Birman: Η «ιερή γάτα της Βιρμανίας», Χαρακτήρας, ανάγκες, φροντίδα και προβλήματα, Όλα τα χρήσιμα

Birman

Οι γάτες Βιρμανίας είναι ιδανικοί συγκάτοικοι: είναι ήσυχες και σας ακολουθούν πάντα. Η ιδιόρρυθμη προσωπικότητά της την βάζει σε μπελάδες μερικές φορές, αλλά εξακολουθεί να είναι αξιολάτρευτη. Η υιοθεσία είναι κάτι υπέροχο. Αναζητήστε γατάκια προς πώληση στο τοπικό σας καταφύγιο ή κέντρο εκτροφής.

Επισκόπηση ράτσας

Η γάτα της Βιρμανίας, γνωστή ως η ιερή γάτα της φυλής της Βιρμανίας, είναι μεσαίου μεγέθους, με απαλή έκφραση και ευχάριστη διάθεση. Έχει τετράγωνο σώμα και ρωμαϊκή μύτη. Έχει στρογγυλά, σκούρα μπλε μάτια. Το τρίχωμά της είναι σχετικά μακρύ και μεταξένιο. Καθώς δεν υπάρχει υπόστρωμα, το τρίχωμα είναι επιρρεπές στην ανάπτυξη μπερδεμάτων. Το μόνο διαθέσιμο χρώμα είναι το λευκό. Άλλα χρώματα είναι το λιλά, το κόκκινο, το κρεμ, το μπλε, η σοκολάτα και το μετάξι. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές τίγρης και χελώνας. Τα γατάκια γεννιούνται λευκά και αλλάζουν χρώμα καθώς μεγαλώνουν.

H Βirman ζυγίζει συνήθως 4 με 7 κιλά και έχει ύψος 30,5 με 40,5 εκατοστά.
Το προσδόκιμο ζωής της είναι 12 με 16 χρόνια.

Birman

Συμπεριφορά, προσωπικότητα και χαρακτήρας

Οι γάτες Μπούρμα είναι η κατάλληλη επιλογή για τους ανθρώπους που λατρεύουν τα σιαμέζικα χρωματιστά μοτίβα αλλά δεν θέλουν μια ομιλητική γατούλα. Είναι ήσυχες, υπάκουες και αγαπητές. Ακόμα και χωρίς αντίστοιχη εκπαίδευση ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους και θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους.
Είναι έξυπνες και περίεργες, εξερευνούν το περιβάλλον τους κάτι που μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες με προβλήματα.
Συνήθως όταν πεινάει ή απλά θέλει την προσοχή σας νιαουρίζει με μια απαλή και ήσυχη φωνή. Αυτή η γάτα λατρεύει τις αγκαλιές και είναι ικανοποιημένη και ευτυχισμένη όταν κάθονται μαζί με τους ιδιοκτήτες τους στο καναπέ.

Birman

Birman: Ασθένειες και Συνήθη προβλήματα

• Κατάποση ξένου σώματος
• Εμετός
• Διαταραχές των νεφρών
• Διαταραχή του ουροποιητικού

Άλλες παθήσεις

Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια αιλουροειδών: είναι μια κληρονομική ασθένεια και είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι και ο θάνατος. Προκαλείται από την πάχυνση των τειχών της καρδιάς. Επηρεάζει κυρίως τις μεγαλύτερες αρσενικές γάτες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες γάτες ( kitten cat).
Σπογγώδης εκφυλισμός: Αυτή η προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αδυναμία στα πίσω πόδια και έλλειψη συντονισμού.
Συγγενής υποτριχίωση: αυτή είναι μια σπάνια ασθένεια κατά την οποία η γατούλα γεννιέται άτριχη με ανοσολογική ανεπάρκεια. Είναι πολύ ευαίσθητη σε λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.
Δερματοειδές του κερατοειδούς: Αναφέρεται στο δέρμα ή το τρίχωμα που υπάρχει πάνω από τη επιφάνεια του κερατοειδούς.

Η ιστορία της φυλής

Η γάτα Βιρμανίας, γνωστή και ως “ιερή γάτα της Βιρμανίας”, είναι μία από τις παλαιότερες φυλές γάτας.
Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι που σχετίζονται με τη γάτα Βιρμανίας, αν και η προέλευσή τους είναι άγνωστη.
Ο πιο διάσημος θρύλος έχει να κάνει με μια ομάδα λευκών γάτων με κίτρινα μάτια που ζούσαν σε ένα βιρμανικό μοναστήρι και φύλαγαν το ναό του Λάο Τσε. Ο ηγούμενος του ναού, Mun Ha, και η γάτα του Shin προσεύχονταν κάθε βράδυ ενώπιον της θεάς Tung Kang Kuse, αλλά μια νύχτα ο Mun Ha σκοτώθηκε όταν οι Σιαμέζοι εισέβαλαν στο ναό. Ο γάτος έμεινε στο πλευρό του αφέντη του και τον φρόντιζε, και τελικά απέκτησε μπλε μάτια και χρυσό χρώμα. Ως σύμβολο αγνότητας, τα πόδια της γάτας παρέμειναν λευκά.
Οι εισβολείς ήταν σιαμέζικες γάτες, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα διασταύρωσης και ανάμειξης, με αποτέλεσμα να προκύψει μια γάτα με το όνομα Burman.
Η πρώτη θηλυκή γάτα Birman μεταφέρθηκε στη Γαλλία το 1919. Η εξάπλωσή της στην Ευρώπη ήταν ταχεία. Στις ΗΠΑ αναγνωρίστηκε επίσημα το 1967, οκτώ χρόνια μετά την εισαγωγή της.

Birman γάτα

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

• Η φυλή Birman ακολουθεί μια παράξενη τακτική ονομασίας. Τα γατάκια που γεννιούνται παίρνουν τα ονόματά τους από ένα συγκεκριμένο γράμμα ανάλογα την χρονιά. Για παράδειγμα τα γατάκια που γεννήθηκαν το 2013 έχουν όνομα που ξεκινάει από το γράμμα Κ, ενώ όσες γεννήθηκαν το 2014 ονόματα από το γράμμα Λ.

Birman

Σπάνιας ομορφιάς με χαρακτηριστικά χρώματα οι γάτες Birman είναι το πιο υπάκουο πλάσμα και ιδανικός φίλος για όλους τους ανθρώπους. Θα σας κάνει να την αγαπήσετε κατευθείαν με την συμπεριφορά και τους τρόπους της.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr