέρμα και το τρίχωμά τους υγιή. Ωστόσο, αν έχουν φαγούρα, πόνο ή άγχος, μπορεί να κάνουν υπερβολική περιποίηση, γλείψιμο και ξύσιμο και στην πραγματικότητα να προκαλέσουν υπερβολική τριχόπτωση και αλωπεκία.

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε διεξοδικά με την τριχόπτωση στις γάτες, εξηγώντας τις αιτίες της και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Μια γρήγορη σχεδιαγραμματική απεικόνιση

Απώλεια τρίχας στις γάτες
Άλλες ονομασίες: Παρανεοπλασματική αλωπεκία των αιλουροειδών
Συνήθη συμπτώματα: Υπερβολική αποβολή, κνησμός, συχνή περιποίηση, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους, επώδυνες ρωγμές στα κάτω πέλματα των ποδιών.
Διάγνωση: Αποκλεισμός άλλων αιτιών τριχόπτωσης κνησμός κ.λπ. Εύρεση ενός υποκείμενου εσωτερικού καρκίνου μέσω εξετάσεων που μπορεί να συνδέεται.
Διάγνωση σε γάτες: Σπάνια
Φαρμακευτική αγωγή: Ναι
Ένεση-Διαθέσιμο εμβόλιο: Όχι
Επιλογές θεραπείας – Ιατρικό φάρμακο: Αφαίρεση του καρκινικού ιστού εσωτερικά. Άλλες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου που διαπιστώθηκε. Συμπτωματική φροντίδα για τον κνησμό ή τον πόνο.
Σπιτικές θεραπείες: Όχι
Συνήθεις αιτίες τριχόπτωσης: Το τρίχωμα της γάτας έναντι της πιτυρίδας

Οι γάτες μπορεί να οδηγηθούν στην απώλεια τριχώματος απο υπερβολικό ‘αυτοκαθαρισμο΄για πολλούς λόγους, αλλά ο κνησμός από αλλεργίες, ψύλλους ή ακάρεα ή ακόμη και αλλεργίες στους ψύλλους και τα ακάρεα είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους. Συνοπτικά, οι πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης στις γάτες είναι οι εξής:

  • Αλλεργίες
  • Ψύλλοι και ακάρεα
  • Στρες/άγχος
  • Πόνος
  • Ψύλλοι
  • Αλλεργίες

Περιβαλλοντικά πράγματα, όπως σκόνη, γρασίδι, γύρη, δέντρα, βαμβάκι ή μαλλί, ή πράγματα στα τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, ή τσιμπήματα εντόμων.

Είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένο για τις γάτες να είναι αλλεργικές στα τσιμπήματα ψύλλων! Αυτό ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους τριχόπτωσης στις γάτες. Οι γάτες με αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι τόσο αλλεργικές. Και μόνο δάγκωμα ψύλλου μπορεί να τους προκαλέσει φαγούρα και τριχόπτωση για εβδομάδες, παρόλο που δεν είδατε ποτέ ψύλλους πάνω τους.

Η ύπαρξη ψύλλων και ακάρεων, ακόμη και αν δεν είναι αλλεργικές σε αυτά, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και βλάβη στα μαλλιά και τους θύλακες των τριχών, γεγονός που οδηγεί σε τριχόπτωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακάρεων που μπορούν να κολλήσουν οι γάτες, συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων της ψώρας.

Στρες και άγχος

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γάτες συνήθως καθαρίζονται υπερβολικά και προκαλούν τριχόπτωση είναι το στρες και το άγχος (μερικές φορές ονομάζεται Ψυχογενής Αλωπεκία).

Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα και οτιδήποτε διαταράσσει τη ρουτίνα μπορεί να είναι αγχωτικό γι’ αυτές. Δεν τα πάνε όλες οι γάτες καλά με άλλες γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα και αυτό μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους. Πολλές γάτες έχουν προδιάθεση για άγχος και στρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική περιποίηση και τριχόπτωση.

Πόνος

Ο πόνος μπορεί επίσης να τις κάνει να γλείφουν υπερβολικά και να χάνουν τρίχες στην επώδυνη περιοχή. Συνηθέστερα, αυτό συμβαίνει στην κοιλιά λόγω στομαχικού ή κοιλιακού πόνου, δυσκοιλιότητας ή ακόμα και πέτρες στην ουροδόχο κύστη, φλεγμονή και πόνο. Οι γάτες μπορεί να γλείφουν υπερβολικά και να προκαλέσουν τριχόπτωση και πάνω από τις επώδυνες αρθρώσεις.

Μύκητες

Οι μύκητες (μια μυκητιασική λοίμωξη) είναι μια άλλη αρκετά συχνή αιτία τριχόπτωσης, ειδικά στα γατάκια. Αυτός ο μύκητας καταστρέφει στην πραγματικότητα την τρίχα και τους θύλακες της τρίχας προκαλώντας τριχόπτωση. Η μυκητίαση μπορεί επίσης να προκαλεί φαγούρα και να κάνει τις γάτες να γλείφουν, να μασάνε και να ξύνουν την περιοχή. Αυτό δημιουργεί φαλακρά σημεία.

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης στις γάτες

Υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές αιτίες για την τριχόπτωση στις γάτες, όπως αυτοάνοσες ασθένειες, προβλήματα θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), νόσος του Cushing (υπεραδρενοκορτισμός), ορμονική ανισορροπία και ορισμένα είδη καρκίνου. Σπάνια μερικές ηλικιωμένες γάτες μπορεί να αποκτήσουν φαλακρές κηλίδες σε οστέινες περιοχές όπως οι αστράγαλοί τους και στα αυτιά τους ως αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για την τριχόπτωση

Εάν η γάτα σας χάνει σημαντική ποσότητα τριχών, μπορεί να είναι σύμπτωμα πόνου, άγχους ή προβλήματος υγείας. 

Επειδή η τριχόπτωση σπάνια είναι φυσιολογική στις γάτες και μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πόνου ή άλλων ασθενειών, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε τριχόπτωση ή φαλακρά σημεία στη γάτα σας.

Διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης

Ως πρώτο διαγνωστικό βήμα, ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια λεπτομερή φυσική εξέταση, εστιάζοντας στο δέρμα και το τρίχωμα και αναζητώντας ενδείξεις πόνου ή τυχόν ψύλλους.

Ο κτηνίατρός σας θα σας ρωτήσει επίσης για τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρείτε, όπως τυχόν ξύσιμο, κούνημα του κεφαλιού. Αλλά και αλλαγές στη συμπεριφορά, εμετό, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή προβλήματα ούρησης.

Τα ακάρεα, τα βακτήρια, και οι μύκητες,, μπορούν να φανούν μόνο με μικροσκόπιο, οπότε ο κτηνίατρός σας πιθανώς θα σας συστήσει να ελέγξετε για αυτά με δοκιμές όπως δερματικές απόξεση, κυτταρολογικές εξετάσεις και καλλιέργειες μυκήτων.

Ο έλεγχος αλλεργιών μπορεί να γίνει με εξέταση αίματος ή με δερματικό τεστ. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει εξετάσεις αίματος και ούρων. Ορισμένες ασυνήθιστες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις, όπως βιοψία δέρματος, ή μπορεί να παραπεμφθούν σε ειδικό κτηνίατρο-δερματολόγο.

Θεραπεία της τριχόπτωσης

Η κατάλληλη θεραπεία για την τριχόπτωση της γάτας σας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία της.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας

Αντιμετώπιση των ψύλλων και των ακάρεων

Επειδή οι ψύλλοι και τα ακάρεα είναι τόσο συχνές αιτίες τριχόπτωσης στις γάτες, η αποτελεσματική θεραπεία αυτών των παρασίτων αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας για πολλές γάτες με τριχόπτωση. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προληπτικά για τους ψύλλους εξίσου αποτελεσματικά και δεν είναι όλα αποτελεσματικά και κατά των ακάρεων. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές επιλογές για τη γάτα σας.

Αντιμετώπιση των αλλεργιών

Εάν υπάρχει υποψία τροφικής αλλεργίας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια δοκιμαστική δίαιτα για την εξάλειψη κοινών αλλεργιογόνων όπως το κοτόπουλο. Για τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, υπάρχουν θεραπείες για τη μείωση της αλλεργικής αντίδρασης.

Στρες

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιβαλλοντικές τροποποιήσεις που βοηθούν στη μείωση των πιθανών πηγών άγχους, καθώς και με συμπληρώματα, φερομόνες και φάρμακα για το άγχος.

Πόνος

Ο πόνος από την κοιλιά όπως η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η δυσκοιλιότητα ή η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με φάρμακα κατά του πόνου και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών. Ο πόνος στις αρθρώσεις αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και άλλα φάρμακα κατά του πόνου.

Ringworm

Το Ringworm αντιμετωπίζεται με φάρμακα από το στόμα και τοπικά.

Δεδομένου ότι η περισσότερη τριχόπτωση οφείλεται στο ότι το δέρμα έχει φαγούρα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της φαγούρας, όπως αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινικά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε έναν πλαστικό κώνο  για να τα προστατέψετε από περαιτέρω γλείψιμο ή ξύσιμο μέχρι να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα προβλήματα.

Συμπερασματικά

Η τριχόπτωση στις γάτες δεν είναι σχεδόν ποτέ φυσιολογική και μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, ψύλλους, άγχος, πόνο ή δακτυλίτιδα. Εάν παρατηρήσετε φαλακρά σημεία ή περιοχές με κοντύτερα ή λεπτά μαλλιά στη γάτα σας, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσετε.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί η γάτα μου έχει φαλακρές κηλίδες;

Οι φαλακρές κηλίδες στις γάτες οφείλονται συνήθως στο υπερβολικό ξύσιμο ή γλείψιμο της περιοχής από τη γάτα. Συνήθως το κάνουν αυτό επειδή έχουν φαγούρα λόγω αλλεργιών, ψύλλων ή ακάρεων, μυκητιασικής λοίμωξης (Ringworm). Μπορεί να είναι επώδυνο ή επειδή είναι αγχωμένες ή ανήσυχες.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση της γάτας μου;

Η θεραπεία της τριχόπτωσης βασίζεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Στις συνήθεις αιτίες περιλαμβάνονται οι αλλεργίες, οι ψύλλοι ή τα ακάρεα. Άλλες αιτίες είναι η μυκητιασική λοίμωξη (Ringworm), ο πόνος και το στρες ή το άγχος. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Επομένως είναι σημαντικό να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε την αιτία και την κατάλληλη θεραπεία

Τι σημαίνει όταν η γάτα μου χάνει τρίχες;

Δεν είναι σχεδόν ποτέ φυσιολογικό οι γάτες να χάνουν τρίχες και να έχουν φαλακρά σημεία. Πολλές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Οι συνηθισμένες είναι οι αλλεργίες, οι ψύλλοι και τα ακάρεα, η μυκητιασική λοίμωξη (Ringworm). Επίσης, ο πόνος και το στρες ή το άγχος.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top