Πώς συμπεριφέρονται οι φοβισμένες γάτες και τι είναι αυτό που τις ηρεμεί;

by Έφη Αθανασίου

Όσο και να αγαπάτε την γάτα σας, μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσετε το πως συμπεριφέρονται. Οι γάτες είναι ιδιαίτερες, έχουν μερικά στοιχεία στο χαρακτήρα τους που διαμορφώνονται, με βάση το είδος, την εμπειρία της γάτας και την γενετική τους, αλλά φυσικά και με τον τρόπο και το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Οι γάτες, που είναι ήδη ενηλικιωμένες χρειάζονται διαφορετική φροντίδα και αντιμετώπιση. Παράλληλα, αν μια γάτα είναι αποκλεισμένη σε ένα χώρο και δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, είναι φυσιολογικό να είναι μια φοβισμένη γάτα όταν κάποτε εκτεθεί στον έξω κόσμο είτε σε άγνωστους ανθρώπους και γάτες.

Τι φοβίζει τις γάτες

Οι γάτες έχουν ένα χάρισμα, να νιώθουν τον κίνδυνο που πλησιάζει από μακριά. Καταλαβαίνουν πότε κάτι κακό συμβαίνει και αυτό είναι “ευχή και κατάρα” αφού πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό ένστικτο αλλά και για μια ψυχοφθόρα κατάσταση κινδύνου και μόνιμου άγχους. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να επιβεβαιωθεί ως επικίνδυνο στα μάτια της, μέσω της ψυχικής εκτίμησής της. Ο φόβος είναι η έμφυτη τάση για την απελευθέρωση της αδρεναλίνης που προετοιμάζει το σώμα για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων με μάχες, προσπαθώντας πάντα να καθησυχάσει τον εαυτό της και να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Είναι τελείως φυσιολογικό όταν για πρώτη φορά υιοθετείτε μια γάτα , εκείνη να χρειάζεται το χρόνο της να προσαρμοστεί. Πολλές φορές μάλιστα, ακόμη κι αν εσείς κάνετε τα πάντα, δύσκολα προσαρμόζονται. Ωστόσο, ορισμένες γάτες παραμένουν πολύ φοβισμένες παρά το θερμό σας καλωσόρισμα και το χρόνο που έχουν για να εγκατασταθούν. Και εδώ έρχεται το αιώνιο ερώτημα κάθε κηδεμόνα άν η γάτα του είναι χαρούμενη , ωστόσο αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει και θα δείτε αμέσως το γιατί.. Είναι φυσιολογικό για μια γάτα σαν αυτές να περνά αρκετό χρόνο ή μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους κρυμμένες ακόμα και στα πιό περίεργα μέρη. Αυτό δε πρέπει να σας φοβίζει ή να σας κάνει να σκέφτεστε πως είναι δική σας ευθύνη, απλά κάποιες γάτες έτσι είναι. Πρόκειται για μια φοβισμένη γάτα και σίγουρα δεν πρέπει να το πάρετε προσωπικά, οφείλετε όμως σαν κηδεμόνας της πλέον να την ηρεμήσετε.

Πώς συμπεριφέρεται η γάτα ως κατοικίδιο

Το πόσο πολυάσχολη ή θορυβώδης μπορεί να είναι μια οικογένεια ή ένα σπιτικό μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει την ψυχολογία της γάτας και να την κάνει νευρική ή αγχώδη. Πρέπει να την κατανοήσουμε και να της δώσουμε κι αυτής το χώρο της. Όταν νιώθει απειλή φεύγει και κρύβεται, αυτός είναι ο τρόπος της. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι ακόμα πιο ικανοποιητικό από αυτό το αίσθημα ασφάλειας και ανακούφισης που αισθάνεται η γάτα ακολουθώντας τα ένστικτά της εάν θέλουν να την σταματήσουν να τρέχουν.Είναι απόλυτα φυσιολογικό, για ένα γατάκι που έχει υποστεί κακοποίηση σε νεαρή ηλικία, να είναι από την αρχή νευρικό μέχρι να συνηθίσει το δέσιμο και την οικειότητα με τον χώρο.  Γι αυτό συνήθως “μπλέκεται” και κουβαριάζεται με θαλπωρή στα πόδια μας. Είναι μια τυπική συμπεριφορά όταν έχουμε να κάνουμε με μια φοβισμένη γάτα και πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε και να την προστατεύουμε.

Όταν επιλέγω ένα γατάκι και πώς ξέρω ότι δεν θα εξελιχθεί σε ένα νευρικό ενήλικα;

Προτού επισκεφτείτε έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί ναι μεν να σας πει τα βασικά, αλλά οι πραγματικές συμβουλές είναι στο χέρι σας και στον τρόπο που θα συμπεριφερθείτε στην γάτα σας. Με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε εκεί έξω φιλόζωους που αναζητούν μια οικογένεια για ένα γατάκι και οικοδεσπότες κατάλληλους για μια φοβισμένη γάτα που δεν είχε επαφή από πριν με ανθρώπους από τις πρώτες εβδομάδες. Όπως είναι φυσικό, εξαρτάται από τον τρόπο που θα της συμπεριφερθούμε μόλις θα την πάρουμε από το καταφύγιο. Υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να εκπαιδεύσουν άγρια γατάκια, άρρωστα γατάκια είτε κακοποιημένα γατάκια. Αυτό μπορεί να είναι και ένα πολύ θεάρεστο έργο αρκεί να γίνει σωστά χωρίς να καταπιέσουμε και να φοβίσουμε το γατάκι μας. Κάποιες φορές η γάτα μας δεν μπορεί να αποβάλλει τις συνήθειες που είχε ως παιδί ακόμη κι όταν γίνεται μία γάτα ενήλικας. Για αυτό καλό θα ήταν πριν διαλέξετε γατάκι να μάθετε το παρελθόν του και τον τρόπο που συμπεριφερόταν και του συμπεριφέρθηκαν στην παιδική του ηλικία.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι για να ηρεμήσει η γάτα μου;

Πρέπει να προστατεύουμε με τον τρόπο μας, μια φοβισμένη γάτα δίνοντας την αίσθηση της ηρεμίας και πως δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Δώστε της χώρο και χρόνο για να ηρεμήσει και μην την αντιμετωπίζετε σαν κάτι παράταιρο την συμπεριφορά της. Είναι σημαντικό πρωτού βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ότι η γάτα ακούει ή δεν ακούει να καταλάβετε πως θέλει το χρόνο της. Προσφέροντας μια λιχουδιά με το χέρι σας, δίνεται μια επιβεβαίωση για να έρθει όλο και πιο κοντά σε σας και σύντομα θα νιώσει ασφάλεια και θα ηρεμήσει από μόνη της. Έτσι εξερευνά το “αφεντικό” της , δένεται μαζί του και αλληλεπιδρά. Ποτέ μην χάνετε την ψυχραιμία σας και μην προσπαθείτε να την πιέσετε πολύ γρήγορα, γιατί αυτό θα φέρει μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα.

Aν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε σε επαφή με ένα κατοικίδιο και δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο, ο οποίος θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες και συμβουλές. Ρωτήστε τον πως πρέπει να διαχειριστείτε την ανησυχία της γάτας σας και να είστε σίγουροι ότι θα βοηθηθείτε. Ακόμη και ο κτηνίατρος να μην είναι αυτός, υπάρχουν πιο εξειδικευμένα άτομα για τη συμπεριφορά των ζώων που μπορούν να σας κατευθύνουν.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr