Αναστεναγμός σκύλου: Τι προσπαθεί να μου πει, Ερμηνεία, Πιθανά προβλήματα υγείας, Αιτίες και τι να κάνετε – Χρήσιμος οδηγός

σκύλος αναστενάζει

Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπετε έναν σκύλο να ξαπλώνει, να βάζει το κεφάλι του στις πατούσες του και να αναστενάζει δυνατά. Αυτό σημαίνει ότι είναι λυπημένος; Είναι δυσαρέσκεια με τη ζωή; Σύμφωνα με την Αμερικανική Λέσχη Κένελ, ο λόγος για αυτή τη φωνητική έκφραση θα μπορούσε να είναι κάτι από τα παραπάνω.

Γιατί αναστενάζει ο σκύλος μου;

Θα μπορούσε να είναι μια περιστασιακή έκφραση ικανοποίησης ή ένα σημάδι ασθένειας, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση. Ο αναστεναγμός με μισόκλειστα ή ανοιχτά μάτια υποδηλώνει επίσης κάτι άλλο. Η συχνότητα και ο βαθμός αυτών των εκπνοών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να καθοριστεί η σοβαρότητα ή η απουσία συμπτωμάτων. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να αναστενάζει

Τι προσπαθεί να μου πει ο σκύλος μου;

Οι σκύλοι επικοινωνούν με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και τα φωνητικά συνθήματα. Ο αναστεναγμός είναι μια προσπάθεια έκφρασης, ικανοποίησης ή απογοήτευσης και εξαρτάται από την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αναστεναγμός είναι μια τελική συναισθηματική δήλωση που γίνεται στο τέλος μιας ενέργειας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει κάπως δραματικά τον μακρύ αναστεναγμό που εμφανίζεται μετά από ένα σνακ ή την επιστροφή από έναν ευχάριστο περίπατο. Αυτός ο αναστεναγμός μπορεί να μεταφραστεί ως “είμαι τόσο ευχαριστημένος που θα κάτσω εδώ για λίγο”.

Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει ο αναστεναγμός του σκύλου σας από την έκφραση στα μάτια του. Ένας αναστεναγμός με μισόκλειστα μάτια είναι σημάδι χαράς και ικανοποίησης. Μπορεί να το παρατηρήσετε αυτό αφού χαϊδέψετε το σκύλο σας ή του δώσετε μια λιχουδιά. Ο αναστεναγμός με μισόκλειστα μάτια είναι πιθανώς σημάδι δυσαρέσκειας και ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να παίξει περισσότερο ή να φάει κάτι απαγορευμένο. Αν το γενικό μοτίβο του σκύλου σας είναι μαλακά αυτιά, ήσυχο κεφάλι κάτω, σταυρωμένες πατούσες και αναστεναγμός, είναι σημάδι χαλάρωσης. Ένας αγχωμένος σκύλος που κάθεται όρθιος, κοιτάζει γύρω του και αναστενάζει μπορεί να προσπαθεί να σας ενημερώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

αναστεναγμός σκύλου

Είναι ο σκύλος μου άρρωστος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αναστεναγμός δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν συνοδεύεται από αναστεναγμό, μπορεί να είναι σημάδι δυσφορίας ή πόνου.

Οστεοαρθρίτιδα

Ο υπερβολικός αναστεναγμός θα μπορούσε να σημαίνει πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός μεταξύ των αρθρώσεων φθείρεται και συσσωρεύεται υγρό, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι ταχείας ανάπτυξης των οστών ή πανοστεοποίησης. Αυτές είναι μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αναστεναγμό και γρύλισμα.

αναστεναγμός σκύλου

Λήθαργος

Εάν ο αναστεναγμός είναι συχνός και συνοδεύεται από έλλειψη ενέργειας και όρεξης, ο σκύλος σας μπορεί να έχει λήθαργο. Ο λήθαργος είναι σύμπτωμα διαβήτη, λοιμώξεων, ηπατικής ή καρδιακής νόσου, υπογλυκαιμίας και άλλων ασθενειών του σκύλου. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ο αναστεναγμός σχετίζεται με κάποια πάθηση.

Τι σημαίνει ο βαρύς αναστεναγμός στους σκύλους;

Είναι επίσης σημαντικό να προσδιορίσετε πόσο βαρύς είναι ο αναστεναγμός του σκύλου σας και αν συνοδεύεται από σφυριχτό ήχο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει απόφραξη των αεραγωγών.

Η βαριά αναπνοή μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των βρόγχων, με αποτέλεσμα δύσπνοια και συριγμό. Η βαριά αναπνοή μπορεί να σχετίζεται με αλλεργίες, ανάλογα με το περιβάλλον και την εποχή του έτους. Η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός αποτελούν πρώιμα σημάδια καρδιακής νόσου. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο για τις απαραίτητες εξετάσεις πριν προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

λήθαργος

Η δύσπνοια μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου σε ηλικιωμένους σκύλους, εάν συνοδεύεται από επίμονο βήχα και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια μακροχρόνια φλεγμονώδη νόσο που μπορεί να μειώσει την αντοχή κατά την άσκηση. Εάν τα ούλα είναι μπλε, μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη οξυγόνου, οπότε ελέγξτε την κατάσταση των ούλων εάν ο σκύλος σας αναστενάζει συχνά. Σε αυτή την περίπτωση το ζώο θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως από κτηνίατρο.

Ο αναστεναγμός μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αναστεναγμός του σκύλου είναι μια θετική αντίδραση και ικανοποίηση για αυτό που συμβαίνει στο σκύλο. Οι δυνατοί, επίμονοι και βαρείς αναστεναγμοί απαιτούν κτηνιατρική εξέταση.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr