Αλλαγή θερινής ώρας: Πώς επηρεάζει γάτες και σκύλους και πώς να τα προετοιμάσετε;- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη θερινή ώρα: τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023, τα ρολόγια θα μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και πιθανότατα θα κοιμόμαστε μία ώρα λιγότερο, γεγονός που θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση. Αλλά όπως ακριβώς επηρεάζει τους ανθρώπους, έτσι επηρεάζει και τα ζώα. Ας δούμε τι ισχύει για τις γάτες και τους σκύλους μας.

Πηγή άγχους

Κάθε ζωντανό ον στη Γη ρυθμίζεται από κιρκάδιους ρυθμούς. Και κάθε αλλαγή μπορεί να γίνει πηγή άγχους. Ευτυχώς, είναι πολύ απίθανο η αλλαγή της ώρας να έχει τόσο ισχυρό αντίκτυπο, εκτός κι αν ζούμε ήδη με ζώα που έχουν προβλήματα υγείας . Σε κάθε περίπτωση, είναι τα σκυλιά που υφίστανται την αλλαγή ελαφρώς περισσότερο. Οι γάτες σχεδόν πάντα σε ξυπνούν όταν ανατέλλει ο ήλιος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους νοιάζει τι ώρα είναι στην πραγματικότητα . Δεν ζουν με το ρολόι στον καρπό τους.

Ο ηλιακός χρόνος είναι καλύτερος

Πρέπει να ειπωθεί ότι όλα τα ζώα, είτε άγρια ​​είτε κατοικίδια, τείνουν να ακολουθούν τον ηλιακό χρόνο. Υπάρχουν οφέλη για όλα τα έμβια όντα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, αλλά η μετάβαση στην τυπική ώρα δημιουργεί απίστευτα προβλήματα στα νυκτόβια ζώα, όπως τα ελάφια, αλλά το πρόβλημα στο επίκεντρο των πάντων είναι πάντα ο άνθρωπος. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποκάλυψε στην πραγματικότητα ότι η θερινή ώρα θα αποτρέψει το θάνατο περίπου 36.550 ελαφιών, 33 ανθρώπων, 2.054 τραυματισμών και 1,19 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος κάθε χρόνο, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό οφείλεται μόνο σε συγκρούσεις μεταξύ ελαφιών και αυτοκινήτων λόγω κακού φωτισμού του δρόμου το βράδυ.

Τα ατυχήματα αυξάνονται

Κατά τη μετάβαση από την τυπική ώρα στη θερινή ώρα, παγκοσμίως σημειώνονται μεταξύ 30 και 40% περισσότερα τροχαία ατυχήματα τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Και εδώ, αυτή η τάση επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας σχετικά με τις επιπτώσεις της θερινής ώρας στην οδηγική απόδοση. Αυτό οφείλεται σε αποπροσανατολισμό και μειωμένα αντανακλαστικά λόγω στέρησης ύπνου. Μια ελάχιστη αλλαγή η οποία όμως μπορεί να έχει καταρρακτώδεις επιπτώσεις στον μεταβολισμό μας. Και αυτά είναι άσχημα νέα όχι μόνο για τα ελάφια, αλλά για όλα τα ζώα που κινδυνεύουν να τρελαθούν στο δρόμο, ξεκινώντας από τις γάτες.

Γλυκιά προσαρμογή

Τα κατοικίδια αγαπούν τη ρουτίνα. Και έχουν επίγνωση του μεταβαλλόμενου ρυθμού μας. Για να διασφαλιστεί ότι η προσαρμογή είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, η σύσταση είναι να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τις συνήθειές μας αυτές τις μέρες πριν από την αλλαγή, φέρνοντας μπροστά την ώρα του ύπνου και της τροφής πρώτα κατά 10 λεπτά, μετά κατά 20 και ούτω καθεξής, σταδιακά μέχρι την Κυριακή, έτσι ώστε συνηθίζουν στη νέα ρουτίνα. Και το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις βόλτες. Με σταδιακές αλλαγές, οι σκύλοι και οι γάτες δεν θα υποφέρουν από το φαινόμενο jet-leg. Αλλά σίγουρα οι μακρινοί περίπατοι τις επόμενες μέρες και το να εκτεθούμε περισσότερο στο φως του ήλιου, θα βοηθήσουν εμάς και αυτούς να ξεπεράσουμε αυτήν την αλλαγή που, τουλάχιστον, ορισμένοι ζουν πολύ άσχημα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr