Miniature Dachshund: O σκύλος λουκάνικο, Χαρακτήρας, προσωπικότητα, ανάγκες και ιστορία, Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Το Miniature Dachshund είναι ένα σκυλί με μικρό μέγεθος, μακρύ και χαμηλό σώμα που κάποτε αποτελούσε ισχυρό προνόμιο για την φυλή καθώς μπορούσε να εισέλθει και να κινηθεί ελεύθερα σε μικρές σήραγγες και κρησφύγετα. Επίσης η φυλή έχει μια ευχάριστη και ενεργητική έκφραση. Η αυτοπεποίθησή τους, η έντονη μύτη και η δυνατή φωνή τους είναι επίσης κοινά χαρακτηριστικά αυτής της φυλής.

Miniature Dachshund, μάθε τα πάντα για αυτή την φυλή

Τύπος: Κυνηγόσκυλο
Βάρος: περίπου 5 κιλά
Ύψος: 12 με 15 εκατοστά
Οικογένεια: Scenthound
Καταγωγή: Γερμανία
Ημερομηνία καταγωγής: 1500
Άλλα ονόματα: Zwergteckel

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Μινιατούρα Dachshund

Το βάδισμά τους είναι εύκολο και απαλό. Κάθε μία από τις τρεις ποικιλίες παλτών έχει ειδικά χαρακτηριστικά: το λείο είναι κοντό και λαμπερό, προσφέροντας κάποια προστασία έναντι των καιρικών συνθηκών. Τα μακρύτριχα είναι κομψά, μερικές φορές είναι κυματιστό το τρίχωμά τους και τους παρέχει κάπως περισσότερη προστασία. Τα συρμάτινα τριχώματα είναι σφιχτά, παχιά και σκληρά με λεπτότερο υπόστρωμα, παρέχοντας μέγιστη προστασία.

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Miniature Dachshund

• Επίπεδο ενέργειας 4/5
• Απαιτήσεις άσκησης 2/5
• Παιχνίδι 3/5
• Αγάπη 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 2/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
• Εγρήγορση 1/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 2/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 2/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 3/5
• Φωνητικότητα 5/5

Υγεία και πιθανά προβλήματα υγείας της φυλής

• Σημαντικές ανησυχίες: νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου
• Μικρές ανησυχίες: KCS – ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα
• Περιστασιακές καταστάσεις: διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις, επιγονατίδα, γαστρική στρέψη, Cushing’s, κώφωση (σε διπλές θηλές)
• Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτι, γόνατο
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια
Σημείωση: Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό πρόβλημα. Επίσης τα Double Dapple σκυλάκια (το Double Dapple είναι το χρώμα ενός σκύλου που είναι το αποτέλεσμα του ζευγαρώματος δύο Dapple Dachshunds) μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στην ακοή και την όραση.

Ιστορία της φυλής Miniature Dachshund

Η τεκμηρίωση του Dachshund ως φυλής δεν ανακαλύφθηκε πριν από τον 17ο αιώνα. Υπήρχαν αρκετές αναφορές για σκύλους με “χαμηλά, στραβά πόδια” που ονομάζονταν Little Barrow Dogs, Dachsels και Badger Dogs. Η σύγχρονη ονομασία “Dachs” στα γερμανικά σημαίνει “σκύλος ασβού” (dachs). Η φυλή έχει τρία διαφορετικά τρίχωμα και δύο διαφορετικά μεγέθη, αλλά και διαφορετικά χρώματα. Η πρώτη φυλή, με πιο ανοιχτόχρωμο τρίχωμα, προήλθε από τη διασταύρωση ενός μικρού γαλλικού πόιντερ που ονομάζεται brakk και ενός Πίντσερ. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σε ξύλινα γλυπτά του 16ου αιώνα για σκύλους παρόμοιους με τα μακρύτριχα Dachshund.
Είναι επίσης πιθανό ότι το μακρύτριχο ντακσούντ προήλθε από διασταύρωση με το σπανιέλ και το γερμανικό Stauberhund.
Οι αναφορές για το μαλλί του ταχτσούντ χρονολογούνται από το 1797 και η σύγχρονη φυλή εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η φυλή είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης μεταξύ του Ντάτσχουντ, του γερμανικού Windsher Pinscher και του Dandy Dinmont Terrier.
Πριν από το 1900, το Miniature Dachshund εκτρέφονταν για να προστατεύει τα σπίτια και τα αγροκτήματα από τους αρουραίους. Ορισμένες διασταυρώσεις ήταν τυχαίες, άλλες σκόπιμες.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μικροσκοπικά σκυλιά που προέκυπταν δεν έμοιαζαν με Dachshund, και μέχρι το 1910 τα πρότυπα για τους τύπους των Miniature Dachshund αυστηροποιήθηκαν: τα σκυλιά με λείο τρίχωμα ονομάζονταν μικροσκοπικά πίνσερ, τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα ονομάζονταν παπιγιόν και τα σκυλιά με συρμάτινο τρίχωμα ονομάζονταν μικροσκοπικά σνάουζερ. Κάθε τύπος τρίχας μπορούσε να διασταυρωθεί με διαφορετικές φυλές για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Στη συνέχεια έγιναν δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Σήμερα έχουν καθιερωθεί ως ο πιο δημοφιλής κυνηγετικός σκύλος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Τα Miniature Dachshund είναι μικρά σκυλιά, αλλά είναι γενναία και έτοιμα για κάθε περιπέτεια. Συχνά τους αρέσει να κυνηγούν, να σκάβουν και να μυρίζουν. Λατρεύουν κάθε είδους παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες τους. Μπορούν να είναι ανεξάρτητα, αλλά θα συνοδεύσουν την οικογένεια σε οποιαδήποτε οικογενειακή δραστηριότητα, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία.
Τα Miniature Dachshund τα πάνε καλά με τα παιδιά της οικογένειας, αν και ορισμένα μπορεί να χρειαστεί να εισαχθούν σε μικρά παιδιά με προσοχή. Τα περισσότερα σκυλιά είναι επιφυλακτικά απέναντι στους ξένους και ορισμένα γαβγίζουν μανιωδώς. Οι μακρύτριχες φυλές είναι πιο ήρεμες και οι συρμάτινες είναι πιο κοινωνικές.Ορισμένα κουτάβια είναι επίσης ντροπαλά. Η σωστή κοινωνικοποίηση από την κουταβική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ντροπαλότητας του σκύλου σας.

Στέγαση και ιδιαιτερότητες φυλής

Αν και είναι πολύ δραστήρια σκυλιά, η ανάγκη τους για ξεκούραση και άσκηση μπορεί να ικανοποιηθεί με μέτριους περιπάτους με λουρί και παιχνίδια στον κήπο. Μπορεί να ευδοκιμήσουν στην αστική ή την επίπεδη ζωή, αλλά είναι ευτυχισμένα όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και αγαπούν κάθε υπαίθρια δραστηριότητα.Οι ράτσες με λείο τρίχωμα απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου περιποίηση. Οι μακρύτριχες φυλές χρειάζονται βούρτσισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top