Basenji:Ο σκύλος που δεν γαυγίζει, Ανάγκες, Προσωπικότητα και χαρακτήρας – Επισκόπηση φυλής

Basenji

Ο σκύλος Basenji χαρακτηρίζεται από το τετράγωνο σώμα του και τα ψηλά του πόδια. Η φυλή έχει ελαφρώς παχύτερο σκελετό και μακρύτερα πόδια από τις αρχαίες φυλές, παρέχοντας μεγαλύτερη ταχύτητα και την ικανότητα διπλού καλπασμού.
Τα όρθια αυτιά δεν χρησιμεύουν μόνο ως ανιχνευτές για τον εντοπισμό της λείας, αλλά βοηθούν επίσης στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος. Το κοντό τρίχωμα τα βοηθά να ανταπεξέλθουν στο καυτό αφρικανικό κλίμα.
Τα χρώματα του τριχώματος είναι μαύρο, στικτό, μπλε, λευκό και μαύρο και κόκκινο.

σκύλος

Τύπος: κυνηγόσκυλο
Βάρος: 10 με 11 κιλά
Ύψος: 40 με 43 εκατοστά
Οικογένεια: Sighthound, προϊστορικά
Καταγωγή: Κεντρική Αφρική (Ζαΐρ και Κονγκό)
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Σκύλος Κονγκό, Τεριέ του Κονγκό

Basenji, ένας σκύλος με μακρά ιστορία

– Ενεργειακό επίπεδο 4/5
– Απαιτήσεις άσκησης 3/5
– Παιχνίδι 3/5
– Αγάπη 3/5
– Φιλικότητα προς άλλα σκυλιά 2/5
– Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια 1/5
– Φιλικότητα προς τους ξένους 3/5
– Επαγρύπνηση 1/5
– Εύκολη εκπαίδευση 2/5
– Απαιτήσεις περιποίησης 1/5
– Ευαισθησία στη ζεστασιά 3/5
– Φωνητική ικανότητα 5/5

Basenji: Ιστορία της φυλής

Αυτή η φυλή είναι μια από τις πιο αρχαίες φυλές σκύλων, ανακαλύφθηκε από κυνηγούς Πυγμαίους στο αφρικανικό Κονγκό. Οι πρώτοι εξερευνητές ονόμασαν τους σκύλους με βάση τη φυλή στην οποία ανήκαν ή την περιοχή στην οποία βρέθηκαν, όπως ο σκύλος Zanda ή το Κονγκολέζικο τεριέ. Οι αυτόχθονες φυλές χρησιμοποιούσαν σκύλους (συχνά με μεγάλα κουδούνια) ως κυνηγούς για να οδηγούν το θήραμα στα δίχτυα.
Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής σκύλων στη Βρετανία έγιναν στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, αλλά ήταν ανεπιτυχείς- τη δεκαετία του 1930 εισήχθησαν με επιτυχία στη Βρετανία ορισμένοι σκύλοι και ρίζωσαν για πρώτη φορά εκτός Αφρικής.

Basenji
Το όνομα “Basenji” επιλέχθηκε για να παραπέμπει στο “αντικείμενο του θάμνου”. Αυτή η πρώτη εισαγωγή προσέλκυσε την προσοχή στις ΗΠΑ, όπου η φυλή μεταφέρθηκε σύντομα. Στη δεκαετία του 1950 η φυλή έγινε όλο και πιο δημοφιλής και γράφτηκαν βιβλία και γυρίστηκαν ταινίες για αυτήν. Τη δεκαετία του 1980 σημειώθηκαν δύο σημαντικές, αλλά αμφιλεγόμενες, εξελίξεις για το Μπασέντζι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρώτον, μια ομάδα ερευνητών έφερε αρκετά Μπασέντζι από την Αφρική στις ΗΠΑ για να αναλύσει τα γονίδιά τους και να αντιμετωπίσει τα ευρέως διαδεδομένα κληρονομικά προβλήματα υγείας. Ανάμεσά τους υπήρχαν ράτσες που δεν είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως. Στη συνέχεια, τα Μπασέντζι αναγνωρίστηκαν από την Αμερικανική Ένωση Γκρέιτζι Φιλντ και τους επετράπη να συμμετέχουν σε δοκιμασίες σκύλων. Η διάπλαση και το κυνηγετικό του στυλ ήταν πολύ παρόμοια με αυτό του κυνηγόσκυλου.
Το Basenji ήταν πάντα μια δύσκολη φυλή για να ταξινομηθεί. Η φυλή εξακολουθεί να διατηρεί πολλά προϊστορικά χαρακτηριστικά, ιδίως τον ετήσιο κύκλο οίστρου και την αδυναμία γαυγίσματος.

Ταμπεραμέντο, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα Μπασέντζι μοιάζουν πολύ με τα τεριέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μοιράζονται τις ίδιες έντονες κυνηγετικές συνήθειες. Βρίσκουν επίσης κοινά χαρακτηριστικά και συνήθειες με τις γάτες, όπως η περιέργεια, το πείσμα, η επιφυλακτικότητα, η ανεξαρτησία και η εξυπνάδα.

Basenji

Τα κυνηγετικά τους ένστικτα και οι ρίζες τους είναι πολύ έντονα, τους αρέσει να παρατηρούν και να κυνηγούν.
Απαιτούν τακτική σωματική εξάσκηση για να μπορούν να παραμονεύουν και να κυνηγούν.

Χρειάζονται τακτική σωματική και ψυχική διέγερση ώστε να μην γίνουν καταστροφικά και απογοητευμένα.

Τα Basenjis μπορεί να μην γαυγίζουν, αλλά δεν είναι σε σίγαση. Συνήθως κάνουν ένα μικρό λαρυγγικό ήχο, τσιρίζουν και ουρλιάζουν. Σπανίως γαυγίζουν αλλά μόνο για μια ή δυο συνεχόμενες φορές. Το κουτάβι σας μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά με τα άλλα σκυλιά, αλλά καθόλου με σκυλιά της φυλή του.

Χαρακτηριστικά φυλής

To Basenji είναι ένα δραστήριο σκυλί που χρειάζεται καθημερινή σωματική και ψυχική άσκηση. Μπορείτε να το πάτε μια μεγάλη βόλτα ακολουθούμενη από έντονο παιχνίδι ή ελεύθερο τρέξιμο σε έναν ασφαλή και περιφραγμένο χώρο.

Η περιποίηση που απαιτεί το τρίχωμά του είναι ελάχιστη. Χρειάζεται περιστασιακό βούρτσισμα για να αφαιρεθούν τα περιττά, «νεκρά» μαλλιά.

φυλές

Υγεία

Σημαντικές ανησυχίες: σύνδρομο Fanconi, PRA(Ρενίνη), εντεροπάθεια Basenji

Μικρές ανησυχίες: PPM, PK, υποθυρεοειδισμός, ομφαλική κήλη

Περιστασιακές καταστάσεις: CHD, επιγονατίδα, δυστροφία του κερατοειδούς

Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτι, θυρεοειδής, ισχίο, Fanconi, DNA για PK, DNA για PRA

Προσδόκιμο ζωής: 12 – 14 χρόνια

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία, στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr