Άλογο: Τι πρέπει να τρώει; Πως θα το φροντίσω; Ο μεγάλος οδηγός διατροφής για τα άλογα, Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Τα άλογα έχουν πολύ συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις. Τα άλογα είναι φυτοφάγα ζώα και έχουν ένα μοναδικό πεπτικό σύστημα που είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Με ένα μακρύ πεπτικό σύστημα, τα άλογα πρέπει να καταναλώνουν μικρές ποσότητες τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να τρώνε τα άλογα για να παραμείνουν υγιή;

Τα άλογα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες τροφής αρκετές φορές την ημέρα για να παραμείνουν υγιή.
Στην πραγματικότητα, τα άλογα παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής τους από τις ζωοτροφές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι περιλαμβάνει η σωστή διατροφή ενός αλόγου.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε τα άλογα

Χόρτο και γρασίδι

Η φυσική διατροφή ενός αλόγου είναι ο βοσκότοπος με μαλακό γρασίδι και φυτά.
Το καλής ποιότητας χορτάρι του βοσκότοπου βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αλόγου. Το γρασίδι βοσκής περιέχει πυρίτιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους, τα άλογα ζούσαν σε λιγότερο από ιδανικές συνθήκες για μια πλήρη ζωή, με λίγα είδη βοσκότοπου.
Προβλήματα όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο των ιπποειδών και η λαμινίτιδα είναι λιγότερο συχνά στα άγρια άλογα από ό,τι στα σύγχρονα άλογα. Το γρασίδι και η βοσκή δεν είναι πάντα η αιτία των προβλημάτων. Η έλλειψη άσκησης θεωρείται ότι είναι το κύριο πρόβλημα.
Επομένως, η πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες φρέσκου χόρτου θα πρέπει να περιορίζεται για την αποφυγή ορισμένων προβλημάτων. Η ξαφνική πρόσβαση των αλόγων σε μεγάλες ποσότητες χόρτου στο βοσκότοπο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, το χόρτο του βοσκότοπου παρέχει την καλύτερη διατροφή για τα άλογα.

Σανός

Για πολλούς ιδιοκτήτες αλόγων, η πρόσβαση σε βοσκότοπους και βοσκοτόπια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί μάλλον πολυτέλεια. Το άχυρο είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τη βοσκή. Ωστόσο, η εύρεση καλού σανού για τα άλογα μπορεί να είναι δύσκολη.
Συμπληρώματα μπορούν να χορηγούνται μαζί με το σανό για να αναπληρώνονται οι ελλείψεις σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
Για ορισμένα άλογα η αφθονία του σανού μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα με την αφθονία του χόρτου.
Η κατάλληλη διατροφή και οι περιορισμοί μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση.

Δημητριακά (σιτηρά και βρώμη)

Η βρώμη ήταν παραδοσιακά η ιδανικότερη τροφή για τα άλογα. Ωστόσο, τα άλογα μπορούν επίσης να τρέφονται με άλλα δημητριακά, όπως το καλαμπόκι.
Το σιτάρι είναι κακό για τα άλογα, γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα δημητριακά που ταΐζετε. Το σιτάρι δεν είναι κατάλληλο για τα άλογα. Το γρασίδι είναι το πλησιέστερο σιτάρι που μπορούν να φάνε τα άλογα στο φυσικό περιβάλλον.
Τα δημητριακά που καλλιεργούνται με σύγχρονες μεθόδους, συγκομίζονται κατά τη συγκομιδή και επεξεργάζονται, δεν αποτελούν φυσική τροφή για τα άλογα. Το σιτάρι μπορεί να περιέχει διοξείδιο του πυριτίου και δεν χρειάζεται να το μασάτε πριν το φάτε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το δάγκωμα και τα δόντια.
Τα άλογα που τρώνε πολλά σιτηρά μπορεί να αρχίσουν κολικούς ή να πεθάνουν.

Εμπλουτισμένα μείγματα

Τα εμπλουτισμένα μείγματα είναι συνήθως ένα μείγμα δημητριακών, λιναρόσπορου, πολτού τεύτλων, μελάσσας για ενέργεια και γεύση, πίτουρου, βιταμινών, μετάλλων και άλλων συστατικών.
Τα εμπορικά μικτά σιτηρέσια περιέχουν αυτά τα συστατικά ή αναμειγνύονται σε εργοστασιακά παρασκευασμένα σιτηρέσια.
Το σιτάρι και άλλα μείγματα βοηθούν στην αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών που συχνά λείπουν από το σιτηρέσιο και παρέχουν μια γρήγορη πηγή ενέργειας για το άλογο.
Η σίτιση ενός μείγματος σε θηλάζουσες φοράδες, πουλάρια και άλογα εργασίας μπορεί να βοηθήσει την υγεία και τη ζωτικότητά τους.

Αλάτι και ανόργανα άλατα

Τα συμπληρώματα αλατιού και ανόργανων συστατικών μπορούν να περιλαμβάνονται σε έτοιμα συμπυκνωμένα μείγματα ή να παρέχονται ξεχωριστά.
Οι στύλοι αλατιού ή η διασπορά αλατιού στο στάβλο ή στο βοσκοτόπι μπορούν να βοηθήσουν όταν το άλογο το επιθυμεί. Ορισμένοι προσφέρουν μεταλλικά στοιχεία και συμπληρώματα μαζί με αλάτι, αλλά το αλάτι τείνει να καταναλώνεται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες παρά τους κρύους χειμερινούς.

Λιχουδιές

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να δίνουν στα άλογά τους λιχουδιές. Αυτές περιλαμβάνουν μήλα, καρότα, χούφτες σιτηρών, γλυκά, κομμάτια ζάχαρης, αγαπημένα φρούτα και λαχανικά. Οι λιχουδιές μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν περίεργα αντικείμενα, όπως αυγά.
Ωστόσο, δεν είναι πάντα καλό για τα άλογα να τρώνε γλυκές τροφές και κρέας. Τα άλογα είναι φυτοφάγα ζώα. Η κατανάλωση παράξενων ή πολύ γλυκών τροφών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την εντερική τους χλωρίδα. Η δυσφορία ή η δυσφορία δεν είναι πάντα αμέσως εμφανής μετά τη χορήγηση μιας τέτοιας λιχουδιάς.
Βέβαια, το άλογο δεν μπορεί να συνδέσει τη δυσφορία ή τη δυσφορία με το γλυκό φρούτο ή το σνακ που μόλις έφαγε, οπότε πιθανότατα δεν θα αντισταθεί αν του προσφερθεί ξανά.
Είναι σημαντικό να δίνετε λιχουδιές σε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει επίσης να εξετάζονται ως μέρος της συνολικής διατροφής και να περιορίζονται στο ελάχιστο, αν αισθάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα με το βάρος.

Νερό

Το νερό δεν θεωρείται τροφή, αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής ενός αλόγου. Τα περισσότερα άλογα που βόσκουν δεν καταναλώνουν πολύ νερό, αλλά το φρέσκο, καθαρό νερό είναι απαραίτητο γι’ αυτά.

Φυτά

Τα πίτουρα, συμπεριλαμβανομένων των πίτουρων σιταριού και ρυζιού, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής ενός αλόγου. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία των ανόργανων συστατικών του οργανσιμού.

Είναι τόσο μεγαλοπρεπής και αξιαγάπητα σε όλους τους ανθρώπους. Εάν έχεις την τύχη να μένει κοντά σε κάποιο στάβλο ή ακόμα καλύτερα να έχεις ένα δικό σου άλογο είναι σημαντικό να του προσφέρεις την κατάλληλη διατροφή για να αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια αλλά και να παραμένει υγιείς.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top