Χάιδεμα γάτας – Μια κίνηση για να σας φέρει πιο κοντά: Πότε μια γάτα το απολαμβάνει – Ο σωστός τρόπος

by Έφη Αθανασίου
χάιδεμα γάτας

Αυτό που σκέφτεται κυρίως κάποιος όταν θέλει να υιοθετήσει μια γάτα, είναι τα ατελείωτα χάδια και αγκαλιές που θέλουμε να μας κάνει και το αξιολάτρευτο γουργουρητό της.

Την φέρνουμε στο σπίτι, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι φαντασιώσεις της νέας μας γάτας και οι προσπάθειες να τη χαϊδέψουμε συναντιούνται με χτυπήματα της ουράς, γρατζουνιές ή τσιμπήματα κατά καιρούς. Γιατί, ω γιατί, μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να χαϊδέψεις μια γάτα;

Πρώτον, δεν αρέσει σε όλες τις γάτες να τις χαϊδεύουν

Η απόλαυση του χαϊδέματος έχει συχνά να κάνει με την κοινωνικοποίηση και τη μεταχείριση σε νεαρή ηλικία (κάτω των 8 εβδομάδων). Συχνά, δεν θα είχαμε καν γνωρίσει τη γάτα μας πριν από αυτή την ηλικία, πόσο μάλλον να τη συνηθίσουμε στο χειρισμό και το χάιδεμα.

Αν λοιπόν είναι σημαντικό για εσάς να έχετε μια γάτα που απολαμβάνει το χάδι, μάθετε από τον εκτροφέα ή τον οργανισμό κοινωνικής πρόνοιας αν το υποψήφιο κατοικίδιο ζώο σας είχε θετικό χειρισμό ως γατάκι. Αν όχι, και το γατάκι ή η γάτα φαίνεται υπερβολικά επιφυλακτική, ίσως να μην είναι το γατάκι για εσάς.

Επιπλέον, ορισμένα γατάκια γεννιούνται από πολύ ντροπαλές μαμάδες που φοβούνται τους ανθρώπους. Αυτή η φοβία μπορεί να μαθευτεί και από τα γατάκια. Το να είστε ευγενικοί και να πηγαίνετε τα πράγματα αργά είναι σημαντικό αν πρόκειται να υιοθετήσετε μια ντροπαλή γάτα ή γατάκι.

Η γενετική παίζει επίσης ρόλο στο κατά πόσο μια γάτα επιθυμεί να αλληλεπιδράσει ή όχι. Έγινε μια μελέτη όπου διαπιστώθηκε ότι οι τολμηροί πατέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τολμηρούς απογόνους γατών. Αυτά είναι τα μικρά γατάκια που είναι πιο πιθανό να είναι εξωστρεφή και περιπετειώδη, άρα λιγότερο φοβισμένα στις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Ενημερωθείτε για το ιστορικό της πιθανής γάτας σας. Αν είναι υπερβολικά ντροπαλή ή φοβισμένη, είναι λιγότερο πιθανό να δεχτεί εύκολα τα χάδια. Αν έχει αντιμετωπιστεί με ήπιο τρόπο σε νεαρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να απολαμβάνει το χάιδεμα. Και αν το γατάκι σας έχει έναν φιλικό, τολμηρό μπαμπά, τότε είναι πιο πιθανό να είναι και αυτό εξωστρεφές.

ΤΙ ΝΑ MΗΝ ΚΑΝΕΤΕ: Μην περιμένετε ότι οι ντροπαλές ή φοβισμένες γάτες θα απολαμβάνουν το χάιδεμα μόνο και μόνο επειδή θέλετε να είστε ευγενικοί μαζί τους. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε τις αλληλεπιδράσεις από την οπτική γωνία του ζώου.

Αν μια γάτα είναι φοβισμένη και συνεχίσουμε να προσπαθούμε να την πλησιάσουμε ή να τη χαϊδέψουμε, ακόμη και όταν μας δείχνει ότι φοβάται ή ότι δεν θέλει να τη χαϊδέψουμε, τότε την επόμενη φορά θα είναι ακόμη πιο φοβισμένη.

Δεύτερον, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν

Η συμπεριφορά όλων των γατών επηρεάζεται από το γενετικό υπόβαθρο, την προηγούμενη εκμάθηση και τις παρούσες συνθήκες. Έχουμε ήδη δει πώς η γενετική και οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής επηρεάζουν τη συμπεριφορά, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις προηγούμενες εμπειρίες καθώς και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Αν μια γάτα πιεστεί σφιχτά ή πληγωθεί κατά τη διάρκεια του χαϊδέματος, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι νευρική και θα θέλει να αποφύγει ξανά αυτή την κατάσταση. Αν αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, είναι ακόμη πιο πιθανό να οδηγήσει σε μελλοντικές φοβικές και επιθετικές συμπεριφορές.

Η εξασφάλιση ότι ο χειρισμός είναι πάντα ήπιος και διακριτικός μας βοηθά να αποφύγουμε καταστάσεις που μια γάτα θα αντιλαμβανόταν ως δυσάρεστες.

Μπορούμε επίσης να περιμένουμε ότι μια γάτα μπορεί να μην αισθάνεται ότι θέλει να τη χαϊδέψουμε αυτή τη στιγμή επειδή θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό ή απλώς δεν έχει διάθεση.

Πώς ξέρουμε αν ο αιλουροειδής φίλος μας απολαμβάνει το χάδι;

Μια γάτα που απολαμβάνει το χάιδεμα είναι πιο πιθανό να πλησιάσει, να σκύψει στο ξύσιμο και να τρίψει τους αρωματικούς αδένες στο πρόσωπό της στο χέρι σας. Μπορεί να δείξει να κουρνιάζει, να ζυμώνει και να γουργουρίζει. Οι γάτες μπορεί επίσης να στραφούν για μεγάλα εγκεφαλικά κατά μήκος της πλάτης της γάτας ή για γρατζουνιές κοντά στη βάση της ουράς.

Πώς ξέρουμε αν μια γάτα δεν απολαμβάνει το χάιδεμα;

Ορισμένες γάτες αποφεύγουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, παρουσιάζουν συμπεριφορά νευρικότητας ή εκδηλώνουν ανοιχτά επιθετικότητα. Γιατί; Ορισμένες γάτες απλά δεν θέλουν να έχουν μια αγκαλιά αυτή τη στιγμή και θα προτιμούσαν να απολαύσουν κάποιο διασκεδαστικό παιχνίδι αντί γι’ αυτό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παρούσα συμπεριφορά μιας γάτας περιλαμβάνουν: να αισθάνεται υπερβολική ζέστη, να βρίσκεται σε θορυβώδες περιβάλλον, να αισθάνεται πεινασμένη ή διψασμένη, να αισθάνεται αδιαθεσία ή πόνο ή απλώς να είναι κουρασμένη και να θέλει να κοιμηθεί.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας. Αυτή είναι η πιο ακριβής πληροφορία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για το αν η γάτα σας θα απολαύσει το χάιδεμα ή όχι.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ: Αναγκάστε τη γάτα σας να δεχτεί τα χάδια. Αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη και μπορεί να δημιουργήσει ένα μοτίβο αλληλεπιδράσεων για το μέλλον, όταν η γάτα σας θα είναι πιο επιφυλακτική όταν σας πλησιάζει.

Πώς να χαϊδέψετε τη γάτα σας

Μέρη για να χαϊδέψετε τη γάτα σας

Συχνά, εμείς οι ιδιοκτήτες γατών κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι οι γάτες είναι σαν μίνι σκυλιά που πρέπει να απολαμβάνουν όλη τη στοργή που είμαστε πρόθυμοι να τους δώσουμε. Αυτό είναι ένα λάθος, τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες.

Ακριβώς όπως εμείς έχουμε περιοχές που νιώθουμε άνετα να αγγίζουμε και να μας αγγίζουν οι άλλοι, έτσι και τα ζώα έχουν αυτές τις περιοχές.

Οι γάτες είναι γενικά πιο πιθανό να απολαμβάνουν γρατζουνιές κοντά στα γλυκά σημεία: κάτω από το πηγούνι, γύρω από το πίσω μέρος των αυτιών, μερικές φορές στην κορυφή του κεφαλιού, και μακρινά εγκεφαλικά επεισόδια κατά μήκος του πίσω μέρους του σώματος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα νιώθουν άνετα με όλους τους ανθρώπους που τους κάνουν γρατζουνιές, όπως ακριβώς δεν νιώθουμε απαραίτητα άνετα με το να μας αγκαλιάζουν εντελώς άγνωστοι στο δρόμο.

Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ορισμένες γάτες μπορεί να απολαμβάνουν το χάιδεμα για περισσότερη ώρα από άλλες, όπως ακριβώς θα αισθανόμασταν άνετα με μια χειραψία πριν από την ερωτική επαφή και όχι με μια μακρά αγκαλιά όταν συναντάμε κάποιον καινούργιο.

Δίνοντας προσοχή στη γλώσσα του σώματος, όπως ένα δύσκαμπτο σώμα, μετατόπιση του βάρους μακριά ή μια ουρά που αρχίζει να συσπάται, μας λέει ότι η γάτα έχει βαρεθεί και τώρα είναι η ώρα να σταματήσει.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Προσφέρετε γρατζουνιές γύρω από το κεφάλι, τη βάση των αυτιών και κάτω από το πηγούνι. Σταματήστε πριν η γάτα σας γίνει ταραγμένη ή ενοχλημένη. Το σύντομο και γλυκό είναι πάντα καλύτερο από το παρατεταμένο και ενοχλημένο.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ: Προσπαθήστε να χαϊδέψετε κάθε γάτα που συναντάτε. Δεν απολαμβάνουν όλες οι γάτες τα γρατζουνίσματα ή τα χάδια από άγνωστους ή ακόμα και από οικείους ανθρώπους. Μην επιχειρήσετε να ξύσετε την κοιλιά μιας γάτας!

Αυτή είναι μια “απαγορευμένη ζώνη” και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με γρατζουνιά ή δάγκωμα αν κάποιος προσπαθήσει να χαϊδέψει αυτή την ευάλωτη περιοχή.

Τι είναι σημαντικό να θυμάστε όταν χαϊδεύετε μια γάτα;

Προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή και δεν προσπαθεί να αποφύγει την επαφή. Τα ξυσίματα γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, και ίσως τα μακρόσυρτα χάδια κατά μήκος της πλάτης είναι σημεία που οι γάτες γενικά προτιμούν το άγγιγμα.

Κρατήστε τις συνεδρίες σύντομες και ευχάριστες για τη γάτα και σταματήστε πάντα πριν η γάτα σας δείξει να νιώθει άβολα ή προσπαθήσει να απομακρυνθεί.

Τέλος, αν παρατηρήσετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας χαϊδέματος, π.χ. συνήθως απολαμβάνει τα χάδια, αλλά τώρα φαίνεται να πονάει, να ταράζεται ή να αποφεύγει την επαφή, μπορεί να συμβαίνει κάτι περισσότερο και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς αρέσει σε μια γάτα να τη χαϊδεύουν;

Στις γάτες γενικά αρέσουν τα χάδια γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και πίσω από τα αυτιά. Μπορεί να τους αρέσουν τα μακρόσυρτα χάδια κατά μήκος της πλάτης του σώματος. Μην επιχειρήσετε να ξύσετε την κοιλιά ή τα πόδια – αυτά είναι σημεία που οι γάτες γενικά δεν απολαμβάνουν το άγγιγμα.

Πώς μπορείτε να κάνετε μια γάτα να σας αφήσει να τη χαϊδέψετε;

Η προσέγγισή σας θα πρέπει να είναι αργή και διακριτική. Δώστε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας και σταματήστε πριν η γάτα εμφανιστεί ταραγμένη ή προσπαθήσει να απομακρυνθεί. Προσφέρετε γρατζουνιές γύρω από το κεφάλι και το λαιμό. Μην πιέζετε μια γάτα να αλληλεπιδράσει, στριμώχνοντάς την σε μια γωνία, επιχειρώντας να της τρίψετε την κοιλιά και σίγουρα μην την πιέζετε σφιχτά για να προσπαθήσετε να την κρατήσετε για να την χαϊδέψετε.

Πού δεν αρέσει στις γάτες να τις χαϊδεύουν;

Μην προσπαθείτε να χαϊδέψετε την κοιλιά μιας γάτας, ακόμη και αν είναι ξαπλωμένη ανάσκελα. Αυτή είναι μια περιοχή όπου αισθάνονται πολύ ευάλωτες και είναι πιο πιθανό να συναντήσουν μια γρατζουνιά ή ένα δάγκωμα.

Πώς μπορώ να ευχαριστήσω τη γάτα μου;

Προσφέρετε στη γάτα σας χάδια με τους δικούς της όρους, δηλαδή όταν η γάτα θέλει ένα χάδι ή όταν νιώθει ότι θέλει να την γρατζουνίσει. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να σας πλησιάσει ξανά για ένα ακόμη ξύσιμο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr