Υγρή ή ξηρή τροφή γάτας: Ποια είναι η καλύτερη για τη γάτα σας; – Χρήσιμες πληροφορίες

by Μυρσίνη Καραμαούνα
Υγρή ή ξηρή τροφή γάτας

Όταν πρόκειται για την τροφή της γάτας σας, θα βρείτε μια πληθώρα επιλογών στα ράφια των pet shop. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ και με τόσες πολλές έρευνες γύρω από τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων. Υπάρχει κάτι που να ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε γάτας! Αυτό όμως μπορεί να κάνει δύσκολη την επιλογή μιας τροφής για τον αιλουροειδή φίλο σας. Υγρή, ξηρή, συνταγογραφούμενη, πλήρης – τι σημαίνουν όλα αυτά και ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε μια τροφή για τη γάτα σας. Η ηλικία και οι διατροφικές απαιτήσεις της γάτας σας αποτελούν βασικό παράγοντα, καθώς οι γάτες χρειάζονται διαφορετική ισορροπία θρεπτικών συστατικών στην τροφή τους σε διαφορετικές ηλικίες. Θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες τροφές για γάτες έχουν ετικέτα που αναφέρει το στάδιο ζωής για το οποίο προορίζονται, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τη σωστή για το κατοικίδιό σας.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες της γάτας σας όσον αφορά τη γεύση και την υφή, καθώς και τυχόν ιατρικές ανάγκες, καθώς ορισμένες γάτες πρέπει να ακολουθούν ειδικές δίαιτες για να τις καλύψουν. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει και να σας συμβουλεύσει εάν δεν είστε σίγουροι για την υγεία και τις διατροφικές απαιτήσεις του κατοικίδιου ζώου σας.

Επιλέξτε μια πλήρη τροφή

Μια “πλήρης” τροφή είναι μια τροφή που είναι ισορροπημένη και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αγαθά που χρειάζεται η γάτα σας για να παραμείνει υγιής, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε κάτι επιπλέον. Η συσκευασία θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας και οι εταιρείες με τροφές το έχουν επεξεργαστεί αυτό για να μας διευκολύνουν! Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας και το budget σας, καθώς υπάρχει τεράστιο εύρος στο κόστος των διαφόρων τροφών.

Όπως διαβάζουμε στο πιο αξιόπιστο website για τη γάτα το tommythecat.gr , όταν πρόκειται για τη συζήτηση σχετικά με την υγρή τροφή και της ξηρής τροφής, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά και των δύο τύπων τροφής. Ορισμένες γάτες θα προτιμούν τη μία ή την άλλη και βολικά κάνουν την επιλογή για εμάς. Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, όλοι θέλουμε να προσφέρουμε στις γάτες μας ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά εφόσον τους προσφέρεται μια πλήρης και ισορροπημένη τροφή, θα λαμβάνουν όλη τη διατροφή που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς.

Πώς να αγοράσετε την καλύτερη τροφή για γάτες, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υγρής τροφής;

Οι γάτες έχουν έντονο κυνηγετικό ένστικτο και η φυσική τους λεία δεν είναι μόνο κρέας, αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Για το λόγο αυτό, πολλές γάτες προτιμούν τη διατροφή με υγρή τροφή. Πολλές γάτες προτιμούν επίσης τις υφές και τις γεύσεις της υγρής τροφής, ειδικά με την ποικιλία των σαλτσών, των ζελέ και της σούπας που είναι διαθέσιμες. Η υγρή τροφή τείνει να διατίθεται σε προμετρημένες μερίδες, όπως μικρές κονσέρβες ή φακελάκια. Αυτό διευκολύνει τα πράγματα όταν πρόκειται να ξέρετε πόση ποσότητα πρέπει να δώσετε στο κατοικίδιό σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υγρών τροφών είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, με περίπου 65% περισσότερο νερό από τις ξηρές τροφές. Έτσι, όχι μόνο χορταίνει τη γάτα σας, αλλά την κρατάει και καλά ενυδατωμένη. Όλες οι γάτες, ανεξάρτητα από τη διατροφή τους, χρειάζονται ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε καθαρό, φρέσκο νερό. Όμως η γάτα σας θα επισκέπτεται το μπολ με το νερό λιγότερο συχνά, αν τρώει υγρή τροφή. Για γάτες με προβλήματα ουροποιητικού ή νεφρών, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές, καθώς είναι σημαντικό να διατηρείται η ενυδάτωση με αυτές τις καταστάσεις. Οι γάτες με οδοντιατρικά προβλήματα, με έλλειψη δοντιών ή οι ηλικιωμένες γάτες συχνά προτιμούν επίσης την υγρή τροφή, καθώς είναι πιο εύκολο να την φάνε λόγω της μαλακής υφής της.

Αν και η υγρή γατοτροφή έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, μόλις ανοίξει, αλλοιώνεται γρήγορα, οπότε αν η γάτα σας δεν τελειώσει το γεύμα της σε 30-60 λεπτά, η τροφή θα πρέπει να πάει στα σκουπίδια για να αποφευχθεί η βακτηριακή μόλυνση. Οι υγρές τροφές για γάτες τείνουν επίσης να είναι ελαφρώς ακριβότερες από τις ξηρές τροφές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ξηρής τροφής;

Όπως αναφέρει το άρθρο του tommythecat.gr για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ξηρής τροφής, Οι ξηρές τροφές για γάτες διατίθενται σε μεγάλες, οικονομικές συσκευασίες που διατηρούνται καλά μόλις ανοιχτούν. Και όπως ακριβώς και με την υγρή, υπάρχει ποικιλία από γεύσεις και μεγέθη κροκέτας για να ταιριάζει στο γούστο του κατοικίδιου ζώου σας. Ωστόσο, οι ξηρές τροφές δεν έχουν το ίδιο εύρος υφών και ποικιλίας. Η συσκευασία θα περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να υπολογίσετε το σωστό μέγεθος της μερίδας για το κατοικίδιό σας, και αυτό είναι συνήθως εύκολο να το ακολουθήσετε. Οι περισσότερες συνοδεύονται επίσης από ένα κύπελλο μέτρησης για να σας βοηθήσει, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι πιο δύσκολο ή πιο χρονοβόρο να το πετύχετε σωστά σε σύγκριση με την υγρή τροφή.

Εάν η γάτα σας είναι αχόρταγη ή περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας μόνη της στο σπίτι, ενώ εσείς λείπετε, η ξηρή τροφή μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δεδομένου ότι δεν αλλοιώνεται αν μείνει έξω, η γάτα σας μπορεί να έρχεται και να φεύγει από το μπολ της όπως θέλει. Η αποξηραμένη τροφή είναι επίσης κατάλληλη για ταΐστρες με μικροτσίπ που απελευθερώνουν την τροφή όσο η γάτα σας τη θέλει και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λιχουδιά.

Οι αποξηραμένες τροφές περιέχουν λιγότερο από 20% νερό, πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα σας θα πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνει τακτικά στο μπολ με το νερό για να παραμένει ενυδατωμένη. Πολλές γάτες αγαπούν την τραγανή υφή των ξηρών τροφών και αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των δοντιών τους. Καθώς τσακίζουν την κροκέτα, βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας που μπορεί να συσσωρεύεται πάνω τους και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των οδοντικών παθήσεων.

Ωστόσο, η ξηρή τροφή έχει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από την υγρή τροφή, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπέρβαρο ή κάνει δίαιτα. Διατίθενται ειδικές δίαιτες για απώλεια βάρους ή “ελαφριές” δίαιτες ξηρής τροφής και ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το σωστό μέγεθος των μερίδων και τις ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις.

Μπορώ να ταΐζω τη γάτα μου ένα συνδυασμό υγρής και ξηρής τροφής;

Οι περισσότερες γάτες προτιμούν τη μία ή την άλλη, αλλά όλες απολαμβάνουν την ποικιλία στη διατροφή τους. Έτσι, η σίτιση ενός συνδυασμού υγρής και ξηρής τροφής ή η αλλαγή της διατροφής της γάτας σας κάθε τόσο μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το ενδιαφέρον της για το φαγητό της και να διεγείρει την όρεξή της με πολλές διαφορετικές γεύσεις και υφές.

Είναι απολύτως εντάξει να ταΐζετε τη γάτα σας με ένα μείγμα υγρής και ξηρής τροφής. Αυτό μπορεί να είναι λίγο και από τα δύο σε κάθε γεύμα, ή μπορεί να είναι υγρή τροφή για πρωινό και ξηρή για βραδινό, ή ακόμη και υγρή μερικές ημέρες και ξηρή άλλες. Παρέχοντας στη γάτα σας ένα συνδυασμό και των δύο τύπων τροφής, θα έχει όλα τα οφέλη του καθενός – μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό από την υγρή τροφή, καθώς και κρεατώδη υφή και τραγανότητα από την ξηρή τροφή.

Εάν επιλέξετε να προσφέρετε στη γάτα σας το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τον έλεγχο των μερίδων, ο οποίος μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκος εάν αναμειγνύετε υγρή και ξηρή τροφή. Μπορείτε να το κάνετε απλό, μειώνοντας στο μισό το συνιστώμενο μέγεθος της μερίδας κάθε είδους τροφής και προσφέροντας στη γάτα σας μισή και μισή. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας λαμβάνει τη σωστή ποσότητα τροφής για την ηλικία, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητάς της είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας ή να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες υποστήριξης πελατών του κατασκευαστή της τροφής για κατοικίδια ζώα.

Είναι η υγρή ή η ξηρή τροφή καλύτερη για τις γάτες;

Δεν υπάρχουν αυστηροί και απαράβατοι κανόνες όσον αφορά τη διατροφή της γάτας σας, αρκεί να λαμβάνει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Και οι δύο τύποι τροφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς και μερικά μειονεκτήματα. Η υγρή τροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και παρέχει στη γάτα σας μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβή. Η ξηρή τροφή είναι καλή για την υγεία των δοντιών και είναι επίσης φθηνότερη, αλλά έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα.

Σε τελική ανάλυση, η γάτα σας θα κάνει τη δική της επιλογή όσον αφορά τις προτιμήσεις της όσον αφορά τις τροφές της, και αυτές οι προτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής της γάτας σας, οπότε είναι βασικό να λαμβάνετε υπόψη την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής της όταν επιλέγετε μια τροφή γι’ αυτήν. Οι γάτες απολαμβάνουν και επιθυμούν ποικιλία στη διατροφή τους, οπότε η αλλαγή των πραγμάτων κατά διαστήματα ή η χορήγηση ενός μείγματος από δύο τύπους τροφής μπορεί να τους κρατήσει το ενδιαφέρον και την τόνωση.

Συμπέρασμα

Τόσο οι υγρές όσο και οι ξηρές τροφές για γάτες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και πολλές γάτες θα έχουν ήδη μια προτίμηση για τη μία ή την άλλη. Η υγρή τροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, παρέχει μια σειρά από υφές και γεύσεις που κρατούν το ενδιαφέρον της γάτας σας και διατίθεται σε προμετρημένες μερίδες. Η ξηρή τροφή είναι πιο προσιτή και ταιριάζει σε γάτες που τους αρέσει να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών της γάτας σας. Ωστόσο, είναι υψηλότερη σε θερμίδες και περιέχει πολύ λίγο νερό. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας υποστηρίξει με τη διατροφή της γάτας σας και να σας συμβουλεύσει για το τι μπορεί να της ταιριάζει καλύτερα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr