Αποκλείεται να το ξέρεις όλα: 10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τους σκύλους!

by Έφη Αθανασίου
περίεργα πράγματα για σκύλους

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αγαπά τους σκύλους και οι περισσότεροι φιλόζωοι γνωρίζουν πολλά πράγματα για εκείνους. Επίσης, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι που ήταν αδέσποτο ή μερικοί άλλοι βοηθούν όπως μπορούν στη φροντίδα των ζώων.

Όμως, πόσα πράγματα γνωρίζεις για τα συγκεκριμένα ζώα; Υπάρχουν κάποια πιο περίεργα στοιχεία, τα οποία δεν τα γνωρίζουν πολλοί, όπως για παράδειγμα ότι τα ζώα αυτά έχουν την ικανότητα χάρις στην όσφρηση τους να καταλαβαίνουν το πότε πέφτει το επίπεδο της ινσουλίνης σε έναν ασθενή που έχει διαβήτη. Τι άλλο όμως θα έπρεπε να ξέρεις;

Όσα πράγματα δεν γνώριζες για τους σκύλους

Οπτικά ερεθίσματα

Όπως ο άνθρωπος, έτσι και ο σκύλος, είναι τα μόνα δύο είδη τα οποία εξαρτώνται το ένα από το άλλο από τα οπτικά ερεθίσματα.

Η αίσθηση της όσφρησης

Σχετικά με την αίσθηση της όσφρησης των σκυλιών είναι 10.000 φορές ισχυρότερη από ότι των ανθρώπων και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τόσο στο κυνήγι όσο και στην αστυνομία για να βρίσκουν τα ίχνη διαφόρων ανθρώπων, μόνο και μόνο μυρίζοντας τα ρούχα τους.

Ιδρώτας

Αυτό ίσως να γνωρίζεις και αφορά τον τρόπο που ιδρώνουν. Μπορούν να ιδρώσουν λοιπόν μόνο από τη μύτη τους ή από τις πατούσες τους και όχι από όλο το υπόλοιπο σώμα τους.

Κακοποίηση σκύλων

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα να μην έχουμε τόσο ισχυρούς νόμους για την προστασία των ζώων, αλλά στην Νότια Καρολίνα αν κάποιος χτυπήσει τον σκύλο του η ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη και από το να χτυπήσει άσχημα την σύζυγο του.

Εκπαίδευση σκύλων

Πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ναζί προσπάθησαν να διδάξουν τα συγκεκριμένα ζώα με ειδικές εντολές για σκύλους, ώστε να μιλούν αλλά και να να διαβάζουν, επειδή τα θεωρούσαν εξίσου έξυπνα με τους ανθρώπους.

Ζωολογικός κήπος

Και ενώ στην Νότια Καλιφόρνια υπάρχει αυτός ο αυστηρός νόμος, τον 18ο αιώνα στο Λονδίνο, οι άνθρωποι μπορούσαν να πληρώσουν για την είσοδο τους στο ζωολογικό κήπο, αντί για χρήματα, φέρνοντας ένα σκύλο ή μια γάτα ούτως ώστε να ταΐσουν τα λιοντάρια.

Φεστιβάλ σκύλων

Όσον αφορά το Νεπάλ τώρα, υπάρχει το Tihar, το οποίο είναι ένα φεστιβάλ όπου αφιερώνουν μια ολόκληρη ημέρα για να ευχαριστήσουν τα αγαπημένα τους τετράποδα για την αφοσίωση και τη φιλία τους.

Προσοχή

Παρόμοια με τα παιδιά, έτσι και οι σκύλοι, περιστασιακά παριστάνουν ότι είναι άρρωστοι, ώστε να κερδίσουν όλη την προσοχή του αφεντικού τους.

Έκτη αίσθηση

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε το 2010, το 67% όσων είχαν κάποιον σκύλο στο σπίτι τους, ανέφεραν πως φέρονται παράξενα πριν από μια καταιγίδα και το 43% είπε πως συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πριν να συμβεί κάτι κακό. Υπάρχουν ακόμη αναφορές ότι οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν διάφορες ασθένειες, μέσα στις οποίες είναι και ο καρκίνος.

Πρόγραμμα εγκαταλελειμμένων σκύλων

Καταληκτικά, στο Οχάιο υπάρχει ένα πρόγραμμα στο οποίο παίρνουν εγκαταλελειμμένα, παραμελημένα ή ακόμη και κακοποιημένα σκυλιά και τα δίνουν σε τροφίμους των φυλακών, φροντίζοντας έτσι για την αποκατάσταση τόσο των κρατουμένων όσο και των σκύλων.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr