Άγχος αποχωρισμού: Πώς πρέπει να χαιρετάτε τον σκύλο σας πριν φύγετε από το σπίτι;

Πως να χαιρετάτε το σκύλο σας; Είμαστε σίγουροι ότι το έχετε αναρωτηθεί κι εσείς πολλές φορές. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το πώς είναι καλύτερο για εκείνον να τον χαιρετάς φεύγωντας.

Πώς να χαιρετάω το σκύλο μου;

Σαν άτομα που αγαπάμε τους σκύλους, δεν μπορούμε να αντισταθούμε και να μην τους το δείξουμε με το που γυρνάμε στο σπίτι. Και έχει αποδειχθεί πως ο τρόπος που επιλέγουμε να το κάνουμε έχει επίδραση στην ευτυχία και στον τρόπο που θα μας ανταποδώσουν αυτήν την αγάπη.Έρευνα που πραγματοποιήθηκε μελέτησε την αντίδραση των σκύλων στα λεκτικά ερεθίσματα και στην αφή, αφού είχαν χωριστεί από κάποιο οικείο πρόσωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πείραμα παρακολούθησε 12 σκύλους, καθένας από τους οποίους έμενε μόνος με έναν άγνωστο μαθητευόμενο κτηνίατρο. Όταν, όμως, γυρνούσε το οικείο πρόσωπο στο δωμάτιο μετά από 25 λεπτά, ο τρόπος που χαιρετούσε το σκύλο ήταν σκηνοθετημένος.

Η πρώτη ομάδα χαιρέτησε το σκύλο με χαλαρωτική φωνή και χάδια, η άλλη μόνο λεκτικά και οι υπόλοιποι απλώς κάθισαν στο δωμάτιο με ένα περιοδικό. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:Το πρώτο γκρουπ έδειξε υψηλά επίπεδα οξυτακίνης, την ορμόνης που παράγεται με την αγάπη.Το δεύτερο μας αποκάλυψε εξίσου υψηλά επίπεδα οξυτακίνης, τα οποία, όμως, αποχώρησαν πολύ γρήγορα.
Τέλος, οι σκύλοι που δεν τους δόθηκε κανένα σημάδι στοργής, παρήγαγαν κάποια επίπεδα οξυτακίνης μόλις το άτομο μπήκε στο δωμάτιο, αλλά εξαφανίστηκαν αμέσως και παρουσίασαν επιπλέον σημάδια άγχους.Όπως καταλαβαίνετε η φυσική επαφή είναι πολύ σημαντική όσον αφορά το χαιρετισμό του σκύλου. Το άγγιγμα θα βοηθήσει σίγουρα στην παραγωγή οξυτακίνης, κάνοντας το σκύλο να αισθάνεται ασφαλής και αγαπητός. Οπότε, βεβαιωθείτε πως ξοδεύετε αρκετό χρόνο για χάδια μόλις περνάτε την πόρτα, απλώς μην φτάσετε στο σημείο να υπερβάλλετε και να αναπτυχθεί άγχος αποχωρισμού στο σκύλο.

Poodle toy

Τι είναι άγχος αποχωρισμού;

Μία από τις πιο κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες για να περιγράψουν έναν στρεσαρισμένο σκύλο μόλις αυτοί φεύγουν από το σπίτι είναι το άγχος αποχωρισμού.Μπορούμε να ορίσουμε το άγχος αποχωρισμού ως πρόβλημα συμπεριφοράς το οποίο αναγνωρίζεται από συμπτώματα όπως: υπερβολική έκκριση σάλιου, γάβγισμα, προσπάθεια να ξεφύγει από το δωμάτιο, ξύσιμο των τοίχων, καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι.

Ο σκύλος προσποιείται ή τον διακατέχει στ’ αλήθεια άγχος αποχωρισμού;Υπάρχει το αληθινό άγχος αποχωρισμού, αλλά υπάρχει και η προσποίηση. Η συμπεριφορά τότε μπορεί να φαίνεται σαν άγχος αποχωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι μαθημένη συμπεριφορά.Η προσποίηση εκδηλώνεται όταν λείπει από το σκύλο τόσο η ηγεσία, όσο και ο αυτο-έλεγχος. Το αληθινό άγχος αποχωρισμού, από την άλλη, προκαλεί στο σκύλο αληθινό στρες κατά τη διάρκεια της απουσίας του ιδιοκτήτη.

Όταν ο σκύλος προσποιείται ξέρει ότι θα τραβήξει την προσοχή ενεργώντας με άσχημο τρόπο. Τότε, για μερικά σκυλιά ακόμα και η παραμικρή επίπληξη είναι ικανοποίηση καθώς νιώθουν ότι τους έχετε προσέξει.Η αρνητική προσοχή μπορεί να είναι ανταμοιβή σε περιπτώσεις όπως όταν ο ιδιοκτήτης αγνοεί ότι ορισμένες πραγματικές ανάγκες του σκύλου δεν τηρούνται. Στον σκύλο, τότε, υπάρχει σίγουρα λίγο πραγματικό στρες που εκδηλώνεται με ανάρμοστη συμπεριφορά.Η προσποίηση του άγχους μπορεί να ξεπεραστεί αρκετά εύκολα με σταδιακή προσέγγιση, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο που περνά ο σκύλος μόνος του στον προσωπικό του χώρο τόσο όταν είστε εκτός σπιτιού, όσο και εντός. Πρέπει να εξασκήσετε την υπακοή του και να τον κάνετε να νιώθει πως είστε ένας ισχυρός ηγέτης του.

άνθρωπος και ζώα

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού:

Το άγχος αποχωρισμού ενός σκύλου συχνά ενθαρρύνεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Συχνά δημιουργούμε μεγάλη αναστάτωση φεύγοντας ή επιστρέφοντας στο σπίτι και επιβραβεύουμε με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία του σκύλου μας όταν λείπουμε προκαλώντας του περισσότερο άγχος την επόμενη φορά που θα πρέπει να φύγουμε.

Μας αρέσει να έχουμε το σκύλο μας μαζί οπουδήποτε πάμε όσο αυτός είναι κουτάβι, κάτι που πολλές φορές δεν κάνουμε στη συνέχεια. Όταν ο σκύλος μεγαλώσει, αναγκαζόμαστε να τον αφήσουμε πολλές φορές μόνο, όμως τότε αυτός όχι μόνο δε θέλει, αλλά και δε μπορεί χωρίς εμάς αφού έχει μάθει στη συντροφιά και είμαστε γι’ αυτόν πηγή αυτοπεποίθησης και ασφάλειας.Μια αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα ενός σκύλου μπορεί να του προκαλέσει συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που αυτός βαριέται και του λείπει η άσκηση. Τα τερριέ, για παράδειγμα, είναι γεννημένα για να σκάβουν, τα ριτρίβερ για να μεταφέρουν αντικείμενα και οι σκύλοι φύλακες για να παρέχουν προστασία. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η ζωή που τους προσφέρουμε εμποδίζει τα ένστικτά τους αντί να τα ενισχύει.

Πολλές φορές δεν διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ της υπομονής, της υπακοής και της εμπιστοσύνης στο σκύλο. Θα πρέπει η άσκηση και η πειθαρχία να προηγούνται πάντα της στοργής. Επιπλέον, αν ο σκύλος νιώθει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στον ιδιοκτήτη του, μπορεί να είναι βέβαιος πως σε καταστάσεις όπως το να μείνει μόνος του μπορεί να ανταπεξέλθει, διότι θα αισθάνεται σιγουριά για την επιστροφή του ιδιοκτήτη του στο σπίτι.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το άγχος αυτό;

Οι κτηνίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν κάποια φάρμακα που ηρεμούν λίγο τις αισθήσεις του σκύλου, αλλά αυτό δε θεωρείται θεραπεία. Τα φάρμακα είναι μια προσωρινή λύση και παρέχουν μόνο έναν μηχανισμό στήριξης βοηθώντας τον ιδιοκτήτη κατά την αποκατάσταση του σκύλου. Θα πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία που γεννά το πρόβλημα.Όλα ξεκινούν τη στιγμή που θα πάρετε το κουτάβι σας. Πολύ συχνά παίρνει κανείς στην κατοχή του κάποιο κουτάβι από τα σκουπίδια που κλαίει επειδή έχει βρεθεί μόνο του. Αυτό είναι από μόνο του μια μεγάλη αλλαγή για το κουτάβι. Όταν το κουτάβι κλαίει και εμείς σπεύδουμε να το αγκαλιάσουμε με στοργή, είναι σαν να επιβραβεύουμε το κλάμα του. Όταν, όμως, κλαίει στον προσωπικό χώρο που του διαθέσουμε και το αφήσουμε παρόλα αυτά εκεί, επιβραβεύουμε το ίδιο το κουτάβι και του κάνουμε καλό καθώς έτσι μαθαίνει. Για περισσότερες συμβουλές ρωτήστε τον ειδικό εκπαιδευτή!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr