Αίμα στα ούρα της γάτας σας: Αιτίες, Θεραπεία, Πρόληψη-Χρήσιμες πληροφορίες

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Κάνετε το συνηθισμένο καθαρισμό της άμμου και παρατηρείτε σταγόνες αίματος στα ούρα της γάτας σας, τι σημαίνει αυτό; Το αίμα στα ούρα της γάτας σας είναι πάντα ανησυχητικό και μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία θεμάτων, από το στρες μέχρι μια νόσο του ουροποιητικού συστήματος.

Η αιματουρία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίμα στα ούρα. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ούρα με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα ή θρόμβους αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ούρα μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά και η αιμορραγία μπορεί να είναι σε μικροσκοπικό επίπεδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα θα ανιχνευθεί με διαγνωστικές και εργαστηριακές αναλύσεις.

Αιτίες αίματος στα ούρα της γάτας

Το αίμα στα ούρα αποτελεί σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος και όχι διάγνωση. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να παρατηρηθεί με μια ποικιλία καταστάσεων υγείας και αν παρατηρηθεί, η γάτα σας θα πρέπει να επισκεφθεί έναν κτηνίατρο.

Οι βακτηριακές ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πολύ λιγότερο συχνά στις γάτες απ’ ό,τι στους σκύλους, με μόνο ένα έως δύο τοις εκατό των γατών να υποφέρουν από ουρολοιμώξεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνηθέστερα αυτό που έχουν οι γάτες είναι το Σύνδρομο Πανδώρα, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία αποτελείται από κάτι περισσότερο από ένα απλό αντιβιοτικό.

Μια νόσος του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις γάτες. Περιλαμβάνει φλεγμονή και δυσφορία στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα, η οποία είναι ο σωλήνας που οδηγεί από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος. Αυτό έχει διάφορες ονομασίες, FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) ή FIC (Feline Idiopathic Cystitis, Idiopathic σημαίνει ότι η αιτία είναι άγνωστη) καθώς και το σύνδρομο Πανδώρα.

Το σύνδρομο Πανδώρα δεν έχει μία και μόνη αιτία. Οι υποκείμενες αιτίες οφείλονται πιθανότατα σε πολλαπλούς παράγοντες: μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και των ορμονών, παχυσαρκία, περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, ιστορικό πρώιμης δυσμενούς εμπειρίας ή έντονα στρεσογόνα γεγονότα, συμβίωση με άλλες γάτες, λοιμώξεις, πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα και/ή βραχώδεις συλλογές ορυκτών που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα των γατών και εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή.

Οι γάτες με το σύνδρομο Πανδώρα παρουσιάζουν συχνότερα σημάδια φλεγμονής της ουροδόχου κύστης, δυσκολία και πόνο κατά την ούρηση, αυξημένη συχνότητα ούρησης, ούρηση εκτός του κουτιού και αίμα στα ούρα. Συχνά οι γάτες με σύνδρομο Πανδώρα έχουν χρόνια προβλήματα ούρησης που αυξάνονται και μειώνονται.

Απόφραξη της ουρήθρας

Η απόφραξη της ουρήθρας είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που μπορεί να προκαλέσει την ούρηση αίματος. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στις αρσενικές γάτες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε θηλυκές γάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ουρήθρα μιας αρσενικής γάτας είναι πολύ μακρύτερη και πολύ στενότερη από εκείνη μιας θηλυκής γάτας και έτσι είναι πιο επιρρεπής στο να αποφραχθεί.

Η απόφραξη της ουρήθρας συμβαίνει όταν η ουρήθρα (ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος) αποφράσσεται και η γάτα δεν μπορεί να κατουρήσει. Η απόφραξη μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων βλεννογόνων βουλωμάτων, ουρολιθικών λίθων, ουροποιητικών κρυστάλλων, στενώσεων ή όγκων. Μια απόφραξη μπορεί να προκύψει από σπασμούς της ουρήθρας ή από οίδημα δευτερογενώς λόγω φλεγμονής στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι δύσκολο ή αδύνατο για τη γάτα να αδειάσει την ουροδόχο κύστη, καθιστώντας το επείγον περιστατικό απειλητικό για τη ζωή της. Εάν η γάτα σας έχει πρόβλημα στην ούρηση, θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως από κτηνίατρο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η απόφραξη της ουρήθρας μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο μέσα σε 24 έως 48 ώρες.5
Άλλες αιτίες

Αν και είναι λιγότερο συχνές αιτίες, η αιματουρία μπορεί επίσης να προκληθεί από δυσκοιλιότητα, όγκους του ουροποιητικού συστήματος, συγγενείς ανωμαλίες (γενετικές ανωμαλίες) ή τραυματισμό του ουροποιητικού συστήματος ή του νωτιαίου μυελού.

Τι να κάνετε αν υπάρχει αίμα στα ούρα της γάτας σας

Εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα της γάτας σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Κατά την κτηνιατρική σας επίσκεψη, ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις για να αποκλείσει τις γνωστές αιτίες του αίματος στα ούρα και να θέσει διάγνωση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Ιστορικό: Ο κτηνίατρός σας με τη βοήθεια του κτηνιατρικού τεχνικού θα λάβει το ιστορικό της γάτας σας. Αυτό θα περιλαμβάνει τη συμπεριφορά της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλαγών στο περιβάλλον, τη ρουτίνα και το πρόγραμμα της γάτας, καθώς και τυχόν άλλα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει στο σπίτι.
  • Φυσική εξέταση: Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση του κατοικίδιου ζώου σας.
  • Αιματολογικές εξετάσεις και ανάλυση ούρων: Με τη λήψη και τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων και ανάλυσης ούρων, ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να δει πώς λειτουργούν τα εσωτερικά όργανα της γάτας σας, καθώς και να ελέγξει για αφυδάτωση, φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και λοίμωξη.
  • Καλλιέργεια ούρων: Ένα δείγμα ούρων θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνεται μέσω κυστεοκέντησης, η οποία είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια βελόνα τοποθετείται στην ουροδόχο κύστη μέσω του κοιλιακού τοιχώματος και αφαιρείται δείγμα ούρων. Η εξέταση καλλιέργειας ούρων είναι μια μέθοδος προσδιορισμού των συγκεκριμένων βακτηρίων που ενδέχεται να προκαλούν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δείγματος ούρων σε ένα ειδικό μέσο, την επώαση του δείγματος ώστε τα βακτήρια να αναπτυχθούν και, στη συνέχεια, την ταυτοποίηση των βακτηρίων. Συνήθως διεξάγεται μια δεύτερη εξέταση (εξέταση ευαισθησίας) για τον προσδιορισμό των πιο αποτελεσματικών αντιβιοτικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά των εμπλεκόμενων βακτηρίων.
  • Ακτίνες Χ και υπερηχογράφημα: Αυτές γίνονται για να εκτιμηθεί εάν η ουροδόχος κύστη εμφανίζεται ανώμαλη ή περιέχει πέτρες η ουροδόχο κύστη.

Θεραπεία για το αίμα στα ούρα της γάτας σας

Η θεραπεία για την αιματουρία βασίζεται στην υποκείμενη αιτία και προσαρμόζεται στην εκάστοτε γάτα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα κατά του πόνου, αλλαγές στη διατροφή, αύξηση της πρόσληψης νερού, θεραπεία με υγρά, σπασμολυτικά φάρμακα που βοηθούν την ουροδόχο κύστη να χαλαρώσει και μείωση του στρες.

Εάν η γάτα σας έχει απόφραξη της ουρήθρας, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ανακουφίσει την απόφραξη γρήγορα. Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να ηρεμήσει ή να αναισθητοποιήσει τη γάτα σας για να τοποθετήσει έναν ουροκαθετήρα μαζί με την παροχή υποστηρικτικής φροντίδας για την αντιμετώπιση του πόνου, της ναυτίας και των μεταβολικών αλλαγών.

Οι λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και παυσίπονα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια συνταγογραφούμενη δίαιτα για να προσπαθήσει να διαλύσει τον λίθο της ουροδόχου κύστης σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Εάν η συνταγογραφούμενη δίαιτα δεν αποδώσει, οι πέτρες πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. Η δίαιτα και η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κρυστάλλων ούρων.

Πώς να αποτρέψετε το αίμα στα ούρα της γάτας σας

Δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε το αίμα στα ούρα της γάτας σας, αλλά υπάρχουν παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες η γάτα σας να έχει αίμα στα ούρα της, οι οποίοι περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη μειωμένη πρόσληψη νερού και μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες, το στρες.

Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά και τις συνήθειες αποβολής της γάτας σας και φροντίστε να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρό σας για τυχόν αλλαγές ή ανησυχίες.
Κρατήστε τις γάτες σας δραστήριες με παιχνίδι και παιχνίδια παζλ τροφής για να βοηθήσετε στην πρόληψη της παχυσαρκίας.


Αυξήστε την πρόσληψη νερού: Η αύξηση της πρόσληψης νερού συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων ούρησης στις γάτες. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει παρέχοντας διάφορες πηγές νερού, όπως σιντριβάνια νερού, φαρδιές και ρηχές λεκάνες και έχοντας νερό διαθέσιμο σε κάθε όροφο του σπιτιού σας. Η σίτιση με υγρή τροφή, μια κονσερβοποιημένη δίαιτα με συνταγή για το ουροποιητικό σύστημα και η προσθήκη νερού στην τροφή τους παρέχει εύκολα στις γάτες σας περισσότερο νερό.

Μείωση του άγχους: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε στη μείωση του στρες της γάτας σας. Οι φερομόνες, όπως το Feliway και η κλασική μουσική, όπως το Through a Cat’s Ear, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός χαλαρού, φιλικού προς τη γάτα περιβάλλοντος. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παρέχετε στη γάτα σας μια ρουτίνα και ένα σταθερό πρόγραμμα και να έχετε επίγνωση του στρες που προκαλούν οι αλλαγές, όπως οι κατασκευές στο σπίτι, οι διακοπές κ.λπ.

Κατάλληλη ρύθμιση του κουτιού απορριμμάτων: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και προβλήματα ούρησης. Όσον αφορά τα κουτιά άμμου, θα πρέπει να υπάρχει ένα κουτί άμμου για κάθε γάτα στο σπίτι, συν ένα επιπλέον. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας όροφοι στο σπίτι, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα κουτί άμμου ανά όροφο. Όσο μεγαλύτερο είναι το κουτί, τόσο το καλύτερο, τα κουτιά θα πρέπει να είναι 1,5 φορά το μήκος της γάτας σας και τα κουτιά θα πρέπει να βρίσκονται σε ανοιχτούς, καλά αεριζόμενους χώρους και να διατηρούνται καθαρά.

Συνολικά, το αίμα στα ούρα της γάτας σας μπορεί να προκληθεί από διάφορα προβλήματα που προέρχονται από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα των γατών. Αν ποτέ νιώσετε ότι η γάτα σας αντιμετωπίζει πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα, ειδικά αν προσπαθεί να ουρήσει και φαίνεται να αισθάνεται άβολα, ζητήστε κτηνιατρική βοήθεια.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr