Τυφλή γάτα: Πώς να φροντίσετε μια τυφλή γάτα-Συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για αυτή την μοναδική συμβίωση

Πως να φροντίσετε μια τυφλή γάτα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς από τους γατογονείς που επέλεξαν να υιοθετήσουν γατάκια με ειδικές ανάγκες και είμαστε σίγουροι πως δεν το μετάνιωσαν. Η σχέση που αναπτύσσουμε με τα γατάκια μας είναι μοναδική και όσοι από εσάς έχετε τυφλό γατάκι θα ξέρετε πως το δέσιμο πολλαπλασιάζεται λόγω του ότι δεν σας βλέπει με τα μάτια του αλλά με τα μάτια της ψυχής του και σας αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο.

Τι συμβαίνει με τα τυφλά γατάκια μας;

Η τύφλωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει μια γάτα από τη γέννησή της, ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή ατυχήματος.

Οι γάτες είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμες και μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα ευτυχισμένη ζωή χωρίς όραση. Μια τυφλή γάτα μπορεί να κάνει οτιδήποτε, αλλά θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές για να τη διευκολύνετε. Εάν η τύφλωση έρθει ξαφνικά, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου.

Εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της

Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε μια τυφλή γάτα να γυρνάει έξω χωρίς να τη κρατάτε από κάποιο λουρί. Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι, πόσο μάλλον για μια γάτα που δεν βλέπει.
Φορέστε στη γάτα σας ένα κολάρο και μια ταυτότητα σε περίπτωση που χαθεί.
Αποκλείστε τη πρόσβαση σε παράθυρα και μπαλκόνια που έχουν μεγάλη απόσταση από το έδαφος.
Μην μετακινείτε τα έπιπλα και τα πράγματα που χρησιμοποιεί η γάτα, όπως το μπολ της.
Ταίστε τη γάτα σας την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Κρατήστε το σπίτι σημαζεμένο.
Αν πρέπει να μετακινήσετε κάτι, γυρίστε το πίσω το γρηγορότερο δυνατό.
Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους καθώς θα τρομάξουν τη γάτα.
Επισκεφθείτε συχνά το κτηνίατρο για τακτικό έλεγχο.

Τονώστε τις υπόλοιπες αισθήσεις της

Κάτι ακόμα σημαντικό είναι πως αφού η γατούλα σας δεν βλέπει, έχει ανεπτυγμένες τις άλλες τις αισθήσεις όπως ακριβώς συμβαίνει  και με τους τυφλούς ανθρώπους. Το γατάκι σας μπορεί να μην βλέπει αλλά αυτό δεν το εμποδίζει σε τίποτα να ακούει, να  έχει ισχυρή όσφρηση και να αγγίζει τα πράγματα γύρω του για να γνωρίσει τον κόσμο.

Όταν η γάτα χάνει την όρασή της, οι υπόλοιπες αισθήσεις της αυξάνονται. Καλό θα είναι λοιπόν να την ενθαρρύνετε να τις χρησιμοποιεί. Δώστε για παράδειγμα στη γάτα σας παιχνίδια που κάνουν θόρυβο ή παιχνίδια που μπορεί να μυρίσει.

Γάτες και τύφλωση

Αν το γατάκι σας τυφλώθηκε από ένα ατύχημα στην πορεία της συμβίωσής σας, τότε ήδη σας γνωρίζει και σας αγαπά και σας εμπιστεύεται. Αν είναι εκ γενετής τυφλό , τότε θα πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του μόνο με την…μυρωδιά σας και να είστε σίγουροι πως σε λίγο καιρό θα σας αναγνωρίζει μόνο από αυτήν και από τα βήματά σας. Σας διαβεβαιώ πως αν υιοθετήσετε ένα τυφλό γατάκι δεν θα σας λείψουν ουτε τα χάδια ούτε οι αγκαλιές ούτε το παιχνίδι. Θα είναι χαρούμενο και γεμάτο ζωή αρκεί να του δώσετε αυτά που χρειάζεται , ασφάλεια και αγάπη. Μην διστάσετε να πάρετε κοντά σας ένα μονόφθαλμο ή ένα τυφλό γατάκι και θα σας το ανταποδώσει αφού θα κερδίσετε την αγάπη και την αφοσίωσή του για μια ζωή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr