Τσιμπούρια σκύλου: Χρήσιμος οδηγός – Κίνδυνος για την υγεία, θεραπεία, κατηγορίες και πρόληψη, Όσα πρέπει να ξέρετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Τα τσιμπούρια παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο για εσάς όσο και για τον ίδιο τον σκύλο. Είναι ενοχλητικά, φέρουν ασθένειες και δυστυχώς είναι εύκολο να τα κολλήσει ο σκύλος σου.

Τσιμπούρια σκύλων: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Έχετε πρόβλημα με τα τσιμπούρια σκύλων και αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή τους; Αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή αναγνώριση και αντιμετώπιση των τσιμπουριών αλλά και την σωστή πρόληψη.

Αναγνώριση

Συχνά ακούτε τσιμπούρια και ψύλλοι να συγχέονται σαν παράσιτα , αλλά είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους καθώς μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές ασθένειες. Δρουν επίσης με διαφορετικούς τρόπους για αυτό πρέπει να μάθετε να τα ξεχωρίζεται.

Πως τα ξεχωρίζουμε;

Τα τσιμπούρια προέρχονται από την οικογένεια του αραχνοειδούς και έχουν οκτώ πόδια. Οι ψύλλοι ταξινομούνται ως έντομα και έχουν έξι πόδια.

Τα τσιμπούρια δεν έχουν την ίδια δυνατότητα άλματος όπως οι ψύλλοι, προτιμούν να περιμένουν να πλησιάσει το «θήραμά» τους .

Τα ενήλικα τσιμπούρια έχουν 2/5 ίντσες. Οι ψύλλοι είναι αρκετά μικρότεροι, περίπου 1/10 ίντσα.

Στην οικογένεια των τσιμπουριών, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: μαλακό κέλυφος και σκληρό κέλυφος.

Διαφορές

Τσιμπούρια με μαλακό κέλυφος: τα τσιμπούρια με μαλακό κέλυφος δεν έχουν επιθετικές τάσεις. Μένουν κολλημένα σε έναν μόνο οικοδεσπότη και τρέφονται κατά την διάρκεια της νύχτας σε δόσεις. Στην πραγματικότητα , θα μπορούσαμε να πούμε πως συμπεριφέρονται και δρουν περισσότερο ως κοριοί σε σχέση με την κινητικότητα και την διατροφή τους.

Τσιμπούρια με σκληρό κέλυφος

Τα τσιμπούρια με σκληρό κέλυφος έχουν περισσότερη κινητικότητα, μετακινούνται από σώμα σε σώμα και τρέφονται σε μεγάλες ποσότητες. Η τροφοδοσίας τους διαρκεί μερικές μέρες ή ώρες. Τα τσιμπούρια με σκληρό κέλυφος δεν πετούν ούτε πηδούν, περιμένουν να πλησιάσει ο νέος οικοδεσπότης, εκτείνουν τα πόδια τους και περνούν στο νέο σώμα. Την εναλλαγή την κάνουν με την μέθοδο που είναι γνωστή ως κατασκευή ιστού.

Τα τσιμπούρια έχουν καλή αντίληψη του χώρου και αναγνώριση του σώματος ( αντιληπτικά παράσιτα). Μπορούν να ανιχνεύσουν την αναπνοή , την μυρωδιά και την θερμοκρασία του σώματος, την υγρασία και τους κραδασμούς. Με αυτές τις δεξιότητες αναζητούν το επόμενο σώμα που θα τα φιλοξενήσει, επιλέγουν πάντα το ιδανικότερο.

Η κύρια απειλή για το σπίτι σας προέρχεται από τα τσιμπούρια με σκληρό κέλυφος. Είναι γνωστά ως «τσιμπούρια τριών ξενιστών» καθώς τρέφονται με αίμα και στα τρία στάδια της ζωής τους. Ο κύκλος ζωής του τσιμπουριού μπορεί να είναι 90 μέρες έως και 3 χρόνια.

Θα αναλύσουμε κάποια είδη τσιμπουριών που είναι ημερήσια, δηλαδή αναζητούν οικοδεσπότη κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αμερικανικό τσιμπούρι (“Wood Tick”)

Στην ενήλικη φάση του, αυτό το είδος προτιμά να στοχεύει σκύλους και σε δεύτερη φάση στους ανθρώπους. Μπορεί να μεταφέρει διάφορες ασθένειες.

Τρόποι αναγνώρισης:

 • Κοκκινωπό-καφέ χρώμα
 • Πιθανή μετάδοση τουλεραιμίας (λοιμώδης νόσος)
 • Ανενεργό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα
 • Τα ενήλικα θηλυκά είναι πιο πιθανό να τσιμπήσουν τον άνθρωπο κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι
 • Όταν έχει τραφεί με αίμα μπορεί να φτάσει τα 15 χιλιοστά, ειδάλλως είναι περίπου 5 χιλιοστά

Τσιμπούρι Blacklegged (“Deer Tick”)

Ο αγαπημένος τους ξενιστής είναι το ελάφι με την λευκή ουρά (ΗΠΑ). Η περίοδος αιχμής για αυτά τα παράσιτα διαρκεί τον Οκτώβριο έως τον Μάιο και τα ενήλικα θηλυκά είναι γνωστό ότι είναι επιθετικά.

Τρόπος αναγνώρισης:

 • Ξεκινάει από 3 χιλιοστά και φτάνει έως και τα 10 χιλιοστά
 • Σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα
 • Αυτό το είδος δεν έχει μάτια
 • Μπορεί να μεταδώσει ασθένεια Lyme, Babesiosis και Anaplasmosis
 • Οι νύμφες και τα ενήλικα θηλυκά μπορεί να δαγκώσουν τον άνθρωπο κάθε φορά που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές

Καφέ τσιμπούρι

Είναι από τα πιο κοινά είδη σε όλον το κόσμο και παρατηρείται κοντά σε σπίτια με σκύλους και εκτροφεία. Οι ιδιοκτήτες και οι εκτροφείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς, συχνά, περνά ολόκληρο τον κύκλο της ζωής του σε εσωτερικούς χώρους.

Τρόπος αναγνώρισης:

 • Το μέγεθός του ξεκινάει από 3 χιλιοστά ως και 12 μετά την σίτιση
 • Για την απομάκρυνσή του καλύτερα είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό
 • Καφέ χρώμα
 • Μπορεί να επιβιώσει 18 μήνες χωρίς σίτιση

Gulf Coast

Το τσιμπούρι αυτό έχει ευρύ φάσμα ξενιστών: πουλιά, τρωκτικά, ζώα και ανθρώπους

Τρόπος αναγνώρισης:

 • Μήκος 6 χιλιοστά
 • Κοκκινωπό-καφέ με ελαφριές ραβδώσεις
 • Μπορεί να μεταδώσει πολλά είδη πυρετού

Lone Star

Έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εμφάνισή του, την άσπρη κουκκίδα στην πλάτη που κάνει αντίθεση με το καφέ του χρώμα. Είναι από τα περιβόητα τσιμπούρια που δαγκώνουν και αποτελούν κίνδυνο για την ζωή των σκυλιών, των ανθρώπων, των βοοειδών και των ελαφιών. Τα τσιμπούρια Lone Star είναι ιδιαίτερα ενεργά την άνοιξη και το καλοκαίρι σε δασικές εκτάσεις και γρασίδι.

Τρόπος αναγνώρισης:

 • Οι νύμφες και οι ενήλικες γυναίκες είναι αρκετά επιθετικές και θα αναζητήσουν ανθρώπινους ξενιστές
 • Μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στους ανθρώπους
 • Συνήθως ανενεργό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα
 • 3 χιλιοστά σε μήκος

Επιθεώρηση

Βήμα 1: Ελέξτε τα ρούχα σας μετά την παραμονή σας σε εξωτερικές υπαίθριες περιοχές

Τυχόν τσιμπούρια που βρίσκονται στα ρούχα πρέπει να αφαιρούνται αμέσως. Τα ρούχα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό για να σκοτωθούν τα παράσιτα ή να αποστειρώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες για 10 – 15 λεπτά ( π.χ στεγνωτήριο).

Βήμα 2: Ελέξτε σχολαστικά το δέρμα σας

Ελέξτε το δέρμα σας και το σώμα του παιδιού σας με την βοήθεια ενός καθρέπτη.

Ελέγξτε τα ακόλουθα:

 • Μασχάλες
 • Μέσα και γύρω από τα αυτιά
 • Μέσα στο αφαλό και γύρω από τη μέση
 • Πίσω από τα γόνατα και μεταξύ των ποδιών
 • Μαλλιά

Εάν βρείτε τσιμπούρι χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι για να το πιάσετε και να το τραβήξετε. Για τις επόμενες ημέρες δώστε προσοχή σε συμπτώματα όπως πυρετός ή εξάνθημα. Εάν είναι απαραίτητο συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Βήμα 3: Ελέγξτε την αυλή σας

Για να αποθαρρύνετε και να αποτρέψετε τα τσιμπούρια να εγκατασταθούν στην αυλή σας, καθαρίστε τα πεσμένα φύλλα και κόψτε τα χορτάρια γύρω από το σπίτι σας. Εάν μένετε σε περιοχές που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις τοποθετήστε χαλίκια ή ξύλινα κομμάτια για να δημιουργήσετε προστατευτική ζώνη.

Βήμα 4: Προστατέψτε τα κατοικίδια ζώα σας

Εφαρμόστε στο σκύλο σας κολλάρο για τα τσιμπούρια, σπρέι ή φάρμακα για να τα προστατεύσετε.

Καιρός και κρότωνες

Άνοιξη και καλοκαίρι

Η συχνότερη νόσος κατά την διάρκεια του καλοκαιρού που προσβάλει τους ανθρώπους  είναι η νόσος Lyme. Η εξάπλωση αυτής της ασθένειας συνδέεται άμεσα με τη μέγιστη δραστηριότητα των κροτώνων, η οποία εμφανίζεται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Τα καλοκαιρινά εξωτερικά ενδύματα όπως σορτς και λεπτότερες κορυφές μπορούν να κάνουν το ανθρώπινο σώμα έναν βολικό στόχο.

Χειμώνας

Τα τσιμπούρια είναι αρκετά ανθεκτικά παράσιτα και μπορούν να αντέξουν και σε ψυχρές θερμοκρασίες. Κάποια αδρανοποιούνται κατά την διάρκεια του χειμώνα. Άλλα παραμένουν πάνω στο σώμα και την διάρκεια του χειμώνα. Τα τσιμπούρια με μαύρα πόδια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, παραμένουν ενεργά όσο η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Πρόληψη 

Συντήρηση του εξωτερικού χώρου

 • Τα τσιμπούρια κρύβονται σε θαμνώδεις περιοχές και στην συνέχεια μεταβαίνουν στα ρούχα σας ή το τρίχωμα του σκύλου. Έπειτα γραπώνουν την σάρκα και ενσωματώνονται στο σώμα, κάτι που καθιστά δύσκολη την αφαίρεσή τους. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε την αυλή σας καθαρή από τσιμπούρια από το να τα αφαιρέσετε από το σώμα. Μερικές συμβουλές για να κρατήσετε τον κήπο / αυλή σας καθαρή:
 • Καθαρίστε τα φύλλα. Φύλλα, κλαδιά, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που συσσωρεύονται θα προσφέρουν το τέλειο κρυψώνα για τα τσιμπούρια.
 • Κρατήστε το γρασίδι κοντό.
 • Περικοπή θάμνων για να αποτρέψετε τα τσιμπούρια το να ζουν εκεί. Όσο περισσότερο ηλιακό φως χτυπά την αυλή σας, τόσο το καλύτερο, καθώς τα τσιμπούρια αναζητούν ζεστές και σκιερές περιοχές.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρώμα από χαλίκι γύρω από τα σύνορα του σπιτιού σας για να δημιουργήσετε ένα φυσικό εμπόδιο κατά των κροτώνων.
 • Χρησιμοποιήστε ένα προληπτικό σπρέι τσιμπούρι γύρω από την περίμετρο της αυλής σας.
 • Προσπαθήστε να φοράτε μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια εάν πρόκειται να είστε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα και αλλάξτε τα ρούχα σας αφού επιστρέψετε στο εσωτερικό.
 • Κάντε σωματικό έλεγχο στον εαυτό σας και στο κατοικίδιό σας πριν την είσοδο στο σπίτι.

Εσωτερικό καθαρισμός

Όσο σημαντικό είναι να έχετε μια καθαρή αυλή / κήπο τόσο σημαντικό είναι να έχετε καθαρό εσωτερικό χώρο. Θα σας παρουσιάσουμε κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε εάν βρείτε τσιμπούρι πάνω σας ή στο κατοικίδιο σας. Είναι σημαντικό να μην εισάγετε το τσιμπούρι μέσω ρούχων ή των μαλλιών.

Τα τσιμπούρια αγαπούν τα ζεστά και ξηρά μέρη. Προσέξτε και ελέγξτε κοντά σε περιοχές του σπιτιού ή ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θέρμανση π.χ θερμαντήρες, ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Τα τσιμπούρια είναι αρκετά μικρόσωμα, οπότε ο έλεγχος πρέπει να είναι προσεκτικός και σχολαστικός. Μπορείτε να ελέγξετε  και σε ανυποψίαστες περιοχές, γύρω από τις πόρτες ή τα παράθυρα, στον καναπέ ή τα ρούχα, κάτω από τα έπιπλα ή στις γωνίες ρου τοίχου. Επίσης τα τσιμπούρια σκαρφαλώνουν, με την βοήθεια φακού ελέγξτε τις γωνίες των τοίχων.

Προσπαθήστε να κρατάτε τα μάλλινα και τα χνουδωτά καθαρά, σκουπίστε τακτικά τα χαλιά στο σπίτι. Εάν εντοπίσετε τσιμπούρι στο χαλί σας σκουπίστε το αμέσως και μετά πατάξτε την σακούλα της σκούπας ή καθαρίστε τον κάδο της σκούπας.

Σκουπίστε και σφουγγαρίστε όσο πιο συχνά μπορείτε, αυτό θα αποτρέψει τα τσιμπούρια να εγκατασταθούν σπίτι σας και μετά στο σώμα σας. Είναι πιο εύκολο να αποτρέψετε το τσιμπούρι να μπει στον κήπο ή το σπίτι σας παρά να το αφαιρέσετε από πάνω σας.

Προληπτική φαρμακευτική αγωγή

Όπως και για τους ψύλλους, ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει ή να σας συνταγογραφήσει κτηνιατρικές συνταγές για να αποφύγετε τα τσιμπούρια.  Η φαρμακευτική αγωγή κατά των τσιμπουριών μπορεί να είναι σε μορφή σταγόνας ή κρέμας και συνήθως έχουν χρονική ισχύ 4 έως και 6 εβδομάδες, επομένως πρέπει να εφαρμόζονται μηνιαία. Πριν την χορήγηση τους στα ζώα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.

Τα δραστικά συστατικά σε φάρμακα που σκοτώνουν τα τσιμπούρια περιλαμβάνουν το fipronil, pyrethroids και amitraz, ενώ τα pyrethroids χρησιμοποιούνται ως απωθητικό.

Υπάρχουν διαφορετικά φάρμακα για ένα ζώο που έχει  μολυνθεί και διαφορετικά για πρόληψη.

Θεραπεία 

Απομάκρυνση τσιμπουριών με τα χέρια

Εάν έχετε εντοπίσει τσιμπούρια γύρω από το σπίτι σας και είστε σίγουροι πως το ζωάκι σας έχει μολυνθεί, θα πρέπει να συνδυάστε μια ποικιλία θεραπειών ξεκινώντας από την αφαίρεση των τσιμπουριών με το χέρι.

Είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν πάνω στο δέρμα του κατοικίδιου σας αλλά χρειάζεται τακτικός έλεγχος ώστε να τα αφαιρέσετε όλα.

Βήματα αφαίρεσης:

 • Αγγίξτε ή τρίψτε τα χέρια σας μέσα από το τρίχωμα του κατοικίδιου για να αισθανθείτε εάν υπάρχει στο δέρμα πρήξιμο ή χτύπημα.
 • Χρησιμοποιείστε μια χτένα για την παχιά και πυκνή γούνα του κατοικίδιου σας. Εάν το τσιμπούρι δεν έχει κολλήσει στο δέρμα του θα αφαιρεθεί με την χτένα.
 • Τα παράσιτα μπορεί να είναι καφέ ή μαύρα, σε μέγεθος μιας καραμελίτσας ή τόσο μικρά όσο το κεφάλι μιας βελόνας.
 • Αφού εντοπίσετε το τσιμπούρι χρησιμοποιείστε ένα τσιμπιδάκι για να το αφαιρέσετε. Πιάστε το τσιμπούρι και τραβήξετε το αργά, σταθερά και σε ευθεία φορά. Το τρίψιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει το τσιμπούρι κάτω από το δέρμα του κατοικίδιου. Εάν δεν αφαιρεθεί σωστά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Μερικοί προτείνουν να επαλείψετε το τσιμπούρι με βερνίκι νυχιών η βαζελίνη, αλλά αυτά είναι αναποτελεσματικά μέτρα.
 • Αφού αφαιρέσετε το τσιμπούρι από το ζωάκι σας τοποθετήστε το σε ένα βάζο με αλκοόλ. Σημειώστε την ημερομηνίας αφαίρεσης καθώς εάν υπάρξει μόλυνση ή σημάδια ασθένειας ο κτηνίατρος θα θελήσει να δει και να ελέγξει το τσιμπούρι.
 • Καθαρίστε την περιοχή γύρω από το τσίμπημα και, στη συνέχεια, πλύνετε τα χέρια σας και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι. Ο καθαρισμός της περιοχής μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση.

Εάν το πρόβλημα είναι μεγάλο – πολλά τσιμπούρια κάθε φορά – συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Πιθανότατα θα θέλει πλήρη ενημέρωση και έλεγχο των τσιμπουριών που αφαιρείτε.

Απωθητικά

Κολάρα: Τα κολάρα  για το τσιμπούρι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα κολάρα ψύλλων. Υπάρχουν δύο τύποι κολάρων, εκείνα που απελευθερώνουν μια ποσότητα φαρμάκου συνεχώς στο λαιμό του σκύλου σας ή εκείνα που εκπέμπουν αέριο απωθητικό για τα τσιμπούρια.

Τα κολάρα είναι πιο οικονομικά από τα φάρμακα απώθησης που τοποθετούνται τοπικά, αλλά δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά. Εάν αντιμετωπίζεται μεγάλο πρόβλημα με την εμφάνιση τσιμπουριών το κολάρο δεν θα βοηθήσει το ζωάκι σας. Μια καλή στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τόσο ένα κολάρο τσιμπούρι όσο και ένα τοπικό φάρμακο μαζί για να διασφαλίσει ότι το κατοικίδιο ζώο σας απωθεί αποτελεσματικά και σκοτώνει τυχόν κρότωνες πριν «φωλιάσουν» στο δέρμα του ζώου.

Σπρέι

Εάν το κατοικίδιο σας αποφεύγει το μπάνιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπρέι για τσιμπούρια.  Τα σπρέι που θα χρησιμοποιήσετε στο κατοικίδιο δεν είναι τα ίδια που θα βάλετε στην αυλή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει πλήρως τις ετικέτες των προϊόντων πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε είδος τοπικής θεραπείας στο κατοικίδιο ζώο σας.

Πως να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι:

Πρώτα ελέγξτε την ετικέτα για να μάθετε πόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κατοικίδιο ζώο σας και πόσο συχνά.

Φορώντας γάντια, ψεκάστε μια κατάλληλη ποσότητα κοντά στο κατοικίδιο ζώο σας και βεβαιωθείτε ότι τρίβετε το φάρμακο στο δέρμα τους, ώστε να μην κάτσει απλώς πάνω από τη γούνα τους.

Μπορείτε να φτιάξετε και σπιτικά σπρέι κατάλληλα να αποτρέψουν τα τσιμπούρια. Το σπιτικό σπρέι δεν έχει έντονη μυρωδιά ούτε φυτοφάρμακα.

Συνταγή:

 • 1 φλιτζάνι νερό
 • 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι ή μήλο μηλίτη
 • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι

Ανακατέψτε τα υλικά και τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο ψεκασμού (βαποριζατέρ). Χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να ψεκάσετε τα ζώα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή κάθε φορά που βγαίνουν έξω. Τα τσιμπούρια θα αποφύγουν τις μυρωδιές τόσο του ξιδιού όσο και των ελαίων.

Τοπικές θεραπείες

Φάρμακα

Τα κολάρα απωθούν τα τσιμπούρια μόνο από το λαιμό και το κεφάλι του ζώου. Οι τοπικές θεραπείες (αμπούλες) εφαρμόζονται μια φορά τον μήνα στο σώμα του ζώου και απωθούν τα τσιμπούρια και τους ψύλλους από όλο το σώμα του ζώου και σκοτώνουν όσα έχουν «φωλιάσει» στο δέρμα.

Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις οδηγίες για την εφαρμογή. Αυτά τα φάρμακα απαιτούν διαφορετικές δόσεις κατά βάρος και μπορούν επίσης να εφαρμοστούν ξανά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Μην τα χρησιμοποιείτε σε κουτάβια και γατάκια ηλικίας κάτω των έξι εβδομάδων.

Σαμπουάν ψύλλων ή κροτώνων

Τα σαμπουάν είναι μια τοπική επιλογή που θα απομακρύνουν τα παράσιτα από τα ζώα και θα τα απωθήσουν και στο μέλλον. Τα ενεργά συστατικά του σαμπουάν δρουν περίπου δυο εβδομάδες. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν συνδυαστικά με άλλες μεθόδους.

Τα σαμπουάν δεν είναι η ιδανική λύση για ζώα που δεν αγαπούν το μπάνιο – και δε το τακτικό μπάνιο – ή δεν δύναται να πλένονται τόσο συχνά. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει εκπαιδευτεί να αντέχει τακτικά στο μπάνιο, κάντε ένα μπάνιο χρησιμοποιώντας φαρμακευτικό σαμπουάν κάθε εβδομάδα.

Εσωτερικά παρασιτοκτόνα:

Το να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό είναι μια σημαντικό μέτρο που θα απωθήσει ή θα διώξει τα τσιμπούρια, όμως δεν είναι η μόνη λύση. Ενώ υπάρχουν σπρέι για την αυλή και τα κατοικίδια ζώα σας, υπάρχουν επίσης εσωτερικά παρασιτοκτόνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στους κρυμμένους χώρους στο σπίτι σας:

 • Γύρω από σανίδες στους τοίχους σας
 • Μέσα σε ρωγμές στους τοίχους
 • Κατά μήκος ρωγμών παραθύρων και πορτών
 • Κατά μήκος των γωνιών των δωματίων σας

Δεν συνίσταται ο ψεκασμός αυτών των παρασιτοκτόνων απευθείας στα έπιπλα ή τα χαλιά. Υπάρχουν σκόνες που μπορούν να πασπαλιστούν πάνω στα χαλιά. Μπορείτε να αφαιρέσετε την σκόνη με την ηλεκτρική σας σκούπα, αφού την αφήσετε λίγο να δράσει.

Για μια φυσική εναλλακτική λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη «γη διατομών» στα χαλιά σας. Η γη διατόμων υψηλής ποιότητας είναι απόλυτα ασφαλής, μη τοξική για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα και μοιάζει ακριβώς με μια άμορφη σκόνη.

Τα τσιμπούρια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Η πρόληψη είναι πολλή σημαντική και ευτυχώς υπάρχουν τόσα προστατευτικά μέτρα για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top