Υιοθεσία γάτας: Μια μακροχρόνια σχέση αγάπης, συμβουλές και μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε

Ιστορίες Ζώων

Οι γάτες μπορούν να αποτελέσουν θαυμάσια κατοικίδια ζώα. Εκτός του ότι είναι από τη φύση τους εξαιρετικά χαριτωμένα και χαδιάρικα ζώα, το να έχουν τις γάτες ως συντροφιά μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των ιδιοκτητών τους.

Επίσης, τα αιλουροειδή είναι συνήθως πολύ ανεξάρτητα και χαμηλής συντήρησης ζώα που, ως επί το πλείστον, είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό τους. Περιποιούνται το τρίχωμά τους μόνες τους, είναι γενικά πολύ ήσυχες και δεν απαιτούν μεγάλο ζωτικό χώρο για να είναι ευτυχισμένες. Επιπλέον, οι γάτες εκπαιδεύονται πολύ εύκολα στο σπίτι, δεν χρειάζονται βόλτα και δεν απαιτούν εκπαίδευση υπακοής.

Ωστόσο, οι γάτες έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες που πρέπει να αναγνωριστούν προκειμένου να είναι ευτυχισμένες και υγιείς, και μια ευτυχισμένη και υγιής γάτα θα σας κάνει ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα. Έτσι, αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε γάτες, είναι απαραίτητο να το σκεφτείτε προσεκτικά και να βεβαιωθείτε ότι θα είστε σε θέση να τις φροντίσετε σωστά.

Πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να υιοθετήσουν γάτες απλώς και μόνο επειδή τις θεωρούν τόσο αξιολάτρευτες, ειδικά όταν είναι γατάκια. Όμως, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη μακροπρόθεσμη δέσμευση, το κόστος, την ευτυχία, την υγεία και την ευημερία των ίδιων των γατών. Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να υιοθετήσετε και να φροντίσετε σωστά μια γάτα.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν υιοθετήσετε μια γάτα

  • Προμήθειες – Οι γάτες χρειάζονται μερικές βασικές προμήθειες για να είναι ευτυχισμένες και υγιείς. Αυτές οι προμήθειες περιλαμβάνουν τροφή και νερό, ένα κουτί απορριμμάτων, ένα ονυχοδρόμιο ή μαξιλάρι, ένα άνετο κρεβάτι και κάποια είδη περιποίησης.
  • Περιβάλλον στέγασης – Το να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι φιλικό προς τις γάτες είναι μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή της υιοθεσίας. Έτσι, πριν φέρετε στο σπίτι τον νέο σας φίλο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ασφαλές περιβάλλον που είναι απαλλαγμένο από πιθανούς κινδύνους.
  • Καλλωπισμός – Παρόλο που οι γάτες ξοδεύουν πολύ χρόνο για να καθαρίζονται, πρέπει να τις βουρτσίζετε κατά διαστήματα για να διατηρούν τη γούνα τους υγιή, ενώ πρέπει επίσης να κόβετε τακτικά τα νύχια τους.
  • Συμπεριφορά – Είναι σημαντικό να αλληλεπιδράτε συχνά με τις γάτες σας και επίσης να τους δίνετε διεγερτικά παιχνίδια για να παίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε στη δημιουργία ενός ισχυρού, φιλικού δεσμού με τις γάτες σας, ενώ παράλληλα θα τους δώσετε σωματική δραστηριότητα.
  • Συντροφικότητα – Οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητα ζώα, αλλά τείνουν να ζουν πιο ευτυχισμένες ζωές αν έχουν άλλες γάτες για να αλληλοεπιδρούν. Έτσι, αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μία, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε δύο.
  • Μακροζωία – Όπως όλα τα ζώα, η υιοθεσία μιας γάτας είναι μια δέσμευση και οι γάτες μπορούν συνήθως να είναι μια μακροχρόνια δέσμευση, καθώς συχνά ζουν μέχρι την εφηβεία τους. Έτσι, να είστε προετοιμασμένοι για μια μακροχρόνια σχέση με τον νέο, τριχωτό φίλο σας.
  • Ιατρική περίθαλψη – Παρόλο που οι γάτες δεν θεωρούνται γενικά ακριβά ζώα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε υπόψη σας το κόστος των κτηνιατρικών επισκέψεων. Οι τακτικές εξετάσεις, οι εμβολιασμοί και οι επείγουσες επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορεί να κοστίσουν ακριβά, αν δεν είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν υιοθετείτε μια γάτα

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε μερικά από αυτά τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν υιοθετείτε γάτες.

Και, να θυμάστε, όλες οι γάτες έχουν τις δικές τους μοναδικές προσωπικότητες, οπότε ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για τις γάτες σας και τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Παρόλα αυτά, οι γάτες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σχεδόν όλων και σίγουρα μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή των γατών που υιοθετείτε.

Οι γάτες χρειάζονται συγκεκριμένες παροχές.

Αν και οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητα ζώα, έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για να είναι ευτυχισμένες και υγιείς. Προφανώς, η τροφή και το νερό είναι απαραίτητα (μαζί με μπολ με τροφή και νερό), ενώ ένα κουτί με άμμο είναι επίσης απαραίτητο για τις γάτες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τροφής και άμμου, και η φυλή της γάτας σας μπορεί να καθορίσει ποιοι είναι οι καταλληλότεροι. Και, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι τα μπολ με την τροφή και το κουτί της άμμου των γατών σας καθαρίζονται σχολαστικά σε πολύ τακτική βάση.

Επίσης, το να δώσετε στη γάτα σας ένα κρεβάτι ή ένα “ζεστό σημείο” τη βοηθάει να νιώθει πιο οικεία, μαζί με το να τη βοηθάει να αισθάνεται πιο ασφαλής και προστατευμένη. Και, παρόλο που οι γάτες συνήθως τα καταφέρνουν μια χαρά σε μικρότερους χώρους διαβίωσης, όπως τα διαμερίσματα, εξακολουθούν να χρειάζονται πνευματική και σωματική διέγερση, οπότε είναι σημαντικό να έχουν πολλά παιχνίδια για να παίζουν.

Τα ονυχοδρόμια, οι στύλοι και τα μαξιλάρια είναι άλλα σπουδαία πράγματα που πρέπει να έχετε στο σπίτι σας για να ενθαρρύνετε την πνευματική και σωματική διέγερση, μαζί με τη βοήθεια για να διατηρούν τα νύχια τους καλά περιποιημένα, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει να τις αποτρέψει από το να γρατζουνάνε τα έπιπλά σας.

Κάντε το σπίτι σας φιλικό προς τις γάτες

Προτού φέρετε τον νέο σας φίλο στο σπίτι, φροντίστε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων όλες τις προμήθειες για τις γάτες σας. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε, αλλά το σπίτι σας μπορεί να κρύβει αρκετούς κινδύνους που ένας νέος ιδιοκτήτης γάτας μπορεί να μην γνωρίζει.

Μόλις η γάτα σας αρχίσει να αισθάνεται άνετα στο νέο της περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εξερευνά το σπίτι σας, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γατάκια.

Το μάσημα μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο πράγμα που κάνουν οι γάτες, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρικά καλώδια είναι καλυμμένα και ότι είναι εκτός της εμβέλειάς τους. Επίσης, ελέγξτε τα είδη των βπου έχετε και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι δηλητηριώδη σε περίπτωση κατάποσης.

Τα φάρμακα, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα είδη καθαρισμού θα πρέπει να είναι όλα τοποθετημένα, τα καλάθια απορριμμάτων και οι κάδοι απορριμμάτων δεν θα πρέπει να αφήνονται σε ανοιχτό χώρο και τα καθίσματα της τουαλέτας θα πρέπει να είναι κλειστά. Τέλος, οι πόρτες των πλυντηρίων και των στεγνωτηρίων πρέπει να είναι πάντα κλειστές και οι μικρότερες συσκευές, όπως οι καταστροφείς χαρτιού, πρέπει να βγαίνουν από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Οι γάτες πρέπει να περιποιούνται τακτικά

Παρόλο που οι γάτες είναι σχολαστικοί περιποιητές, ξοδεύουν πολύ χρόνο για να καθαριστούν και σχεδόν ποτέ δεν χρειάζονται μπάνιο, εξακολουθούν να χρειάζονται λίγη βοήθεια με την περιποίηση που και που. Ανεξάρτητα από τη ράτσα τους ή το μήκος του τριχώματός τους, οι γάτες χρειάζονται ένα καλό βούρτσισμα σε τακτική βάση για να απαλλαγούν από το περιττό τρίχωμα, τη βρωμιά και άλλα υπολείμματα που μπορεί να συσσωρευτούν.

Επίσης, το βούρτσισμα της γάτας σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, χαρίζοντάς της ένα πιο υγιές τρίχωμα. Επιπλέον, το βούρτσισμα βοηθά στη μείωση των τριχόμπαλων, συμβάλλει στη μείωση της έκκρισης και είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε για ψύλλους και τσιμπούρια. Τέλος, οι γάτες συνήθως απολαμβάνουν τις συνεδρίες βουρτσίσματος και μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη εμπειρία δεσμού και για τους δυο σας.

Όσον αφορά τα νύχια της γάτας, πρέπει επίσης να ελέγχονται και να κόβονται σε τακτική βάση. Παρόλο που οι στύλοι ξύστρων και τα μαξιλάρια ξύστρων βοηθούν στην καλή περιποίησή τους, το κλάδεμα των νυχιών της γατούλας σας μπορεί επίσης να την εμποδίσει να καταστρέψει τα έπιπλα, τις κουρτίνες και άλλα αντικείμενα γύρω από το σπίτι σας.

Επίσης, αν μια γάτα είναι λιγότερο δραστήρια και τα νύχια της μακρύνουν πολύ, μπορεί να είναι άβολο ή και επώδυνο για τη γάτα. Ανάλογα με τη γάτα, το κλάδεμα των νυχιών της μπορεί μερικές φορές να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κομμωτές και κτηνίατροι που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία έναντι συνήθως λογικής αμοιβής.

Συντροφικότητα και συμπεριφορά

Παρόλο που οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητα ζώα και συχνά είναι πολύ ικανοποιημένες όταν τις αφήνουν μόνες τους, εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη συντροφικότητα και την αλληλεπίδραση που και που. Έτσι, είναι σημαντικό να θέτετε ως προτεραιότητα να περνάτε χρόνο μαζί τους σε τακτική βάση, είτε χρησιμοποιώντας παιχνίδια, είτε αγκαλιάζοντας, είτε περιποιούμενες, είτε απλώς χαιρετώντας και χαϊδεύοντάς τες όταν τις βλέπετε.

Οι γάτες τείνουν να απολαμβάνουν αυτού του είδους την προσοχή, και κάνοντάς το αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να ενισχύσετε το δεσμό σας μαζί τους, κάτι που θα είναι ευεργετικό για τη δική τους (και τη δική σας) ευτυχία μακροπρόθεσμα.

Επίσης, οι γάτες συνήθως απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων γατών, οπότε το να έχετε άλλες γάτες στο σπίτι σας για να αλληλεπιδράσουν μαζί τους θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν σχέσεις, θα ενθαρρύνει περισσότερη σωματική δραστηριότητα και παιχνίδι, καθώς και θα τους δώσει μια πρόσθετη αίσθηση άνεσης. Έτσι, αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια γάτα, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε να υιοθετήσετε δύο.

Οι γάτες είναι μια μακροχρόνια δέσμευση

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια γάτα, φροντίστε να λάβετε υπόψη σας τη μακροζωία μιας τυπικής γάτας σπιτιού και να γνωρίζετε ότι πιθανότατα θα είναι μαζί σας για πολλά, πολλά χρόνια.

Ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας εσωτερικού χώρου μπορεί να κυμαίνεται από 10-15 χρόνια, ενώ πολλές μπορεί να ζήσουν πολύ περισσότερο. Επομένως, φροντίστε να εξετάσετε προσεκτικά πόσο μεγάλη ευθύνη είναι η υιοθεσία και αναγνωρίστε ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει παρορμητικά.

Εκτός από το κόστος και τις καθημερινές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ιδιοκτησία γάτας, μπορεί επίσης να είναι μια τεράστια συναισθηματική επιβάρυνση για εσάς, αν δεν είστε προετοιμασμένοι για το τι σας περιμένει μόλις υιοθετήσετε. Παρόλο που οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητες, εξακολουθούν να χρειάζονται πολλή αγάπη, φροντίδα και αφοσίωση σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ζήσουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή και να αποτελέσουν έναν καλό σύντροφο για εσάς.

Προετοιμαστείτε για κτηνιατρικές επισκέψεις

Οι γάτες δεν είναι συνήθως ακριβά ζώα, αλλά εκτός από το κόστος της τροφής, της άμμου και άλλων προμηθειών, οι κτηνιατρικές επισκέψεις είναι ένα άλλο, τακτικό κόστος που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Ανάλογα με τον τόπο από τον οποίο υιοθετείτε τη γάτα σας, η γάτα μπορεί να έχει ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και ορισμένα εμβόλια πριν την πάρετε στο σπίτι. Όμως, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να υπάρχουν πρόσθετοι, επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί που πρέπει να φροντίσετε, μερικοί από τους οποίους μπορεί να απαιτούνται από το νόμο.

Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε πριν από την υιοθεσία είναι να βρείτε έναν κτηνίατρο στην περιοχή σας που ασχολείται με γάτες, καθώς και ένα νοσοκομείο για ζώα έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις για τη γάτα σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αλλά θα πρέπει επίσης να είστε προετοιμασμένοι για απροσδόκητες επισκέψεις στον κτηνίατρο σε περίπτωση ασθένειας, τραυματισμού ή έκτακτης ανάγκης. Οι επείγουσες επισκέψεις σε κτηνίατρο μπορεί συχνά να είναι πολύ δαπανηρές, οπότε φροντίστε να το έχετε υπόψη σας όταν σκέφτεστε να υιοθετήσετε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top