7 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και μισούν οι γάτες: Πως να τα διορθώσετε

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Η γάτα σας φαίνεται αναστατωμένη ή ανήσυχη; Αυτό που ενοχλεί τη γάτα σας μπορεί κάλλιστα να είναι κάτι που ενοχλεί και εσάς. Από τα βρώμικα μπάνια μέχρι το χαλασμένο φαγητό και την πολύ δυνατή μουσική, οι γάτες και οι άνθρωποι μοιράζονται περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζετε. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να κάνετε κάποια λάθη ως ιδιοκτήτης, προκαλώντας εν αγνοία σας αυτά τα πράγματα που δεν αντέχουν οι γάτες. Μην ανησυχείτε εδώ θα δείτε πώς να τα διορθώσετε.

Οι γάτες σιχαίνονται να νιώθουν μοναξιά

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι γάτες δεν είναι μοναχικά ζώα! Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της για μεγαλύτερες περιόδους από ό,τι θα μπορούσατε να αφήσετε έναν σκύλο, αλλά οι γατούλες αποζητούν την προσοχή, τη συντροφικότητα και την αγάπη όπως κάθε άλλος τριχωτός φίλος -ή άνθρωπος. Αν μείνει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να ταραχτεί και να αναπτύξει αισθήματα άγχους, ακόμη και κατάθλιψης.

Εάν έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, φροντίστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τη γάτα σας. Ακόμη και 15 λεπτά παιχνιδιού κάθε λίγες ώρες θα την κρατήσουν ευτυχισμένη και υγιή. Μια ακόμη καλύτερη λύση; Εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε μια άλλη γάτα, ώστε να έχει έναν σύντροφο πλήρους απασχόλησης.

Οι γάτες μισούν τα βρώμικα κουτιά άμμου

Η χρήση μιας βρώμικης τουαλέτας -δημόσια ή στο σπίτι- είναι αρκετά αηδιαστική, σωστά; Λοιπόν, οι γάτες αισθάνονται το ίδιο για τα βρώμικα κουτιά άμμου.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα κουτιά άμμου της γάτας σας κάθε μέρα ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με τον αριθμό των γατών που έχετε και τις συνήθειές τους στην τουαλέτα. Δεν θέλετε να σκουπίζετε τα κακά καθημερινά; Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα αυτοκαθαριζόμενο κουτί άμμου.

Η διατήρηση ενός καθαρού κουτιού απορριμμάτων δεν αφορά μόνο το σκούπισμα. Ανάλογα με τον τύπο της άμμου που χρησιμοποιείτε, τη συχνότητα με την οποία τη σκουπίζετε και τον αριθμό των γατών στο νοικοκυριό σας, η άμμος πρέπει να αντικαθίσταται περίπου κάθε δύο εβδομάδες.

Οι γάτες μισούν το χαλασμένο φαγητό

Πιθανότατα δεν θέλετε ένα μεγάλο πιάτο με χαλασμένο φαγητό -και έκπληξη!- ούτε και η γάτα σας. Το ωμό ή χαλασμένο φαγητό δεν έχει μόνο κακή γεύση, αλλά μπορεί επίσης να αρρωστήσει τη γάτα σας. Βακτήρια όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος μπορούν να αναπτυχθούν σε φαγητό που είναι εκτεθειμένο για πολύ καιρό, ειδικά τους θερμούς μήνες.

Κάθε φορά που σερβίρετε τα γεύματα της γατούλας σας, φροντίστε να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης τόσο στις υγρές όσο και στις ξηρές τροφές. Εάν διαπιστώνετε ότι αποθηκεύετε πολλά υπολείμματα μετά τα γεύματα της γάτας σας, ίσως χρειαστεί να αξιολογήσετε πόσο πραγματικά χρειάζεται να τρώει. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε με βάση τη φυλή, την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριότητάς του.

Οι γάτες μισούν τα αηδιαστικά φάρμακα

Όταν αισθάνεστε άσχημα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να πάρετε κάποιο φάρμακο με άσχημη γεύση. Και το ίδιο ισχύει και για τη γάτα σας. Όταν παίρνετε φάρμακα, πολλές γάτες βγάζουν αφρό στο στόμα ή απλά τα φτύνουν.

Είτε η γάτα σας χρειάζεται φάρμακα για ένα κρυολόγημα ή μια λοίμωξη είτε έχει μια χρόνια πάθηση που απαιτεί τη συνεχή χορήγηση φαρμάκων, είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε την εμπειρία λίγο πιο εύγευστη για τη γατούλα.

Αρχικά, εκπαιδεύστε τη γάτα σας να νιώθει άνετα όταν της πιάνουν το πρόσωπο και το στόμα- συνδέστε τις αισθήσεις με κάτι θετικό ανταμείβοντάς την με μια μικρή λιχουδιά. Στη συνέχεια, καθιερώστε ένα πρόγραμμα χορήγησης φαρμάκων, ώστε να γνωρίζει τι να περιμένει και πότε.

Αν εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα με τη χορήγηση των χαπιών, υπάρχουν πολλές μαλακές λιχουδιές σχεδιασμένες για τη συγκράτηση των χαπιών.

Οι γάτες μισούν το υπερβολικά επιθετικό χάιδεμα

Αν έχετε γάτα, ξέρετε ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιοχές που σας επιτρέπει να χαϊδέψετε -και αν χαϊδέψετε το λάθος σημείο, θα γρατζουνίσει ή θα δαγκώσει. Οι γάτες μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα απτικά ερεθίσματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του πού και πώς τις χαϊδεύετε.

Θέλετε να κρατήσετε τη γάτα σας ευτυχισμένη; Οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη στο κεφάλι και το λαιμό -και αντιπαθούν σοβαρά τα “ολόσωμα” χάδια σε όλο το μήκος της πλάτης τους- οπότε προσπαθήστε να επιμείνετε μόνο στις περιοχές γύρω από το κεφάλι και το λαιμό της. Δώστε μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά και τα σήματα του σώματός της για να καταλάβετε τα αποδεκτά και μη αποδεκτά χάδια.

Οι γάτες μισούν τον ανταγωνισμό από άλλες γάτες

Είτε μάχονται για φαγητό, χώρο, παιχνίδια ή την προσοχή των ανθρώπων τους, οι γάτες μπορεί να ζηλεύουν η μία την άλλη. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η ζήλια ή η φύλαξη πόρων μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετικότητα και, ανάλογα με την κατάσταση, ως λανθασμένη επιθετικότητα.

Για παράδειγμα: Εάν μια γάτα του σπιτιού αισθάνεται ότι απειλείται από μια γάτα εξωτερικού χώρου, αλλά δεν μπορεί να της επιτεθεί, η γάτα του σπιτιού μπορεί να ανακατευθύνει την επιθετικότητά της προς μια άλλη γάτα μέσα στο σπίτι.

Οι γάτες μισούν τους δυνατούς θορύβους

Από καταιγίδες μέχρι καυγάδες και πυροτεχνήματα, οι πολλοί δυνατοί θόρυβοι και η φασαρία μπορεί να στρεσάρουν τη γάτα σας. Και το χρόνιο στρες από τους δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας, όπως νευρικότητα, επιθετικότητα ή κατάθλιψη, καθώς και τριχόπτωση, έλλειψη όρεξης και υπερβολική περιποίηση.

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση της γάτας σας σε δυνατούς θορύβους. Κρατήστε την σε έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο όταν έρχονται καλεσμένοι ή κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας και αποφύγετε να παίζετε πολύ δυνατή μουσική ή να ανεβάζετε την ένταση της τηλεόρασης.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr