Λιχουδιές σκύλου: Για αυτούς τους λόγους είναι η εκπαίδευση σκύλων με λιχουδιές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για εκπαίδευση

Αγορές

Ενισχύστε το σκυλάκι σας με λιχουδιές για να του διδάξετε δεξιότητες ή κόλπα και όχι μόνο θα το βοηθήσετε να μάθει, αλλά θα του αρέσει και η διαδικασία. Η χρήση της ενίσχυσης για την ανάπτυξη κάποιας συμπεριφοράς βασίζεται στην επιστήμη. Η λειτουργική κλιμάκωση είναι μια μέθοδος μάθησης που λαμβάνει χώρα μέσω των συνεπειών, συγκεκριμένα της ενίσχυσης και της τιμωρίας. Μέσω της λειτουργικής κλιμάκωσης, ένα άτομο δημιουργεί μια συσχέτιση μεταξύ μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς και μιας επακόλουθης συνέπειας. Ο ψυχολόγος και συμπεριφοριστής B.F. Skinner, γνωστός ως ο πατέρας της λειτουργικής κλιμάκωσης, πρωτοστάτησε στη μελέτη αυτού του τύπου μάθησης στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Επομένως, δεν πρόκειται για μια νέα έννοια. Απλώς χρειάστηκε χρόνος για να εδραιωθεί.

Σύμφωνα με τους κανόνες της λειτουργικής κλιμάκωσης, η συμπεριφορά που ενισχύεται αυξάνεται σε συχνότητα.

Αν ο σκύλος σας εκτελέσει μια συμπεριφορά και προσθέσετε έναν ενισχυτή, αυξάνετε την πιθανότητα να επαναληφθεί η συμπεριφορά. Ονομάζεται θετική ενίσχυση και είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να διδάξετε το σκύλο σας.

Μερικές φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λιχουδιά ως δέλεαρ για να επιτύχετε μια συμπεριφορά. Αυτό διαφέρει από τη δωροδοκία. Όταν χρησιμοποιείτε ένα δόλωμα, η λιχουδιά χρησιμεύει ως μαγνήτης για να κάνετε το σκύλο να ακολουθήσει το χέρι σας σε μια συγκεκριμένη θέση. Μπορεί να κρατάτε μια λιχουδιά ακριβώς πάνω από το κεφάλι του σκύλου σας και να την μετακινείτε αργά προς την πλάτη του για να δελεάσετε τον σκύλο σας να καθίσει. Μόλις κάτσει, σηματοδοτείτε την επιτυχία του με ένα κλικ και παίρνει τη λιχουδιά. Μόλις ο σκύλος σας ακολουθήσει με επιτυχία ένα δόλωμα για αρκετές επαναλήψεις, δοκιμάζετε το ίδιο σήμα με το χέρι χωρίς το δόλωμα με τη λιχουδιά στο χέρι σας. Όταν καθίσει, κάνετε κλικ – και στη συνέχεια του δίνετε την αγαπημένη του λιχουδιά ως ενισχυτικό. Αν κρατάτε το δόλωμα με τη λιχουδιά στο χέρι σας για πάρα πολλές επαναλήψεις, εσείς και ο σκύλος σας μπορεί να εξαρτηθείτε από αυτά.

Ενσωματώστε τις συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή

Πώς λοιπόν συνδυάζετε την ενίσχυση μιας δεξιότητας με την εξάλειψη της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς; Σκεφτείτε έναν σκύλο που δεν σταματά να πηδάει πάνω σε εσάς ή τους φίλους σας. Αρχικά, διδάξτε του να κάθεται. Κάθε φορά που κάθεται, παίρνει μια λιχουδιά. Στη συνέχεια, ενσωματώστε τη συμπεριφορά αυτή στην καθημερινότητά της. Βάλτε την να κάθεται πριν την αφήσετε να βγει έξω. Αν αγαπάει την ύπαιθρο, τότε το να βγαίνετε έξω μπορεί να είναι ενισχυτικό. Βάλτε την να κάθεται πριν της δώσετε φαγητό. Της αρέσει το φαγητό, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καλός ενισχυτής. Της αρέσουν οι βόλτες; Βάλτε την να κάθεται ενώ της βάζετε το λουρί για να την πάτε βόλτα – μια άλλη κατάσταση ενίσχυσης. Αν δεν σας βλάψει πηδώντας πάνω σας, την επόμενη φορά που θα πηδήξει πάνω σας αγνοήστε την μέχρι να καθίσει. Στη συνέχεια, δώστε της προσοχή – άλλη μια πιθανή κατάσταση ενίσχυσης. Σε αυτό το σημείο, ενισχύεται για να κρατήσει τον πισινό της στο έδαφος σε μια ποικιλία σεναρίων. Σύμφωνα με τους νόμους της λειτουργικής κλιμάκωσης, θα κάθεται όλο και περισσότερο. Τα άλματα στα ίδια πλαίσια θα μειωθούν, επειδή το να κάθεται έχει μια πολύ πιο διασκεδαστική και ενισχυτική ιστορία μάθησης.

Η εκπαίδευση με “ενισχυτές” χτίζει έναν σταθερό δεσμό μεταξύ εσάς και του σκύλου σας.

Η εκπαίδευση με ενίσχυση έχει υπέροχες “παρενέργειες”. Χτίζει έναν σταθερό δεσμό μεταξύ εσάς και του σκύλου σας. Όσο περισσότερο δουλεύετε μαζί του και τον πληρώνετε για να κάνει αυτό που θέλετε, τόσο καλύτερα επικοινωνείτε. Αντί να του φωνάζετε συνέχεια “Όχι!”, θα μαθαίνετε στο σκύλο σας να κάνει πράγματα που σας αρέσουν, γεγονός που απαλύνει το άγχος και για τους δυο σας. Καθώς τα χέρια σας έρχονται προς το μέρος του με λιχουδιές επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, θα τον προετοιμάσετε να αγαπάει τα χέρια σας κοντά του. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να έχετε έναν σκύλο που αποφεύγει τα χέρια σας ή παίζει “κράτα μακριά” όταν τον πλησιάζετε.

Η ενίσχυση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους που σχετίζεται με συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις. Αν το κουτάβι σας φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, κάθε φορά που την τραβάτε έξω, πετάξτε νόστιμες λιχουδιές στο σκύλο σας απέναντι από το δωμάτιο. Όταν απομακρύνετε την ηλεκτρική σκούπα, απομακρύνονται και οι λιχουδιές. Πάρτε το χρόνο σας και μην πιέζετε το σκύλο σας να πλησιάσει τη μηχανή- αφήστε τον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το δικό του ρυθμό. Σύντομα το κουτάβι σας θα αρχίσει να συνδέει τις λιχουδιές με την ηλεκτρική σκούπα και θα ανυπομονεί να τη δει σε δράση.

Γρήγορες συμβουλές για επιτυχημένη εκπαίδευση

Πρέπει να αρέσει στον σκύλο σας, αλλιώς δεν είναι ενισχυτικό. Στους ενισχυτές εκπαίδευσης περιλαμβάνονται η τροφή, ο λεκτικός έπαινος, τα παιχνίδια, το χάιδεμα και το παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές, όμως, το φαγητό είναι το πιο συναρπαστικό για τους σκύλους. Αν ένας σκύλος φτύνει τις λιχουδιές σας, αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενισχυτές. Οι πιο μαλακές λιχουδιές με πιο έντονες μυρωδιές λειτουργούν καλύτερα: χοτ ντογκ, κατεψυγμένο συκώτι, τυρί και ψητό κοτόπουλο.
Μπορεί να ενισχύετε το σκύλο σας χωρίς να το θέλετε. Για παράδειγμα, το έφηβο γκόλντεν ριτρίβερ σας πηδάει πάνω σας. Την σπρώχνετε μακριά, αλλά δεν σταματά να πηδάει πάνω σας. Θυμηθείτε, ενίσχυση σημαίνει αύξηση της συμπεριφοράς – και ο σκύλος σας πιστεύει ότι το να την σπρώχνετε είναι φοβερό. Το άλμα της θα χειροτερέψει αν συνεχίσετε να την πληρώνετε για τη συμπεριφορά της.
Παρέχετε τον ενισχυτή αμέσως μετά τη συμπεριφορά. Στοχεύστε σε ένα δευτερόλεπτο. Αν περιμένετε περισσότερο, ο σκύλος δεν θα το συνδέσει με την επιδιωκόμενη συμπεριφορά. Θέλετε να διδάξετε στο κουτάβι σας να αποβάλλεται έξω. Το βγάζετε έξω. Κατουράει. Το φέρνετε μέσα, πηγαίνετε στο ντουλάπι και του δίνετε μια λιχουδιά. Μόλις την ενισχύσατε επειδή σας ακολούθησε στο ντουλάπι, όχι επειδή κατούρησε έξω. Αργήσατε πολύ.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ενίσχυσης και της δωροδοκίας. Αν ο σκύλος σας εκτελέσει μια συμπεριφορά και μετά του δώσετε μια λιχουδιά, τον ενισχύετε για μια καλή δουλειά. Αν δεν μπορείτε να κάνετε το σκύλο σας να έρθει από την αυλή μέχρι να του δείξετε μια λιχουδιά, αυτό είναι δωροδοκία. Αποφύγετε τις δωροδοκίες. Θα καταλήξετε με έναν σκύλο που θα ασχολείται μαζί σας (σε αυτή την κατάσταση) μόνο όταν έχετε λιχουδιές στο χέρι σας.

Η επιστήμη της θετικής ενίσχυσης ισχύει για όλες τις ράτσες σκύλων. Έτσι, είτε έχετε ένα μικροσκοπικό σκύλο είτε ένα μεγάλο Ροτβάιλερ, ακολουθήστε την επιστήμη και θα έχετε αποτελέσματα. Θα είναι μια ικανοποιητική (χμ, ενισχυτική!) εμπειρία και για τους δυο σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top