50 μικρόσωμες φυλές σκύλου για να διαλέξεις – Αναλυτικός οδηγός, επισκόπηση φυλών, χαρακτηριστικά και πληροφορίες

Τα μικρά σκυλιά έχουν συχνά κακή φήμη. Θεωρούνται δραστήρια και δύσκολα εκπαιδεύσιμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι στερεότυπα και όχι η αλήθεια και δεν ισχύουν απαραίτητα για τα μικρά σκυλιά. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι “τα μικρά σκυλιά έχουν μεγάλες ή έντονες προσωπικότητες”, και αυτό σίγουρα ισχύει για ορισμένες φυλές. Ωστόσο, ως σύντροφοι, τα μικρά σκυλιά είναι εξαιρετικά πιστά, ανοιχτά και στοργικά τόσο με τους ενήλικες όσο και με τα παιδιά.
Αυτά τα χαριτωμένα σκυλάκια είναι ευτυχισμένα σε κάθε χώρο, από μεγάλα σπίτια μέχρι μικρά διαμερίσματα. Ζουν γενικά μια μακρά ζωή, 12 έως 20 χρόνια.
Ωστόσο, όλες οι φυλές είναι διαφορετικές. Μην συγχέετε την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με το μέγεθος.

Οι ακόλουθες ράτσες μικρόσωμων σκύλων έχουν κάποιες εντυπωσιακές διαφορές σχετικά με την προσωπικότητά τους. Επίσης θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μικρά σκυλάκια που δεν μαδάνε, κιλά, ιδιοσυγκρασία, καταγωγή και αλληλεπίδραση με άλλα ζωάκια.

1. Chihuahua

Το Τσιουάουα προέρχεται από την Κεντρική ή τη Νότια Αμερική και είναι απόγονος ενός σκύλου γνωστού ως Techichi. Δεν ζυγίζουν περισσότερο από 3 κιλά και δεν ξεπερνούν τα 20 εκατοστά. Μαζί με μερικές ακόμα ράτσες, το Τσιουάουα ίσως είναι η πιο μικρόσωμη ράτσα σκύλου. Σε αυτή την φυλή ταιριάζει τέλεια το «μικρόσωμος σκύλος με μεγάλη στάση», τα Τσιουάουα κυριαρχούν σε όποιο χώρο και να βρίσκονται. Χρειάζονται επαρκή εκπαίδευση παρά το μικρό τους μέγεθος. . Τα χαρακτηριστικά της φυλής περιλαμβάνουν μεγάλα μάτια, στρογγυλά ή σε σχήμα μήλου. Τα χρώματα ποικίλουν όπως και το τρίχωμά τους μπορεί να είναι μακρύ ή κοντό.
Τα Τσιουάουα ευδοκιμούν σε οικογένειες χωρίς παιδιά – μπορεί να γίνουν έντονα στο παιχνίδι. Επίσης, χρειάζονται προστασία από το κρύο. Γενικά είναι καλόβολα, προσαρμόσιμα και εύκολα στην συντήρηση κατοικίδια.

Επισκόπηση της φυλής:

Ταπεραμέντο: Γοητευτικό, χαριτωμένο, γεμάτο ζωντάνια σκυλί
Ύψος: 12 – 20 εκατοστά
Βάρος: Έως 3 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14 – 16 χρόνια

2. Brussels Griffon

Τα Griffs , όπως είναι γνωστά, ζυγίζουν περίπου 3 με 4 κιλά και φτάνουν μέχρι 25 εκατοστά.
Χρησιμοποιήθηκαν τόσο ως σκύλοι εργασίας ως και ευγενείς σύντροφοι στην πατρίδα τους το Βέλγιο. Χαρακτηριστικά τους είναι τα μεγάλα εκφραστικά μάτια και η γενναία φατσούλα τους.
Διατίθενται σε 4 χρώματα – κόκκινο, μαύρο, καφέ και κοκκινωπό καφέ. Το τρίχωμά τους είναι είτε ομαλό είτε τραχύ. Είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση και μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα. Όπως και τα Τσιουάουα, είναι εύθραυστα όταν πρόκειται για σκληρό παιχνίδι.
Τέλος, μπορεί να πλήττουν και να νιώσουν μόνα τους εύκολα – καλύτερα να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με άλλα σκυλιά ή με τον ιδιοκτήτη πάντα παρών στο σπίτι.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: πιστός, άγρυπνος, περίεργος σκύλος
Ύψος: 17-25 εκατοστά
Βάρος: 3.6 – 4.5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

Brussels Griffon

3. Pomeranian

Το μικρό χαριτωμένο Πομεράνιαν έχει μια μοναδική εμφάνιση λιονταριού εξαιτίας του διπλού παλτού του. Έχει πολύ τσαγανό και μπορεί να γίνει πολύ άτακτο εάν δεν το εκπαιδεύσετε σωστά. Αξιολάτρευτα, άγρυπνα και έντονα, τα Poms είναι έξυπνα και πιστά σκυλιά. Μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί φύλακες και αλληλοεπιδρούν εξαιρετικά με παιδιά και άλλα μικρά σκυλάκια από τη λίστα μας. Μην παίζετε έντονα και δυνατά με ένα τέτοιο μικρό σκυλάκι.
Ζυγίζουν περίπου 3 κιλά και φτάνουν μέχρι 17 εκατοστά. Είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας σκύλων Spitz, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Samoyed, το Αλάσκα malamute και το νορβηγικό elkhound.

Επισκόπηση της φυλής:

Ταμπεραμέντο: Αδιάκριτο, τολμηρό, ζωντανό σκυλί
Ύψος: 15-17 εκατοστά
Βάρος: 1.3-3 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια

σκύλος

4. Affenpinscher

Στα Affenpinschers έχουν δοθεί διάφορα ψευδώνυμα με την πάροδο των ετών – «σκύλοι πιθήκων» και «Τεριέ πιθήκων» – φυσικά με καλό τρόπο. Οι σοβαρές εκφράσεις τους τα κάνουν να μοιάζουν λιγότερο με σκύλους. Δεν ξεπερνούν τα 28 εκατοστά και ζυγίζουν 3 με 4 κιλά. Είναι πολύ αναθετικά σκυλάκια που προέρχονταν από τη Γερμανία και εκτράφηκαν ως σκύλοι κυνηγοί αρουραίων, ποντικιών ή άλλων παρασίτων.
Σήμερα, αποτελούν μια υπέροχη οικογενειακή συντροφιά για κάθε οικογένεια που θέλει να γελάει – το affenpinscher είναι διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο σκυλάκι.
Τέλος, η εκπαίδευση είναι σημαντική καθώς τους αρέσει να σκαρφαλώνουν και να γαυγίζουν.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Αυτοπεποίθηση, Διάσημα αστείο, Ατρόμητο σκυλί
Ύψος: 22-28 εκατοστά
Βάρος: 3-4.5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

Affenpinscher

5. Yorkshire Terrier

Το μικρό Yorkshire Terrier μπορεί να φαίνεται ευγενικό όμως μη αφήσετε την βασιλική στάση και ομορφιά του να σας ξεγελάσει – δεν είναι τόσο απρόσιτα όσο φαίνονται
Είναι μικρόσωμα – δεν ξεπερνούν τα τρία κιλά – αλλά είναι έντονα, γενναία και με μεγάλη στάση. Έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για κυνήγι ποντικιών όσο και ως γενναίοι φύλακες. Θα σας προσφέρουν χρόνια αγάπης και διασκέδασης για όλη την οικογένεια, αλλά πρέπει να επιβλέπεται σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, ευγενικός σκύλος
Ύψος: 17 -20 εκατοστά
Βάρος: 3 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 11-15 χρόνια

6. Russian Toy

Όπως δηλώνει και το όνομά τους, αυτά τα μικροσκοπικά κουτάβια έχουν ρωσική αριστοκρατική καταγωγή. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα, με πολλή ενέργεια, τους αρέσει να τρέχουν ή να περνούν χρόνο στην αγκαλιά σας. λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά και εάν νιώσουν μόνα ή παραμελημένα είναι σίγουρο ότι θα σας το δείξουν.
Το τρίχωμά τους είναι μακρύ ή κοντό και τα χρώματα ποικίλουν. Παρά το πολύ μικρό μέγεθός τους είναι ένα ποιοτικό σκυλί συντροφιάς που ταιριάζει καλά με ανθρώπους και άλλα ζώα που ζουν στο σπίτι.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Πιστό, Έξυπνο, Γοητευτικό σκυλί
Ύψος:20 – 27 εκατοστά
Βάρος: Έως 3 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 + έτη

7. Toy Fox Terrier

Έξυπνο και διασκεδαστικό, το Toy Fox Terrier είναι έτοιμο να μάθει και να πρόθυμο να σε ευχαριστήσει. Επίσης έχουν ιστορικό ως σκύλοι εργασίας και κυνηγοί μικρών θηραμάτων. Αυτά τα χαρακτηριστικά, τα ένστικτα και η απεριόριστη ενέργειά του τα καθιστούν επιρρεπή στο κυνήγι μικρών ζώων. Χρειάζονται πολλή ανθρώπινη επίβλεψη.
Είναι έξυπνα πλασματάκι και εύκολο να εκπαιδευτούν. Ταιριάζουν καλά σε διαγωνισμούς υπακοής και ευκινησίας. Φτάνουν μέχρι μόλις 3 κιλά και τα κουτάβια διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και παλτών. Αποτελούν μια ατελείωτη πηγή διασκέδασης για όλους στην οικογένεια.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: φιλικό, άγρυπνο, ευφυές σκυλάκι
Ύψος: 21-28 εκατοστά
Βάρος: 2-3 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

fox terrier

8. Japanese Chin

Αυτό το ευγενές σκυλί μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια βασιλική γενεαλογία, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζεται στην παχιά χαίτη και στην ουρά. Μερικά βασικά στοιχεία του είναι το μικρό ρύγχος και τα μεγάλα, στρογγυλά ακαταμάχητα μάτια του. Είναι ένας εξωτικός, γοητευτικός σκύλος αγκαλιάς. Είναι επίσης σχετικά ήσυχος. Είναι ευαίσθητα και υιοθετούν τα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους – εάν ζουν σε ένα ήσυχο σπίτι, θα επιδείξουν μια ήρεμη φύση.
Δεν είναι κατάλληλη φυλή για ένα σπίτι με μικρά παιδιά καθώς μπορεί να τραυματιστεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή ακόμα και να δαγκώσει κάποιο παιδί. Τέλος είναι χαρούμενα όταν ο ιδιοκτήτης τους δεν λείπει πολλές ώρες και περνά χρόνο μαζί του.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Γοητευτικό, ευγενικό, στοργικό σκυλί
Ύψος: 20 – 27 εκατοστά
Βάρος: 3-5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια

9. Chinese Crested

Το Chinese Crested είναι ζωντανό και άγρυπνο. Είναι σχεδόν άτριχο ή σχεδόν επικαλυμμένο και διατίθεται σε διάφορα χρώματα. Εάν επιλέξετε ένα άτριχο σκυλάκι δεν θα έχετε πρόβλημα με μυρωδιά ή τριχόπτωση, όμως δεν αντέχουν το κρύο οπότε πρέπει να πάρετε τις προφυλάξεις σας.
Το Chinese Crested συνόδευε Κινέζους ναυτικούς σε πολλά ταξίδια τους. Σήμερα, αυτά τα στοργικά κουτάβια είναι παιχνιδιάρικα, χαρούμενα και αφοσιωμένα στους ανθρώπους τους. Είναι μια φυλή ισχυρής θέλησης που χρειάζεται σωστή καθοδήγηση. Μπορεί να γίνουν έντονοι φύλακες και τα πάνε καλά με ανθρώπους και ζώα όλων των σχημάτων και μεγεθών.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, άγρυπνος, ζωηρός σκύλος
Ύψος: 27 – 33 εκατοστά
Βάρος: 3.5-5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-18 χρόνια

Chinese Crested

10. Shih Tzu

Η καταγωγή του πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω όπου ήταν προστατευμένα σκυλάκια και ιδιοκτησία των βασιλιάδων. Ονομάζονται αλλιώς κινέζικα «λιοντάρια».
Το Shih tzu έχει μακρύ τρίχωμα που χρειάζεται συχνή και συνεπή περιποίηση. Είναι πολύ χαριτωμένα και πολύ ανθεκτικά για το μέγεθός τους – μπορεί να φτάσει μέχρι και 27 εκατοστά και 7 κιλά.
Αυτή η φυλή αγαπάει σχεδόν τους πάντες, είναι γοητευτική, διασκεδαστική και αγαπά τις αγκαλιές. Εκτός από παιχνίδι, χρειάζεται και καλή εκπαίδευση καθώς είναι εύκολο να γίνουν καταστροφικά. Δεν είναι ιδιαίτερα καλά με μικρά παιδιά και εάν αντιμετωπιστούν πολύ έντονα και απότομα θα σταματήσουν να είναι υπομονετικά.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, παιχνιδιάρικο
Ύψος: 22-27 εκατοστά
Βάρος: 4-7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 10-18 χρόνια

11. Miniature Pinscher

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μίνι pinschers δεν είναι μόνο μικρότερα Dobermans,αλλά και ατρόμητοι φύλακες και προστάτες της ιδιοκτησίας τους.
Αυτό το “King of the Toys” είναι ενεργητικό και έξυπνο, και ταιριάζει καλύτερα σε έναν ιδιοκτήτη που μπορεί να τιθασεύσει την προσωπικότητά του. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ διασκεδαστικό σκυλάκι. Το κοντό τρίχωμά του μπορεί να καλλωπιστεί εύκολα.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Ατρόμητος, διασκεδαστικός, περήφανος
Ύψος: 25-32 εκατοστά
Βάρος: 3.5-4.5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια

Miniature Pinscher

12. Cavalier King Charles Spaniel

Το εκλεπτυσμένο Cavalier King Charles spaniel είναι πολύ χαριτωμένο, μέλος βασιλικής οικογένειας που μπορεί να γίνει ένα ιδανικό σκυλάκι για κάθε οικογένεια. Όπως πολλές ευγενείς φυλές, τα μικρά Σπάνιελ έχουν υιοθετήσει την προσωπικότητα των αριστοκρατικών ιδιοκτητών τους όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να γίνουν περήφανα ή πεισματάρικα, αλλά και απίστευτα στοργικά και χαρούμενα με τους ιδιοκτήτες τους.
Δεν ζυγίζουν παραπάνω από 8 κιλά και έχουν ένα μεγάλο κεφάλι με μακριά αυτιά σε σχήμα αμυγδάλου.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, ευγενικός, χαριτωμένος
Ύψος: 30-33 εκατοστά
Βάρος: 6-8 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

13. French Bulldog

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ αγγλικό μπουλντόγκ σε μινιατούρα, αλλά με μεγάλα, όρθια «αυτιά νυχτερίδας», που είναι σήμα κατατεθέν της φυλής. Το κοντό τράχωμά του συναντάτε σε διάφορα χρώματα και το σώμα του είναι μυώδες και συμπαγές. Η φυλή δεν μεγαλώνει περισσότερο από 13 κιλά.
Είναι απίστευτα έξυπνα, γοητευτικά και εξαιρετικοί φύλακες παρά την ήσυχη φύση τους. Μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση διαβίωσης και να γίνουν φίλοι με άλλα ζώα και μικρά παιδιά.
Δεν αντέχουν σε ζεστές θερμοκρασίες και δεν χρειάζονται πολλή άσκηση. Αυτό γιατί οι κοντές μύτες τους μπορεί να τους δυσκολέψουν στην αναπνοή. Επίσης λατρεύουν να τρώνε, οπότε πρέπει να παρακολουθείται η διατροφή τους.

Επισκόπηση της φυλής:

Temperament: Προσαρμόσιμο, παιχνιδιάρικο, έξυπνο
Ύψος: 27-33 εκατοστά
Βάρος: Έως 13 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια

Γαλλικό Μπουλντόγκ

14. Pug

Το Pug μπορεί να περιγραφεί τέλεια με την λατινική έκφραση «multum in parvo» (πολλά σε λίγο). Είναι αληθινοί διασκεδαστές.
Μπορείτε να τα βρείτε σε 3 χρώματα – ασημί, βερικοκί με μαύρη μάσκα στο πρόσωπο ή σκέτο μαύρο. Επίσης εμφανίζουν μια μεγάλη γκάμα ανθρώπινων εκφράσεων λόγω των μεγάλων σκούρων ματιών τους, των ζαρωμένων μετώπων και των επίπεδων προσώπων. Το γενεόγραμμά τους έχει απαρχές στην Κίνα όπου εκτράφηκαν για να κρατούν ζεστά τα πόδια των ιδιοκτητών τους κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού.
Επίσης θεωρούνται το ιδανικό κατοικίδιο για μικρούς εσωτερικούς χώρους και αγαπούν εξίσου τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.
Είναι σημαντικό να τα καλλωπίζετε, τόσο το τρίχωμά τους όσο και τις πτυχές του προσώπου τους – μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τις καθαρίζετε σωστά.
Τέλος, είναι μια φυλή, όπως και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, με μικρή μύτη και χρειάζονται μέτριες θερμοκρασίες και μια σωστή διατροφή για να αναπτυχθούν.

Επισκόπηση της φυλής:

Ταμπεραμέντο: Γοητευτικό, άτακτο, αγαπητό
Ύψος: 25-33 εκατοστά
Βάρος: 6-8 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

Pug

15. Boston Terrier

Μικρό αλλά ανθεκτικό, το Τεριέ της Βοστώνης είναι ένα από τα λίγα σκυλιά αυτής της λίστας που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η φυλή αυτή ξεκίνησε ως σκύλος μάχης αλλά σήμερα έχει γίνει ένα αξιολάτρευτο, στοργικό μέλος της οικογένειας. Είναι έξυπνα και το μαχητικό τους ένστικτο τα ακολουθεί. Μπορεί να γίνουν πεισματάρικα για αυτό βεβαιωθείτε ότι τους παρέχετε την σωστή εκπαίδευση. Με την σωστή εκπαίδευση θα γίνουν ατρόμητα, στοργικά και θα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε κάθε περιβάλλον ή κατάσταση.

Επισκόπηση της φυλής:

Ταμπεραμέντο: Φιλικό, φωτεινό, διασκεδαστικό
Ύψος: 38-43 εκατοστά
Βάρος: 5-11 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 11-13 χρόνια

Boston Terrier

16. Havanese

Τα μικροσκοπικά Χαβανέζικα κατάγονται από την Κούβα και πιθανότατα μεταφέρθηκαν από Ισπανούς εξερευνητές τον 18ο αιώνα. Το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά και το μακρύ παλτό τους τους προσφέρει μόνωση σε ακραίες θερμοκρασίες – συγκεκριμένα στην πολλή ζέστη.
Μπορούν ακόμα και να γίνουν εξαιρετικοί κολυμβητές. Είναι πολύ ενεργά όλη την ώρα και χρειάζονται αντίστοιχα δραστήρια οικογένεια, πρόθυμη να παίξει.
Η φυλή αποτελεί μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε οποιαδήποτε οικογένεια, αλλά φροντίστε να διατηρήσετε το Havanese σας καλλωπισμένο – τα πολυτελή παλτά τους απαιτούν καθημερινό βούρτσισμα.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Ευφυές, δραστήριο, αστείο

Ύψος: 21-30 εκατοστά
Βάρος: 3-6 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια

Havanese

17. Italian Greyhound

Δεν ξεπερνά τα 38 εκατοστά, το Ιταλικό Λαγωνικό έχει προέλευση ως βασιλικό σκυλάκι σαλονιού και ισχυρού αθλητή που κυνηγούσε μικρά θηράματα.
Τα Ιταλικά Λαγωνικά έχουν κάτι περισσότερο από μια ομοιότητα που μοιάζει με λαγωνικά: μοιράζονται πολλές ιδιότητες με τα μεγαλύτερα Λαγωνικά όπως βάδισα και το μυώδες σώμα.
Κρατήστε αυτήν τη φυλή με λουρί – μπορεί να τρέξει έως και 25 μίλια την ώρα!
Το Ιταλικό Λαγωνικό είναι ντροπαλό, έξυπνο, στοργικό απέναντι σε κάθε μέλος της οικογένειας, αλλά και πολύ δραστήριο για να αντέξει κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα.
Ωστόσο, η καλύτερη άμυνα είναι μια καλή επίθεση, οπότε η έγκαιρη προπόνηση είναι απαραίτητη για αυτήν τη φυλή.

Επισκόπηση της φυλής:

Temperament: Παιχνιδιάρικο, Ευαίσθητο, προειδοποιητικό
Ύψος: 33-38 εκατοστά
Βάρος: 3-6 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-15 χρόνια

18. Miniature Schnauzer

Αυτό το μικρόσωμο σκυλάκι θα γίνει η σκιά σας, ακολουθεί παντού τον ιδιοκτήτη τους. Υπάρχει άραγε καλύτερη ένδειξη πίστης και αφοσίωσης από αυτό;
Προσέξτε μην σας ξεγελάσει το μικρό του μέγεθος – έχουν έντονη και πελώρια προσωπικότητα.
Αυτό το μικρό σκυλί με το βικτοριανό μουστάκι του έχει βασιλικό αέρα αλλά καρδιά ενός κλόουν. Είναι πρόθυμο να σας ευχαριστήσει και χαρούμενο όταν βρίσκεται κοντά σας.
Αρχικά εκτράφηκε ως σκύλος φύλαξης και κυνηγός αρουραίων.
Το mini schnauzer είναι ένας εξαιρετικά αγαπητός σύντροφος κατάλληλος για σχεδόν οποιοδήποτε νοικοκυριό.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Φιλικό, έξυπνο, υπάκουο
Ύψος: 30-35 εκατοστά
Βάρος: 5-9 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

Giant Schnauzer

19. Norwich Terrier

Το τεριέ του Norwich εκτράφηκε επίσης ως κυνηγός αρουραίων – είναι θετικό πως εάν έχετε πρόβλημα με παράσιτα αυτό θα τα εντοπίσει και θα τα κυνηγήσει ενστικτωδώς. Είναι μια ατρόμητη, ανθεκτική φυλή με απεριόριστη ενέργεια για παιχνίδι, αλλά είναι εξίσου ικανοποιημένη με το να να είναι χαλαρό.
Η φυλή έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς – εμφανίστηκε ακόμη και στην ταινία του 2001 “Best in Show”!
Μην ξεχνάτε τα ένστικτά του για κυνήγι, χρειάζεται να τα κρατάτε προστατευμένα στον περίπατο και την αυλή. Ακόμα και ένα έχετε ένα μικρότερο ζωάκι στο σπίτι μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσετέ την κατοχή του.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, πιστός, προειδοποιητικό
Ύψος: 25 εκατοστά
Βάρος: 5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

Norwich Terrier

20. Pekingese

Αυτό το αφράτο σκυλάκι απολάμβανε κάποτε την συντροφιά και την εύνοια Κινέζων βασιλιάδων, και ακόμα και σήμερα φέρει κάπ0οια χαρακτηριστικά αυτής της προσωπικότητας. Μπορούν να είναι στοργικά ή ανεξάρτητα και κάνουν πάντα ό,τι θεωρούν καλύτερο ανάλογα την στιγμή.
Γενικά, αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους και μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε περιβάλλον – ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα.
Το Pekingese μπορεί να γίνει εξαιρετικός φύλακας λόγω της επαγρύπνησης τους, γι’ ‘αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο να συνηθίσει κάποιον άγνωστο αλλά φίλος σας. Το Pekingese είναι βραχυκεφαλικό και έχει πολύ μακρύ παλτό – για να κρατήσετε το δικό σας χαρούμενο και υγιές, φροντίστε να φροντίζετε συχνά και να τα κρατάτε μακριά από ακραία ζέστη.
Τέλος η φυλή δεν πρέπει να αλληλοεπιδρά με μικρά παιδιά στο σπίτι.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, πιστός σκύλος
Ύψος: 15-22 εκατοστά
Βάρος: Έως 6 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια

21. Scottish Terrier

Τα παχιά και κοντά πόδια του σκωτσέζικου Τεριέ βοηθούν την φυλή να αναζητήσει μικρά θηράματα. Αυτό το σκυλάκι έχει ανεξάρτητο μυαλό και είναι πολύ έξυπνο σκυλί. Δείχνει να είναι αγαπητός οικογενειακός σύντροφος.
Είναι επιφυλακτικοί με τους ξένους ενώ πιστά με του ανθρώπους τους.
Μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση διαβίωσης αλλά θυμηθείτε πως θέλουν αρκετή άσκησης.
Όπως και με άλλα σκυλιά σε αυτήν τη λίστα, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για μικρότερα παιδιά και πρέπει να έχουν καλή περίφραξη στη αυλή καθώς το ένστικτό τους για θηράματα είναι μεγάλο.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: με αυτοπεποίθηση, Ανεξάρτητο
Ύψος: 28 εκατοστά
Βάρος: 8-10 κιλά (αρσενικό), 8-9 κιλά (θηλυκό)
Προσδόκιμο ζωής: 12 χρόνια

22. Schipperke

Το Schipperke ονομάζεται συχνά «ο μικρός μαύρος διάβολος» επειδή γίνει αρκετά άτακτος. Είναι ανθεκτική φυλή μπορεί να γίνει πεισματάρης αλλά είναι αρκετά έξυπνος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μη είναι ο καλύτερος συνδυασμός για ένα νοικοκυριό.
Αυτή η άγρυπνη και ενεργητική φυλή κάνει έναν εξαιρετικό σκύλο φύλαξης. Είναι ευτυχισμένα όταν τρέχουν, παίζουν και διασκεδάζουν τους ιδιοκτήτες τους.
Όπως και με άλλα μικρά σκυλιά, είναι καλύτερα σε ένα σπίτι με μεγαλύτερα παιδιά.

Επισκόπηση της φυλής:

Ιδιοσυγκρασία: αυτοπεποίθηση, προειδοποίηση, περίεργος
Ύψος: 28 με 33 εκατοστά (αρσενικό), 25-30 εκατοστά (θηλυκό)
Βάρος: 4-7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια

23. American Eskimo Dog

Τα μαλακά φτερά λευκού τριχώματος αυτής της ράτσας έχουν οδηγήσει στο παρατσούκλι “Ο όμορφος σκύλος”. Όμως αυτός ο σκύλος δεν είναι μόνο εμφάνιση – είναι έξυπνος, ενεργητικός και έχει ατελείωτη περιέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμος για σχεδόν κάθε μεγάλη περιπέτεια.
Τα πάνε καλά τόσο με τους ανθρώπους όσο και με άλλα κατοικίδια, αρκεί να είναι εξοικειωμένα μαζί τους. Οι Αμερικανοί Εσκιμώοι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στα ανθρώπινα συναισθήματα από ό,τι οι περισσότερες άλλες φυλές, γι’ αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε στο ελάχιστο τις διαφωνίες ή τις διχόνοιες γύρω τους για να διατηρήσετε αυτόν τον σκύλο ευτυχισμένο και χωρίς άγχος.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, Γοητευτικό, Έξυπνο σκυλάκι
Ύψος: 22-30 εκατοστά (παιχνίδι), 28-38 εκατοστά (μικρογραφία), 38-48 εκατοστά (στάνταρ)
Βάρος: 3-5 κιλά (παιχνίδι), 5-9 κιλά (μικρογραφία), 11-15 κιλά (στάνταρ)
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

24. Bolognese

Το Bolognese προέρχεται από την ιταλική πόλη της Μπολόνια και έχει ύψος περίπου ένα μέτρο. Το Μπολονέζ είναι αυστηρά ένας σκύλος συντροφιάς με χαμηλή ενέργεια που χαίρεται να βρίσκεται σε ήρεμη ανάπαυση στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.
Αν λείπετε από το σπίτι, ακόμη και κατά τη διάρκεια της τυπικής εργάσιμης εβδομάδας, το Μπολονέζ μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος σκύλος για εσάς, καθώς είναι επιρρεπές στο να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Παρόλο που δεν ρίχνουν, το μακρύ λευκό τρίχωμά τους πρέπει επίσης να το διαχειρίζεστε συχνά, βουρτσίζοντας ή ξυρίζοντας το.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, Εύκολο, Αφιερωμένο
Ύψος: 25-30 εκατοστά
Βάρος: 3-4 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια

25. Coton de Tulear

Το Κοτόν, γνωστό ως “Βασιλικός Σκύλος της Μαδαγασκάρης”, έχει ύψος περίπου 30 εκατοστά και είναι γνωστό για το λευκό, χνουδωτό τρίχωμά του που λέγεται ότι είναι απαλό σαν βαμβάκι (ή “coton” στα γαλλικά).
Όπως και το Μπολονέζ, αυτή η φυλή είναι αυστηρά ζώο συντροφιάς και σκυλί αγκαλιάς που είναι εξαιρετικά έξυπνο και διασκεδαστικό. Τα κοτόν είναι ιδανικά για σκύλους θεραπείας και συναισθηματικής υποστήριξης, καθώς έχουν μεγάλη διαίσθηση και ενσυναίσθηση.

Επισκόπηση της φυλής:

Τεμπεραμέντο: Γοητευτικό, Φωτεινό, Ευτυχισμένο-Τυχερό
Ύψος: 25-28 εκατοστά (αρσενικό), 22-25 εκατοστά (θηλυκό)
Βάρος: 4-6 κιλά (αρσενικό), 3-5 κιλά (θηλυκό)
Προσδόκιμο ζωής: 15-19 ετών

26. Cairn Terrier

Μια από τις παλαιότερες φυλές τεριέ, το τεριέ Cairn προέρχεται από τη Σκωτία και είναι επίσης κυνηγός μικρών θηραμάτων. (Η Toto, από τον “Μάγο του Οζ”, είναι το πιο διάσημο Cairn – το πραγματικό της όνομα ήταν Terry).
Αυτό το μικρό σκυλί έχει ύψος 9 έως 10 ίντσες και είναι πιο δυνατό από ό,τι θα μπορούσε κανείς να υποθέσει. Το Cairn είναι εξαιρετικά έξυπνο, σε εγρήγορση και τα πάει καλά με την εκπαίδευση υπακοής και μπορεί να κατακτήσει κάθε κόλπο που του έρχεται στο μυαλό. Απλώς να μιλάτε απαλά στο Cairn σας – είναι ευαίσθητα και δεν ανταποκρίνονται καλά σε σκληρή μεταχείριση ή φωνές.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Προειδοποίηση, Χαρούμενος, Δραστήριος σκύλος
Ύψος: 25 κατοστά (αρσενικό), 24 εκατοστά (θηλυκό)
Βάρος: 6 κιλά (αρσενικό), 5 κιλά (θηλυκό)
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

27. Alaskan Klee Kai

Η κυριολεκτική σημασία των λέξεων “klee kai” των Ινουίτ είναι “μικρός σκύλος”. Σίγουρα, το Klee Kai μπορεί να μοιάζει με ένα μικρότερο Husky, αλλά η προσωπικότητά του είναι σαφώς διαφορετική. Αυτή η φυλή είναι περισσότερο ζώο συντροφιάς παρά σκύλος εργασίας. Ωστόσο, όπως και τα Χάσκι, τα Klee Kai είναι πολύ ενεργητικά και απαιτούν άφθονη άσκηση.
Διασκεδάστε το κουτάβι σας και πνευματικά – ένα βαριεστημένο Klee Kai κλαψουρίζει και γαβγίζει. Αν δεν είστε συχνά στο σπίτι, το Klee μπορεί να μην είναι για εσάς, αλλά αν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, δεν θα βρείτε πιο αγαπητό και φιλικό σύντροφο που θα συμβαδίζει μαζί σας σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ακολουθήσετε.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, Ενεργητικό, Ευφυής σκύλος
Ύψος: Έως 33 κατοστά (παιχνίδι), 34-38 εκατοστά (μικρογραφία), 39 -43 εκατοστά (στάνταρ)

σκύλος

28. Silky Terrier

Κομψό, αλλά καθόλου λεπτεπίλεπτο, το Silky terrier είναι αρκετά μικρό για να είναι σκυλί της αγκαλιάς, αλλά έχει βαθιά ριζωμένα τα χαρακτηριστικά των terrier, όπως η γενναιότητα, το πείσμα και η σκληρή συμπεριφορά. Όπως συμβαίνει με πολλά τεριέ, το σκάψιμο, το γάβγισμα και το κυνηγητό είναι επίσης εγγενή χαρακτηριστικά. Έτσι, αν αποκτήσετε ένα Σίλκι, κρατήστε το μυαλό τους απασχολημένο και απασχολημένο.
Τα Silkies είναι πιστοί σύντροφοι που αρκούνται στο να βρίσκονται στη σκιά σας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή της ησυχίας. Είναι ευτυχισμένα σε οποιαδήποτε κατάσταση ή χώρο, αλλά είναι καλύτερο να επιβλέπονται κοντά σε μικρότερα παιδιά.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Φιλικό, γρήγορο, έντονο σκυλάκι
Ύψος: 25 – 28 εκατοστά
Βάρος: Περίπου 4.5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

29. Dachshund

Παρά το μικρό μέγεθος αυτής της φυλής, το Ντάτσχουντ είναι κατά βάθος σκύλος εργασίας. Παρόλο που το ύψος τους είναι μόλις 9 ίντσες και τα κοντά πόδια τους δεν επιτρέπουν πολλές έντονες σωματικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή τα άλματα, τα Dachshund έχουν τεράστια γαβγίσματα και έχουν μεγάλη επίγνωση του περιβάλλοντός τους, γεγονός που τα καθιστά θαυμάσια σκυλιά για φύλαξη.
Τα Ντάτσχουντ εκτρέφονταν για να είναι κυνηγοί μικρών θηραμάτων (το όνομά τους σημαίνει “σκύλος ασβός” στα γερμανικά) και είναι γνωστό ότι είναι ατρόμητα και πεισματάρικα, ωστόσο είναι εξαιρετικά έξυπνα, τρυφερά σκυλιά που ζεσταίνουν τις καρδιές όλων όσων συναντούν.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Φιλικό, περίεργο σκυλί
Ύψος: 20-22 εκατοστά
Βάρος: 7-14 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια

miniature dachshund

30. American Hairless Terrier

Αυτή η σχετικά νέα φυλή είναι ουσιαστικά ένα άτριχο αρουραίο τεριέ και είναι ένα από τα λίγα σκυλιά αυτής της λίστας που κατάγονται από τις Η.Π.Α. Όπως τα περισσότερα τεριέ, το αμερικανικό άτριχο είναι φιλικό με ανθρώπους και σκυλιά όλων των ειδών, αλλά μπορεί να είναι εδαφικό προς τους ξένους.
Καταναλώνουν μια μέτρια ποσότητα ενέργειας και μπορούν να είναι σπουδαία σκυλιά διαμερισμάτων. Έχουν το ένστικτο να σκάβουν, οπότε φροντίστε να έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να εκπληρώσουν την ανάγκη τους να το κάνουν. Και μην ξεχνάτε το αντηλιακό – τα αμερικανικά άτριχα σκυλιά έχουν την τάση να καίγονται.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: ενεργητικός, άγρυπνος, περίεργος σκύλος
Ύψος: 30-40 εκατοστά
Βάρος: 5-7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια

31. Biewer Terrier

Το Biewer, ένα αρκετά νέο τεριέ παιχνιδιών, έχει ύψος περίπου 8,5 ίντσες και μακριά, μεταξένια μαλλιά που πρέπει να περιποιούνται τακτικά για να μην μπλέκονται. Το Biewer, αν και σπάνιο στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα θαυμάσιο, χαρούμενο ζώο συντροφιάς που είναι ένα πλεονέκτημα για κάθε νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μικρά παιδιά. Είναι δυνατά, παιχνιδιάρικα και συνειδητοποιημένα, και είναι, σε αντίθεση με κάποια από τα αντίστοιχα τεριέ τους, γενικά ήσυχα.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Ευφυές, αφοσιωμένο, διασκεδαστικό σκυλάκι
Ύψος: 17-18 εκατοστά
Βάρος: 2-5 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: ως 16 χρόνια

32. German Spitz

Αυτή η ψηλή μπάλα χνουδιού μοιάζει με ένα μεγαλύτερο Πομεράνιαν, αλλά εκεί τελειώνει η ομοιότητα. Το spitz είναι επίσης ένας σκύλος εργασίας που έχει εκτραφεί για να κυνηγάει μικρά θηράματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να μην τα πάει καλά σε ένα σπίτι με μικρότερα σκυλιά ή άλλα μικροσκοπικά ζώα. Στο κατάλληλο σπίτι, ωστόσο, είναι αγαπημένα, παιχνιδιάρικα και πιστά σκυλιά.
Βεβαιωθείτε ότι, αν δεν είστε στο σπίτι, θα υπάρχει εκεί κάτι να το απασχολεί, όπως ένα παιχνίδι ή ένα άλλο (ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους) κατοικίδιο – είναι γνωστό ότι υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού και γαβγίζουν για ώρες. Επίσης, τα spitz χρειάζονται συχνή περιποίηση, ώστε να μη γίνεται το τρίχωμά τους ματ.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Αφιερωμένο, Ζωντανό, Προσεκτικό
Ύψος: 30 – 38 εκατοστά
Βάρος: 10-11 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

33. Corgi

Τα Κόργκι κυκλοφορούν σε δύο ποικιλίες – το Πεμπρόκ Ουέλς Κόργκι ή το Κάρντιγκαν Ουέλς Κόργκι. Κάποτε αναγνωρίζονταν ως η ίδια φυλή, αλλά χωρίστηκαν σε δύο φυλές το 1925. Για να τα ξεχωρίσετε, σημειώστε ότι το Pembroke δεν έχει ουρά και έχει μυτερά αυτιά, ενώ το Cardigan έχει στρογγυλά αυτιά.
Τα Κόργκι είναι ποιμενικά σκυλιά και έχουν διατηρήσει αυτό το ένστικτο, αλλά ως επί το πλείστον γίνονται υπέροχα και αγαπημένα κατοικίδια. Είναι στοργικά προς κάθε μέλος της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, έξυπνος, ειδοποίηση
Ύψος: 25-30 εκατοστά
Βάρος: Έως 14 κιλά (αρσενικό), έως 12 κιλά (θηλυκό)
Προσδόκιμο ζωής: 12-13 χρόνια

corgi

34. Glen of Imaal Terrier

Αυτή η ιρλανδική φυλή εκτράφηκε για να κυνηγάει και να αναζητά αλεπούδες, ασβούς και άλλα μικρά παράσιτα. Αν και επιδέξιος και άγρυπνος κυνηγός, το Glen είναι εξίσου ευτυχισμένο στο ρόλο του στοργικού οικογενειακού κατοικίδιου. Μπορείτε να περιορίσετε τις ανάγκες τους για κυνήγι, σκάψιμο και κυνηγητό με την κατάλληλη εκπαίδευση.
Κρατήστε το Glen σας απασχολημένο και περάστε χρόνο μαζί του, καθώς η ανεξάρτητη τάση του επιτρέπει τις σκανταλιές, και προσέξτε το βάρος του με καθημερινή άσκηση.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Απαλό, Πνευστό, τολμηρό σκυλί
Ύψος: 31-35 εκατοστά
Βάρος: 14-18 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 10-15 χρόνια

35. Lowchen

Το Lowchen ή “μικρό λιονταρόσκυλο” προέρχεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία και εκτράφηκε ως βασιλικό ποδοσφαιρικό σκυλί με ένα χαρακτηριστικό κούρεμα που τα αφήνει χνουδωτά μπροστά και γυμνά πίσω. Αυτή η σπάνια φυλή υπάρχει τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα.
Σήμερα, αποτελούν αγαπημένους συντρόφους που είναι εκπληκτικά δυνατοί και παιχνιδιάρηδες. Το Lowchen είναι ένας χαρούμενος σκύλος και αγαπάει τους πάντες, από τους ανθρώπους μέχρι τα ζώα. Είναι χαμηλής ενέργειας, αλλά είναι έξυπνα, σε εγρήγορση και έχουν μεγάλη προσωπικότητα παρά το μικρό τους μέγεθος.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, εξερχόμενος, θετικός σκύλος
Ύψος: 30-35 εκατοστά
Βάρος: 8 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

Löwchen

36. West Highland White Terrier

Το αξιολάτρευτο Westie είναι οικογενειακό σκυλί για περισσότερα από 300 χρόνια. Αυτό το θαρραλέο σκυλάκι προστατεύει τους ανθρώπους που έχει επιλέξει και μπορεί να γίνει εκπληκτικά δυνατό όταν απειλείται.
Ωστόσο, είναι μια γενικά χαρούμενη και παιχνιδιάρικη ράτσα που δείχνει ανεξαρτησία αλλά και ανάγκη για συντροφικότητα. Ένα σωστά εκπαιδευμένο Westie αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε κάθε νοικοκυριό.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: πιστός, χαρούμενος, διασκεδαστικός σκύλος
Ύψος: 28 εκατοστά (αρσενικό), 25 εκατοστά (θηλυκό)
Βάρος: 7-20 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια

37. Papillon

Τα πανέμορφα Papillons πήραν το όνομά τους από τα τεράστια αυτιά “πεταλούδα”, αλλά δεν έχουν όλα τα Paps αυτιά που στέκονται όρθια (η Phalène είναι η έκδοση με τα αυτιά που πέφτουν). Το Pap μοιάζει με ένα λεπτεπίλεπτο σκυλί αγκαλιάς με μια φτερωτή ουρά, αλλά είναι ωστόσο στιβαρό και πρόθυμο να παίξει. Η φυλή τα καταφέρνει καλά σε διαγωνισμούς ευκινησίας και ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε κλίμα ή περιβάλλον στο σπίτι.
Το Papillion είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες φυλές σε αυτή τη λίστα. Είναι έξυπνες και αγαπούν μια καλή πνευματική πρόκληση. Αν αγαπάτε ένα καλό παιχνίδι φέρετρου, θα χαρείτε να μάθετε ότι το Papillon είναι ένα φυσικό retriever!

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Φιλικό, άγρυπνο, χαρούμενο σκυλάκι
Ύψος: 22-28 εκατοστά
Βάρος: 3-6 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια

papillon

38. Norfolk Terrier

Αν και δεν είναι μια κοινή φυλή στις ΗΠΑ – γεννιούνται λιγότερα από 300 ετησίως – το Norfolk είναι μια στοργική προσθήκη στην οικογένεια. Τούτου λεχθέντος, να είστε υπομονετικοί αν θέλετε ένα, διότι μπορεί να είστε σε λίστα ενός έτους με έναν αξιόπιστο εκτροφέα.
Τα Norfolk είναι πιο δυνατά από ό,τι φαίνονται και τους αρέσει να παραμένουν δραστήρια. Είναι, επίσης, πάντα έτοιμα να κυνηγήσουν το θήραμα, γι’ αυτό μπορεί να θέλετε να κρατάτε το δικό σας δεμένο με λουρί ή περιορισμένο σε μια αυλή. Τα Νόρφολκ είναι από τα μακροβιότερα σκυλιά αυτής της λίστας, με ορισμένα να είναι υγιή μέχρι τα τέλη της εφηβείας τους.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Ατρόμητος, άγρυπνος, διασκεδαστικός σκύλος
Ύψος: 22-25 εκατοστά
Βάρος: 6-7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια

Norfolk Terrier

39. Norrbottenspets

Αυτή η σουηδική/φινλανδική ράτσα είναι ένας τύπος spitz με ουρά που καμπυλώνει στην πλάτη. Το Norrbottenspets είναι κυνηγός και μπορεί να διανύσει την απόσταση όταν χρειάζεται, αλλά είναι εξίσου ικανοποιημένο να είναι ζώο συντροφιάς σε οποιοδήποτε σπίτι.
Αυτή η ράτσα αγαπά τη σωματική δραστηριότητα, οπότε ένα παιχνίδι φέρε-βάλε ή ένα τρέξιμο είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Φροντίστε να κρατάτε το Norrbottenspets σας απασχολημένο τόσο πνευματικά όσο και σωματικά – αυτή η φυλή μπορεί να γίνει καταστροφική και θορυβώδης όταν βαριέται.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Ατρόμητος, ευκίνητος, προσεκτικός σκύλος
Ύψος: 30-40 εκατοστά
Βάρος: 9-15 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-17 χρόνια

40. Dandie Dinmont Terrier

Το Dandie Dinmont έχει τη διάκριση να είναι ο μόνος σκύλος σε αυτόν τον κατάλογο που έχει πάρει το όνομά του από φανταστικό χαρακτήρα – προέρχεται από έναν αγρότη-ιδιοκτήτη τεριέ στο βιβλίο “Guy Mannering” του Sir Walter Scott από το 1814. Αν και πρόκειται για μια ράτσα με σαφώς χαρακτηριστικά τεριέ, το Dandie ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, καθώς είναι πιο χαμηλά στο έδαφος και πιο καμπυλόγραμμο από τις περισσότερες άλλες ράτσες τεριέ.
Το Dandie είναι στοργικό, φιλικό και παιχνιδιάρικο, αλλά όπως τα περισσότερα τεριέ, θα αρπάξει την ευκαιρία να κυνηγήσει μικρότερα ζώα. Όταν εκπαιδεύετε ένα Dandie, κάντε τα καθήκοντά του διασκεδαστικά – καθώς βαριούνται και πεισμώνουν με την υπερβολική επανάληψη.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Ανεξάρτητο, έξυπνο, περήφανο σκυλάκι
Ύψος: 20-25 εκατοστά
Βάρος: 8-11 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

41. Lhasa Apso

Αυτή η φυλή ηλικίας 2.000 ετών πρωτοεμφανίστηκε σε μοναχούς στο Θιβέτ, οι οποίοι πίστευαν ότι όταν ο ιδιοκτήτης ενός Lhasa Apso πεθάνει, αλλά δεν είναι έτοιμος για τη Νιρβάνα, θα μετενσαρκωθεί στο σώμα ενός σκύλου. Το Lhasa ή “σκύλος φρουρός λιονταριού που γαβγίζει” ήταν ο σκύλος φύλαξης των μοναστηριών και εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετικό σκύλο φύλαξης και σήμερα, καθώς είναι στοργικό με τους οικείους, αλλά καχύποπτο με τους ξένους.
Είναι τόσο ανεξάρτητα όσο και στοργικά, χρειάζονται μέτρια άσκηση και πολύ βούρτσισμα. Ωστόσο, δεν θα ανεχτούν πολύ σπρώξιμο, γι’ αυτό να προσέχετε το Lhasa Apso σας με μικρά παιδιά.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: αυτοπεποίθηση, έξυπνο, κωμικό
Ύψος: 25-27 εκατοστά (αρσενικό), ελαφρώς μικρότερο (θηλυκό)
Βάρος: 6-8 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

καλλωπισμός σκύλου

42. Skye Terrier

Αν και το Skye Terrier είναι μικρόσωμο – το πολύ να έχει ύψος 10 ίντσες – τείνει να είναι πιο βαρύ. Αυτή η φυλή περιγράφεται συχνά ως “μεγάλος μικρός σκύλος” με μεγάλο κεφάλι και σώμα πάνω σε πολύ κοντά πόδια.
Τα τεριέ Skye είναι φιλικά και πιστά, ιδιαίτερα γύρω από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά είναι ιδιαίτερα καχύποπτα απέναντι στους ξένους, οπότε η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι καλύτερη. Τα Skye έχουν προσωπικότητα πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθός τους, γι’ αυτό φροντίστε να τα εκπαιδεύσετε καλά, καθώς μπορούν να διοικήσουν το νοικοκυριό σας με την πεισματάρα θέλησή τους. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία τους.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: γενναίος, καλός, Canny
Ύψος: 25 εκατοστά(αρσενικό), 24 εκατοστά (θηλυκό)
Βάρος: 15-20 κιλά (αρσενικό), ελαφρώς ελαφρύτερο (θηλυκό)
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια

43. Swedish Vallhund

Το μακρύ και χαμηλό σουηδικό Vallhund είναι μια αρχαία φυλή που ζούσε στα πλοία των Βίκινγκς πριν από περίπου 1.200 χρόνια, καθώς και ως βοσκός βοοειδών στην ξηρά. Αυτός ο μικρός, στιβαρός σκύλος έχει παχύ τρίχωμα και είναι δυνατός για να είναι τόσο μικρός.
Το Vallhund είναι γεννημένος διασκεδαστής που του αρέσει να κάνει τα άλλα μέλη της οικογένειας να γελούν. Χρειάζονται τόσο ψυχική όσο και σωματική διέγερση για να διατηρούνται ευτυχισμένα και υγιή, καθώς έχουν ΠΟΛΛΗ ενέργεια. Αν θέλετε μια πατάτα του καναπέ, αυτό μπορεί να μην είναι το σκυλί για εσάς.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Φιλικό, ενεργητικό, προσεκτικό
Ύψος: 29-30 εκατοστά (αρσενικό), 28 – 30 εκατοστά (θηλυκό)
Βάρος: 9-16 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

44. Parson, Jack Russell and Russell Terriers

Αυτές οι τρεις ράτσες μοιάζουν πολύ και μπορούν να αποδοθούν στην Αγγλία του 19ου αιώνα και στον αιδεσιμότατο John “Jack” Russell, αλλά υπάρχουν λεπτές διαφορές σε κάθε μία από αυτές. Ενώ και τα τρία είναι σκυλιά εργασίας, το Parson είναι περισσότερο κυνηγός από το Jack, αν και τα δύο θεωρούνται κυνηγοί αλεπούδων. Ο μικρότερος, πιο ήπιος Ράσελ εκτράφηκε κυρίως για συντροφιά.
Και τα τρία είναι αγαπημένα σκυλιά που ζουν γενικά μακρά και υγιή ζωή και αποτελούν ευπρόσδεκτη προσθήκη σε κάθε οικογένεια, καθώς τα πάνε ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά. Η συχνή άσκηση και η πνευματική διέγερση είναι απαραίτητα για αυτές τις περίεργες, ενεργητικές φυλές.

Επισκόπηση της ράτσας:

Τεμπεραμέντο: Ειδοποίηση, Αδιάκριτο, Ζωντανό
Ύψος: 25-29 εκατοστά
Βάρος: 4-7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια

45. Bichon Frise

Το Μπισόν είναι φτιαγμένο για γύρους με τα χνουδωτά λευκά μαλλιά του και την αγαπησιάρικη, ήσυχη συμπεριφορά του, αλλά είναι επίσης αρκετά διασκεδαστικό. Η σόουμπιζ είναι όντως στο αίμα των Μπισόν – συνηθίζουν να διασκεδάζουν ακόμα και βασιλικά πρόσωπα και να παίζουν στο τσίρκο.
Τα μπισόν είναι μικρά, αλλά χρειάζονται σωστή εκπαίδευση, καθώς μπορεί να είναι γκρινιάρικα. Πρόκειται επίσης για μια ράτσα που πρέπει να επιβλέπεται με μικρότερα παιδιά, επειδή μπορεί να τσιμπήσουν ή να σπάσουν και να τραυματιστούν εύκολα με το πολύ σκούντημα και το σπρώξιμο.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, περίεργο
Ύψος: 23-26 εκατοστά
Βάρος: 5-8 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-15 χρόνια

Bichon-frise-dog

46. Russkaya Tsvetnaya Bolonka

Το Bolonka προέρχεται από τη Ρωσία και είναι μέλος της οικογένειας Bichon. Τα σκυλιά ήταν κάποτε σπάνια στην ΕΣΣΔ λόγω του σκληρού κλίματος και της επιθυμίας για σκυλιά εργασίας, και η Bolonka σχεδόν εξαφανίστηκε. Ωστόσο, είχε τη θέση του στη σοβιετική κοινωνία, καθώς τα μεγαλύτερα σκυλιά δεν ήταν πρακτικά για τη ζωή στην πόλη.
Το Bolonka έχει κάποια χαρακτηριστικά σκύλου εργασίας και είναι πολύ προστατευτικό της επικράτειάς του. Είναι επίσης έξυπνοι, αστείοι και αγαπητοί στην οικογένεια που έχουν επιλέξει. Είναι πολύ καλά με τα παιδιά και είναι επίσης ευτυχώς ανεξάρτητα. Το Bolonka υπάρχει στις ΗΠΑ μόλις από το 2002, οπότε δεν είναι περίεργο που θεωρείται “ο σκύλος του 21ου αιώνα”.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, Γοητευτικό, Αδιάκριτο
Ύψος: 22 – 25 εκατοστά
Βάρος: 3 -7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια

47. Teddy Roosevelt Terrier

Το Teddy Roosevelt Terrier ήταν το αγαπημένο των πρώτων Αμερικανών homesteaders για την εκκαθάριση των ιδιοκτησιών τους από τα παράσιτα, κάτι που, αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα κάνουν ακόμα και σήμερα. Ο σκύλος πήρε το όνομά του από τον 26ο πρόεδρο, ο οποίος λέγεται ότι είχε αυτή τη βραχύσωμη ποικιλία αρουραίου τεριέ και βοήθησε στην ανάπτυξη της ράτσας.
Το Teddy είναι ένας ενεργητικός σκύλος εργασίας και αποτελεί πιστό σύντροφο για κάθε μέλος της οικογένειας, είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για ζώο. Τα Teddies μπορούν επίσης να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση διαβίωσης. Ικανοποιούνται να ζουν σε μεγάλο ή μικρό χώρο και μπορούν να είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής σε ένα μάθημα ευκινησίας ή να ζουν ευτυχισμένα και ήσυχα ως ένα στοργικό σκυλάκι.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: Παιχνιδιάρικο, Ευπροσάρμοστο, Ευφυές
Ύψος: 20 – 55 εκατοστά
Βάρος: 4-11 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια

48. Maltese

Το Μαλτέζ είναι μια αρχαία φυλή γνωστή για το πολυτελές, μεταξένιο λευκό της τρίχωμα και τη ζωηρή της προσωπικότητα. Δέχονται την εκπαίδευση όπως η πάπια το νερό, καθώς είναι εξαιρετικά πρόθυμες να ευχαριστήσουν. Η θετική ενίσχυση λειτουργεί καλύτερα στην εκπαίδευση ενός Μαλτέζ και η πρώιμη κοινωνικοποίηση θα είναι ευεργετική.
Αυτή η χαρούμενη ράτσα είναι φιλική προς τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μικρά σκυλιά, θα πρέπει να επιβλέπονται με μικρότερα παιδιά. Επίσης, προσέξτε τους εκτροφείς που διαφημίζουν κουτάβια τύπου “teacup”. Αυτά που είναι κάτω από 4 κιλά μπορεί να έρθουν με μυριάδες προβλήματα υγείας.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ταμπεραμέντο: Απαλό, παιχνιδιάρικο, γοητευτικό
Ύψος: 17 – 22 εκατοστά
Βάρος: Κάτω από 7 κιλά
Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια

Maltese

49. Tibetan Terrier

Αυτός ο “ιερός σκύλος του Θιβέτ” έχει “χιονοπέδιλα” (μεγάλα και επίπεδα) πόδια που τα βοηθούν να διασχίζουν χιονισμένα και ορεινά εδάφη και να ζουν ανάμεσα σε μοναχούς ως βοσκοί και φύλακες προβάτων. Το Θιβετιανό τεριέ δεν είναι πραγματικό τεριέ, αλλά του δόθηκε το όνομα αυτό επειδή έχει μικρότερο μέγεθος.
Η ράτσα είναι καλοκάγαθη και φιλική μέχρις εσχάτων, αλλά δεν είναι καλό φυλάκιο για το λόγο αυτό. Το Θιβετιανό τεριέ τα καταφέρνει καλά σε κάθε διαγωνισμό και έχει μια ευγενική συμπεριφορά που του επιτρέπει να ευδοκιμεί σχεδόν σε κάθε κατάσταση διαβίωσης.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: στοργικός, πιστός, ευαίσθητος σκύλος
Ύψος: 33 – 40 εκατοστά
Βάρος: 8-13 κιλά (αρσενικό), ελαφρώς μικρότερο (θηλυκό)
Προσδόκιμο ζωής: 15-16 χρόνια

50. Miniature and Toy Poodle

Όπως και τα μεγαλύτερα τυπικά κανίς, τα μίνι και toy κανίς συχνά προσελκύουν νέους ιδιοκτήτες σκύλων λόγω της ελάχιστης τριχόπτωσης (αυτό τα καθιστά επίσης καλή επιλογή για άτομα με αλλεργίες).
Είναι δραστήρια σκυλιά με υψηλά επίπεδα ενέργειας, αλλά η περιποίηση είναι ίσως η μεγαλύτερη δέσμευση όταν έχετε ένα μινιατούρα ή toy poodle. Το τρίχωμά τους θα πρέπει να βουρτσίζετε καθημερινά για να αποφύγετε το στρώσιμο.

Επισκόπηση της ράτσας:

Ιδιοσυγκρασία: Ενεργό, υπερήφανο, πολύ έξυπνο σκυλί
Ύψος: Κάτω από 25 εκατοστά (παιχνίδι), 25-29 εκατοστά (μικρογραφία)
Βάρος: 2-3 κιλά (παιχνίδι), 5-7μκιλά (μικρογραφία)
Προσδόκιμο ζωής: 10-18 χρόνια

Poodle toyΑυτή ήταν η λίστα με τις 50 μικρόσωμες φυλές ιδανικές για μικρότερα διαμερίσματα ή με μικρούς εξωτερικούς χώρους. Πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο ρωτήστε για τις ανάγκες τους καθώς η υιοθεσία συνοδεύεται από ευθύνες και δέσμευση προς αυτόν τον μικρό σας χνουδωτό φίλο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr