8 τρόποι για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας από ασθένειες- Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Η επιστήμη έχει δείξει ότι ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και της συνολικής ευεξίας ενός ατόμου. Είτε είστε λάτρης της γάτας είτε του σκύλου, ένα πράγμα είναι σίγουρο – θέλετε το καλύτερο για τον ζωικό σας σύντροφο. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να κολλήσουν διάφορους τύπους ασθενειών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και μπορούν να μεταδοθούν σε εσάς.

1. Να ενημερώνεστε για τους εμβολιασμούς

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από ασθένειες είναι τα εμβόλια. Ορισμένες ασθένειες που μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη περιλαμβάνουν:

Bordetella
Εντερικά σκουλήκια
Λεπτοσπείρωση
Νόσος του Lyme
Παρβοϊός
Λύσσα
Ορισμένα εμβόλια απαιτούνται ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει άλλα με βάση το κατοικίδιό σας και τον κίνδυνο που διατρέχει για διάφορες ασθένειες. Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή προστασία, ακολουθήστε το πρόγραμμα εμβολιασμών για το κατοικίδιό σας. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να απαιτούν αναμνηστικά εμβόλια κάθε λίγα χρόνια.

2. Χρήση προληπτικών φαρμάκων

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι κοινά προβλήματα για τις γάτες και τους σκύλους, ειδικά για όσους περνούν χρόνο έξω. Αυτά τα παράσιτα είναι ενοχλητικά και μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες. Τα τσιμπούρια μπορούν να εξαπλωθούν:

Αναπλάσμωση
Bartonella
Νόσο του Lyme
Πυρετό

Η προφύλαξη του κατοικίδιου ζώου σας από ψύλλους και τσιμπούρια μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε αυτά τα παράσιτα μακριά. Υπάρχουν περιλαίμια για ψύλλους και τσιμπούρια, τοπικά φάρμακα και φάρμακα από το στόμα. Μπορείτε να ζητήσετε ένα προληπτικό κατά του καρδιοσκώληκα.

Όσον αφορά τα προληπτικά φάρμακα, υπάρχουν διάφορες επιλογές χωρίς συνταγή και με συνταγή. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε τις καλύτερες για το κατοικίδιό σας.

3. Ελέγχετε τα κατοικίδια ζώα σας όταν μπαίνουν μέσα

Εάν το κατοικίδιό σας περνάει αρκετό χρόνο έξω, είναι πάντα καλή ιδέα να το ελέγχετε για ψύλλους και τσιμπούρια – ακόμη και αν χρησιμοποιείτε προληπτικά φάρμακα. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά τα κατοικίδια ζώα εσωτερικού χώρου, εάν ζουν με άλλο ζώο που βγαίνει έξω. Αν βρείτε τσιμπούρι, αφαιρέστε το το συντομότερο δυνατό για να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσει ή να αναπτύξει μόλυνση το κατοικίδιό σας. Εάν δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε μόνοι σας το τσιμπούρι, καλέστε τον κτηνίατρό σας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

4. Πραγματοποιήστε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο

Ενώ τα κατοικίδια ζώα συχνά δείχνουν σημάδια ασθένειας, ορισμένα συμπτώματα δεν είναι πάντα αντιληπτά αμέσως. Οι ετήσιες (ή δύο φορές το χρόνο) εξετάσεις ευεξίας από έναν επαγγελματία κτηνίατρο μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών, που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχει το κατοικίδιό σας.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ρουτίνας, ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει το κατοικίδιό σας από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Καθώς ακούει, κοιτάζει και ψηλαφεί γύρω του, θα ελέγχει για σημάδια πιθανών προβλημάτων. Θα πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις και εξέταση κοπράνων. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν ορισμένα ζητήματα, όπως παράσιτα και ασθένειες. Εάν ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά, θα σας συστήσει μια πορεία θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες ή φάρμακα.

5. Προγραμματίστε ένα ραντεβού εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια ασθένειας

Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να κολλήσει πολλές ασθένειες που θα προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα του παρβοϊού (μια ασθένεια που επηρεάζει το λεπτό έντερο) μπορεί να περιλαμβάνουν λήθαργο, απώλεια όρεξης και αιματηρή διάρροια.

Τα συμπτώματα του πορφυρόχρους πυρετού περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο του προσώπου. Παρόλο που ορισμένα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τίποτα σοβαρό, προγραμματίστε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό αν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το κατοικίδιό σας. Όσο νωρίτερα επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστούν πολλές ασθένειες.

6. Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από την άγρια φύση

Τα άγρια ζώα, όπως τα ρακούν, τα οπόσουμ και άλλα, μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν στο κατοικίδιό σας εάν δαγκωθούν ή γρατζουνιστούν. Μπορείτε να διατηρήσετε τα κατοικίδιά σας ασφαλή, φροντίζοντας να βρίσκονται μακριά από άγρια ζώα. Εάν τα κατοικίδιά σας βγαίνουν έξω, βγάλτε τα βόλτα με λουρί ή κρατήστε τα σε περιφραγμένη αυλή.

Λάβετε επίσης μέτρα για να αποφύγετε τα άγρια ζώα. Μην αφήνετε φαγητό ή νερό έξω. Κρατήστε τους υπαίθριους κάδους απορριμμάτων καλά καλυμμένους ή αποθηκεύστε τους στο γκαράζ μέχρι την ημέρα των σκουπιδιών. Και πάλι, βεβαιωθείτε ότι οι εμβολιασμοί είναι ενημερωμένοι. Καλέστε την υπηρεσία ελέγχου ζώων αν βρείτε άγρια ζώα να ζουν κάτω από τη βεράντα σας ή σε μέρη που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ιδιοκτησία σας.

7. Προσέξτε τι τρώει το κατοικίδιό σας

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα κατοικίδιά σας. Ορισμένα κατοικίδια, ωστόσο, είναι περίεργα και μπορεί να αναποδογυρίσουν τον κάδο απορριμμάτων για να δουν τι υπάρχει μέσα. Όταν το κάνουν, μπορεί να αποφασίσουν να καταπιούν χαλασμένη τροφή, η οποία μπορεί να έχει βακτήρια ή παράσιτα πάνω της. Θα πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε τα κατοικίδιά σας να μοιράζονται ένα κοινόχρηστο μπολ με νερό, όπως αυτό στο πάρκο.

8. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά

Δεδομένου ότι πολλές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο, η φροντίδα του εαυτού σας είναι επίσης σημαντική. Για να αποφύγετε να κολλήσετε οτιδήποτε, πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά το χάιδεμα, το χειρισμό τροφής και λιχουδιών για κατοικίδια και τον καθαρισμό μετά από αυτά. Αν το κατοικίδιό σας δεν είναι άρρωστο, διατηρήστε ούτως ή άλλως την καλή πρακτική πλένοντας τα χέρια σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top