Μπάνιο σκύλου: Viral μυστικά και συμβουλές για επιτυχία, Χρήσιμος οδηγός, Τι να κάνετε και τι δεν αρέσει στον σκύλο σας

σκύλος και μπάνιο

Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες για το πώς να επιλέξετε το σωστό σαμπουάν για το μπάνιο του σκύλου σας, καθώς και για τις δοσολογίες και τις ανεπιθύμητες ενέργειες κατά το μπάνιο του σκύλου σας.

Πώς μπορείτε να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας χρησιμοποιώντας μόνο σαμπουάν και νερό;

Μπορεί να το νομίζετε, αλλά είναι εκπληκτικά περίπλοκο. Είτε ο σκύλος σας λατρεύει το μπάνιο είτε το σκάει κάθε φορά που τον λούζετε, το μπάνιο αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας του.

μπάνιο και σκύλος

Πόσο συχνά πρέπει να τον κάνετε μπάνιο;

Εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου ο σκύλος σας χρειάζεται αμέσως μπάνιο (αν, για παράδειγμα, έπαιζε για ώρες στη λάσπη), θα πρέπει να τον κάνετε μπάνιο το πολύ μία φορά το μήνα. Φυσικά, ο γενικός κανόνας της μίας φοράς το μήνα εξαρτάται και από τη φυλή. Ορισμένα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα μπορεί να χρειάζεται να κάνουν μπάνιο πιο συχνά ή να το αναθέτουν σε επαγγελματία groomer. Αν δεν ξέρετε πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το σκύλο ή το κουτάβι σας, ρωτήστε τον κτηνίατρο ή τον groomer σας. Ωστόσο, το μηνιαίο μπάνιο είναι απαραίτητο.


Κάθε 30 ημέρες το δέρμα του σκύλου σας δημιουργεί ένα νέο στρώμα κυττάρων και το παλιό στρώμα κυττάρων απολεπίζεται, προκαλώντας πιτυρίδα. Το μηνιαίο μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πιτυρίδας.

Απαραίτητα προϊόντα και θεραπείες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι πού θα κάνετε μπάνιο το σκύλο σας. Το μέγεθος του σκύλου σας παίζει σημαντικό ρόλο. Ένας μικρός σκύλος θα χωρέσει άνετα σε μια λεκάνη, ενώ ένας μεγάλος σκύλος θα χρειαστεί παρόμοιο χώρο.
Μερικοί άνθρωποι έχουν το δικό τους λουτρό σκύλου, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ένα ανεξάρτητο ή ενσωματωμένο λουτρό ή ακόμη και να κατασκευάσετε το δικό σας. Τα λουτρά σκύλων βοηθούν στην αποφυγή λεκέδων από τρίχες σκύλου στο μπάνιο του σπιτιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λουτρό σκύλου, το δικό σας λουτρό ή εξωτερικούς χώρους. Επιλέξτε ένα μέρος που είναι ασφαλές για το σκύλο σας.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας, ώστε ο σκύλος σας να μην τρέξει έξω από την μπανιέρα. Αυτά περιλαμβάνουν σαμπουάν, μαλακτικό και πετσέτες. Μπορεί επίσης να θέλετε να αγοράσετε ένα αντιολισθητικό χαλάκι μπάνιου και ένα πλύσιμο για τα μάτια.

Διαλέξτε το κατάλληλο σαμπουάν και μαλακτικό

Το καλό μπάνιο απαιτεί και κατάλληλα προϊόντα. Το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ειδικά κατασκευασμένο για σκύλους. Τα διαφορετικό pH από ό, τι οι άνθρωποι, είναι στην πραγματικότητα πιο αλκαλικά. Εάν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν για ανθρώπους ή για πλύσιμο πιάτων, θα ερεθίσετε το δέρμα τους.
Ακόμα και για τα κουτάβια είναι καλό να προμηθευτείτε ένα ειδικό σαμπουάν για κουτάβια. Το ph του σαμπουάν είναι ειδικό και κοινό με τα μάτια του κουταβιού, οπότε δεν θα το ερεθίσει εάν μπει κατά λάθος στα ματάκια του.
Εάν δεν είστε σίγουροι για το πιο σαμπουάν είναι καλό ρωτήστε έναν groomer ποιο χρησιμοποιεί. Οι περισσότεροι groomer συνιστούν εάν ήπιο σαμπουάν.
Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, για παράδειγμα φαγούρα στο δέρμα, τότε μπορείτε να αναζητήσετε ειδικά σαμπουάν θεραπείας ή το ιδανικό για μια πάθηση.
Η χρήση μαλακτικού μετά το λούσιμο, είναι ένα σημαντικό βήμα. Η χρήση του μαλακτικού είναι απαραίτητη καθώς με το σαμπουάν αφαιρέθηκαν πολλά φυσικά έλαια από το δέρμα και τα μαλλιά του σκύλου. Το μαλακτικό θα ενυδατώσει το δέρμα του σκύλου και θα κλείσει όλα τα κύτταρα στο εξωτερικό μέρος. Ουσιαστικά το μαλακτικό προσφέρει ενυδάτωση.

μπάνιο και σκύλος

Η σωστή τεχνική πλύσης σκύλου

Aφού έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως, με χώρο και προϊόντα, είστε έτοιμοι για την πραγματική διασκέδαση. Εδώ περιγράφεται η διαδικασία του σωστού μπάνιου: Τοποθετήστε τον σκύλο σας στην μπανιέρα ή την τοποθεσία μπάνιου. Οι λιχουδιές είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσετε την διαδικασία θετικά.

Αραιώστε το σαμπουάν με νερό

Μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ λίγο νερό και σαπούνι. Η αραίωση του σαμπουάν βοηθά στο να ξεπλυθεί και να απλωθεί το σαμπουάν καλύτερα. Τα περισσότερα σαμπουάν είναι συμπυκνωμένα και απαιτούν αραίωση.

Βρέξτε τον σκύλο σας με ζεστό νερό

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας πρέπει να γίνεται με το χέρι σας, εάν είναι ευχάριστο για εσάς θα είναι και για τον σκύλο σας.

Λούστε το σκυλί σας δύο φορές

Η πρώτη φορά θα μαλακώσει την βρωμιά ενώ η δεύτερη θα ξεβγάλει όλες τις ακαθαρσίες και τα λάδια από το τρίχωμα του σκύλου. Ένα σφουγγάρι από λούφα μπορεί να βοηθήσει να απλωθεί καλύτερα το σαμπουάν. Μην ξεχάστε τα πόδια τον σκυλιών, τις μασχάλες και την κοιλιά τους. Το μπάνιο μπορεί να γίνει μια ευχάριστη και χαλαρωτική διαδικασία – κάντε μασάζ με τα χέρια σας την ώρα που τον πλένετε. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρήση ζεστού νερού.

Χρησιμοποιείστε μαλακτική, αφήστε την λίγα λεπτά να δράσει και μετά ξεπλύνετε

Ξεπλύνετε καλά μέχρι να αφαιρεθεί όλο το προϊόν από την γούνα του. Σιγουρευτείτε πως δεν βλέπετε σαπουνάδες εξωτερικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς εάν παραμείνει σαπούνι στο δέρμα θα τον ερεθίσει και αυτό είναι χειρότερο από το να μην κάνει μπάνιο.

Πώς να πλύνετε το πρόσωπο ενός σκύλου

Το πλύσιμο του κεφαλιού είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της διαδικασίας του μπάνιου. Δεν θέλετε να πάει σαπούνι ή νερό σε ευαίσθητες περιοχές όπως μάτια, μύτη ή αυτιά.
Αφήστε αυτό το μέρος του σώματος για το τέλος. Μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πανάκι για την περιοχή του προσώπου. Βυθίστε το πανί μέσα σε σαπουνόνερο και πλύντε προσεκτικά το κεφάλι του σκύλου, επαναλάβετε αυτή την διαδικασία μέχρι να καθαριστούν καλά οι περιοχές. Βεβαιωθείτε πως το σαπούνι δεν θα εισέλθει σε ακατάλληλες περιοχές.
Ακόμα και εάν χρησιμοποιείτε σαμπουάν κουταβιού που είναι σχεδιασμένο για να μην ερεθίζει τα μάτια, το σαμπουάν μπορεί να τα βλάψει για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται η περιοχή των ματιών.
Εάν το σαμπουάν μπει στα μάτια του σκύλου κάντε ένα γρήγορο πλύσιμο ματιών. Ακόμα μια λύση για την περιοχή γύρω από τα μάτια είναι η χρήση οδοντόβουρτσας που θα χρησιμοποιείται πολύ απαλά.

μπάνιο και σκύλος

Πώς να κάνετε μπάνιο ένα σκυλί που μισεί το νερό

Ορισμένες φυλές αγαπούν πολύ το νερό. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά θα βάλουν τον εαυτό τους στην άλλη πλευρά και θα το βάλουν στα πόδια αν ακούσουν έστω και τον ήχο της βρύσης του μπάνιου.
Για να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Ο έπαινος είναι προφανής, αλλά οι λιχουδιές είναι πιο αποτελεσματικές. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε θετική ενίσχυση και κατάλληλους συνειρμούς, ώστε ο σκύλος σας να θυμάται όταν σας βλέπει να λούζεστε και να ξεπλένετε. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε έναν φίλο που μπορεί να κρατάει το σκύλο σας ενώ κάνει μπάνιο. Φυσικά, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας από την κουταβική ηλικία και μετά.

Μετά το μπάνιο, λάβετε μερικές προφυλάξεις

Πρώτον, σκουπίστε το σκύλο σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά με μια πετσέτα. Στη συνέχεια, στεγνώστε τον σκύλο με ένα στεγνωτήρα μαλλιών για σκύλους (πιστολάκι μαλλιών) ή για ανθρώπους σε μέτρια προς ψυχρή θερμοκρασία.
Βουρτσίστε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια του στεγνώματος. Σε ζεστό καιρό μπορείτε επίσης να αφήσετε το σκύλο σας να στεγνώσει φυσικά. Ωστόσο, μόνο εάν ο σκύλος σας δεν κρυώνει πολύ ή δεν τρέμει. Αν τον αφήσετε να στεγνώσει φυσικά, βουρτσίστε τον κάθε 10-15 λεπτά για να αποφύγετε τα μπερδέματα.

Μπάνιο σκύλου

Οι προσπάθειές σας σίγουρα θα αποδώσουν και θα έχετε έναν καθαρό, όμορφο και με φρέσκια μυρωδιά σκύλο. Θα σας αρέσει επίσης να τον αγκαλιάζετε μετά το μπάνιο του.Αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις αμπούλες σκύλου, τις οδηγίες κολύμβησης ή ποιο σαμπουάν είναι κατάλληλο, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr