Ανορεξία σκύλου: Γιατί δεν τρώει, Τι συμβαίνει, Συναισθήματα και κίνδυνοι υγείας, Αντιμετώπιση και θεραπεία

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Η προσωρινή απώλεια της όρεξης στα σκυλιά δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, οι λόγοι για την απώλεια όρεξης στους σκύλους μπορεί να είναι τόσο απλοί όσο το άγχος ή η απροθυμία για φαγητό.
Ωστόσο, η συνεχής και παρατεταμένη απώλεια όρεξης στους σκύλους είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά- είναι ασυνήθιστο για έναν σκύλο να αρνείται το φαγητό μία ή δύο φορές στη σειρά και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι ασθένειας ή κατάθλιψης.
Η ανορεξία μπορεί επίσης να προκληθεί από στομαχικές διαταραχές ή άγχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η όρεξη συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από μια μέρα.
Εάν ο σκύλος σας δεν τρώει για 48 ώρες ή περισσότερο, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Συμπτώματα ανορεξίας σε σκύλους

Τα σημάδια ότι ένας σκύλος έχει αναπτύξει ανορεξία μπορεί να περιλαμβάνουν

– Μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνεται
– Άρνηση να φάει
– Μη κατανάλωση λιχουδιών
– Απώλεια βάρους
– Έλλειψη ενέργειας
– Εμετός
– Προσπαθεί να ταΐσει αλλά δεν μπορεί να φάει όλη την τροφή του

Ξαφνική απώλεια της όρεξης του σκύλου σας

Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας. Μπορεί ο σκύλος σας να μην τρώει τη συνιστώμενη ποσότητα, αλλά αν ακολουθεί δίαιτα περιορισμένης ηλικίας ή χαμηλή σε λιπαρά, αυτό δεν είναι σημάδι ανορεξίας.
Ανησυχητικό είναι αν υπάρχει ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας, δηλαδή αν προηγουμένως ήταν ενθουσιώδης με το φαγητό αλλά τώρα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτό.
Αυτή η ξαφνική απώλεια όρεξης είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως ένας εμβολιασμός, ή μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος και χρειάζεται ειδική θεραπεία.
Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας για λίγες ώρες και ενημερώστε τον κτηνίατρο αν η όρεξή του δεν επανέλθει την επόμενη μέρα.

Αντιμετώπιση της ανορεξίας

Εάν ο σκύλος σας δεν τρώει σωστά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.
Πρώτον, δοκιμάστε να αλλάξετε την τροφή του. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν ο σκύλος σας δεν τρώει επειδή δεν του αρέσει το φαγητό του, επειδή πονάει ή επειδή έχει στομαχικές διαταραχές.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ζεστάνετε την τροφή ή να μαλακώσετε την τροφή με λίγο νερό για να δείτε αν αυτό βοηθάει τον σκύλο σας να φάει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ταΐσετε το κατοικίδιό σας με το χέρι.
Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν βοηθήσει μετά από 24-48 ώρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.
Εάν ο κτηνίατρος το κρίνει απαραίτητο, θα χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά με ηλεκτρολύτες. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, εάν το ζώο δεν έχει πιει νερό για όλη την ημέρα.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που αυξάνουν την όρεξη και ενθαρρύνουν το ζώο να φάει.
Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η αιτία της μειωμένης όρεξης του σκύλου σας. Ωστόσο, πολλές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα του λήθαργου, καθώς ο σκύλος αποθηκεύει ενέργεια για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν αυτά τα δύο συμπτώματα παρατηρούνται μαζί.
Η ανορεξία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά αν εμφανιστεί ξαφνικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Ανορεξία και  νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους μπορεί να συνοδεύεται από μια ποικιλία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων

– Έμετος (εμετός)

– Διάρροια (διάρροια)

– δυσκοιλιότητα

– Αυξημένη δίψα

– Απώλεια της όρεξης

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά δεν επεξεργάζονται και δεν “φιλτράρουν” τις τοξίνες που εισέρχονται στο σύστημα, βλάπτοντας το πεπτικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, ο σκύλος μπορεί να αισθανθεί πόνο και ναυτία και να συνδυάσει τη διατροφή με αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Στην περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας, η θεραπεία απαιτεί αλλαγή στη διατροφή, η οποία εξαρτάται από το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ενημερωθεί και να συμβουλευτεί πριν αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή του σκύλου θα πρέπει να περιέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, φωσφόρου, νατρίου και ασβεστίου, καθώς και λιπαρά οξέα και ωμέγα-3. Η ανορεξία δεν προκαλείται από κάποια υποκείμενη ασθένεια, αλλά από την επιθυμία του σκύλου για πιο νόστιμη τροφή.

Υποτονικότητα και ανορεξία στους σκύλους

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες λήθαργου και ανορεξίας στους σκύλους είναι οι λοιμώξεις και οι ασθένειες. Πολλές ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο παρβοϊός, έχουν συμπτώματα ανορεξίας και λήθαργου. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ηπατικής ή καρδιακής νόσου.

Ο λήθαργος προκαλείται από έναν σκύλο που αρνείται να φάει επειδή δεν έχει πολλή ενέργεια. Ωστόσο, σε πολλές λοιμώξεις ο λήθαργος είναι σύμπτωμα επειδή αποθηκεύεται ενέργεια για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτά τα δύο συμπτώματα παρατηρούνται μαζί, πρέπει να δίνεται προσοχή σε αυτά.

Η ανορεξία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά αν εμφανιστεί ξαφνικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top